Hlavný pokladník v obchodnej prevádzke
Kód kvalifikácie
C5230002-00753
Úroveň SKKR
4
SK ISCO-08
5230002
Sektorová rada
Obchod, marketing, gastronómia a cest. ruch
Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti |
---|
vysvetliť metódy vedenia a motivácie zamestnancov |
vymenovať sortiment tovaru predávaného na jednotlivých úsekoch predajnej jednotky |
charakterizovať administratívne procesy pri práci v pokladničnej zóne, potrebnú dokumentáciu na pokladni |
charakterizovať bezpečnostné pravidlá pri platbe kartou |
popísať zabezpečovanie a kontrolu prvotriedneho servisu a služieb zákazníkom na pokladniach |
charakterizovať zákonné normy a pravidlá riešenia reklamácií a sťažností zákazníkov |
charakterizovať dodržiavanie hygienických zásad pri práci s potravinami (HACCP) |
opísať zásady BOZP, PO a hygieny práce |
Zručnosti |
---|
aplikovať zákon o ochrane spotrebiteľa |
dodržiavať BOZP, PO, HACCP a hygienu práce |
vykonávať všetky administratívne úkony spojené s vedením pokladní (denné uzávierky) |
riešiť sťažnosti a reklamácie zákazníkov |
plánovať nasadenie a rozdelenie zamestnancov do jednotlivých pracovných zmien |
školiť zamestnancov na úseku pokladní |
koordinovať zamestnancov na úseku pokladní |
obsluhovať rôzne typy pokladní |
vykonávať hotovostné a bezhotovostné platby |
Kompetencie |
---|
schopnosť komunikovať so zákazníkmi |
schopnosť viesť pracovný kolektív |
schopnosť efektívne pracovať pod stresom |
zodpovednosť v organizovaní a v plánovaní práce |
Hodnotená spôsobilosť
- vymenovať sortiment tovaru predávaného na jednotlivých úsekoch predajnej jednotky
- charakterizovať administratívne procesy pri práci v pokladničnej zóne, potrebnú dokumentáciu na pokladni
- popísať zabezpečovanie a kontrolu prvotriedneho servisu a služieb zákazníkom na pokladniach
- dodržiavať BOZP, PO, HACCP a hygienu práce
- opísať zásady BOZP, PO a hygieny práce
- charakterizovať dodržiavanie hygienických zásad pri práci s potravinami (HACCP)
- charakterizovať bezpečnostné pravidlá pri platbe kartou
- vykonávať hotovostné a bezhotovostné platby
- obsluhovať rôzne typy pokladní
- vykonávať všetky administratívne úkony spojené s vedením pokladní (denné uzávierky)
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
vymenovať základné charakteristiky jednotlivých úsekov maloobchodnej prevádzky, ich špecifiká týkajúce sa skladovania, prezentácie a predaja tovarov | ústna metóda |
pomenovať hygienické predpisy príjmu, skladovania, prezentácie a predaja tovaru v maloobchodných prevádzkach | ústna metóda |
pomenovať princípy HACCP, FIFO a príslušné právne predpisy v oblasti maloobchodnej prevádzky | ústna metóda |
popísať všetky administratívne a iné úkony týkajúce sa oddelenia pokladní, vysvetliť ako ich správne a bezchybne realizovať (rôzne typy uzávierok a hlásení) | ústna metóda |
vymenovať tovar najčastejšie predávaný na úseku pokladní | ústna metóda |
vysvetliť vrátenie DPH v prípade vývozu tovaru na žiadosť zákazníka podľa platnej legislatívy | ústna metóda |
vysvetliť pravidlá a postupy pri príjme tovaru, pri uskladnení a pri predaji tovarov | ústna metóda |
opísať evidenciu dokladov o bezhotovostných platbách a platbách ceninami | ústna metóda |
popísať ako vyriešiť vzniknuté nedostatky pri bezhotovostných aj hotovostných platbách | ústna metóda |
popísať postup ako sprevádzkovať pokladňu, ako účtovať ceny tovaru mechanicky alebo za pomoci čítacieho zariadenia kontrolnej pokladnice, ako kontrolovať ceny tovaru, odstrániť vzniknuté nedostatky pri účtovaní cien | ústna metóda |
spracovať súpisku hotovosti (bankoviek a iných cenín) na predpísanom tlačive | praktické skúšanie |
demonštrovať obsluhu rôznych typov pokladní, postup vykonávania rôznych typov hotovostných a bezhotovostných operácii, storna, blokovania pokladne, stop kontroly, inventarizácia pokladne | praktické skúšanie |
spracovať finančnú uzávierku pokladnice | praktické skúšanie |
demonštrovať manipuláciu s platobnou kartou zákazníka, identifikáciu karty, predloženie dokladu o bezhotovostnej platbe na autorizáciu zákazníkom pri dodržaní bezpečnostných pravidiel platby kartou, príjem hotovosti a ceniny, overenie platnosti meny alebo ceniny (stravenky, darčekové kupóny, šeky, ai.), vyúčtovanie platby zákazníkovi, uloženie hotovosti a ceniny do pokladne | praktické skúšanie |
predviesť proces prevzatia počiatočnej hotovosti a odstránenie prípadných nedostatkov pred začatím práce na pokladni, prípravy pokladnice pre pokladníkov | praktické skúšanie |
spraviť storno platby na pokladni, vystaviť príslušný doklad a zaevidovať ho | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých uvedených kritérií na minimálne na 80%.
Hodnotená spôsobilosť
- charakterizovať zákonné normy a pravidlá riešenia reklamácií a sťažností zákazníkov
- aplikovať zákon o ochrane spotrebiteľa
- riešiť sťažnosti a reklamácie zákazníkov
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
opísať legislatívne normy riešenia zákazníckych reklamácií, interné postupy riešenia reklamácií a zákazníckych sťažností | ústna metóda |
predviesť vhodnú reakciu na riešenie sťažností v simulovanej situácii | praktické skúšanie |
predviesť profesionálnu komunikáciu so zákazníkom, s ohľadom na typ a vek zákazníka | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých uvedených kritérií na minimálne na 80%.
Hodnotená spôsobilosť
- vysvetliť metódy vedenia a motivácie zamestnancov
- koordinovať zamestnancov na úseku pokladní
- plánovať nasadenie a rozdelenie zamestnancov do jednotlivých pracovných zmien
- školiť zamestnancov na úseku pokladní
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
vysvetliť základné princípy a postupy motivácie zamestnancov, rôzne prístupy k rôznym typom zamestnancov, možnosť použitia motivačných faktorov podľa typov zamestnancov | ústna metóda |
charakterizovať základné princípy a postupy vedenia a riadenia zamestnancov, rôzne prístupy k rôznym typom zamestnancov, pravidlá efektívnej komunikácie, prideľovania a delegovania pracovných úloh, typológiu zamestnancov | ústna metóda |
špecifikovať metódy vedenia ľudí a spôsob ich motivácie pri práci podľa ich zaradenia | ústna metóda |
vysvetliť pravidlá a postupy plánovania nasadenia zamestnancov do pracovných zmien | ústna metóda |
popísať plánovanie pracovných zmien zamestnancov s použitím zákonníka práce | ústna metóda |
charakterizovať plánovanie podľa rôznych úsekov dňa a týždňa, dlhodobé a operatívne plánovanie a efektívne využívanie zamestnancov | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých uvedených kritérií na minimálne na 80%.
Metodické usmernenia |
---|
Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, §17 a §18. Uchádzač o získanie kvalifikácie musí mať absolvované minimálne stredné odborné vzdelanie. |