Pracovník čerpacej stanice
Kód kvalifikácie
U5245000-00754
Úroveň SKKR
3
SK ISCO-08
5245000
Sektorová rada
Obchod, marketing, gastronómia a cest. ruch
Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti |
---|
definovať postupy pri prijímaní tovaru na sklad, pravidlá jeho vystavenia a techniky predaja sortimentu na čerpacej stanici a pri pokladni |
popísať postup kontroly množstva a cien pohonných hmôt pri účtovaní zákazníkom. |
charakterizovať spôsob inventarizácie tovaru na predajnom mieste a pri prestavbe prevádzky |
pomenovať zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, hygienické a hlavne protipožiarne pravidlá |
vymenovať sortiment predávaného tovaru na predajnom mieste, pri pokladni a ceny pohonných hmôt na čerpacej stanici |
definovať predpisy HACCP o preberaní a uskladnení tovarov |
Zručnosti |
---|
poskytovať zákazníkom na čerpacej stanici radu a pomoc pri čerpaní pohonných hmôt, pri iných aktivitách a pri predaji tovaru na predajnej ploche |
príjmať tovar v požadovanom množstve a kvalite na sklad |
označovať tovar správnou etiketou |
kontrolovať dátum spotreby vystaveného tovaru |
kontrolovať množstvo a ceny pohonných hmôt pri účtovaní zákazníkom |
dodržiavať zásady bezpečnosti, ochrany zdravia pri práci a požiarnej ochrany |
komunikovať so zákazníkom v slovenskom, príp. v cudzom jazyku |
realizovať účtovanie na pokladni, uskutočniť hotovostné a bezhotovostné operácie, storno pokladne, vykonať všetky administratívne úkony spojené s prácou v pokladni (uzávierky,..) |
riešiť reklamácie zo strany zákazníka |
Kompetencie |
---|
samostatnosť v organizovaní a v plánovaní práce |
zodpovednosť za dodržiavanie prísnych protipožiarnych a bezpečnostných opatrení |
schopnosť komunikovať a pomôcť zákazníkom |
zodpovednosť za plnenie svojich úloh a povinností |
spoľahlivosť a presnosť pri práci |
Hodnotená spôsobilosť
- dodržiavať zásady bezpečnosti, ochrany zdravia pri práci a požiarnej ochrany
- definovať postupy pri prijímaní tovaru na sklad, pravidlá jeho vystavenia a techniky predaja sortimentu na čerpacej stanici a pri pokladni
- vymenovať sortiment predávaného tovaru na predajnom mieste, pri pokladni a ceny pohonných hmôt na čerpacej stanici
- komunikovať so zákazníkom v slovenskom, príp. v cudzom jazyku
- príjmať tovar v požadovanom množstve a kvalite na sklad
- poskytovať zákazníkom na čerpacej stanici radu a pomoc pri čerpaní pohonných hmôt, pri iných aktivitách a pri predaji tovaru na predajnej ploche
- charakterizovať spôsob inventarizácie tovaru na predajnom mieste a pri prestavbe prevádzky
- samostatnosť v organizovaní a v plánovaní práce
- označovať tovar správnou etiketou
- kontrolovať dátum spotreby vystaveného tovaru
- riešiť reklamácie zo strany zákazníka
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
názorne predviesť komunikáciu so zákazníkom pri riešení sťažnosti | praktické skúšanie |
opísať postup pri čerpaní pohonných hmôt, pri meraní tlaku v pneumatikách a pod. | ústna metóda |
definovať tovar predávaný na čerpacej stanici, charakterizovať pravidlá a postupy pri jeho uskladnení, vystavovaní a pri predaji | ústna metóda |
demonštrovať kontrolu množstva a označenia cenou pohonných hmôt a iného tovaru predávaného na čerpacej stanici pri dodržaní BOZP a PO | praktické skúšanie |
opísať zariadenia na čerpacej stanici, ich obsluhu a správnu manipuláciu s nimi | ústna metóda |
uviesť príklad evidencie o pohybe tovaru na predajni, prípravy podkladov pre objednávku tovaru, zostaviť objednávku na tovar | praktické skúšanie |
riešiť reklamácie podľa zadania | praktické skúšanie |
predviesť kontrolu dátumu spotreby vystaveného tovaru | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií hodnotenia min. na 70 %.
Hodnotená spôsobilosť
- pomenovať zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, hygienické a hlavne protipožiarne pravidlá
- zodpovednosť za dodržiavanie prísnych protipožiarnych a bezpečnostných opatrení
- definovať predpisy HACCP o preberaní a uskladnení tovarov
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
definovať hygienické predpisy príjmu, skladovania, prezentácie a predaja tovaru na čerpacej stanici, princípy HACCP a príslušné právne predpisy | ústna metóda |
definovať protipožiarne predpisy a opatrenia pri práci na čerpacej stanici | ústna metóda |
popísať predpisy HACCP o preberaní a uskladnení tovarov | písomná metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií hodnotenia min. na 70 %.
Hodnotená spôsobilosť
- popísať postup kontroly množstva a cien pohonných hmôt pri účtovaní zákazníkom.
- charakterizovať spôsob inventarizácie tovaru na predajnom mieste a pri prestavbe prevádzky
- kontrolovať množstvo a ceny pohonných hmôt pri účtovaní zákazníkom
- realizovať účtovanie na pokladni, uskutočniť hotovostné a bezhotovostné operácie, storno pokladne, vykonať všetky administratívne úkony spojené s prácou v pokladni (uzávierky,..)
- spoľahlivosť a presnosť pri práci
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
demonštrovať vykonávanie operácií pri práci s pokladňou, dennú uzávierku, storno apod. | praktické skúšanie |
inventarizovať fyzický stav zásob + metrologické pomôcky, na základe toho porovnať fyzický stav zásob s účtovným stavom zásob a zaznamenať zistené rozdiely | praktické skúšanie |
navrhnúť odstránenie nedostatkov zistených inventúrou v súlade s platnými predpismi | ústna metóda |
predviesť poskytnutie informácie k tovaru či službe vzhľadom na typ, vek, pohlavie zákazníka | ústna metóda |
opísal ako možno skontrolovať množstvo a cenu PHM pri účtovaní zákazníkom | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií na min. 70 %.
Metodické usmernenia |
---|
Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 17 a § 18. |