Pracovník kontroly cien

Kód kvalifikácie

C5249006-00756

Úroveň SKKR

4

SK ISCO-08

5249006

Sektorová rada

Obchod, marketing, gastronómia a cest. ruch

Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti
charakterizovať zásady dodržiavania BOZP, PO, hygieny práce a ochrany životného prostredia
vymenovať sortiment predávaný na jednotlivých úsekoch predajnej jednotky
charakterizovať administratívne procesy pri práci v pokladničnej zóne, potrebnú dokumentáciu na pokladni
vysvetliť bezpečnostné pravidlá pri platbe kartou
charakterizovať spôsob fungovania pokladničného systému, skladového systému a interných aplikácií pre správu a kontrolu cien
opísať proces skenovania cien a prenosu cien do interných systémov
Zručnosti
dodržiavať zásady BOZP, PO, hygieny práce a ochrany životného prostredia v danej oblasti
kontrolovať roznesenie všetkých regálových etikiet z večerných sekvencií
kontrolovať denné, týždenné a mesačné cenové integrity podľa platných procedúr
kontrolovať ceny tovaru na predajnom mieste
zadávať ceny do aplikácie a do systému
vykonávať všetky administratívne úkony spojené s prácou v pokladni
rozmiestňovať správne regálové etikety, bez chýb a v súlade s platnými procedúrami a akciami
používať skladový systém a interné aplikácie pre kontrolu a tvorbu cien
spravovať databázy prístupov do systémov
zabezpečovať správne označenie všetkých sledovaných položiek podla interných pravidiel
zabezpečovať tlač a správnosť všetkých POS materiálov podla platných procedúr
uskutočňovať hotovostné a bezhotovostné operácie
Kompetencie
zodpovednosť za kvalitu svojej práce
schopnosť pracovať v tíme
schopnosť komunikovať s kolegami z rôznych oddelení
schopnosť zameriavať sa na detaily
samostatnosť pri plnení svojich úloh a povinností

Hodnotená spôsobilosť

  • vymenovať sortiment predávaný na jednotlivých úsekoch predajnej jednotky
  • charakterizovať spôsob fungovania pokladničného systému, skladového systému a interných aplikácií pre správu a kontrolu cien
  • charakterizovať administratívne procesy pri práci v pokladničnej zóne, potrebnú dokumentáciu na pokladni
  • vykonávať všetky administratívne úkony spojené s prácou v pokladni
  • rozmiestňovať správne regálové etikety, bez chýb a v súlade s platnými procedúrami a akciami
  • zabezpečovať správne označenie všetkých sledovaných položiek podla interných pravidiel
  • kontrolovať ceny tovaru na predajnom mieste
  • kontrolovať denné, týždenné a mesačné cenové integrity podľa platných procedúr
  • zabezpečovať tlač a správnosť všetkých POS materiálov podla platných procedúr
  • kontrolovať roznesenie všetkých regálových etikiet z večerných sekvencií
  • opísať proces skenovania cien a prenosu cien do interných systémov
  • vysvetliť bezpečnostné pravidlá pri platbe kartou
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
definovať tovary predávané na jednotlivých úsekochústna metóda
definovať základné charakteristiky jednotlivých úsekov maloobchodnej prevádzky, ich špecifiká týkajúce sa tvorby cien a predaja tovarovústna metóda
obsluhovať rôzne typy pokladní, vykonanie rôznych typov hotovostných a bezhotovostných operácii, storna, blokovania pokladnepraktické skúšanie
použiť v praxi pokladničný, skladový systém a interné aplikácie pre kontrolu cienpraktické skúšanie
predviesť skenovanie cien, ich prenos do systémupraktické skúšanie
popísať postup pri kontrole regálových etikiet, pri odstraňovaní chýb a pri tlači regálových etiekiet a marketingových materiálovústna metóda
popísať odstránenie problému s chybnými cenami a neprechádzajúcimi kupónmiústna metóda
popísať prácu s pokladňou a jej administratívne špecifikáústna metóda
popísať bezpečnostné pravidlá pri bezhotovostnej platneústna metóda
predviesť spôsob rozmiestnenia regálových etikietpraktické skúšanie
predviesť spôsob kontroly cien tovarov na základe zadanej úlohypraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých kritérií minimálne na 80%.

Hodnotená spôsobilosť

  • charakterizovať zásady dodržiavania BOZP, PO, hygieny práce a ochrany životného prostredia
  • dodržiavať zásady BOZP, PO, hygieny práce a ochrany životného prostredia v danej oblasti
  • používať skladový systém a interné aplikácie pre kontrolu a tvorbu cien
  • spravovať databázy prístupov do systémov
  • zadávať ceny do aplikácie a do systému
  • uskutočňovať hotovostné a bezhotovostné operácie
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
popísať hygienické predpisy príjmu, skladovania, prezentácie a predaja tovaru v maloobchodných prevádzkachústna metóda
opísať princípy HACCP, FIFO a príslušné právne predpisy pri práciústna metóda
predviesť prácu v skladovacom systéme pre kontrolu a tvorbu cienpraktické skúšanie
popísať databázy prístupov do systémovústna metóda
zadať ceny do aplikácie a do systémupraktické skúšanie
predviesť hotovostné a bezhotovostné operáciepraktické skúšanie
definovať právne predpisy v oblasti dodržiavania BOZP, PO a hygieny práce a ochrany živ.prostrediaústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých kritérií minimálne na 80%.

Metodické usmernenia

Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, §17 a §18.