Spracovateľ hydiny

Kód kvalifikácie

C7511005-00859

Úroveň SKKR

3

SK ISCO-08

7511005

Sektorová rada

Potravinárstvo

Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti
uviesť zásady hygieny, BOZP a PO
popísať základy systému HACCP
charakterizovať základy chovu hydiny a hydinovej produkcie
popísať zariadenia na zvoz hydiny a dopravné zariadenia v hydinárskom podniku
popísať najčastejšie ochorenia hydiny
definovať technológiu a techniku spracovania mäsa a výroby mäsových výrobkov
definovať hygienické predpisy pre potraviny živočíšneho pôvodu
popísať zaobchádzanie so živočíšnym odpadom a jeho likvidáciu
vysvetliť úžitkovú hodnotu hydinového mäsa
charakterizovať spôsoby skladovania hydinového mäsa a vnútorností, spôsoby expedovania
vysvetliť dobu spotreby výrobkov, jej predĺženie, spôsoby skladovania a expedície
vysvetliť normy platné pri výrobe a kontrole mäsiarskych výrobkov
popísať strojové zariadenia na spracovanie hydiny
popísať suroviny, aditívne látky a pomocné látky pri výrobe výrobkov z hydiny
Zručnosti
prepraviť hydinu na porážku, prísun k linke na spracovanie
obsluhovať zariadenia na triedenie hydiny podľa hmotnosti a tried
obsluhovať strojové zariadenia na spracovanie hydiny - vešanie,omračovanie, vykrvenie, naparovanie, škĺbanie, voskovanie, chladenie
vykonávať obsluhu a používať technologické zariadenia na spracovanie hydinového mäsa a výrobu mäsiarskych produktov
pripraviť vstupné suroviny na výrobu mäsových výrobkov
mlieť a miešať suroviny na výrobu mäsových výrobkov
vyrobiť hydinové výrobky na základe receptúry varením, údením
porcovať a baliť mäso, diely a drobky
aplikovať a dodržiavať HACCP
dodržiavať postupnosť krokov vo výrobe
dodržiavať základy hygieny pri získavaní, spracúvaní a expedovaní hydiny, dielov a výrobkov
viesť základnú dokumentáciu a prvotnú evidenciu
Kompetencie
samostatnosť pri výkone svojej práce
spoľahlivosť, dôslednosť a presnosť pri riešení problémov
zodpovednosť za kvalitu svojej práce
schopnosť pracovať v kolektíve
spolupracovať pri riešení problémov s inými ľuďmi

Hodnotená spôsobilosť

  • charakterizovať základy chovu hydiny a hydinovej produkcie
  • popísať najčastejšie ochorenia hydiny
  • popísať zariadenia na zvoz hydiny a dopravné zariadenia v hydinárskom podniku
  • popísať strojové zariadenia na spracovanie hydiny
  • popísať zaobchádzanie so živočíšnym odpadom a jeho likvidáciu
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
charakterizovať základy chovu hydiny a hydinovej produkcie, popísať najčastejšie ochorenia hydinyústna metóda
popísať zariadenia na zvoz hydiny, dopravné zariadenia v hydinárskom podniku a strojové zariadenia na spracovanie hydinyústna metóda
popísať zaobchádzanie s odpadom a jeho likvidáciu.ústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je zvládnutie ústnej metódy minimálne  na 70%.

Hodnotená spôsobilosť

  • definovať hygienické predpisy pre potraviny živočíšneho pôvodu
  • definovať technológiu a techniku spracovania mäsa a výroby mäsových výrobkov
  • popísať suroviny, aditívne látky a pomocné látky pri výrobe výrobkov z hydiny
  • vysvetliť normy platné pri výrobe a kontrole mäsiarskych výrobkov
  • uviesť zásady hygieny, BOZP a PO
  • popísať základy systému HACCP
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
popísať suroviny, aditívne látky a pomocné látky pri výrobe výrobkov z hydiny, definovať technológiu a techniku spracovania mäsa a výroby mäsových výrobkovústna metóda
definovať hygienické predpisy pre potraviny živočíšneho pôvodu,popísať normy platné pri výrobe a kontrole mäsiarskych výrobkovústna metóda
popísať zásady hygieny, BOZP a PO, základy systému HACCPústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je zvládnutie ústnej metódy minimálne  na 70%.

