Sladovník a pivovarník

Kód kvalifikácie

U7514004-00887

Úroveň SKKR

4

SK ISCO-08

7514004

Sektorová rada

Potravinárstvo

Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti
formulovať základné princípy BOZP a PO
formulovať zásady správnej výrobnej a hygienickej praxe pri výrobe piva a sladu
vysvetliť základy systému HACCP
popísať spôsoby skladovania jačmeňa a sladu
opísať etapy procesu výroby sladu
charakterizovať základné druhy pivovarníckych surovín na výrobu piva
popísať procesy výroby piva
vysvetliť fermantačné procesy pri výrobe piva
vysvetliť technológiu výroby piva
popísať základné spôsoby výroby účelových pív
definovať expedičné spotrebiteľské a reštauračné balenie pív
definovať špecifickú pivovarnícku legislatívu
Zručnosti
aplikovať zásady hygieny a sanitácie pri výrobe sladu a piva
dodržiavať normy, parametre kvality a technologické procesy pri výrobe sladu piva
stanovovať technologickú kvalitu jačmeňa
optimalizovať technologický proces sladovania jačmeňa
vykonať proces sladovania
obsluhovať stroje a zariadenia s cieľom zabezpečovať výrobu sladu
zabezpečovať vhodné skladovacie podmienky sladu
stanovovať technologickú kvalitu sladu
hodnotiť kvalitu vstupných surovín pri výrobe piva
optimalizovať technologický proces výroby piva
obsluhovať stroje a zariadenia s cieľom zabezpečovať výrobu piva
vykonať finálnu úpravu piva
zabezpečovať vhodné skladovanie piva
monitorovať záznamy týkajúce sa technologického postupu výroby piva
zabezpečovať vhodnú manipuláciu s odpadom vzniknutým pri výrobe piva a sladu
analyzovať kvalitu piva
Kompetencie
samostatnosť pri výrobe produktov
schopnosť kreativity a logického myslenia
schopnosť samostatne riešiť a analyzovať problémy
zodpovednosť za plnenie svojich úloh a povinností

Hodnotená spôsobilosť

  • vysvetliť základy systému HACCP
  • formulovať základné princípy BOZP a PO
  • vysvetliť technológiu výroby piva
  • charakterizovať základné druhy pivovarníckych surovín na výrobu piva
  • opísať etapy procesu výroby sladu
  • popísať spôsoby skladovania jačmeňa a sladu
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
popísať systém HACCP s ohľadom na výrobu pivaústna metóda
definovať základné princípy BOZP a POústna metóda
popísať technológiu výroby pivaústna metóda
definovať základné druhy pivovarníckych surovín na výrobu pivaústna metóda
charakterizovať etapy procesu výroby sladuústna metóda
charakterizovať podmienky skladovania jačmeňa a sladuústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70%.

Hodnotená spôsobilosť

  • formulovať zásady správnej výrobnej a hygienickej praxe pri výrobe piva a sladu
  • popísať procesy výroby piva
  • vysvetliť fermantačné procesy pri výrobe piva
  • popísať základné spôsoby výroby účelových pív
  • definovať expedičné spotrebiteľské a reštauračné balenie pív
  • definovať špecifickú pivovarnícku legislatívu
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
popísať zásady správnej výrobnej a hygienickej praxe pri výrobe piva a sladuústna metóda
charakterizovať chemický proces výroby pivaústna metóda
definovať fermentačné procesy pri výrobe pivaústna metóda
charakterizovať spôsoby výroby účelových pívústna metóda
určiť vhodné expedičné spotrebiteľské a reštauračné balenie pív (sklo, plast, plechovka, sud)ústna metóda
definovať legislatívu týkajúcu sa výroby piva (zákony, nariadenia, vyhlášky)písomná metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70%.

Hodnotená spôsobilosť

  • aplikovať zásady hygieny a sanitácie pri výrobe sladu a piva
  • stanovovať technologickú kvalitu jačmeňa
  • optimalizovať technologický proces sladovania jačmeňa
  • vykonať proces sladovania
  • zabezpečovať vhodné skladovacie podmienky sladu
  • obsluhovať stroje a zariadenia s cieľom zabezpečovať výrobu sladu
  • zodpovednosť za plnenie svojich úloh a povinností
  • zabezpečovať vhodnú manipuláciu s odpadom vzniknutým pri výrobe piva a sladu
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
popísať hygienicko-sanitačnú činnosť pri výrobe sladu a pivaústna metóda
hodnotiť parametre technologickej kvality jačmeňapraktické skúšanie
predviesť technologický proces sladovania jačmeňapraktické skúšanie
popísať proces sladovaniaústna metóda
determinovať nedostatky sladovania a správne určiť chyby pri sladovaníústna metóda
popísať vhodné skladovacie podmienky sladuústna metóda
predviesť obsluhu strojov a zariadení na výrobu sladupraktické skúšanie
vysvetliť zásady manipulácie s odpadom vzniknutým pri výrobe piva a sladuústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70%.

Hodnotená spôsobilosť

  • dodržiavať normy, parametre kvality a technologické procesy pri výrobe sladu piva
  • stanovovať technologickú kvalitu sladu
  • hodnotiť kvalitu vstupných surovín pri výrobe piva
  • obsluhovať stroje a zariadenia s cieľom zabezpečovať výrobu piva
  • optimalizovať technologický proces výroby piva
  • vykonať finálnu úpravu piva
  • zabezpečovať vhodné skladovanie piva
  • schopnosť kreativity a logického myslenia
  • samostatnosť pri výrobe produktov
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
určiť technologickú kvalitu sladupraktické skúšanie
rozdeliť a charakterizovať kvalitu vstupných surovín pri výrobe pivaústna metóda
vymedziť a popísať normy používané pri výrobe sladu a pivaústna metóda
analyzovať a vyhodnotiť vybrané parametre technologickej kvality sladupraktické skúšanie
rozdeliť a charakterizovať základné technologické procesné kroky výroby sladinyústna metóda
determinovať výrobu mladiny a metódy chmeleniaústna metóda
charakterizovať hlavné kvasenie a dokvasovanie pivaústna metóda
vykonať finálnu úpravu piva pred stáčanímpraktické skúšanie
charakterizovať technologický proces výroby účelových pívústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70%.

Hodnotená spôsobilosť

  • monitorovať záznamy týkajúce sa technologického postupu výroby piva
  • analyzovať kvalitu piva
  • schopnosť kreativity a logického myslenia
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
pripraviť záznamy týkajúce sa technologického postupu výroby piva podľa zadaniapísomná metóda
analyzovať vybrané parametre kvality pivapraktické skúšanie
definovať správny postup čapovania a podávania pivapraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70%.

Metodické usmernenia

Formálne vzdelávanie:

Zákon 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 72-90.

Uchádzač o získanie kvalifikácie formálnou cestou musí byť absolventom príslušného učebného odboru potravinárstva v zmysle platnej legislatívy.

Neformálne vzdelávanie:

Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 17 a § 18.