Dokladač tovaru
Kód kvalifikácie
C9334000-00757
Úroveň SKKR
3
SK ISCO-08
9334000
Sektorová rada
Obchod, marketing, gastronómia a cest. ruch
Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
| Vedomosti |
|---|
| popísať zásady BOZP a PO |
| vymenovať sortiment tovaru a jednotlivé úseky predajnej jednotky |
| definovať zásady predaja tovaru v prevádzkovej jednotke |
| definovať metódy zvýšenia predajnosti (FIFO) |
| charakterizovať baliaci proces a manipuláciu s tovarom |
| definovať hygienické predpisy a predpisy HACCP o preberaní a uskladnení tovarov |
| Zručnosti |
|---|
| dodržiavať zásady bezpečnosti, ochrany zdravia pri práci a požiarnej ochrany, osobnú a pracovnú hygienu. |
| overovať cenu, množstvo a dostupnosť predávaného tovaru pomocou IKT |
| aplikovať prevádzkové postupy a pravidlá pri vystavovaní, doplňovaní tovaru na predajných miestach a v sklade |
| aplikovať znalosť Zákona o ochrane spotrebiteľa v praxi |
| kontrolovať stav a množstvo tovaru na regáloch v obchodnej jednotke a v sklade, dátum spotreby a správne označenie etiketou |
| dokladať, prestavovať a aranžovať tovar na predajnom mieste s cieľom zvýšiť jeho predajnosť |
| zhotovovať cenovky a etikety vystavovaným tovarom |
| Kompetencie |
|---|
| samostatnosť v organizovaní a v plánovaní svojej práce |
| zodpovednosť za kvalitu svojej práce |
| spoľahlivosť, orientácia na výkon bez nutnej nepretržitej kontroly |
Hodnotená spôsobilosť
- vymenovať sortiment tovaru a jednotlivé úseky predajnej jednotky
- definovať zásady predaja tovaru v prevádzkovej jednotke
- aplikovať prevádzkové postupy a pravidlá pri vystavovaní, doplňovaní tovaru na predajných miestach a v sklade
- dokladať, prestavovať a aranžovať tovar na predajnom mieste s cieľom zvýšiť jeho predajnosť
- overovať cenu, množstvo a dostupnosť predávaného tovaru pomocou IKT
- charakterizovať baliaci proces a manipuláciu s tovarom
- kontrolovať stav a množstvo tovaru na regáloch v obchodnej jednotke a v sklade, dátum spotreby a správne označenie etiketou
- samostatnosť v organizovaní a v plánovaní svojej práce
- spoľahlivosť, orientácia na výkon bez nutnej nepretržitej kontroly
- zhotovovať cenovky a etikety vystavovaným tovarom
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| pomenovať základné charakteristiky jednotlivých oddelení a úsekov maloobchodnej prevádzky, popísať ich špecifiká týkajúce sa skladovania, prezentácie a predaja tovarov | ústna metóda |
| demonštrovať zabalenie tovaru zodpovedajúcim obalovým materiálom a vhodným technickým postupom, alebo podľa priania zákazníka | praktické skúšanie |
| charakterizovať tovar najčastejšie predávaný na jednotlivých úsekoch, definovať pravidlá a postupy pri jeho uskladnení a pri predaji | ústna metóda |
| vysvetliť zásady doplňovania tovaru na predajnom mieste, zvoliť vhodnú metódu ako zvýšiť predajnosť určeného tovaru (FIFO,..) | ústna metóda |
| zhotoviť cenovky, popisky a grafické informácie k tovaru | praktické skúšanie |
| predviesť dokladanie, prestavovanie a aranžovanie tovarov podľa zadania | praktické skúšanie |
| popísať baliaci proces a manipuláciu s tovarom | ústna metóda |
| predviesť prácu s IKT pri overovaní ceny, množstva a dostupnosti predávaného tovaru | praktické skúšanie |
| predviesť kontrolu dátumu spotreby a správne označenie etiketou | praktické skúšanie |
| vystaviť ponúkaný tovar s uplatnením estetických, zdravotných, bezpečnostných a ďalších predpisov podľa charakteru tovaru do pripraveného predajného priestoru | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií hodnotenia min. na 80%.
Hodnotená spôsobilosť
- popísať zásady BOZP a PO
- aplikovať znalosť Zákona o ochrane spotrebiteľa v praxi
- dodržiavať zásady bezpečnosti, ochrany zdravia pri práci a požiarnej ochrany, osobnú a pracovnú hygienu.
- definovať hygienické predpisy a predpisy HACCP o preberaní a uskladnení tovarov
- zodpovednosť za kvalitu svojej práce
- definovať metódy zvýšenia predajnosti (FIFO)
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| definovať zásady BOZP a PO | ústna metóda |
| definovať hygienické predpisy príjmu, skladovania, prezentácie a predaja tovaru v maloobchodných prevádzkach, princípy HACCP, FIFO a príslušné právne predpisy | ústna metóda |
| reprodukovať účel kritických bodov, napr. systému HACCP | ústna metóda |
| pripraviť tovar k ponuke a ku predaju, pri potravinárskom tovare v súlade s predpismi týkajúcimi sa manipulácie s týmto sortimentom a s dodržiavaním zásad hygieny a BOZP | praktické skúšanie |
| definovať zákon o ochrane spotrebiteľa v praxi | písomná metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií hodnotenia min. na 80%.
| Metodické usmernenia |
|---|
Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 17 a § 18. |