Pomocný pracovník pri príprave rýchleho občerstvenia

Kód kvalifikácie

C9411000-00721

Úroveň SKKR

2

SK ISCO-08

9411000

Sektorová rada

Obchod, marketing, gastronómia a cest. ruch

Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti
popísať základné hygienické pravidlá
popísať základné hygienické postupy pri práci s potravinami a tovarmi
charakterizovať základné pravidlá skladovania potravín a tovarov
opísať základné technologické postupy v prevádzke rýchleho občerstvenia
Zručnosti
dodržiavať BOZP a PO
vykonávať manipulačné práce
obsluhovať jednoduché zariadenia v prevádzke rýchleho občerstvenia
pripravovať jednoduché ingrediencie a suroviny potrebné pri príprave jedál
čistiť zariadenia a vybavenia prevádzky
dopĺňať potrebné potraviny a tovary zo skladu na pracovisko
používať vhodné pracovné a ochranné pomôcky
Kompetencie
schopnosť pracovať v tíme pod vedením
zodpovednosť za plnenie úloh podľa pokynu

Hodnotená spôsobilosť

  • popísať základné hygienické postupy pri práci s potravinami a tovarmi
  • popísať základné hygienické pravidlá
  • opísať základné technologické postupy v prevádzke rýchleho občerstvenia
  • dodržiavať BOZP a PO
  • pripravovať jednoduché ingrediencie a suroviny potrebné pri príprave jedál
  • čistiť zariadenia a vybavenia prevádzky
  • vykonávať manipulačné práce
  • obsluhovať jednoduché zariadenia v prevádzke rýchleho občerstvenia
  • zodpovednosť za plnenie úloh podľa pokynu
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
vymenovať základné hygienické postupy pri práci s potravinami a tovarmiústna metóda
aplikovať základné hygienické pravidlá pri prácipraktické skúšanie
aplikovať správne technologické postupy s dodržaním BOZP a PO pri zadanej úlohepraktické skúšanie
správne pripraviť jednoduché ingrediencie a suroviny podľa zadaniapraktické skúšanie
predviesť čistenie zariadenia a vybavenia v kuchynipraktické skúšanie
predviesť manipulačné práce podľa zadaniapraktické skúšanie
pracovať s jednoduchým zariadením v prevádzke rýchleho občerstveniapraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých uvedených kritérií minimálne na 60%.

Hodnotená spôsobilosť

  • charakterizovať základné pravidlá skladovania potravín a tovarov
  • používať vhodné pracovné a ochranné pomôcky
  • dopĺňať potrebné potraviny a tovary zo skladu na pracovisko
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
popísať základné pravidlá skladovania potravín a tovarovústna metóda
vymenovať pracovné a ochranné pomôckyústna metóda
rozoznať používané potraviny a tovary na skladepraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých uvedených kritérií minimálne na 60%.

Metodické usmernenia

Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, §17 a §18.