Spracovateľ hydiny
Kód kvalifikácie
C7511005-00859
Úroveň SKKR
3
SK ISCO-08
7511005
Sektorová rada
Potravinárstvo
| Vedomosti |
|---|
| uviesť zásady hygieny, BOZP a PO |
| popísať základy systému HACCP |
| charakterizovať základy chovu hydiny a hydinovej produkcie |
| popísať zariadenia na zvoz hydiny a dopravné zariadenia v hydinárskom podniku |
| popísať najčastejšie ochorenia hydiny |
| definovať technológiu a techniku spracovania mäsa a výroby mäsových výrobkov |
| definovať hygienické predpisy pre potraviny živočíšneho pôvodu |
| popísať zaobchádzanie so živočíšnym odpadom a jeho likvidáciu |
| vysvetliť úžitkovú hodnotu hydinového mäsa |
| charakterizovať spôsoby skladovania hydinového mäsa a vnútorností, spôsoby expedovania |
| vysvetliť dobu spotreby výrobkov, jej predĺženie, spôsoby skladovania a expedície |
| vysvetliť normy platné pri výrobe a kontrole mäsiarskych výrobkov |
| popísať strojové zariadenia na spracovanie hydiny |
| popísať suroviny, aditívne látky a pomocné látky pri výrobe výrobkov z hydiny |
| Zručnosti |
|---|
| prepraviť hydinu na porážku, prísun k linke na spracovanie |
| obsluhovať zariadenia na triedenie hydiny podľa hmotnosti a tried |
| obsluhovať strojové zariadenia na spracovanie hydiny - vešanie,omračovanie, vykrvenie, naparovanie, škĺbanie, voskovanie, chladenie |
| vykonávať obsluhu a používať technologické zariadenia na spracovanie hydinového mäsa a výrobu mäsiarskych produktov |
| pripraviť vstupné suroviny na výrobu mäsových výrobkov |
| mlieť a miešať suroviny na výrobu mäsových výrobkov |
| vyrobiť hydinové výrobky na základe receptúry varením, údením |
| porcovať a baliť mäso, diely a drobky |
| aplikovať a dodržiavať HACCP |
| dodržiavať postupnosť krokov vo výrobe |
| dodržiavať základy hygieny pri získavaní, spracúvaní a expedovaní hydiny, dielov a výrobkov |
| viesť základnú dokumentáciu a prvotnú evidenciu |
| Kompetencie |
|---|
| samostatnosť pri výkone svojej práce |
| spoľahlivosť, dôslednosť a presnosť pri riešení problémov |
| zodpovednosť za kvalitu svojej práce |
| schopnosť pracovať v kolektíve |
| spolupracovať pri riešení problémov s inými ľuďmi |
Hodnotená spôsobilosť
- charakterizovať základy chovu hydiny a hydinovej produkcie
- popísať najčastejšie ochorenia hydiny
- popísať zariadenia na zvoz hydiny a dopravné zariadenia v hydinárskom podniku
- popísať strojové zariadenia na spracovanie hydiny
- popísať zaobchádzanie so živočíšnym odpadom a jeho likvidáciu
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| charakterizovať základy chovu hydiny a hydinovej produkcie, popísať najčastejšie ochorenia hydiny | ústna metóda |
| popísať zariadenia na zvoz hydiny, dopravné zariadenia v hydinárskom podniku a strojové zariadenia na spracovanie hydiny | ústna metóda |
| popísať zaobchádzanie s odpadom a jeho likvidáciu. | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je zvládnutie ústnej metódy minimálne na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- definovať hygienické predpisy pre potraviny živočíšneho pôvodu
- definovať technológiu a techniku spracovania mäsa a výroby mäsových výrobkov
- popísať suroviny, aditívne látky a pomocné látky pri výrobe výrobkov z hydiny
- vysvetliť normy platné pri výrobe a kontrole mäsiarskych výrobkov
- uviesť zásady hygieny, BOZP a PO
- popísať základy systému HACCP
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| popísať suroviny, aditívne látky a pomocné látky pri výrobe výrobkov z hydiny, definovať technológiu a techniku spracovania mäsa a výroby mäsových výrobkov | ústna metóda |
