Manažér veľkoobchodnej prevádzky
Kód kvalifikácie
C1420000-00740
Úroveň SKKR
6
SK ISCO-08
1420001
Sektorová rada
Obchod, marketing, gastronómia a cest. ruch
Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
| Vedomosti |
|---|
| vysvetliť prácu s IT technológiami na úrovni strednej školy |
| vysvetliť zásady spoločenskej komunikácie |
| charakterizovať zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a protipožiarne pravidlá |
| vysvetliť hygienické zásady a HACCP |
| definovať princípy strategického riadenia |
| charakterizovať základné pravidlá hospodárenia vo veľkoobchode |
| definovať marketingové stratégie |
| popísať riadenie logistických procesov |
| popísať štandardy kvality príjimania, skladovania a distribúcie tovaru |
| definovať tovaroznalectvo všeobecne |
| charakterizovať právne predpisy vo veľkoobchode |
| popísať princípy riadenia a rozvoja zamestnancov |
| Zručnosti |
|---|
| zabezpečovať dodržiavanie zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a protipožiarne pravidlá |
| stanovovať strategické, hospodárske a marketingové ciele veľkoobchodu |
| podporovať rozvoj zamestnancov |
| aplikovať inovácie IT v oblasti veľkoobchodných operácií |
| navrhovať obstarávaciu a nákupnú politiku veľkoobchodu |
| riadiť dopravu a distribúciu tovaru |
| plánovať efektívny stav zásob |
| prejednávať obchodné zmluvy s obchodnými partnermi |
| Kompetencie |
|---|
| zodpovednosť za obchodné a hospodárske výsledky |
| samostatnosť v rozhodovaní |
| samostatnosť v organizovaní a plánovaní práce |
| schopnosť tímovej práce |
| schopnosť viesť a motivovať ľudí |
Hodnotená spôsobilosť
- definovať princípy strategického riadenia
- definovať marketingové stratégie
- zodpovednosť za obchodné a hospodárske výsledky
- charakterizovať základné pravidlá hospodárenia vo veľkoobchode
- popísať riadenie logistických procesov
- plánovať efektívny stav zásob
- riadiť dopravu a distribúciu tovaru
- navrhovať obstarávaciu a nákupnú politiku veľkoobchodu
- aplikovať inovácie IT v oblasti veľkoobchodných operácií
- stanovovať strategické, hospodárske a marketingové ciele veľkoobchodu
- samostatnosť v organizovaní a plánovaní práce
- samostatnosť v rozhodovaní
- vysvetliť prácu s IT technológiami na úrovni strednej školy
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| popísať kľúčové princípy strategického riadenia | písomná metóda |
| popísať finančné a rozpočtové faktory veľoobchodu | písomná metóda |
| popísať využitie podpory predaja vo veľkoochode | ústna metóda |
| charakterizovať oblasti logistiky veľkoobchodu | písomná metóda |
| popísať obstarávaciu politiku a cenotvorbu | ústna metóda |
| charakterizovať princípy distribúcie tovaru | praktické skúšanie |
| charakterizovať fungovanie dopravných systémov veľkoobchodu | ústna metóda |
| charakterizovať základné princípy odpadovej a popredajnej logistiky | ústna metóda |
| popísať analýzu využitia zmestnancov a techniky veľoobchodu | ústna metóda |
| popísať internú logistiku z pohľadu miesta, priestoru a použitých technológií | praktické skúšanie |
| popísať optimalizáciu skladových zásob | praktické skúšanie |
| charakterizovať najnovšie IT technológie pre veľkoobchodné činnosti | ústna metóda |
| preukázať zvládanie krízových situácií vo veľkoobchode | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť všetky uvedené kritériá minimálne na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- definovať tovaroznalectvo všeobecne
- vysvetliť hygienické zásady a HACCP
- charakterizovať zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a protipožiarne pravidlá
- charakterizovať právne predpisy vo veľkoobchode
- popísať štandardy kvality príjimania, skladovania a distribúcie tovaru
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| popísať základné zásady tovaroznalectva | písomná metóda |
| charakterizovať základné princípy HACCP a hygienických predpisov | písomná metóda |
| popísať aktuálne platné základné legislatívne normy vo veľkoobchodnej činnosti | písomná metóda |
| popísať štandardy kvality prijímania, skladovania a distribúcie tovaru | ústna metóda |
| popísať zásady bezpečnosti a ochrany zdravia a protipožiarne pravidlá | ústna metóda |
| predviesť kontrolu dodržiavania zásad bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a protipožiarne pravidlá | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť všetky uvedené kritériá minimálne na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- prejednávať obchodné zmluvy s obchodnými partnermi
- podporovať rozvoj zamestnancov
- schopnosť viesť a motivovať ľudí
- schopnosť tímovej práce
- vysvetliť zásady spoločenskej komunikácie
- popísať princípy riadenia a rozvoja zamestnancov
- zabezpečovať dodržiavanie zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a protipožiarne pravidlá
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| predviesť vyjednávacie zručnosti a zvládanie námietok | praktické skúšanie |
| zostaviť plán ľudských zdrojov | ústna metóda |
| definovať princípy vedenia a motivácie zamestnancov | ústna metóda |
| predviesť zvládanie náročných a konfliktných situácií | praktické skúšanie |
| vysvetliť význam vzdelávania a rozvoja zamestnancov | ústna metóda |
| uviesť základné parametre produktivity práce | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť všetky uvedené kritériá minimálne na 70%.
| Metodické usmernenia |
|---|
Formálne vzdelanie: Zákon 131/2002 Z.z. o vysokých školách a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 63. Neformálne vzdelanie: Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, §17 a §18. |