Sladovník a pivovarník
Kód kvalifikácie
U7514004-00887
Úroveň SKKR
4
SK ISCO-08
7514004
Sektorová rada
Potravinárstvo
Vedomosti |
---|
formulovať základné princípy BOZP a PO |
formulovať zásady správnej výrobnej a hygienickej praxe pri výrobe piva a sladu |
vysvetliť základy systému HACCP |
popísať spôsoby skladovania jačmeňa a sladu |
opísať etapy procesu výroby sladu |
charakterizovať základné druhy pivovarníckych surovín na výrobu piva |
popísať procesy výroby piva |
vysvetliť fermantačné procesy pri výrobe piva |
vysvetliť technológiu výroby piva |
popísať základné spôsoby výroby účelových pív |
definovať expedičné spotrebiteľské a reštauračné balenie pív |
definovať špecifickú pivovarnícku legislatívu |
Zručnosti |
---|
aplikovať zásady hygieny a sanitácie pri výrobe sladu a piva |
dodržiavať normy, parametre kvality a technologické procesy pri výrobe sladu piva |
stanovovať technologickú kvalitu jačmeňa |
optimalizovať technologický proces sladovania jačmeňa |
vykonať proces sladovania |
obsluhovať stroje a zariadenia s cieľom zabezpečovať výrobu sladu |
zabezpečovať vhodné skladovacie podmienky sladu |
stanovovať technologickú kvalitu sladu |
hodnotiť kvalitu vstupných surovín pri výrobe piva |
optimalizovať technologický proces výroby piva |
obsluhovať stroje a zariadenia s cieľom zabezpečovať výrobu piva |
vykonať finálnu úpravu piva |
zabezpečovať vhodné skladovanie piva |
monitorovať záznamy týkajúce sa technologického postupu výroby piva |
zabezpečovať vhodnú manipuláciu s odpadom vzniknutým pri výrobe piva a sladu |
analyzovať kvalitu piva |
Kompetencie |
---|
samostatnosť pri výrobe produktov |
schopnosť kreativity a logického myslenia |
schopnosť samostatne riešiť a analyzovať problémy |
zodpovednosť za plnenie svojich úloh a povinností |
Hodnotená spôsobilosť
- vysvetliť základy systému HACCP
- formulovať základné princípy BOZP a PO
- vysvetliť technológiu výroby piva
- charakterizovať základné druhy pivovarníckych surovín na výrobu piva
- opísať etapy procesu výroby sladu
- popísať spôsoby skladovania jačmeňa a sladu
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
popísať systém HACCP s ohľadom na výrobu piva | ústna metóda |
definovať základné princípy BOZP a PO | ústna metóda |
popísať technológiu výroby piva | ústna metóda |
definovať základné druhy pivovarníckych surovín na výrobu piva | ústna metóda |
charakterizovať etapy procesu výroby sladu | ústna metóda |
charakterizovať podmienky skladovania jačmeňa a sladu | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- formulovať zásady správnej výrobnej a hygienickej praxe pri výrobe piva a sladu
- popísať procesy výroby piva
- vysvetliť fermantačné procesy pri výrobe piva
- popísať základné spôsoby výroby účelových pív
- definovať expedičné spotrebiteľské a reštauračné balenie pív
- definovať špecifickú pivovarnícku legislatívu
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
popísať zásady správnej výrobnej a hygienickej praxe pri výrobe piva a sladu | ústna metóda |
charakterizovať chemický proces výroby piva | ústna metóda |
definovať fermentačné procesy pri výrobe piva | ústna metóda |
charakterizovať spôsoby výroby účelových pív | ústna metóda |
určiť vhodné expedičné spotrebiteľské a reštauračné balenie pív (sklo, plast, plechovka, sud) | ústna metóda |
definovať legislatívu týkajúcu sa výroby piva (zákony, nariadenia, vyhlášky) | písomná metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- aplikovať zásady hygieny a sanitácie pri výrobe sladu a piva
- stanovovať technologickú kvalitu jačmeňa
- optimalizovať technologický proces sladovania jačmeňa
- vykonať proces sladovania
- zabezpečovať vhodné skladovacie podmienky sladu
- obsluhovať stroje a zariadenia s cieľom zabezpečovať výrobu sladu
- zodpovednosť za plnenie svojich úloh a povinností
- zabezpečovať vhodnú manipuláciu s odpadom vzniknutým pri výrobe piva a sladu
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
popísať hygienicko-sanitačnú činnosť pri výrobe sladu a piva | ústna metóda |
hodnotiť parametre technologickej kvality jačmeňa | praktické skúšanie |
predviesť technologický proces sladovania jačmeňa | praktické skúšanie |
popísať proces sladovania | ústna metóda |
determinovať nedostatky sladovania a správne určiť chyby pri sladovaní | ústna metóda |
popísať vhodné skladovacie podmienky sladu | ústna metóda |
predviesť obsluhu strojov a zariadení na výrobu sladu | praktické skúšanie |
vysvetliť zásady manipulácie s odpadom vzniknutým pri výrobe piva a sladu | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- dodržiavať normy, parametre kvality a technologické procesy pri výrobe sladu piva
- stanovovať technologickú kvalitu sladu
- hodnotiť kvalitu vstupných surovín pri výrobe piva
- obsluhovať stroje a zariadenia s cieľom zabezpečovať výrobu piva
- optimalizovať technologický proces výroby piva
- vykonať finálnu úpravu piva
- zabezpečovať vhodné skladovanie piva
- schopnosť kreativity a logického myslenia
- samostatnosť pri výrobe produktov
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
určiť technologickú kvalitu sladu | praktické skúšanie |
rozdeliť a charakterizovať kvalitu vstupných surovín pri výrobe piva | ústna metóda |
vymedziť a popísať normy používané pri výrobe sladu a piva | ústna metóda |
analyzovať a vyhodnotiť vybrané parametre technologickej kvality sladu | praktické skúšanie |
rozdeliť a charakterizovať základné technologické procesné kroky výroby sladiny | ústna metóda |
determinovať výrobu mladiny a metódy chmelenia | ústna metóda |
charakterizovať hlavné kvasenie a dokvasovanie piva | ústna metóda |
vykonať finálnu úpravu piva pred stáčaním | praktické skúšanie |
charakterizovať technologický proces výroby účelových pív | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- monitorovať záznamy týkajúce sa technologického postupu výroby piva
- analyzovať kvalitu piva
- schopnosť kreativity a logického myslenia
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
pripraviť záznamy týkajúce sa technologického postupu výroby piva podľa zadania | písomná metóda |
analyzovať vybrané parametre kvality piva | praktické skúšanie |
definovať správny postup čapovania a podávania piva | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70%.
Metodické usmernenia |
---|
Formálne vzdelávanie: Zákon 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 72-90. Uchádzač o získanie kvalifikácie formálnou cestou musí byť absolventom príslušného učebného odboru potravinárstva v zmysle platnej legislatívy. Neformálne vzdelávanie: Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 17 a § 18. |