Predavač potravinárskeho tovaru (okrem mäsa a rýb)
Kód kvalifikácie
C5223001-00745
Úroveň SKKR
3
SK ISCO-08
5223002
Sektorová rada
Obchod, marketing, gastronómia a cest. ruch
Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
| Vedomosti |
|---|
| vysvetliť kalkuláciu jednotlivých položiek na predajni |
| definovať zákony a iné legislatívne predpisy týkajúce sa maloobhodného predaja (hygienické nariadenia, HACCP, skladovania a predaja tovaru,...) |
| charakterizovať technické vybavenie maloobchodnej prevádzky a prístrojového vybavenia jednotlivých oddelení/úsekov |
| opísať rozdelenie a štruktúru maloobchodnej prevádzky |
| charakterizovať jednotlivé tovaré skupiny a oddelenia maloobchodnej prevádzky |
| charakterizovať pracovné postupy pre prácu s pokladňou |
| opísať pracovné postupy pri kontrole kvality tovaru, inventarizovaní tovaru, sledovaní manka, spracovávaní odpisov |
| opísať základné pracovné postupy týkajúce sa príjmu, skladovania,vykladania, prezentovania a predaja tovaru na MO prevádzke |
| charakterizovať základy objednávania tovaru pomocou digitálnych technológií |
| Zručnosti |
|---|
| objednávať tovar podľa potreby a stavu na sklade |
| optimalizovať skladové zásoby |
| prezentovať rôzne druhy tovarov |
| obsluhovať prístroje a technické vybavenie maloobchodnej predajne |
| príjmať tovar so skenerom a PDT zariadaním |
| obsluhovať pokladne a zákazníkov v pokladni |
| dodržiavať zásady BOZP a PO |
| Kompetencie |
|---|
| schopnosť tímovej spolupráce |
| odolnosť voči stresu a zvládanie náročných situácií |
| schopnosť orgnizovať si vlastnú prácu a úlohy |
Hodnotená spôsobilosť
- definovať zákony a iné legislatívne predpisy týkajúce sa maloobhodného predaja (hygienické nariadenia, HACCP, skladovania a predaja tovaru,...)
- charakterizovať technické vybavenie maloobchodnej prevádzky a prístrojového vybavenia jednotlivých oddelení/úsekov
- opísať rozdelenie a štruktúru maloobchodnej prevádzky
- vysvetliť kalkuláciu jednotlivých položiek na predajni
- charakterizovať jednotlivé tovaré skupiny a oddelenia maloobchodnej prevádzky
- opísať základné pracovné postupy týkajúce sa príjmu, skladovania,vykladania, prezentovania a predaja tovaru na MO prevádzke
- opísať pracovné postupy pri kontrole kvality tovaru, inventarizovaní tovaru, sledovaní manka, spracovávaní odpisov
- charakterizovať základy objednávania tovaru pomocou digitálnych technológií
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| popísať pracovné postupy pri príjme a skladovaní rôznych druhov tovaru (ovocie a zelenina, mliečne výrobky, čerstvé potraviny, pečivo, mrazené a chladené potraviny, trvanlivé potraviny), kontrole kvantity a kvality prijímaného tovaru | ústna metóda |
| definovať zásady BOZP, hygienické protipožiarne pravidlá a predpisy HACCP o preberaní a uskladnení tovarov | ústna metóda |
| napísať v správnom formáte text podľa predlohy v textovom editore | praktické skúšanie |
| vytvoriť objednávku v tabuľkovom procesore podľa definovaných parametrov o | praktické skúšanie |
| charakterizovať technické vybavenie maloobchodnej prevádzky | ústna metóda |
| popísať prístrojové vybavenie jednotlivých oddelení/úsekov | ústna metóda |
| popísať rozdelenie a štruktúru maloobchodnej prevádzky | ústna metóda |
| špecifikovať kalkuláciu jednotlivých položiek na predajni | písomná metóda |
| charakterizovať jednotlivé tovarové skupiny a oddelenia v MO prevádzke | ústna metóda |
| charakterizovať objednávania tovaru | ústna metóda |
| definovať problematiku ochrany práv spotrebiteľov | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Predpokladom na úspešné vykonanie skúšky je potrebné dosiahnuť minimálne 60 % bodov z teoretickej a 80% praktickej častí záverečnej skúšky.
Hodnotená spôsobilosť
- prezentovať rôzne druhy tovarov
- obsluhovať prístroje a technické vybavenie maloobchodnej predajne
- charakterizovať pracovné postupy pre prácu s pokladňou
- obsluhovať pokladne a zákazníkov v pokladni
- príjmať tovar so skenerom a PDT zariadaním
- objednávať tovar podľa potreby a stavu na sklade
- dodržiavať zásady BOZP a PO
- optimalizovať skladové zásoby
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| zvoliť vhodný spôsob odprezentovania tovaru | praktické skúšanie |
| predviesť ovládanie prístrojov a technického vybavenia MO predajne pri dodržaní BOZP, PO a HACCP | praktické skúšanie |
| predviesť obsluhu bežných typov pokladní, postup pri skenovaní tovaru pomocou EAN kódov a nahrávania skrátených čísiel cez pokladňu, prijímania a vykonávania rôznych typov platieb (hotovosť, platobná karty, platobné poukážky, kombinácie platieb) | praktické skúšanie |
| predviesť postupy pri prihlasovaní sa na pokladni, preberaní pokladničnej kazety, odhlasovaní sa na pokladni, odovzdávaní a kontrole pokladničnej hotovosti a iných prijatých platieb | praktické skúšanie |
| preukázal postup pri stornovaní tovaru, vrátení pokladničnej hotovosti zákazníkovi, zmene ceny na pokladni | praktické skúšanie |
| zvoliť vhodný spôsob komunikácie so zákazníkom | praktické skúšanie |
| vykonať na základe modelovej situácie príjem tovaru pomocou skeneru | praktické skúšanie |
| zdôvodniť na základe modelovej situácie objednávku tovaru a optimalizovanie skladových zásob | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Predpokladom na úspešné vykonanie skúšky je potrebné dosiahnuť minimálne 60% bodov z teoretickej časti a minimálne 80% bodov z praktickej časti záverečnej skúšky.
| Metodické usmernenia |
|---|
Formálne vzdelávanie: Zákon 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 72-90 a §109-111. Neformálne vzdelávanie: Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 17 a § 18. |