Dokladač tovaru
Kód kvalifikácie
C9334000-00757
Úroveň SKKR
3
SK ISCO-08
9334000
Sektorová rada
Obchod, marketing, gastronómia a cest. ruch
Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti |
---|
popísať zásady BOZP a PO |
vymenovať sortiment tovaru a jednotlivé úseky predajnej jednotky |
definovať zásady predaja tovaru v prevádzkovej jednotke |
definovať metódy zvýšenia predajnosti (FIFO) |
charakterizovať baliaci proces a manipuláciu s tovarom |
definovať hygienické predpisy a predpisy HACCP o preberaní a uskladnení tovarov |
Zručnosti |
---|
dodržiavať zásady bezpečnosti, ochrany zdravia pri práci a požiarnej ochrany, osobnú a pracovnú hygienu. |
overovať cenu, množstvo a dostupnosť predávaného tovaru pomocou IKT |
aplikovať prevádzkové postupy a pravidlá pri vystavovaní, doplňovaní tovaru na predajných miestach a v sklade |
aplikovať znalosť Zákona o ochrane spotrebiteľa v praxi |
kontrolovať stav a množstvo tovaru na regáloch v obchodnej jednotke a v sklade, dátum spotreby a správne označenie etiketou |
dokladať, prestavovať a aranžovať tovar na predajnom mieste s cieľom zvýšiť jeho predajnosť |
zhotovovať cenovky a etikety vystavovaným tovarom |
Kompetencie |
---|
samostatnosť v organizovaní a v plánovaní svojej práce |
zodpovednosť za kvalitu svojej práce |
spoľahlivosť, orientácia na výkon bez nutnej nepretržitej kontroly |
Hodnotená spôsobilosť
- vymenovať sortiment tovaru a jednotlivé úseky predajnej jednotky
- definovať zásady predaja tovaru v prevádzkovej jednotke
- aplikovať prevádzkové postupy a pravidlá pri vystavovaní, doplňovaní tovaru na predajných miestach a v sklade
- dokladať, prestavovať a aranžovať tovar na predajnom mieste s cieľom zvýšiť jeho predajnosť
- overovať cenu, množstvo a dostupnosť predávaného tovaru pomocou IKT
- charakterizovať baliaci proces a manipuláciu s tovarom
- kontrolovať stav a množstvo tovaru na regáloch v obchodnej jednotke a v sklade, dátum spotreby a správne označenie etiketou
- samostatnosť v organizovaní a v plánovaní svojej práce
- spoľahlivosť, orientácia na výkon bez nutnej nepretržitej kontroly
- zhotovovať cenovky a etikety vystavovaným tovarom
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
pomenovať základné charakteristiky jednotlivých oddelení a úsekov maloobchodnej prevádzky, popísať ich špecifiká týkajúce sa skladovania, prezentácie a predaja tovarov | ústna metóda |
demonštrovať zabalenie tovaru zodpovedajúcim obalovým materiálom a vhodným technickým postupom, alebo podľa priania zákazníka | praktické skúšanie |
charakterizovať tovar najčastejšie predávaný na jednotlivých úsekoch, definovať pravidlá a postupy pri jeho uskladnení a pri predaji | ústna metóda |
vysvetliť zásady doplňovania tovaru na predajnom mieste, zvoliť vhodnú metódu ako zvýšiť predajnosť určeného tovaru (FIFO,..) | ústna metóda |
zhotoviť cenovky, popisky a grafické informácie k tovaru | praktické skúšanie |
predviesť dokladanie, prestavovanie a aranžovanie tovarov podľa zadania | praktické skúšanie |
popísať baliaci proces a manipuláciu s tovarom | ústna metóda |
predviesť prácu s IKT pri overovaní ceny, množstva a dostupnosti predávaného tovaru | praktické skúšanie |
predviesť kontrolu dátumu spotreby a správne označenie etiketou | praktické skúšanie |
vystaviť ponúkaný tovar s uplatnením estetických, zdravotných, bezpečnostných a ďalších predpisov podľa charakteru tovaru do pripraveného predajného priestoru | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií hodnotenia min. na 80%.
Hodnotená spôsobilosť
- popísať zásady BOZP a PO
- aplikovať znalosť Zákona o ochrane spotrebiteľa v praxi
- dodržiavať zásady bezpečnosti, ochrany zdravia pri práci a požiarnej ochrany, osobnú a pracovnú hygienu.
- definovať hygienické predpisy a predpisy HACCP o preberaní a uskladnení tovarov
- zodpovednosť za kvalitu svojej práce
- definovať metódy zvýšenia predajnosti (FIFO)
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
definovať zásady BOZP a PO | ústna metóda |
definovať hygienické predpisy príjmu, skladovania, prezentácie a predaja tovaru v maloobchodných prevádzkach, princípy HACCP, FIFO a príslušné právne predpisy | ústna metóda |
reprodukovať účel kritických bodov, napr. systému HACCP | ústna metóda |
pripraviť tovar k ponuke a ku predaju, pri potravinárskom tovare v súlade s predpismi týkajúcimi sa manipulácie s týmto sortimentom a s dodržiavaním zásad hygieny a BOZP | praktické skúšanie |
definovať zákon o ochrane spotrebiteľa v praxi | písomná metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií hodnotenia min. na 80%.
Metodické usmernenia |
---|
Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 17 a § 18. |