Predavač rýchleho občerstvenia

Kód kvalifikácie

C5246001-00720

Úroveň SKKR

3

SK ISCO-08

5246001

Sektorová rada

Obchod, marketing, gastronómia a cest. ruch

Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti
popísať druhy potravín a nápojov, ich vlastnosti a spôsobe uskladnenia pred predajom
popísať základy stolovania a obsluhy
popísať základné štandardy a pravidlá komunikácie so zákazníkom
definovať pravidlá gastronómie
popísať zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, hygienické pravidlá a predpisy HACCP o preberení a uskladnení tovarov
definovať stroje a zariadenia v stravovacej prevádzke
popísať technologické postupy pri príprave jednoduchých pokrmov
definovať postupy pri reklamáciách a práva spotrebiteľa
Zručnosti
dodržiavať BOZP a hygienické predpisy pri manipulácii s tovarom
preberať a prevziať potravinárske suroviny
evidovať skladové zásoby potravín, zeleniny, pomocného materiálu a prostriedkov
vybavovať objednávky hostí v zariadenich rýchleho občerstvenia
vykonávať obsluhu zariadení na ohrev a ochladzovanie polotovarov a výrobkov pri tepelnom a chemicko-tepelnom spracovaní
pripravovať teplé a studené jedlá v prevádzke rýchleho občerstvenia
upravovať teplé jedlá na tanieroch alebo táckach pred podávaním
podávať jedlá a nápoje zákazníkom/hosťom
obsluhovať pokladne a pokladničné systémy
inkasovať platby od zákazníkov/hostí
vyúčtovávať tržby z predaja jedál, nápojov a tovarov rýchleho občerstvenia
poskytovať doplnkové služby spojené s predajom a odberom tovaru
vybavovať požiadavky, sťažnosti a reklamácie zákazníkov
Kompetencie
schopnosť pracovať samostatne
samostatnosť pri riešení konfliktov a problémov
zodpovednosť za hotovosť v pokladni
schopnosť komunikovať so zákazníkom
schopnosť pracovať v tíme

Hodnotená spôsobilosť

  • popísať základné štandardy a pravidlá komunikácie so zákazníkom
  • popísať základy stolovania a obsluhy
  • definovať pravidlá gastronómie
  • popísať druhy potravín a nápojov, ich vlastnosti a spôsobe uskladnenia pred predajom
  • definovať postupy pri reklamáciách a práva spotrebiteľa
  • popísať zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, hygienické pravidlá a predpisy HACCP o preberení a uskladnení tovarov
  • dodržiavať BOZP a hygienické predpisy pri manipulácii s tovarom
  • definovať stroje a zariadenia v stravovacej prevádzke
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
definovať základné strojové a inventárne vybavenia prevádzky rýchleho občerstveniaústna metóda
definovať štandardy a pravidlá komunikácie so zákazníkomústna metóda
predviesť stolovanie a obsluhu hostípraktické skúšanie
popísať gastronomické pravidláústna metóda
definovať druhy potravín a nápojov, ich vlastnosti a spôsobe uskladnenia pred predajompísomná metóda
popísať postup pri reklamácii podľa zadaniapraktické skúšanie
definovať zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri prác, hygienické pravidlá a predpisy HACCP o preberení a uskladnení tovarovústna metóda
popísať hygienické predpisy pri manipulácii s tovaromústna metóda
popísať stroje a zariadenia v stravovacej prevádzkeústna metóda
predviesť prácu na strojoch alebo zariadeniach podľa zadaniapraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých uvedených kritérií minimálne na 70%.

Hodnotená spôsobilosť

  • popísať technologické postupy pri príprave jednoduchých pokrmov
  • pripravovať teplé a studené jedlá v prevádzke rýchleho občerstvenia
  • upravovať teplé jedlá na tanieroch alebo táckach pred podávaním
  • preberať a prevziať potravinárske suroviny
  • evidovať skladové zásoby potravín, zeleniny, pomocného materiálu a prostriedkov
  • poskytovať doplnkové služby spojené s predajom a odberom tovaru
  • vykonávať obsluhu zariadení na ohrev a ochladzovanie polotovarov a výrobkov pri tepelnom a chemicko-tepelnom spracovaní
  • vybavovať objednávky hostí v zariadenich rýchleho občerstvenia
  • podávať jedlá a nápoje zákazníkom/hosťom
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
definovať technologické postupy pri príprave jednoduchých pokrmov podľa zadaniaústna metóda
popísať súčasné trendy v zariadeniach rýchleho občerstveniaústna metóda
pripraviť teplé alebo studené jedlá podľa zadaniapraktické skúšanie
upraviť pripravené teplé jedlá na tanieroch alebo táckach pred podávanímpraktické skúšanie
vymenovať potravinárske suroviny na prípravu jedla podľa zadaniaústna metóda
predviesť evidenciu skladových zásob potravín, zeleniny, pomocného materiálu a prostriedkovpraktické skúšanie
opísať doplnkové služby spojené s predajom a odberom tovaruústna metóda
obsluhovať zariadenia na ohrev a ochladzovanie polotovarov a výrobkov pri tepelnom a chemicko-tepelnom spracovanípraktické skúšanie
vybaviť objednávku podľa zadaniapraktické skúšanie
podať jedlá a nápoje zákazníkom/hosťom podľa objednávkypraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých uvedených kritérií minimálne na 70%.

Hodnotená spôsobilosť

  • vyúčtovávať tržby z predaja jedál, nápojov a tovarov rýchleho občerstvenia
  • obsluhovať pokladne a pokladničné systémy
  • inkasovať platby od zákazníkov/hostí
  • vybavovať požiadavky, sťažnosti a reklamácie zákazníkov
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
naúčtovať tržby z predaja jedál, nápojov a tovarov rýchleho občerstveniapraktické skúšanie
obslúžiť pokladňu resp. pokladničný systém podľa zadaniapraktické skúšanie
prijať platby od zákazníkov/hostí bezhotovostnepraktické skúšanie
riešiť sťažnosti resp. reklamácie podľa zadaniapraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých uvedených kritérií minimálne na 70%.

Metodické usmernenia

Formálne vzdelávanie:

Zákon 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 72-90 a §109-111.

Neformálne vzdelávanie:

Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, §17 a §18.