Hodnotená spôsobilosť

  • dodržiavať postupnosť krokov vo výrobe
  • pripraviť vstupné suroviny na výrobu mäsových výrobkov
  • mlieť a miešať suroviny na výrobu mäsových výrobkov
  • aplikovať a dodržiavať HACCP
  • vyrobiť hydinové výrobky na základe receptúry varením, údením
  • vysvetliť dobu spotreby výrobkov, jej predĺženie, spôsoby skladovania a expedície
  • vykonávať obsluhu a používať technologické zariadenia na spracovanie hydinového mäsa a výrobu mäsiarskych produktov
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
vysvetliť trvanlivosť výrobkov, jej predĺženie, spôsoby skladovania a expedícieústna metóda
pripraviť vstupné suroviny, mlieť a miešať suroviny na výrobu mäsových výrobkov použitím schém, návodov, katalógov, receptúr s vykonávaním obsluhy a používaním vhodných technologických zariadení na spracovanie mäsa a výrobu mäsiarskych produktovpraktické skúšanie
vyrobiť hydinové výrobky s dodržiavaním krokov vo výrobe a aplikovaním a dodržiavaním HACCPpraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je zvládnutie ústnej metódy minimálne  na 70% a praktickej skúšky minimálne na 80%.

Hodnotená spôsobilosť

  • prepraviť hydinu na porážku, prísun k linke na spracovanie
  • obsluhovať zariadenia na triedenie hydiny podľa hmotnosti a tried
  • obsluhovať strojové zariadenia na spracovanie hydiny - vešanie,omračovanie, vykrvenie, naparovanie, škĺbanie, voskovanie, chladenie
  • charakterizovať spôsoby skladovania hydinového mäsa a vnútorností, spôsoby expedovania
  • vysvetliť úžitkovú hodnotu hydinového mäsa
  • porcovať a baliť mäso, diely a drobky
  • dodržiavať základy hygieny pri získavaní, spracúvaní a expedovaní hydiny, dielov a výrobkov
  • viesť základnú dokumentáciu a prvotnú evidenciu
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
prepraviť hydinu na porážku, prísun k linke, obsluha zariadenia na triedenie hydiny podľa hmotnosti a triedpraktické skúšanie
obsluhovať strojové zariadenia na spracovanie hydiny s dodržaním postupnosti - vešanie, omračovanie, vykrvenie, naparovanie, škĺbanie, voskovanie, chladeniepraktické skúšanie
vysvetliť úžitkovú hodnotu hydinového mäsa, spôsoby skladovania hydinového mäsa a vnútorností, spôsoby expedovaniaústna metóda
porcovať a baliť mäso , diely a drobky,dodržiavať základy hygieny pri získavaní, spracúvaní a expedovaní hydiny, dielov a výrobkovpraktické skúšanie
viesť základnú dokumentáciu a prvotnú evidenciupraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je zvládnutie ústnej metódy minimálne  na 70% a praktickej skúšky minimálne na 80%.

Metodické usmernenia

Zákon 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 72-90.

Zákon č.386/1997 Z. z. o ďalšom vzdelávaní v znení neskorších predpisov .

Zákon č.568/2009 Z. z. o celoživotnom vzdelávaní - Vyhláška č.97/2010ktorou sa ustanovujú podrobnosti o dokumentácii akreditovaného vzdelávacieho programu ďalšieho vzdelávania, o obsahu žiadosti o akreditáciu vzdelávacieho programu ďalšieho vzdelávania a o projekte vzdelávacieho programu ďalšieho vzdelávania, o osvedčení o absolvovaní akreditovaného vzdelávacieho programu ďalšieho vzdelávania, o náležitostiach osvedčenia o čiastočnej kvalifikácii a osvedčenia o úplnej kvalifikácii zákon č.568/2009 Z. z. o celoživotnom vzdelávaní.