Porážač, vykosťovač
Kód kvalifikácie
C7511001-00855
Úroveň SKKR
3
SK ISCO-08
7511001
Sektorová rada
Potravinárstvo
Vedomosti |
---|
popísať druhy jatočných zvierat, ich anatómiu, základy jatočníctva |
popísať požiadavky na pohodu zvierat ( welfare) |
definovať rozdelenie , morfologické a fyziologické vlastnosti jatočných zvierat, nákup v živom |
popísať základy jatočnej výroby - chladenie mäsa, vnútornosti |
popísať zaobchádzanie s jatočným odpadom a jeho likvidáciu |
charakterizovať spôsoby skladovania mäsa a vnútorností, spôsoby balenia a expedovania |
popísať normy platné pri spracovaní a kontrole mäsa |
definovať sanitačné opatrenia na pracovisku |
definovať zásady hygieny a základy systému HACCP |
uviesť zásady BOZP a PO v potravinárstve |
Zručnosti |
---|
prepraviť zvieratá na porážku, ustajniť a prisunúť k linke na spracovanie |
omračovať a odkrvovať jatočné zvieratá |
ošetriť a skladovať jatočne opracované telá jatočných zvierat a jatočných produktov |
deliť, vykosťovať, triediť mäso pre výsek a výrobu |
pripraviť suroviny na výsek a výrobu rôznych druhov mäsových výrobkov |
zaobchádzať s jatočným odpadom a ovláda jeho likvidáciu |
poliť a úpraviť (konečne) opracované telá jatočných zvierat |
upraviť mäso na predaj |
aplikovať a dodržiavať HACCP |
vykonávať obsluhu technologických zariadení na spracovanie mäsa |
vykonávať kontrolu teploty v priestoroch rozrábania mäsa a jeho skladovania |
Kompetencie |
---|
samostatnosť pri výkone svojej práce |
zodpovednosť za dodržiavanie predpisov na obsluhu strojov a zariadení |
spoľahlivosť, dôslednosť a presnosť pri riešení problémov |
Hodnotená spôsobilosť
- definovať zásady hygieny a základy systému HACCP
- popísať druhy jatočných zvierat, ich anatómiu, základy jatočníctva
- popísať základy jatočnej výroby - chladenie mäsa, vnútornosti
- definovať rozdelenie , morfologické a fyziologické vlastnosti jatočných zvierat, nákup v živom
- definovať sanitačné opatrenia na pracovisku
- uviesť zásady BOZP a PO v potravinárstve
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
definovať rozdelenie, morfologické a fyziologické vlastnosti jatočných zvierat, nákup v živom, prevoz, ustajnenie a prísun na porážku | písomná metóda |
popísať druhy jatočných zvierat, ich anatómiu, popísať základy jatočnej výroby - chladenie mäsa, vnútornosti | ústna metóda |
definovať sanitačné opatrenia na pracovisku,základy BOZP a PO v potravinárstve, základy systému HACCP | písomná metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je zvládnutie písomných častí skúšky minimálne na 70% a ústnej skúšky na 70% .
Hodnotená spôsobilosť
- ošetriť a skladovať jatočne opracované telá jatočných zvierat a jatočných produktov
- pripraviť suroviny na výsek a výrobu rôznych druhov mäsových výrobkov
- upraviť mäso na predaj
- deliť, vykosťovať, triediť mäso pre výsek a výrobu
- vykonávať obsluhu technologických zariadení na spracovanie mäsa
- vykonávať kontrolu teploty v priestoroch rozrábania mäsa a jeho skladovania
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
deliť určený druh jatočného zvieraťa a vykostiť určenú časť jatočného zvieraťa, kontrolovať teplotu priestorov rozrábania mäsa | praktické skúšanie |
ošetriť a uskladniť opracované telá jatočných zvierat a jatočných produktov | praktické skúšanie |
rozobrať, vykostiť a vytriediť mäso pre výrobu a výsek, upraviť mäso na predaj | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je zvládnutie praktického predvedenie minimálne na 80%.
Hodnotená spôsobilosť
- charakterizovať spôsoby skladovania mäsa a vnútorností, spôsoby balenia a expedovania
- popísať normy platné pri spracovaní a kontrole mäsa
- popísať zaobchádzanie s jatočným odpadom a jeho likvidáciu
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
popísať spôsoby skladovania mäsa a vnútorností, spôsoby balenia a expedovania, normy platné pri spracovaní a kontrole mäsa | ústna metóda |
popísať zaobchádzanie s jatočným odpadom a jeho likvidáciu | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je zvládnutie ústnej metódy minimálne na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- popísať požiadavky na pohodu zvierat ( welfare)
- omračovať a odkrvovať jatočné zvieratá
- poliť a úpraviť (konečne) opracované telá jatočných zvierat
- prepraviť zvieratá na porážku, ustajniť a prisunúť k linke na spracovanie
- zaobchádzať s jatočným odpadom a ovláda jeho likvidáciu
- aplikovať a dodržiavať HACCP
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
popísať požiadavky na pohodu zvierat, vysvetliť dôsledky na ďalšie spracovanie | ústna metóda |
vybrať vhodnú metódu usmrtenia pre určené zviera, omračiť a odkrviť zviera, predviesť ďalšie spracovanie polením a konečnú úpravu opracovaných tiel jatočných zvierat | praktické skúšanie |
prepraviť zvieratá na porážku, ustajniť a prisunúť k linke na spracovanie | praktické skúšanie |
správne zaobchádzať s jatočným odpadom a správne zlikvidovať,aplikovať a dodržiavať HACCP | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je zvládnutie praktického predvedenie minimálne na 80%.
Metodické usmernenia |
---|
Zákon č.386/1997 Z. z. o ďalšom vzdelávaní v znení neskorších predpisov . Zákon č.568/2009 Z. z. o celoživotnom vzdelávaní - Vyhláška č.97/2010ktorou sa ustanovujú podrobnosti o dokumentácii akreditovaného vzdelávacieho programu ďalšieho vzdelávania, o obsahu žiadosti o akreditáciu vzdelávacieho programu ďalšieho vzdelávania a o projekte vzdelávacieho programu ďalšieho vzdelávania, o osvedčení o absolvovaní akreditovaného vzdelávacieho programu ďalšieho vzdelávania, o náležitostiach osvedčenia o čiastočnej kvalifikácii a osvedčenia o úplnej kvalifikácii zákon č.568/2009 Z. z. o celoživotnom vzdelávaní. |