Barman

Kód kvalifikácie

C5132000-00719

Úroveň SKKR

3

SK ISCO-08

5132000

Sektorová rada

Obchod, marketing, gastronómia a cest. ruch

Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti
popísať zásady spoločenskej komunikácie
definovať zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci
popísať hygienické zásady pri práci s potravinami
charakterizovať používané potraviny a nápoje pri príprave nápojov
popísať základy somelierstva a druhy vín
vysvetliť technologické postupy pri príprave miešaných nápojov
popísať prácu s registračnou pokladňou a vykonávanie dennej a mesačnej uzávierky
definovať základné pravidlá skladovania tovarov, surovín a nápojov
popísať základné pravidlá stolovania a s tým súvisiace práce
popísať postupy pri reklamáciách
popísať strojové a technické vybavenie a zariadenie prevádzky
popísať zásady organizácie prevádzky
definovať rozdelenie miešaných nápojov a charakterizovať jednotlivé skupiny miešaných nápojov
Zručnosti
dodržiavať zásady BOZP, PO a HACCP
odporúčať zákazníkovi nápoje pri výbere z nápojového lístka
komunikovať so zákazníkom v cudzom jazyku
zostavovať receptúry na prípravu rôznych nápojov
obsluhovať zákazníkov podľa priania hostí
pripravovať miešané nápoje
obsluhovať barové zariadenia
čistiť strojové zariadenia a iné vybavenie baru
obsluhovať registračnú pokladňu a gastronomické programy
vytvárať originálne dekorácie miešaných nápojov
Kompetencie
samostatnosť pri práci
zodpovednosť za bezpečnosť, zdravie a hygienu pri práci
zodpovednosť za kvalitu svojej práce
schopnosť kultivovaného slovného prejavu
komunikatívnosť

Hodnotená spôsobilosť

  • charakterizovať používané potraviny a nápoje pri príprave nápojov
  • vysvetliť technologické postupy pri príprave miešaných nápojov
  • definovať základné pravidlá skladovania tovarov, surovín a nápojov
  • definovať zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci
  • odporúčať zákazníkovi nápoje pri výbere z nápojového lístka
  • popísať hygienické zásady pri práci s potravinami
  • popísať strojové a technické vybavenie a zariadenie prevádzky
  • popísať základné pravidlá stolovania a s tým súvisiace práce
  • popísať zásady organizácie prevádzky
  • samostatnosť pri práci
  • pripravovať miešané nápoje
  • obsluhovať barové zariadenia
  • čistiť strojové zariadenia a iné vybavenie baru
  • definovať rozdelenie miešaných nápojov a charakterizovať jednotlivé skupiny miešaných nápojov
  • zostavovať receptúry na prípravu rôznych nápojov
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
navrhnúť receptúru miešaného nápojapísomná metóda
definovať technologické postupy pri príprave miešaných nápojovústna metóda
popísať gastronomické pravidlá a zásady pri zostavovaní jedálnych a nápojových lístkovústna metóda
charakterizovať použité suroviny pri príprave nápojov podľa zadaniaústna metóda
predviesť prípravu miešaného nápoja s použitím strojového a iného vybavenia, vrátane čistenia strojového a iného vybavenia barupraktické skúšanie
odprezentovať hotový miešaný nápoj a zdôvodniť jeho vhodnosť k jednotlivým príležitostiamústna metóda
definovať strojové vybavenie a iné vybavenie pre prípravu miešaného nápojaústna metóda
definovať zásady organizácie prevádzkyústna metóda
predviesť čistenie strojové zariadenia a iné vybavenie baru podľa zadaniapraktické skúšanie
previesť prípravu miešaného nápoja v súlade s hygienickými zásadami pri práci s potravinami, a v súlade so zásadami bezpečnosti a ochrany zdravia pri prácipraktické skúšanie
popísať miešané nápoje a rozdeliť ich do skupínústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých uvedených kritérií minimálne na 70%.

Hodnotená spôsobilosť

  • obsluhovať registračnú pokladňu a gastronomické programy
  • obsluhovať zákazníkov podľa priania hostí
  • popísať postupy pri reklamáciách
  • popísať zásady spoločenskej komunikácie
  • komunikovať so zákazníkom v cudzom jazyku
  • komunikatívnosť
  • popísať prácu s registračnou pokladňou a vykonávanie dennej a mesačnej uzávierky
  • popísať základy somelierstva a druhy vín
  • dodržiavať zásady BOZP, PO a HACCP
  • vytvárať originálne dekorácie miešaných nápojov
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
predviesť privítanie zákazníka a komunikáciu so zákazníkom v slovenskom a cudzom jazykupraktické skúšanie
prezentovať zákazníkovi ponuku miešaných nápojov a odporučiť vhodný nápojpraktické skúšanie
predviesť obsluhu zákazníka s ohľadom na dodržiavanie BOZP, PO a HACCPpraktické skúšanie
predviesť zúčtovanie so zákazníkom, vrátane obsluhy registračnej pokladnice a riešenie reklamácie zákazníkapraktické skúšanie
definovať základy somelierstvaústna metóda
predviesť obsluhu zákazníka resp. skupiny zákazníkov podľa zadaniapraktické skúšanie
predviesť aplikáciu originálnej dekorácie miešaných nápojov podľa zadaniapraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých uvedených kritérií minimálne na 70%.

Metodické usmernenia

Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, §17 a §18.