Porážač, vykosťovač
Kód kvalifikácie
C7511001-00855
Úroveň SKKR
3
SK ISCO-08
7511001
Sektorová rada
Potravinárstvo
| Vedomosti |
|---|
| popísať druhy jatočných zvierat, ich anatómiu, základy jatočníctva |
| popísať požiadavky na pohodu zvierat ( welfare) |
| definovať rozdelenie , morfologické a fyziologické vlastnosti jatočných zvierat, nákup v živom |
| popísať základy jatočnej výroby - chladenie mäsa, vnútornosti |
| popísať zaobchádzanie s jatočným odpadom a jeho likvidáciu |
| charakterizovať spôsoby skladovania mäsa a vnútorností, spôsoby balenia a expedovania |
| popísať normy platné pri spracovaní a kontrole mäsa |
| definovať sanitačné opatrenia na pracovisku |
| definovať zásady hygieny a základy systému HACCP |
| uviesť zásady BOZP a PO v potravinárstve |
| Zručnosti |
|---|
| prepraviť zvieratá na porážku, ustajniť a prisunúť k linke na spracovanie |
| omračovať a odkrvovať jatočné zvieratá |
| ošetriť a skladovať jatočne opracované telá jatočných zvierat a jatočných produktov |
| deliť, vykosťovať, triediť mäso pre výsek a výrobu |
| pripraviť suroviny na výsek a výrobu rôznych druhov mäsových výrobkov |
| zaobchádzať s jatočným odpadom a ovláda jeho likvidáciu |
| poliť a úpraviť (konečne) opracované telá jatočných zvierat |
| upraviť mäso na predaj |
| aplikovať a dodržiavať HACCP |
| vykonávať obsluhu technologických zariadení na spracovanie mäsa |
| vykonávať kontrolu teploty v priestoroch rozrábania mäsa a jeho skladovania |
| Kompetencie |
|---|
| samostatnosť pri výkone svojej práce |
| zodpovednosť za dodržiavanie predpisov na obsluhu strojov a zariadení |
| spoľahlivosť, dôslednosť a presnosť pri riešení problémov |
Hodnotená spôsobilosť
- definovať zásady hygieny a základy systému HACCP
- popísať druhy jatočných zvierat, ich anatómiu, základy jatočníctva
- popísať základy jatočnej výroby - chladenie mäsa, vnútornosti
- definovať rozdelenie , morfologické a fyziologické vlastnosti jatočných zvierat, nákup v živom
- definovať sanitačné opatrenia na pracovisku
- uviesť zásady BOZP a PO v potravinárstve
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| definovať rozdelenie, morfologické a fyziologické vlastnosti jatočných zvierat, nákup v živom, prevoz, ustajnenie a prísun na porážku | písomná metóda |
| popísať druhy jatočných zvierat, ich anatómiu, popísať základy jatočnej výroby - chladenie mäsa, vnútornosti | ústna metóda |
| definovať sanitačné opatrenia na pracovisku,základy BOZP a PO v potravinárstve, základy systému HACCP | písomná metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je zvládnutie písomných častí skúšky minimálne na 70% a ústnej skúšky na 70% .
Hodnotená spôsobilosť
- ošetriť a skladovať jatočne opracované telá jatočných zvierat a jatočných produktov
- pripraviť suroviny na výsek a výrobu rôznych druhov mäsových výrobkov
- upraviť mäso na predaj
- deliť, vykosťovať, triediť mäso pre výsek a výrobu
- vykonávať obsluhu technologických zariadení na spracovanie mäsa
- vykonávať kontrolu teploty v priestoroch rozrábania mäsa a jeho skladovania
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| deliť určený druh jatočného zvieraťa a vykostiť určenú časť jatočného zvieraťa, kontrolovať teplotu priestorov rozrábania mäsa | praktické skúšanie |
| ošetriť a uskladniť opracované telá jatočných zvierat a jatočných produktov | praktické skúšanie |
| rozobrať, vykostiť a vytriediť mäso pre výrobu a výsek, upraviť mäso na predaj | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je zvládnutie praktického predvedenie minimálne na 80%.
Hodnotená spôsobilosť
- charakterizovať spôsoby skladovania mäsa a vnútorností, spôsoby balenia a expedovania
- popísať normy platné pri spracovaní a kontrole mäsa
- popísať zaobchádzanie s jatočným odpadom a jeho likvidáciu
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| popísať spôsoby skladovania mäsa a vnútorností, spôsoby balenia a expedovania, normy platné pri spracovaní a kontrole mäsa | ústna metóda |
| popísať zaobchádzanie s jatočným odpadom a jeho likvidáciu | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je zvládnutie ústnej metódy minimálne na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- popísať požiadavky na pohodu zvierat ( welfare)
- omračovať a odkrvovať jatočné zvieratá
- poliť a úpraviť (konečne) opracované telá jatočných zvierat
- prepraviť zvieratá na porážku, ustajniť a prisunúť k linke na spracovanie
- zaobchádzať s jatočným odpadom a ovláda jeho likvidáciu
- aplikovať a dodržiavať HACCP
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| popísať požiadavky na pohodu zvierat, vysvetliť dôsledky na ďalšie spracovanie | ústna metóda |
| vybrať vhodnú metódu usmrtenia pre určené zviera, omračiť a odkrviť zviera, predviesť ďalšie spracovanie polením a konečnú úpravu opracovaných tiel jatočných zvierat | praktické skúšanie |
| prepraviť zvieratá na porážku, ustajniť a prisunúť k linke na spracovanie | praktické skúšanie |
| správne zaobchádzať s jatočným odpadom a správne zlikvidovať,aplikovať a dodržiavať HACCP | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je zvládnutie praktického predvedenie minimálne na 80%.
| Metodické usmernenia |
|---|
|
Zákon č.386/1997 Z. z. o ďalšom vzdelávaní v znení neskorších predpisov . Zákon č.568/2009 Z. z. o celoživotnom vzdelávaní - Vyhláška č.97/2010ktorou sa ustanovujú podrobnosti o dokumentácii akreditovaného vzdelávacieho programu ďalšieho vzdelávania, o obsahu žiadosti o akreditáciu vzdelávacieho programu ďalšieho vzdelávania a o projekte vzdelávacieho programu ďalšieho vzdelávania, o osvedčení o absolvovaní akreditovaného vzdelávacieho programu ďalšieho vzdelávania, o náležitostiach osvedčenia o čiastočnej kvalifikácii a osvedčenia o úplnej kvalifikácii zákon č.568/2009 Z. z. o celoživotnom vzdelávaní. |