Pomocný pracovník pri príprave rýchleho občerstvenia
Kód kvalifikácie
C9411000-00721
Úroveň SKKR
2
SK ISCO-08
9411000
Sektorová rada
Obchod, marketing, gastronómia a cest. ruch
Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti |
---|
popísať základné hygienické pravidlá |
popísať základné hygienické postupy pri práci s potravinami a tovarmi |
charakterizovať základné pravidlá skladovania potravín a tovarov |
opísať základné technologické postupy v prevádzke rýchleho občerstvenia |
Zručnosti |
---|
dodržiavať BOZP a PO |
vykonávať manipulačné práce |
obsluhovať jednoduché zariadenia v prevádzke rýchleho občerstvenia |
pripravovať jednoduché ingrediencie a suroviny potrebné pri príprave jedál |
čistiť zariadenia a vybavenia prevádzky |
dopĺňať potrebné potraviny a tovary zo skladu na pracovisko |
používať vhodné pracovné a ochranné pomôcky |
Kompetencie |
---|
schopnosť pracovať v tíme pod vedením |
zodpovednosť za plnenie úloh podľa pokynu |
Hodnotená spôsobilosť
- popísať základné hygienické postupy pri práci s potravinami a tovarmi
- popísať základné hygienické pravidlá
- opísať základné technologické postupy v prevádzke rýchleho občerstvenia
- dodržiavať BOZP a PO
- pripravovať jednoduché ingrediencie a suroviny potrebné pri príprave jedál
- čistiť zariadenia a vybavenia prevádzky
- vykonávať manipulačné práce
- obsluhovať jednoduché zariadenia v prevádzke rýchleho občerstvenia
- zodpovednosť za plnenie úloh podľa pokynu
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
vymenovať základné hygienické postupy pri práci s potravinami a tovarmi | ústna metóda |
aplikovať základné hygienické pravidlá pri práci | praktické skúšanie |
aplikovať správne technologické postupy s dodržaním BOZP a PO pri zadanej úlohe | praktické skúšanie |
správne pripraviť jednoduché ingrediencie a suroviny podľa zadania | praktické skúšanie |
predviesť čistenie zariadenia a vybavenia v kuchyni | praktické skúšanie |
predviesť manipulačné práce podľa zadania | praktické skúšanie |
pracovať s jednoduchým zariadením v prevádzke rýchleho občerstvenia | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých uvedených kritérií minimálne na 60%.
Hodnotená spôsobilosť
- charakterizovať základné pravidlá skladovania potravín a tovarov
- používať vhodné pracovné a ochranné pomôcky
- dopĺňať potrebné potraviny a tovary zo skladu na pracovisko
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
popísať základné pravidlá skladovania potravín a tovarov | ústna metóda |
vymenovať pracovné a ochranné pomôcky | ústna metóda |
rozoznať používané potraviny a tovary na sklade | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých uvedených kritérií minimálne na 60%.
Metodické usmernenia |
---|
Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, §17 a §18. |