Hlavný pokladník v obchodnej prevádzke
Kód kvalifikácie
C5230002-00753
Úroveň SKKR
4
SK ISCO-08
5230002
Sektorová rada
Obchod, marketing, gastronómia a cest. ruch
Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
| Vedomosti |
|---|
| vysvetliť metódy vedenia a motivácie zamestnancov |
| vymenovať sortiment tovaru predávaného na jednotlivých úsekoch predajnej jednotky |
| charakterizovať administratívne procesy pri práci v pokladničnej zóne, potrebnú dokumentáciu na pokladni |
| charakterizovať bezpečnostné pravidlá pri platbe kartou |
| popísať zabezpečovanie a kontrolu prvotriedneho servisu a služieb zákazníkom na pokladniach |
| charakterizovať zákonné normy a pravidlá riešenia reklamácií a sťažností zákazníkov |
| charakterizovať dodržiavanie hygienických zásad pri práci s potravinami (HACCP) |
| opísať zásady BOZP, PO a hygieny práce |
| Zručnosti |
|---|
| aplikovať zákon o ochrane spotrebiteľa |
| dodržiavať BOZP, PO, HACCP a hygienu práce |
| vykonávať všetky administratívne úkony spojené s vedením pokladní (denné uzávierky) |
| riešiť sťažnosti a reklamácie zákazníkov |
| plánovať nasadenie a rozdelenie zamestnancov do jednotlivých pracovných zmien |
| školiť zamestnancov na úseku pokladní |
| koordinovať zamestnancov na úseku pokladní |
| obsluhovať rôzne typy pokladní |
| vykonávať hotovostné a bezhotovostné platby |
| Kompetencie |
|---|
| schopnosť komunikovať so zákazníkmi |
| schopnosť viesť pracovný kolektív |
| schopnosť efektívne pracovať pod stresom |
| zodpovednosť v organizovaní a v plánovaní práce |
Hodnotená spôsobilosť
- vymenovať sortiment tovaru predávaného na jednotlivých úsekoch predajnej jednotky
- charakterizovať administratívne procesy pri práci v pokladničnej zóne, potrebnú dokumentáciu na pokladni
- popísať zabezpečovanie a kontrolu prvotriedneho servisu a služieb zákazníkom na pokladniach
- dodržiavať BOZP, PO, HACCP a hygienu práce
- opísať zásady BOZP, PO a hygieny práce
- charakterizovať dodržiavanie hygienických zásad pri práci s potravinami (HACCP)
- charakterizovať bezpečnostné pravidlá pri platbe kartou
- vykonávať hotovostné a bezhotovostné platby
- obsluhovať rôzne typy pokladní
- vykonávať všetky administratívne úkony spojené s vedením pokladní (denné uzávierky)
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| vymenovať základné charakteristiky jednotlivých úsekov maloobchodnej prevádzky, ich špecifiká týkajúce sa skladovania, prezentácie a predaja tovarov | ústna metóda |
| pomenovať hygienické predpisy príjmu, skladovania, prezentácie a predaja tovaru v maloobchodných prevádzkach | ústna metóda |
| pomenovať princípy HACCP, FIFO a príslušné právne predpisy v oblasti maloobchodnej prevádzky | ústna metóda |
| popísať všetky administratívne a iné úkony týkajúce sa oddelenia pokladní, vysvetliť ako ich správne a bezchybne realizovať (rôzne typy uzávierok a hlásení) | ústna metóda |
| vymenovať tovar najčastejšie predávaný na úseku pokladní | ústna metóda |
| vysvetliť vrátenie DPH v prípade vývozu tovaru na žiadosť zákazníka podľa platnej legislatívy | ústna metóda |
| vysvetliť pravidlá a postupy pri príjme tovaru, pri uskladnení a pri predaji tovarov | ústna metóda |
| opísať evidenciu dokladov o bezhotovostných platbách a platbách ceninami | ústna metóda |
| popísať ako vyriešiť vzniknuté nedostatky pri bezhotovostných aj hotovostných platbách | ústna metóda |
