Pracovník výdaja jedla
Kód kvalifikácie
C5246002-00736
Úroveň SKKR
3
SK ISCO-08
5246002
Sektorová rada
Obchod, marketing, gastronómia a cest. ruch
Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
| Vedomosti |
|---|
| charakterizovať základné merné jednotky potrebné pre váženie pokrmu |
| pomenovať konkrétne jedlá určené na expedíciu a ich hmotnosť, ktorá je definovaná v ponuke zariadenia |
| definovať alergény, ktoré jednotlivé jedlá obsahujú |
| vysvetliť ako má vyzerať pracovisko výdaja jedla schopné prevádzky |
| popísať HACCP |
| Zručnosti |
|---|
| dodržiavať BOZP a PO, HACCP a hygienu pri výdaji jedla |
| upravovať esteticky pokrm pred expedovaním |
| expedovať pripravený pokrm |
| obsluhovať technologické zariadenia prevádzky na prípravu a výdaj jedla |
| ošetrovať a udržovať inventár prevádzky |
| uskladňovať inventár po ukončení prevádzky |
| Kompetencie |
|---|
| zodpovednosť pri práci |
| organizovať a plánovať prácu |
| komunikovať s ľuďmi |
Hodnotená spôsobilosť
- popísať HACCP
- vysvetliť ako má vyzerať pracovisko výdaja jedla schopné prevádzky
- obsluhovať technologické zariadenia prevádzky na prípravu a výdaj jedla
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| použiť vhodnú technológiu ohrevu pokrmu pred podaním (ohrev v mikrovlnej trúbe, konvektomate, sporáku) | ústna metóda |
| charakterizovať HACCP | ústna metóda |
| opísať podrobne pracovisko výdaja jedla | ústna metóda |
| predviesť obsluhu jednoduchého zariadenia v kuchyni | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 75%.
Hodnotená spôsobilosť
- zodpovednosť pri práci
- uskladňovať inventár po ukončení prevádzky
- ošetrovať a udržovať inventár prevádzky
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| predviesť upratanie pracoviska v súlade s hygienickými požiadavkami | praktické skúšanie |
| predviesť ošetrenie a údržbu inventára pred výdajom jedál a aj po jeho ukončení | praktické skúšanie |
| uskladniť inventár na miesto na to určené | praktické skúšanie |
| pripraviť technologické zariadenia v súlade s ich určením | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 75%.
Hodnotená spôsobilosť
- charakterizovať základné merné jednotky potrebné pre váženie pokrmu
- definovať alergény, ktoré jednotlivé jedlá obsahujú
- upravovať esteticky pokrm pred expedovaním
- expedovať pripravený pokrm
- pomenovať konkrétne jedlá určené na expedíciu a ich hmotnosť, ktorá je definovaná v ponuke zariadenia
- dodržiavať BOZP a PO, HACCP a hygienu pri výdaji jedla
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| vypočítať na základe príkladu koľko porcií pokrmu vieme expedovať z vopred určeného množstva jedla (prepočet z kg na dkg a pod.) | písomná metóda |
| vymenovať najbežnejšie alergény a určiť ich označenie | ústna metóda |
| skontrolovať hotový pokrm z kuchyne pred výdajom | praktické skúšanie |
| expedovať vopred pripravený pokrm pri držaní BOZP, PO a HACCP | praktické skúšanie |
| popísať konkrétne jedlá určené na expedíciu a ich hmotnosť, ktorá je definovaná v ponuke zariadenia | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 75%.
| Metodické usmernenia |
|---|
Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 17 a § 18. |