| definovať hygienické predpisy pre potraviny živočíšneho pôvodu,popísať normy platné pri výrobe a kontrole mäsiarskych výrobkov | ústna metóda |
| popísať zásady hygieny, BOZP a PO, základy systému HACCP | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je zvládnutie ústnej metódy minimálne na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- dodržiavať postupnosť krokov vo výrobe
- pripraviť vstupné suroviny na výrobu mäsových výrobkov
- mlieť a miešať suroviny na výrobu mäsových výrobkov
- aplikovať a dodržiavať HACCP
- vyrobiť hydinové výrobky na základe receptúry varením, údením
- vysvetliť dobu spotreby výrobkov, jej predĺženie, spôsoby skladovania a expedície
- vykonávať obsluhu a používať technologické zariadenia na spracovanie hydinového mäsa a výrobu mäsiarskych produktov
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| vysvetliť trvanlivosť výrobkov, jej predĺženie, spôsoby skladovania a expedície | ústna metóda |
| pripraviť vstupné suroviny, mlieť a miešať suroviny na výrobu mäsových výrobkov použitím schém, návodov, katalógov, receptúr s vykonávaním obsluhy a používaním vhodných technologických zariadení na spracovanie mäsa a výrobu mäsiarskych produktov | praktické skúšanie |
| vyrobiť hydinové výrobky s dodržiavaním krokov vo výrobe a aplikovaním a dodržiavaním HACCP | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je zvládnutie ústnej metódy minimálne na 70% a praktickej skúšky minimálne na 80%.
Hodnotená spôsobilosť
- prepraviť hydinu na porážku, prísun k linke na spracovanie
- obsluhovať zariadenia na triedenie hydiny podľa hmotnosti a tried
- obsluhovať strojové zariadenia na spracovanie hydiny - vešanie,omračovanie, vykrvenie, naparovanie, škĺbanie, voskovanie, chladenie
- charakterizovať spôsoby skladovania hydinového mäsa a vnútorností, spôsoby expedovania
- vysvetliť úžitkovú hodnotu hydinového mäsa
- porcovať a baliť mäso, diely a drobky
- dodržiavať základy hygieny pri získavaní, spracúvaní a expedovaní hydiny, dielov a výrobkov
- viesť základnú dokumentáciu a prvotnú evidenciu
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| prepraviť hydinu na porážku, prísun k linke, obsluha zariadenia na triedenie hydiny podľa hmotnosti a tried | praktické skúšanie |
| obsluhovať strojové zariadenia na spracovanie hydiny s dodržaním postupnosti - vešanie, omračovanie, vykrvenie, naparovanie, škĺbanie, voskovanie, chladenie | praktické skúšanie |
| vysvetliť úžitkovú hodnotu hydinového mäsa, spôsoby skladovania hydinového mäsa a vnútorností, spôsoby expedovania | ústna metóda |
| porcovať a baliť mäso , diely a drobky,dodržiavať základy hygieny pri získavaní, spracúvaní a expedovaní hydiny, dielov a výrobkov | praktické skúšanie |
| viesť základnú dokumentáciu a prvotnú evidenciu | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je zvládnutie ústnej metódy minimálne na 70% a praktickej skúšky minimálne na 80%.
| Metodické usmernenia |
|---|
|
Zákon 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 72-90. Zákon č.386/1997 Z. z. o ďalšom vzdelávaní v znení neskorších predpisov . Zákon č.568/2009 Z. z. o celoživotnom vzdelávaní - Vyhláška č.97/2010ktorou sa ustanovujú podrobnosti o dokumentácii akreditovaného vzdelávacieho programu ďalšieho vzdelávania, o obsahu žiadosti o akreditáciu vzdelávacieho programu ďalšieho vzdelávania a o projekte vzdelávacieho programu ďalšieho vzdelávania, o osvedčení o absolvovaní akreditovaného vzdelávacieho programu ďalšieho vzdelávania, o náležitostiach osvedčenia o čiastočnej kvalifikácii a osvedčenia o úplnej kvalifikácii zákon č.568/2009 Z. z. o celoživotnom vzdelávaní. |