Predavač potravinárskeho tovaru (okrem mäsa a rýb)

Kód kvalifikácie

C5223001-00745

Úroveň SKKR

3

SK ISCO-08

5223002

Sektorová rada

Obchod, marketing, gastronómia a cest. ruch

Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti
vysvetliť kalkuláciu jednotlivých položiek na predajni
definovať zákony a iné legislatívne predpisy týkajúce sa maloobhodného predaja (hygienické nariadenia, HACCP, skladovania a predaja tovaru,...)
charakterizovať technické vybavenie maloobchodnej prevádzky a prístrojového vybavenia jednotlivých oddelení/úsekov
opísať rozdelenie a štruktúru maloobchodnej prevádzky
charakterizovať jednotlivé tovaré skupiny a oddelenia maloobchodnej prevádzky
charakterizovať pracovné postupy pre prácu s pokladňou
opísať pracovné postupy pri kontrole kvality tovaru, inventarizovaní tovaru, sledovaní manka, spracovávaní odpisov
opísať základné pracovné postupy týkajúce sa príjmu, skladovania,vykladania, prezentovania a predaja tovaru na MO prevádzke
charakterizovať základy objednávania tovaru pomocou digitálnych technológií
Zručnosti
objednávať tovar podľa potreby a stavu na sklade
optimalizovať skladové zásoby
prezentovať rôzne druhy tovarov
obsluhovať prístroje a technické vybavenie maloobchodnej predajne
príjmať tovar so skenerom a PDT zariadaním
obsluhovať pokladne a zákazníkov v pokladni
dodržiavať zásady BOZP a PO
Kompetencie
schopnosť tímovej spolupráce
odolnosť voči stresu a zvládanie náročných situácií
schopnosť orgnizovať si vlastnú prácu a úlohy

Hodnotená spôsobilosť

  • definovať zákony a iné legislatívne predpisy týkajúce sa maloobhodného predaja (hygienické nariadenia, HACCP, skladovania a predaja tovaru,...)
  • charakterizovať technické vybavenie maloobchodnej prevádzky a prístrojového vybavenia jednotlivých oddelení/úsekov
  • opísať rozdelenie a štruktúru maloobchodnej prevádzky
  • vysvetliť kalkuláciu jednotlivých položiek na predajni
  • charakterizovať jednotlivé tovaré skupiny a oddelenia maloobchodnej prevádzky
  • opísať základné pracovné postupy týkajúce sa príjmu, skladovania,vykladania, prezentovania a predaja tovaru na MO prevádzke
  • opísať pracovné postupy pri kontrole kvality tovaru, inventarizovaní tovaru, sledovaní manka, spracovávaní odpisov
  • charakterizovať základy objednávania tovaru pomocou digitálnych technológií
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
popísať pracovné postupy pri príjme a skladovaní rôznych druhov tovaru (ovocie a zelenina, mliečne výrobky, čerstvé potraviny, pečivo, mrazené a chladené potraviny, trvanlivé potraviny), kontrole kvantity a kvality prijímaného tovaruústna metóda
definovať zásady BOZP, hygienické protipožiarne pravidlá a predpisy HACCP o preberaní a uskladnení tovarovústna metóda
napísať v správnom formáte text podľa predlohy v textovom editorepraktické skúšanie
vytvoriť objednávku v tabuľkovom procesore podľa definovaných parametrov opraktické skúšanie
charakterizovať technické vybavenie maloobchodnej prevádzkyústna metóda
popísať prístrojové vybavenie jednotlivých oddelení/úsekovústna metóda
popísať rozdelenie a štruktúru maloobchodnej prevádzkyústna metóda
špecifikovať kalkuláciu jednotlivých položiek na predajnipísomná metóda
charakterizovať jednotlivé tovarové skupiny a oddelenia v MO prevádzkeústna metóda
charakterizovať objednávania tovaruústna metóda
definovať problematiku ochrany práv spotrebiteľovústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Predpokladom na úspešné vykonanie skúšky je potrebné dosiahnuť minimálne 60 % bodov z teoretickej a 80% praktickej častí záverečnej skúšky.

Hodnotená spôsobilosť

  • prezentovať rôzne druhy tovarov
  • obsluhovať prístroje a technické vybavenie maloobchodnej predajne
  • charakterizovať pracovné postupy pre prácu s pokladňou
  • obsluhovať pokladne a zákazníkov v pokladni
  • príjmať tovar so skenerom a PDT zariadaním
  • objednávať tovar podľa potreby a stavu na sklade
  • dodržiavať zásady BOZP a PO
  • optimalizovať skladové zásoby
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
zvoliť vhodný spôsob odprezentovania tovarupraktické skúšanie
predviesť ovládanie prístrojov a technického vybavenia MO predajne pri dodržaní BOZP, PO a HACCPpraktické skúšanie
predviesť obsluhu bežných typov pokladní, postup pri skenovaní tovaru pomocou EAN kódov a nahrávania skrátených čísiel cez pokladňu, prijímania a vykonávania rôznych typov platieb (hotovosť, platobná karty, platobné poukážky, kombinácie platieb)praktické skúšanie
predviesť postupy pri prihlasovaní sa na pokladni, preberaní pokladničnej kazety, odhlasovaní sa na pokladni, odovzdávaní a kontrole pokladničnej hotovosti a iných prijatých platiebpraktické skúšanie
preukázal postup pri stornovaní tovaru, vrátení pokladničnej hotovosti zákazníkovi, zmene ceny na pokladnipraktické skúšanie
zvoliť vhodný spôsob komunikácie so zákazníkompraktické skúšanie
vykonať na základe modelovej situácie príjem tovaru pomocou skenerupraktické skúšanie
zdôvodniť na základe modelovej situácie objednávku tovaru a optimalizovanie skladových zásobpraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Predpokladom na úspešné vykonanie skúšky je potrebné dosiahnuť minimálne 60% bodov z teoretickej časti a minimálne 80% bodov z praktickej časti záverečnej skúšky.

Metodické usmernenia

Formálne vzdelávanie:

Zákon 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 72-90 a §109-111.

Neformálne vzdelávanie:

Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 17 a § 18.