Prevádzkar ubytovacieho, stravovacieho zariadenia

Kód kvalifikácie

C5151001-00735

Úroveň SKKR

4

SK ISCO-08

5151001

Sektorová rada

Obchod, marketing, gastronómia a cest. ruch

Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti
vysvetliť predpisy BOZP, PO, hygienické predpisy a predpisy HACCP v prevádzke ubytovacieho a stravovacieho zariadenia
popísať platné predpisy pre ubytovacie, stravovacie strediská a strediská doplnkových služieb
charakterizovať organizáciu, riadenie a kontrolu ubytovacieho úseku
definovať zásady marketingu zariadenia, tvorby a inovácie produktu
popísať technické a strojové vybavenie v prevádzkach ubytovacieho a stravovacieho zariadenia, ich pravidelnú a cyklickú údržbu
definovať zásady ochrany spotrebiteľa
popísať inventarizáciu a vysporiadanie inventarizačných rozdielov
Zručnosti
aplikovať právne predpisi v oblasti obchodných a pracovnoprávnych vzťahoch
organizovať a kontrolovať spracovávanie predpísanej evidencie
zostavovať plány hospodárskych ukazovateľov
tvoriť receptúry jedál a nápojov
kalkulovať cenu jedál a nápojov
zostavovať jedálne a nápojové lístky
riadiť kvalitu poskytovaných služieb, hodnotiť jej úroveň, prijímať opatrenia na jej zvyšovanie
hodnotiť pracovníkov, výsledky ich práce a postoje k riešeniu sťažností
riadiť vnútorný kontrolný systém v súlade so zásadami ochrany spotrebiteľa
pracovať s PC, textovým a tabuľkovým editorom, rezervačným systémom, systémom pohostinských softvérov, ERP, POS terminálom a kartovým systémom
tvoriť vnútorné predpisy pre jednotlivé činnosti stravovacieho a ubytovacieho zariadenia
viesť podnikové štatistiky
hospodáriť so zvereným majetkom
uskutočňovať inventarizácie a zodpovedať za ich výsledky
komunikovať s orgánmi štátnej správy a samosprávy
Kompetencie
schopnosť konať eticky a v súlade so zásadami spoločenského styku
samostatnosť v každodennej komunikácii so zákazníkmi a zamestnancami
zodpovednosť za dodržiavanie a kontrolu zásad ochrany spotrebiteľa
schopnosť príjmať opatrenia na základe výstupov z kontrolingu
schopnosť samostatne pracovať

Hodnotená spôsobilosť

  • charakterizovať organizáciu, riadenie a kontrolu ubytovacieho úseku
  • popísať platné predpisy pre ubytovacie, stravovacie strediská a strediská doplnkových služieb
  • definovať zásady marketingu zariadenia, tvorby a inovácie produktu
  • riadiť vnútorný kontrolný systém v súlade so zásadami ochrany spotrebiteľa
  • vysvetliť predpisy BOZP, PO, hygienické predpisy a predpisy HACCP v prevádzke ubytovacieho a stravovacieho zariadenia
  • popísať technické a strojové vybavenie v prevádzkach ubytovacieho a stravovacieho zariadenia, ich pravidelnú a cyklickú údržbu
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
charakterizovať predmet činnosti ubytovacieho a stravovacieho zariadeniaústna metóda
navrhnúť internú smernicu upravujúcu vylosovanú činnosť hotela, reštauráciepísomná metóda
popísať predpísanú evidenciu v stravovacej prevádzke - zostaviť prehľad výkazovústna metóda
zostaviť plán pracovníkov hotela s definovanými ubytovacími a stravovacími kapacitamipísomná metóda
popísať rezervačný systém hotela, prijať objednávku hosťa a odpovedať na ňupraktické skúšanie
popísať v čom spočíva kvalita poskytovaných služieb v ubytovacom a v stravovacom zariadeníústna metóda
predviesť ústne prijatie objednávky na služby, prijatie sťažnostipraktické skúšanie
osloviť zákazníka, napísať ponukový list služieb vo Worde, zaevidovať hopísomná metóda
predviesť poskytnutie informácie hosťovi o zariadení v cudzom jazykupraktické skúšanie
popísať najdôležitejšie technológie ubytovacieho zariadenia a spôsob starostlivosti o nepraktické skúšanie
vysvetliť princípy HACCP a popísať predpísané konanie a evidenciupraktické skúšanie
popísať základné pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia vo vybranej prevádzkeústna metóda
popísať povinnosti v oblasti požiarnej ochranyústna metóda
popísať oblasti, v ktorých opatreniami môže pohostinstvo a hotelierstvo chrániť životné prostredieústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých uvedených kritérií minimálne na 70%.

