Dokladač tovaru

Kód kvalifikácie

C9334000-00757

Úroveň SKKR

3

SK ISCO-08

9334000

Sektorová rada

Obchod, marketing, gastronómia a cest. ruch

Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti
popísať zásady BOZP a PO
vymenovať sortiment tovaru a jednotlivé úseky predajnej jednotky
definovať zásady predaja tovaru v prevádzkovej jednotke
definovať metódy zvýšenia predajnosti (FIFO)
charakterizovať baliaci proces a manipuláciu s tovarom
definovať hygienické predpisy a predpisy HACCP o preberaní a uskladnení tovarov
Zručnosti
dodržiavať zásady bezpečnosti, ochrany zdravia pri práci a požiarnej ochrany, osobnú a pracovnú hygienu.
overovať cenu, množstvo a dostupnosť predávaného tovaru pomocou IKT
aplikovať prevádzkové postupy a pravidlá pri vystavovaní, doplňovaní tovaru na predajných miestach a v sklade
aplikovať znalosť Zákona o ochrane spotrebiteľa v praxi
kontrolovať stav a množstvo tovaru na regáloch v obchodnej jednotke a v sklade, dátum spotreby a správne označenie etiketou
dokladať, prestavovať a aranžovať tovar na predajnom mieste s cieľom zvýšiť jeho predajnosť
zhotovovať cenovky a etikety vystavovaným tovarom
Kompetencie
samostatnosť v organizovaní a v plánovaní svojej práce
zodpovednosť za kvalitu svojej práce
spoľahlivosť, orientácia na výkon bez nutnej nepretržitej kontroly

Hodnotená spôsobilosť

  • vymenovať sortiment tovaru a jednotlivé úseky predajnej jednotky
  • definovať zásady predaja tovaru v prevádzkovej jednotke
  • aplikovať prevádzkové postupy a pravidlá pri vystavovaní, doplňovaní tovaru na predajných miestach a v sklade
  • dokladať, prestavovať a aranžovať tovar na predajnom mieste s cieľom zvýšiť jeho predajnosť
  • overovať cenu, množstvo a dostupnosť predávaného tovaru pomocou IKT
  • charakterizovať baliaci proces a manipuláciu s tovarom
  • kontrolovať stav a množstvo tovaru na regáloch v obchodnej jednotke a v sklade, dátum spotreby a správne označenie etiketou
  • samostatnosť v organizovaní a v plánovaní svojej práce
  • spoľahlivosť, orientácia na výkon bez nutnej nepretržitej kontroly
  • zhotovovať cenovky a etikety vystavovaným tovarom
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
pomenovať základné charakteristiky jednotlivých oddelení a úsekov maloobchodnej prevádzky, popísať ich špecifiká týkajúce sa skladovania, prezentácie a predaja tovarovústna metóda
demonštrovať zabalenie tovaru zodpovedajúcim obalovým materiálom a vhodným technickým postupom, alebo podľa priania zákazníkapraktické skúšanie
charakterizovať tovar najčastejšie predávaný na jednotlivých úsekoch, definovať pravidlá a postupy pri jeho uskladnení a pri predajiústna metóda
vysvetliť zásady doplňovania tovaru na predajnom mieste, zvoliť vhodnú metódu ako zvýšiť predajnosť určeného tovaru (FIFO,..)ústna metóda
zhotoviť cenovky, popisky a grafické informácie k tovarupraktické skúšanie
predviesť dokladanie, prestavovanie a aranžovanie tovarov podľa zadaniapraktické skúšanie
popísať baliaci proces a manipuláciu s tovaromústna metóda
predviesť prácu s IKT pri overovaní ceny, množstva a dostupnosti predávaného tovarupraktické skúšanie
predviesť kontrolu dátumu spotreby a správne označenie etiketoupraktické skúšanie
vystaviť ponúkaný tovar s uplatnením estetických, zdravotných, bezpečnostných a ďalších predpisov podľa charakteru tovaru do pripraveného predajného priestorupraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií hodnotenia min. na 80%.

Hodnotená spôsobilosť

  • popísať zásady BOZP a PO
  • aplikovať znalosť Zákona o ochrane spotrebiteľa v praxi
  • dodržiavať zásady bezpečnosti, ochrany zdravia pri práci a požiarnej ochrany, osobnú a pracovnú hygienu.
  • definovať hygienické predpisy a predpisy HACCP o preberaní a uskladnení tovarov
  • zodpovednosť za kvalitu svojej práce
  • definovať metódy zvýšenia predajnosti (FIFO)
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
definovať zásady BOZP a POústna metóda
definovať hygienické predpisy príjmu, skladovania, prezentácie a predaja tovaru v maloobchodných prevádzkach, princípy HACCP, FIFO a príslušné právne predpisyústna metóda
reprodukovať účel kritických bodov, napr. systému HACCPústna metóda
pripraviť tovar k ponuke a ku predaju, pri potravinárskom tovare v súlade s predpismi týkajúcimi sa manipulácie s týmto sortimentom a s dodržiavaním zásad hygieny a BOZPpraktické skúšanie
definovať zákon o ochrane spotrebiteľa v praxipísomná metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií hodnotenia min. na 80%.

Metodické usmernenia
Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 17 a § 18.