Predavač potravinárskeho tovaru (okrem mäsa a rýb)
Kód kvalifikácie
C5223001-00745
Úroveň SKKR
3
SK ISCO-08
5223002
Sektorová rada
Obchod, marketing, gastronómia a cest. ruch
Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti |
---|
vysvetliť kalkuláciu jednotlivých položiek na predajni |
definovať zákony a iné legislatívne predpisy týkajúce sa maloobhodného predaja (hygienické nariadenia, HACCP, skladovania a predaja tovaru,...) |
charakterizovať technické vybavenie maloobchodnej prevádzky a prístrojového vybavenia jednotlivých oddelení/úsekov |
opísať rozdelenie a štruktúru maloobchodnej prevádzky |
charakterizovať jednotlivé tovaré skupiny a oddelenia maloobchodnej prevádzky |
charakterizovať pracovné postupy pre prácu s pokladňou |
opísať pracovné postupy pri kontrole kvality tovaru, inventarizovaní tovaru, sledovaní manka, spracovávaní odpisov |
opísať základné pracovné postupy týkajúce sa príjmu, skladovania,vykladania, prezentovania a predaja tovaru na MO prevádzke |
charakterizovať základy objednávania tovaru pomocou digitálnych technológií |
Zručnosti |
---|
objednávať tovar podľa potreby a stavu na sklade |
optimalizovať skladové zásoby |
prezentovať rôzne druhy tovarov |
obsluhovať prístroje a technické vybavenie maloobchodnej predajne |
príjmať tovar so skenerom a PDT zariadaním |
obsluhovať pokladne a zákazníkov v pokladni |
dodržiavať zásady BOZP a PO |
Kompetencie |
---|
schopnosť tímovej spolupráce |
odolnosť voči stresu a zvládanie náročných situácií |
schopnosť orgnizovať si vlastnú prácu a úlohy |
Hodnotená spôsobilosť
- definovať zákony a iné legislatívne predpisy týkajúce sa maloobhodného predaja (hygienické nariadenia, HACCP, skladovania a predaja tovaru,...)
- charakterizovať technické vybavenie maloobchodnej prevádzky a prístrojového vybavenia jednotlivých oddelení/úsekov
- opísať rozdelenie a štruktúru maloobchodnej prevádzky
- vysvetliť kalkuláciu jednotlivých položiek na predajni
- charakterizovať jednotlivé tovaré skupiny a oddelenia maloobchodnej prevádzky
- opísať základné pracovné postupy týkajúce sa príjmu, skladovania,vykladania, prezentovania a predaja tovaru na MO prevádzke
- opísať pracovné postupy pri kontrole kvality tovaru, inventarizovaní tovaru, sledovaní manka, spracovávaní odpisov
- charakterizovať základy objednávania tovaru pomocou digitálnych technológií
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
popísať pracovné postupy pri príjme a skladovaní rôznych druhov tovaru (ovocie a zelenina, mliečne výrobky, čerstvé potraviny, pečivo, mrazené a chladené potraviny, trvanlivé potraviny), kontrole kvantity a kvality prijímaného tovaru | ústna metóda |
definovať zásady BOZP, hygienické protipožiarne pravidlá a predpisy HACCP o preberaní a uskladnení tovarov | ústna metóda |
napísať v správnom formáte text podľa predlohy v textovom editore | praktické skúšanie |
vytvoriť objednávku v tabuľkovom procesore podľa definovaných parametrov o | praktické skúšanie |
charakterizovať technické vybavenie maloobchodnej prevádzky | ústna metóda |
popísať prístrojové vybavenie jednotlivých oddelení/úsekov | ústna metóda |
popísať rozdelenie a štruktúru maloobchodnej prevádzky | ústna metóda |
špecifikovať kalkuláciu jednotlivých položiek na predajni | písomná metóda |
charakterizovať jednotlivé tovarové skupiny a oddelenia v MO prevádzke | ústna metóda |
charakterizovať objednávania tovaru | ústna metóda |
definovať problematiku ochrany práv spotrebiteľov | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Predpokladom na úspešné vykonanie skúšky je potrebné dosiahnuť minimálne 60 % bodov z teoretickej a 80% praktickej častí záverečnej skúšky.
Hodnotená spôsobilosť
- prezentovať rôzne druhy tovarov
- obsluhovať prístroje a technické vybavenie maloobchodnej predajne
- charakterizovať pracovné postupy pre prácu s pokladňou
- obsluhovať pokladne a zákazníkov v pokladni
- príjmať tovar so skenerom a PDT zariadaním
- objednávať tovar podľa potreby a stavu na sklade
- dodržiavať zásady BOZP a PO
- optimalizovať skladové zásoby
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
zvoliť vhodný spôsob odprezentovania tovaru | praktické skúšanie |
predviesť ovládanie prístrojov a technického vybavenia MO predajne pri dodržaní BOZP, PO a HACCP | praktické skúšanie |
predviesť obsluhu bežných typov pokladní, postup pri skenovaní tovaru pomocou EAN kódov a nahrávania skrátených čísiel cez pokladňu, prijímania a vykonávania rôznych typov platieb (hotovosť, platobná karty, platobné poukážky, kombinácie platieb) | praktické skúšanie |
predviesť postupy pri prihlasovaní sa na pokladni, preberaní pokladničnej kazety, odhlasovaní sa na pokladni, odovzdávaní a kontrole pokladničnej hotovosti a iných prijatých platieb | praktické skúšanie |
preukázal postup pri stornovaní tovaru, vrátení pokladničnej hotovosti zákazníkovi, zmene ceny na pokladni | praktické skúšanie |
zvoliť vhodný spôsob komunikácie so zákazníkom | praktické skúšanie |
vykonať na základe modelovej situácie príjem tovaru pomocou skeneru | praktické skúšanie |
zdôvodniť na základe modelovej situácie objednávku tovaru a optimalizovanie skladových zásob | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Predpokladom na úspešné vykonanie skúšky je potrebné dosiahnuť minimálne 60% bodov z teoretickej časti a minimálne 80% bodov z praktickej časti záverečnej skúšky.
Metodické usmernenia |
---|
Formálne vzdelávanie: Zákon 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 72-90 a §109-111. Neformálne vzdelávanie: Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 17 a § 18. |