Hodnotená spôsobilosť

  • organizovať a kontrolovať spracovávanie predpísanej evidencie
  • riadiť kvalitu poskytovaných služieb, hodnotiť jej úroveň, prijímať opatrenia na jej zvyšovanie
  • riadiť vnútorný kontrolný systém v súlade so zásadami ochrany spotrebiteľa
  • aplikovať právne predpisi v oblasti obchodných a pracovnoprávnych vzťahoch
  • hodnotiť pracovníkov, výsledky ich práce a postoje k riešeniu sťažností
  • komunikovať s orgánmi štátnej správy a samosprávy
  • definovať zásady ochrany spotrebiteľa
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
popísať kontrolný systém a kontroling v ubytovacom a stravovacom zariadeníústna metóda
popísať spôsob a formu kontaktov s orgánmi štátnej správy a samosprávyústna metóda
definovať najnovšie trendy v poskytovaní kvalitných služiebústna metóda
definovať vnútorný kontrolný systém v súlade so zásadami ochrany spotrebiteľaústna metóda
popísať právne predpisi v oblasti obchodných a pracovnoprávnych vzťahochpísomná metóda
popísať zásady hodnotenia pracovníkovústna metóda
popísať zásady ochrany spotrebiteľaústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých uvedených kritérií minimálne na 70%.

Hodnotená spôsobilosť

  • pracovať s PC, textovým a tabuľkovým editorom, rezervačným systémom, systémom pohostinských softvérov, ERP, POS terminálom a kartovým systémom
  • viesť podnikové štatistiky
  • zostavovať plány hospodárskych ukazovateľov
  • popísať inventarizáciu a vysporiadanie inventarizačných rozdielov
  • popísať platné predpisy pre ubytovacie, stravovacie strediská a strediská doplnkových služieb
  • uskutočňovať inventarizácie a zodpovedať za ich výsledky
  • tvoriť vnútorné predpisy pre jednotlivé činnosti stravovacieho a ubytovacieho zariadenia
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
predviesť prácu s PC, textovým a tabuľkovým editorom, rezervačným systémom, systémom pohostinských softvérov, ERP, POS terminálom, kartovým systémompraktické skúšanie
vymenovať a popísať spôsob vedenia podnikových štatistíkústna metóda
popísať plán hospodárskych ukazovateľovústna metóda
popísať zásady vysporiadania inventarizačných rozdielovústna metóda
vysvetliť princíp inventarizácie v ubytovacích zariadeniachústna metóda
popísať vnútorné predpisy pre jednotlivé činnosti stravovacieho a ubytovacieho zariadeniaústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých uvedených kritérií minimálne na 70%.

Hodnotená spôsobilosť

  • zostavovať jedálne a nápojové lístky
  • tvoriť receptúry jedál a nápojov
  • kalkulovať cenu jedál a nápojov
  • hospodáriť so zvereným majetkom
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
zostaviť jedálny, alebo nápojový lístokpraktické skúšanie
popísať receptúry jedál a nápojovpraktické skúšanie
vykalkulovať vybrané jedlo, nápoj podľa zadaniapísomná metóda
definovať zásady hospodárenia so zvereným majetkomústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých uvedených kritérií minimálne na 70%.

Metodické usmernenia

Zákon 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 72-90.