Porážač, vykosťovač

Kód kvalifikácie

C7511001-00855

Úroveň SKKR

3

SK ISCO-08

7511001

Sektorová rada

Potravinárstvo

Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti
popísať druhy jatočných zvierat, ich anatómiu, základy jatočníctva
popísať požiadavky na pohodu zvierat ( welfare)
definovať rozdelenie , morfologické a fyziologické vlastnosti jatočných zvierat, nákup v živom
popísať základy jatočnej výroby - chladenie mäsa, vnútornosti
popísať zaobchádzanie s jatočným odpadom a jeho likvidáciu
charakterizovať spôsoby skladovania mäsa a vnútorností, spôsoby balenia a expedovania
popísať normy platné pri spracovaní a kontrole mäsa
definovať sanitačné opatrenia na pracovisku
definovať zásady hygieny a základy systému HACCP
uviesť zásady BOZP a PO v potravinárstve
Zručnosti
prepraviť zvieratá na porážku, ustajniť a prisunúť k linke na spracovanie
omračovať a odkrvovať jatočné zvieratá
ošetriť a skladovať jatočne opracované telá jatočných zvierat a jatočných produktov
deliť, vykosťovať, triediť mäso pre výsek a výrobu
pripraviť suroviny na výsek a výrobu rôznych druhov mäsových výrobkov
zaobchádzať s jatočným odpadom a ovláda jeho likvidáciu
poliť a úpraviť (konečne) opracované telá jatočných zvierat
upraviť mäso na predaj
aplikovať a dodržiavať HACCP
vykonávať obsluhu technologických zariadení na spracovanie mäsa
vykonávať kontrolu teploty v priestoroch rozrábania mäsa a jeho skladovania
Kompetencie
samostatnosť pri výkone svojej práce
zodpovednosť za dodržiavanie predpisov na obsluhu strojov a zariadení
spoľahlivosť, dôslednosť a presnosť pri riešení problémov

Hodnotená spôsobilosť

  • definovať zásady hygieny a základy systému HACCP
  • popísať druhy jatočných zvierat, ich anatómiu, základy jatočníctva
  • popísať základy jatočnej výroby - chladenie mäsa, vnútornosti
  • definovať rozdelenie , morfologické a fyziologické vlastnosti jatočných zvierat, nákup v živom
  • definovať sanitačné opatrenia na pracovisku
  • uviesť zásady BOZP a PO v potravinárstve
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
definovať rozdelenie, morfologické a fyziologické vlastnosti jatočných zvierat, nákup v živom, prevoz, ustajnenie a prísun na porážkupísomná metóda
popísať druhy jatočných zvierat, ich anatómiu, popísať základy jatočnej výroby - chladenie mäsa, vnútornostiústna metóda
definovať sanitačné opatrenia na pracovisku,základy BOZP a PO v potravinárstve, základy systému HACCPpísomná metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je zvládnutie písomných častí skúšky minimálne na 70% a ústnej skúšky na 70% .

Hodnotená spôsobilosť

  • ošetriť a skladovať jatočne opracované telá jatočných zvierat a jatočných produktov
  • pripraviť suroviny na výsek a výrobu rôznych druhov mäsových výrobkov
  • upraviť mäso na predaj
  • deliť, vykosťovať, triediť mäso pre výsek a výrobu
  • vykonávať obsluhu technologických zariadení na spracovanie mäsa
  • vykonávať kontrolu teploty v priestoroch rozrábania mäsa a jeho skladovania
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
deliť určený druh jatočného zvieraťa a vykostiť určenú časť jatočného zvieraťa, kontrolovať teplotu priestorov rozrábania mäsapraktické skúšanie
ošetriť a uskladniť opracované telá jatočných zvierat a jatočných produktovpraktické skúšanie
rozobrať, vykostiť a vytriediť mäso pre výrobu a výsek, upraviť mäso na predajpraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je zvládnutie praktického predvedenie minimálne na 80%.

Hodnotená spôsobilosť

  • charakterizovať spôsoby skladovania mäsa a vnútorností, spôsoby balenia a expedovania
  • popísať normy platné pri spracovaní a kontrole mäsa
  • popísať zaobchádzanie s jatočným odpadom a jeho likvidáciu
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
popísať spôsoby skladovania mäsa a vnútorností, spôsoby balenia a expedovania, normy platné pri spracovaní a kontrole mäsaústna metóda
popísať zaobchádzanie s jatočným odpadom a jeho likvidáciuústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je zvládnutie ústnej metódy minimálne  na 70%.

Hodnotená spôsobilosť

  • popísať požiadavky na pohodu zvierat ( welfare)
  • omračovať a odkrvovať jatočné zvieratá
  • poliť a úpraviť (konečne) opracované telá jatočných zvierat
  • prepraviť zvieratá na porážku, ustajniť a prisunúť k linke na spracovanie
  • zaobchádzať s jatočným odpadom a ovláda jeho likvidáciu
  • aplikovať a dodržiavať HACCP
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
popísať požiadavky na pohodu zvierat, vysvetliť dôsledky na ďalšie spracovanieústna metóda
vybrať vhodnú metódu usmrtenia pre určené zviera, omračiť a odkrviť zviera, predviesť ďalšie spracovanie polením a konečnú úpravu opracovaných tiel jatočných zvieratpraktické skúšanie
prepraviť zvieratá na porážku, ustajniť a prisunúť k linke na spracovaniepraktické skúšanie
správne zaobchádzať s jatočným odpadom a správne zlikvidovať,aplikovať a dodržiavať HACCPpraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je zvládnutie praktického predvedenie minimálne na 80%.

Metodické usmernenia

Zákon č.386/1997 Z. z. o ďalšom vzdelávaní v znení neskorších predpisov .

Zákon č.568/2009 Z. z. o celoživotnom vzdelávaní - Vyhláška č.97/2010ktorou sa ustanovujú podrobnosti o dokumentácii akreditovaného vzdelávacieho programu ďalšieho vzdelávania, o obsahu žiadosti o akreditáciu vzdelávacieho programu ďalšieho vzdelávania a o projekte vzdelávacieho programu ďalšieho vzdelávania, o osvedčení o absolvovaní akreditovaného vzdelávacieho programu ďalšieho vzdelávania, o náležitostiach osvedčenia o čiastočnej kvalifikácii a osvedčenia o úplnej kvalifikácii zákon č.568/2009 Z. z. o celoživotnom vzdelávaní.