Manažér veľkoobchodnej prevádzky
Kód kvalifikácie
C1420000-00740
Úroveň SKKR
6
SK ISCO-08
1420001
Sektorová rada
Obchod, marketing, gastronómia a cest. ruch
Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti |
---|
vysvetliť prácu s IT technológiami na úrovni strednej školy |
vysvetliť zásady spoločenskej komunikácie |
charakterizovať zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a protipožiarne pravidlá |
vysvetliť hygienické zásady a HACCP |
definovať princípy strategického riadenia |
charakterizovať základné pravidlá hospodárenia vo veľkoobchode |
definovať marketingové stratégie |
popísať riadenie logistických procesov |
popísať štandardy kvality príjimania, skladovania a distribúcie tovaru |
definovať tovaroznalectvo všeobecne |
charakterizovať právne predpisy vo veľkoobchode |
popísať princípy riadenia a rozvoja zamestnancov |
Zručnosti |
---|
zabezpečovať dodržiavanie zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a protipožiarne pravidlá |
stanovovať strategické, hospodárske a marketingové ciele veľkoobchodu |
podporovať rozvoj zamestnancov |
aplikovať inovácie IT v oblasti veľkoobchodných operácií |
navrhovať obstarávaciu a nákupnú politiku veľkoobchodu |
riadiť dopravu a distribúciu tovaru |
plánovať efektívny stav zásob |
prejednávať obchodné zmluvy s obchodnými partnermi |
Kompetencie |
---|
zodpovednosť za obchodné a hospodárske výsledky |
samostatnosť v rozhodovaní |
samostatnosť v organizovaní a plánovaní práce |
schopnosť tímovej práce |
schopnosť viesť a motivovať ľudí |
Hodnotená spôsobilosť
- definovať princípy strategického riadenia
- definovať marketingové stratégie
- zodpovednosť za obchodné a hospodárske výsledky
- charakterizovať základné pravidlá hospodárenia vo veľkoobchode
- popísať riadenie logistických procesov
- plánovať efektívny stav zásob
- riadiť dopravu a distribúciu tovaru
- navrhovať obstarávaciu a nákupnú politiku veľkoobchodu
- aplikovať inovácie IT v oblasti veľkoobchodných operácií
- stanovovať strategické, hospodárske a marketingové ciele veľkoobchodu
- samostatnosť v organizovaní a plánovaní práce
- samostatnosť v rozhodovaní
- vysvetliť prácu s IT technológiami na úrovni strednej školy
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
popísať kľúčové princípy strategického riadenia | písomná metóda |
popísať finančné a rozpočtové faktory veľoobchodu | písomná metóda |
popísať využitie podpory predaja vo veľkoochode | ústna metóda |
charakterizovať oblasti logistiky veľkoobchodu | písomná metóda |
popísať obstarávaciu politiku a cenotvorbu | ústna metóda |
charakterizovať princípy distribúcie tovaru | praktické skúšanie |
charakterizovať fungovanie dopravných systémov veľkoobchodu | ústna metóda |
charakterizovať základné princípy odpadovej a popredajnej logistiky | ústna metóda |
popísať analýzu využitia zmestnancov a techniky veľoobchodu | ústna metóda |
popísať internú logistiku z pohľadu miesta, priestoru a použitých technológií | praktické skúšanie |
popísať optimalizáciu skladových zásob | praktické skúšanie |
charakterizovať najnovšie IT technológie pre veľkoobchodné činnosti | ústna metóda |
preukázať zvládanie krízových situácií vo veľkoobchode | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť všetky uvedené kritériá minimálne na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- definovať tovaroznalectvo všeobecne
- vysvetliť hygienické zásady a HACCP
- charakterizovať zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a protipožiarne pravidlá
- charakterizovať právne predpisy vo veľkoobchode
- popísať štandardy kvality príjimania, skladovania a distribúcie tovaru
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
popísať základné zásady tovaroznalectva | písomná metóda |
charakterizovať základné princípy HACCP a hygienických predpisov | písomná metóda |
popísať aktuálne platné základné legislatívne normy vo veľkoobchodnej činnosti | písomná metóda |
popísať štandardy kvality prijímania, skladovania a distribúcie tovaru | ústna metóda |
popísať zásady bezpečnosti a ochrany zdravia a protipožiarne pravidlá | ústna metóda |
predviesť kontrolu dodržiavania zásad bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a protipožiarne pravidlá | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť všetky uvedené kritériá minimálne na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- prejednávať obchodné zmluvy s obchodnými partnermi
- podporovať rozvoj zamestnancov
- schopnosť viesť a motivovať ľudí
- schopnosť tímovej práce
- vysvetliť zásady spoločenskej komunikácie
- popísať princípy riadenia a rozvoja zamestnancov
- zabezpečovať dodržiavanie zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a protipožiarne pravidlá
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
predviesť vyjednávacie zručnosti a zvládanie námietok | praktické skúšanie |
zostaviť plán ľudských zdrojov | ústna metóda |
definovať princípy vedenia a motivácie zamestnancov | ústna metóda |
predviesť zvládanie náročných a konfliktných situácií | praktické skúšanie |
vysvetliť význam vzdelávania a rozvoja zamestnancov | ústna metóda |
uviesť základné parametre produktivity práce | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť všetky uvedené kritériá minimálne na 70%.
Metodické usmernenia |
---|
Formálne vzdelanie: Zákon 131/2002 Z.z. o vysokých školách a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 63. Neformálne vzdelanie: Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, §17 a §18. |