| popísať postup ako sprevádzkovať pokladňu, ako účtovať ceny tovaru mechanicky alebo za pomoci čítacieho zariadenia kontrolnej pokladnice, ako kontrolovať ceny tovaru, odstrániť vzniknuté nedostatky pri účtovaní cien | ústna metóda |
| spracovať súpisku hotovosti (bankoviek a iných cenín) na predpísanom tlačive | praktické skúšanie |
| demonštrovať obsluhu rôznych typov pokladní, postup vykonávania rôznych typov hotovostných a bezhotovostných operácii, storna, blokovania pokladne, stop kontroly, inventarizácia pokladne | praktické skúšanie |
| spracovať finančnú uzávierku pokladnice | praktické skúšanie |
| demonštrovať manipuláciu s platobnou kartou zákazníka, identifikáciu karty, predloženie dokladu o bezhotovostnej platbe na autorizáciu zákazníkom pri dodržaní bezpečnostných pravidiel platby kartou, príjem hotovosti a ceniny, overenie platnosti meny alebo ceniny (stravenky, darčekové kupóny, šeky, ai.), vyúčtovanie platby zákazníkovi, uloženie hotovosti a ceniny do pokladne | praktické skúšanie |
| predviesť proces prevzatia počiatočnej hotovosti a odstránenie prípadných nedostatkov pred začatím práce na pokladni, prípravy pokladnice pre pokladníkov | praktické skúšanie |
| spraviť storno platby na pokladni, vystaviť príslušný doklad a zaevidovať ho | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých uvedených kritérií na minimálne na 80%.
Hodnotená spôsobilosť
- charakterizovať zákonné normy a pravidlá riešenia reklamácií a sťažností zákazníkov
- aplikovať zákon o ochrane spotrebiteľa
- riešiť sťažnosti a reklamácie zákazníkov
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| opísať legislatívne normy riešenia zákazníckych reklamácií, interné postupy riešenia reklamácií a zákazníckych sťažností | ústna metóda |
| predviesť vhodnú reakciu na riešenie sťažností v simulovanej situácii | praktické skúšanie |
| predviesť profesionálnu komunikáciu so zákazníkom, s ohľadom na typ a vek zákazníka | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých uvedených kritérií na minimálne na 80%.
Hodnotená spôsobilosť
- vysvetliť metódy vedenia a motivácie zamestnancov
- koordinovať zamestnancov na úseku pokladní
- plánovať nasadenie a rozdelenie zamestnancov do jednotlivých pracovných zmien
- školiť zamestnancov na úseku pokladní
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| vysvetliť základné princípy a postupy motivácie zamestnancov, rôzne prístupy k rôznym typom zamestnancov, možnosť použitia motivačných faktorov podľa typov zamestnancov | ústna metóda |
| charakterizovať základné princípy a postupy vedenia a riadenia zamestnancov, rôzne prístupy k rôznym typom zamestnancov, pravidlá efektívnej komunikácie, prideľovania a delegovania pracovných úloh, typológiu zamestnancov | ústna metóda |
| špecifikovať metódy vedenia ľudí a spôsob ich motivácie pri práci podľa ich zaradenia | ústna metóda |
| vysvetliť pravidlá a postupy plánovania nasadenia zamestnancov do pracovných zmien | ústna metóda |
| popísať plánovanie pracovných zmien zamestnancov s použitím zákonníka práce | ústna metóda |
| charakterizovať plánovanie podľa rôznych úsekov dňa a týždňa, dlhodobé a operatívne plánovanie a efektívne využívanie zamestnancov | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých uvedených kritérií na minimálne na 80%.
| Metodické usmernenia |
|---|
Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, §17 a §18. Uchádzač o získanie kvalifikácie musí mať absolvované minimálne stredné odborné vzdelanie. |