Sladovník a pivovarník
Kód kvalifikácie
U7514004-00887
Úroveň SKKR
4
SK ISCO-08
7514004
Sektorová rada
Potravinárstvo
| Vedomosti |
|---|
| formulovať základné princípy BOZP a PO |
| formulovať zásady správnej výrobnej a hygienickej praxe pri výrobe piva a sladu |
| vysvetliť základy systému HACCP |
| popísať spôsoby skladovania jačmeňa a sladu |
| opísať etapy procesu výroby sladu |
| charakterizovať základné druhy pivovarníckych surovín na výrobu piva |
| popísať procesy výroby piva |
| vysvetliť fermantačné procesy pri výrobe piva |
| vysvetliť technológiu výroby piva |
| popísať základné spôsoby výroby účelových pív |
| definovať expedičné spotrebiteľské a reštauračné balenie pív |
| definovať špecifickú pivovarnícku legislatívu |
| Zručnosti |
|---|
| aplikovať zásady hygieny a sanitácie pri výrobe sladu a piva |
| dodržiavať normy, parametre kvality a technologické procesy pri výrobe sladu piva |
| stanovovať technologickú kvalitu jačmeňa |
| optimalizovať technologický proces sladovania jačmeňa |
| vykonať proces sladovania |
| obsluhovať stroje a zariadenia s cieľom zabezpečovať výrobu sladu |
| zabezpečovať vhodné skladovacie podmienky sladu |
| stanovovať technologickú kvalitu sladu |
| hodnotiť kvalitu vstupných surovín pri výrobe piva |
| optimalizovať technologický proces výroby piva |
| obsluhovať stroje a zariadenia s cieľom zabezpečovať výrobu piva |
| vykonať finálnu úpravu piva |
| zabezpečovať vhodné skladovanie piva |
| monitorovať záznamy týkajúce sa technologického postupu výroby piva |
| zabezpečovať vhodnú manipuláciu s odpadom vzniknutým pri výrobe piva a sladu |
| analyzovať kvalitu piva |
| Kompetencie |
|---|
| samostatnosť pri výrobe produktov |
| schopnosť kreativity a logického myslenia |
| schopnosť samostatne riešiť a analyzovať problémy |
| zodpovednosť za plnenie svojich úloh a povinností |
Hodnotená spôsobilosť
- vysvetliť základy systému HACCP
- formulovať základné princípy BOZP a PO
- vysvetliť technológiu výroby piva
- charakterizovať základné druhy pivovarníckych surovín na výrobu piva
- opísať etapy procesu výroby sladu
- popísať spôsoby skladovania jačmeňa a sladu
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| popísať systém HACCP s ohľadom na výrobu piva | ústna metóda |
| definovať základné princípy BOZP a PO | ústna metóda |
| popísať technológiu výroby piva | ústna metóda |
| definovať základné druhy pivovarníckych surovín na výrobu piva | ústna metóda |
| charakterizovať etapy procesu výroby sladu | ústna metóda |
| charakterizovať podmienky skladovania jačmeňa a sladu | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- formulovať zásady správnej výrobnej a hygienickej praxe pri výrobe piva a sladu
- popísať procesy výroby piva
- vysvetliť fermantačné procesy pri výrobe piva
- popísať základné spôsoby výroby účelových pív
- definovať expedičné spotrebiteľské a reštauračné balenie pív
- definovať špecifickú pivovarnícku legislatívu
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| popísať zásady správnej výrobnej a hygienickej praxe pri výrobe piva a sladu | ústna metóda |
| charakterizovať chemický proces výroby piva | ústna metóda |
| definovať fermentačné procesy pri výrobe piva | ústna metóda |
| charakterizovať spôsoby výroby účelových pív | ústna metóda |
| určiť vhodné expedičné spotrebiteľské a reštauračné balenie pív (sklo, plast, plechovka, sud) | ústna metóda |
| definovať legislatívu týkajúcu sa výroby piva (zákony, nariadenia, vyhlášky) | písomná metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- aplikovať zásady hygieny a sanitácie pri výrobe sladu a piva
- stanovovať technologickú kvalitu jačmeňa
- optimalizovať technologický proces sladovania jačmeňa
- vykonať proces sladovania
- zabezpečovať vhodné skladovacie podmienky sladu
- obsluhovať stroje a zariadenia s cieľom zabezpečovať výrobu sladu
- zodpovednosť za plnenie svojich úloh a povinností
- zabezpečovať vhodnú manipuláciu s odpadom vzniknutým pri výrobe piva a sladu
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| popísať hygienicko-sanitačnú činnosť pri výrobe sladu a piva | ústna metóda |
| hodnotiť parametre technologickej kvality jačmeňa | praktické skúšanie |
| predviesť technologický proces sladovania jačmeňa | praktické skúšanie |
| popísať proces sladovania | ústna metóda |
| determinovať nedostatky sladovania a správne určiť chyby pri sladovaní | ústna metóda |
| popísať vhodné skladovacie podmienky sladu | ústna metóda |
| predviesť obsluhu strojov a zariadení na výrobu sladu | praktické skúšanie |
| vysvetliť zásady manipulácie s odpadom vzniknutým pri výrobe piva a sladu | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- dodržiavať normy, parametre kvality a technologické procesy pri výrobe sladu piva
- stanovovať technologickú kvalitu sladu
- hodnotiť kvalitu vstupných surovín pri výrobe piva
- obsluhovať stroje a zariadenia s cieľom zabezpečovať výrobu piva
- optimalizovať technologický proces výroby piva
- vykonať finálnu úpravu piva
- zabezpečovať vhodné skladovanie piva
- schopnosť kreativity a logického myslenia
- samostatnosť pri výrobe produktov
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| určiť technologickú kvalitu sladu | praktické skúšanie |
| rozdeliť a charakterizovať kvalitu vstupných surovín pri výrobe piva | ústna metóda |
| vymedziť a popísať normy používané pri výrobe sladu a piva | ústna metóda |
| analyzovať a vyhodnotiť vybrané parametre technologickej kvality sladu | praktické skúšanie |
| rozdeliť a charakterizovať základné technologické procesné kroky výroby sladiny | ústna metóda |
| determinovať výrobu mladiny a metódy chmelenia | ústna metóda |
| charakterizovať hlavné kvasenie a dokvasovanie piva | ústna metóda |
| vykonať finálnu úpravu piva pred stáčaním | praktické skúšanie |
| charakterizovať technologický proces výroby účelových pív | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- monitorovať záznamy týkajúce sa technologického postupu výroby piva
- analyzovať kvalitu piva
- schopnosť kreativity a logického myslenia
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| pripraviť záznamy týkajúce sa technologického postupu výroby piva podľa zadania | písomná metóda |
| analyzovať vybrané parametre kvality piva | praktické skúšanie |
| definovať správny postup čapovania a podávania piva | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70%.
| Metodické usmernenia |
|---|
Formálne vzdelávanie: Zákon 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 72-90. Uchádzač o získanie kvalifikácie formálnou cestou musí byť absolventom príslušného učebného odboru potravinárstva v zmysle platnej legislatívy. Neformálne vzdelávanie: Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 17 a § 18. |