Pracovník výdaja jedla

Kód kvalifikácie

C5246002-00736

Úroveň SKKR

3

SK ISCO-08

5246002

Sektorová rada

Obchod, marketing, gastronómia a cest. ruch

Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti
charakterizovať základné merné jednotky potrebné pre váženie pokrmu
pomenovať konkrétne jedlá určené na expedíciu a ich hmotnosť, ktorá je definovaná v ponuke zariadenia
definovať alergény, ktoré jednotlivé jedlá obsahujú
vysvetliť ako má vyzerať pracovisko výdaja jedla schopné prevádzky
popísať HACCP
Zručnosti
dodržiavať BOZP a PO, HACCP a hygienu pri výdaji jedla
upravovať esteticky pokrm pred expedovaním
expedovať pripravený pokrm
obsluhovať technologické zariadenia prevádzky na prípravu a výdaj jedla
ošetrovať a udržovať inventár prevádzky
uskladňovať inventár po ukončení prevádzky
Kompetencie
zodpovednosť pri práci
organizovať a plánovať prácu
komunikovať s ľuďmi

Hodnotená spôsobilosť

  • popísať HACCP
  • vysvetliť ako má vyzerať pracovisko výdaja jedla schopné prevádzky
  • obsluhovať technologické zariadenia prevádzky na prípravu a výdaj jedla
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
použiť vhodnú technológiu ohrevu pokrmu pred podaním (ohrev v mikrovlnej trúbe, konvektomate, sporáku)ústna metóda
charakterizovať HACCPústna metóda
opísať podrobne pracovisko výdaja jedlaústna metóda
predviesť obsluhu jednoduchého zariadenia v kuchynipraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 75%.

Hodnotená spôsobilosť

  • zodpovednosť pri práci
  • uskladňovať inventár po ukončení prevádzky
  • ošetrovať a udržovať inventár prevádzky
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
predviesť upratanie pracoviska v súlade s hygienickými požiadavkamipraktické skúšanie
predviesť ošetrenie a údržbu inventára pred výdajom jedál a aj po jeho ukončenípraktické skúšanie
uskladniť inventár na miesto na to určenépraktické skúšanie
pripraviť technologické zariadenia v súlade s ich určenímpraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 75%.

Hodnotená spôsobilosť

  • charakterizovať základné merné jednotky potrebné pre váženie pokrmu
  • definovať alergény, ktoré jednotlivé jedlá obsahujú
  • upravovať esteticky pokrm pred expedovaním
  • expedovať pripravený pokrm
  • pomenovať konkrétne jedlá určené na expedíciu a ich hmotnosť, ktorá je definovaná v ponuke zariadenia
  • dodržiavať BOZP a PO, HACCP a hygienu pri výdaji jedla
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
vypočítať na základe príkladu koľko porcií pokrmu vieme expedovať z vopred určeného množstva jedla (prepočet z kg na dkg a pod.)písomná metóda
vymenovať najbežnejšie alergény a určiť ich označenieústna metóda
skontrolovať hotový pokrm z kuchyne pred výdajompraktické skúšanie
expedovať vopred pripravený pokrm pri držaní BOZP, PO a HACCPpraktické skúšanie
popísať konkrétne jedlá určené na expedíciu a ich hmotnosť, ktorá je definovaná v ponuke zariadeniaústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 75%.

Metodické usmernenia

Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 17 a § 18.