Pomocný pracovník v potravinárskej výrobe
Kód kvalifikácie
C9329001-00854
Úroveň SKKR
2
SK ISCO-08
9329001
Sektorová rada
Potravinárstvo
| Vedomosti |
|---|
| charakterizovať základné druhy potravinárskych surovín a pomocných materiálov |
| popísať príslušné nástroje, náradie, stroje a zariadenia |
| definovať základnú podstatu výrobného procesu |
| definovať sanitačné opatrenia na pracovisku |
| popísať zásady hygieny a bezpečnosti práce a ochrany zdravia pri práci |
| charakterizovať hlavné druhy potravinárskych výrob |
| Zručnosti |
|---|
| dodržiavať zásady BOZP a PO pri pomocných prácach |
| pripravovať pracovisko |
| pracovať so surovinami a materiálmi |
| voliť správne pracovné postupy |
| používať príslušné nástroje, náradie, stroje a zariadenia |
| uskutočňovať pomocné práce pri skladovaní, príprave a manipulácii so surovinami, pomocnými látkami, balením a uskladnením hotových výrobkov |
| uskutočňovať jednoduchú údržbu príslušných strojov |
| vykonávať sanitačné opatrenia na pracovisku |
| triediť hotové výrobky podľa stanovených kvalitatívnych znakov |
| vykonávať pomocné práce vo výrobnom procese |
| Kompetencie |
|---|
| schopnosť pracovať v kolektíve |
| schopnosť spolupracovať s inými ľuďmi |
| zodpovednosť za plnenie svojich úloh a povinností |
Hodnotená spôsobilosť
- charakterizovať hlavné druhy potravinárskych výrob
- charakterizovať základné druhy potravinárskych surovín a pomocných materiálov
- popísať príslušné nástroje, náradie, stroje a zariadenia
- definovať sanitačné opatrenia na pracovisku
- popísať zásady hygieny a bezpečnosti práce a ochrany zdravia pri práci
- definovať základnú podstatu výrobného procesu
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| popísať hlavné druhy potravinárskych výrob | ústna metóda |
| vymenovať základné druhy potravinárskych surovín a pomocných materiálov | ústna metóda |
| charakterizovať nástroje, náradia, stroje a zariadenia v súvislosti s konkrétnou potravinárskou výrobou | písomná metóda |
| definovať sanitačné opatrenia na pracovisku, popísať zásady hygieny a bezpečnosti práce a ochrany zdravia pri práci | písomná metóda |
| popísať základnú podstatu výrobného procesu | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je zvládnutie ústnej a písomnej skúšky minimálne na 65%.
Hodnotená spôsobilosť
- pripravovať pracovisko
- pracovať so surovinami a materiálmi
- používať príslušné nástroje, náradie, stroje a zariadenia
- uskutočňovať jednoduchú údržbu príslušných strojov
- voliť správne pracovné postupy
- vykonávať sanitačné opatrenia na pracovisku
- vykonávať pomocné práce vo výrobnom procese
- dodržiavať zásady BOZP a PO pri pomocných prácach
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| upratať a dezinfikovať pracovisko po ukončení prác | praktické skúšanie |
| samostatne pripraviť pracovisko, suroviny a materiály, nástroje, náradie, stroje a zariadenia na výrobu výrobku | praktické skúšanie |
| predviesť prácu so surovinami a materiálmi | praktické skúšanie |
| zvoliť správny pracovný postup a vykonať pomocné práce vo výrobnom procese podľa zadania | praktické skúšanie |
| samostatne a správne vykonať jednoduchú údržbu určeného zariadenia pri dodržaní BOZP a PO | praktické skúšanie |
| predviesť použitie príslušného nástroja, náradia, stroja alebo zariadenia podľa zadania | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je zvládnutie praktickej skúšky minimálne na 65%.
Hodnotená spôsobilosť
- uskutočňovať pomocné práce pri skladovaní, príprave a manipulácii so surovinami, pomocnými látkami, balením a uskladnením hotových výrobkov
- triediť hotové výrobky podľa stanovených kvalitatívnych znakov
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| samostatne predviesť pomocné práce podľa zadania | praktické skúšanie |
| zatriediť hotové výrobky podľa stanovených kvalitatívnych znakov | praktické skúšanie |
| v spolupráci s ostatnými priradenými ľuďmi pripravovať tovar na expedícii | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je zvládnutie praktickej skúšky minimálne na 65%.
| Metodické usmernenia |
|---|
|
Zákon č.386/1997 Z. z. o ďalšom vzdelávaní v znení neskorších predpisov . Zákon č.568/2009 Z. z. o celoživotnom vzdelávaní - Vyhláška č.97/2010ktorou sa ustanovujú podrobnosti o dokumentácii akreditovaného vzdelávacieho programu ďalšieho vzdelávania, o obsahu žiadosti o akreditáciu vzdelávacieho programu ďalšieho vzdelávania a o projekte vzdelávacieho programu ďalšieho vzdelávania, o osvedčení o absolvovaní akreditovaného vzdelávacieho programu ďalšieho vzdelávania, o náležitostiach osvedčenia o čiastočnej kvalifikácii a osvedčenia o úplnej kvalifikácii zákon č.568/2009 Z. z. o celoživotnom vzdelávaní. |