Pracovník výdaja jedla
Kód kvalifikácie
C5246002-00736
Úroveň SKKR
3
SK ISCO-08
5246002
Sektorová rada
Obchod, marketing, gastronómia a cest. ruch
Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti |
---|
charakterizovať základné merné jednotky potrebné pre váženie pokrmu |
pomenovať konkrétne jedlá určené na expedíciu a ich hmotnosť, ktorá je definovaná v ponuke zariadenia |
definovať alergény, ktoré jednotlivé jedlá obsahujú |
vysvetliť ako má vyzerať pracovisko výdaja jedla schopné prevádzky |
popísať HACCP |
Zručnosti |
---|
dodržiavať BOZP a PO, HACCP a hygienu pri výdaji jedla |
upravovať esteticky pokrm pred expedovaním |
expedovať pripravený pokrm |
obsluhovať technologické zariadenia prevádzky na prípravu a výdaj jedla |
ošetrovať a udržovať inventár prevádzky |
uskladňovať inventár po ukončení prevádzky |
Kompetencie |
---|
zodpovednosť pri práci |
organizovať a plánovať prácu |
komunikovať s ľuďmi |
Hodnotená spôsobilosť
- popísať HACCP
- vysvetliť ako má vyzerať pracovisko výdaja jedla schopné prevádzky
- obsluhovať technologické zariadenia prevádzky na prípravu a výdaj jedla
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
použiť vhodnú technológiu ohrevu pokrmu pred podaním (ohrev v mikrovlnej trúbe, konvektomate, sporáku) | ústna metóda |
charakterizovať HACCP | ústna metóda |
opísať podrobne pracovisko výdaja jedla | ústna metóda |
predviesť obsluhu jednoduchého zariadenia v kuchyni | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 75%.
Hodnotená spôsobilosť
- zodpovednosť pri práci
- uskladňovať inventár po ukončení prevádzky
- ošetrovať a udržovať inventár prevádzky
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
predviesť upratanie pracoviska v súlade s hygienickými požiadavkami | praktické skúšanie |
predviesť ošetrenie a údržbu inventára pred výdajom jedál a aj po jeho ukončení | praktické skúšanie |
uskladniť inventár na miesto na to určené | praktické skúšanie |
pripraviť technologické zariadenia v súlade s ich určením | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 75%.
Hodnotená spôsobilosť
- charakterizovať základné merné jednotky potrebné pre váženie pokrmu
- definovať alergény, ktoré jednotlivé jedlá obsahujú
- upravovať esteticky pokrm pred expedovaním
- expedovať pripravený pokrm
- pomenovať konkrétne jedlá určené na expedíciu a ich hmotnosť, ktorá je definovaná v ponuke zariadenia
- dodržiavať BOZP a PO, HACCP a hygienu pri výdaji jedla
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
vypočítať na základe príkladu koľko porcií pokrmu vieme expedovať z vopred určeného množstva jedla (prepočet z kg na dkg a pod.) | písomná metóda |
vymenovať najbežnejšie alergény a určiť ich označenie | ústna metóda |
skontrolovať hotový pokrm z kuchyne pred výdajom | praktické skúšanie |
expedovať vopred pripravený pokrm pri držaní BOZP, PO a HACCP | praktické skúšanie |
popísať konkrétne jedlá určené na expedíciu a ich hmotnosť, ktorá je definovaná v ponuke zariadenia | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 75%.
Metodické usmernenia |
---|
Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 17 a § 18. |