Barman
Kód kvalifikácie
C5132000-00719
Úroveň SKKR
3
SK ISCO-08
5132000
Sektorová rada
Obchod, marketing, gastronómia a cest. ruch
Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
| Vedomosti |
|---|
| popísať zásady spoločenskej komunikácie |
| definovať zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci |
| popísať hygienické zásady pri práci s potravinami |
| charakterizovať používané potraviny a nápoje pri príprave nápojov |
| popísať základy somelierstva a druhy vín |
| vysvetliť technologické postupy pri príprave miešaných nápojov |
| popísať prácu s registračnou pokladňou a vykonávanie dennej a mesačnej uzávierky |
| definovať základné pravidlá skladovania tovarov, surovín a nápojov |
| popísať základné pravidlá stolovania a s tým súvisiace práce |
| popísať postupy pri reklamáciách |
| popísať strojové a technické vybavenie a zariadenie prevádzky |
| popísať zásady organizácie prevádzky |
| definovať rozdelenie miešaných nápojov a charakterizovať jednotlivé skupiny miešaných nápojov |
| Zručnosti |
|---|
| dodržiavať zásady BOZP, PO a HACCP |
| odporúčať zákazníkovi nápoje pri výbere z nápojového lístka |
| komunikovať so zákazníkom v cudzom jazyku |
| zostavovať receptúry na prípravu rôznych nápojov |
| obsluhovať zákazníkov podľa priania hostí |
| pripravovať miešané nápoje |
| obsluhovať barové zariadenia |
| čistiť strojové zariadenia a iné vybavenie baru |
| obsluhovať registračnú pokladňu a gastronomické programy |
| vytvárať originálne dekorácie miešaných nápojov |
| Kompetencie |
|---|
| samostatnosť pri práci |
| zodpovednosť za bezpečnosť, zdravie a hygienu pri práci |
| zodpovednosť za kvalitu svojej práce |
| schopnosť kultivovaného slovného prejavu |
| komunikatívnosť |
Hodnotená spôsobilosť
- charakterizovať používané potraviny a nápoje pri príprave nápojov
- vysvetliť technologické postupy pri príprave miešaných nápojov
- definovať základné pravidlá skladovania tovarov, surovín a nápojov
- definovať zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci
- odporúčať zákazníkovi nápoje pri výbere z nápojového lístka
- popísať hygienické zásady pri práci s potravinami
- popísať strojové a technické vybavenie a zariadenie prevádzky
- popísať základné pravidlá stolovania a s tým súvisiace práce
- popísať zásady organizácie prevádzky
- samostatnosť pri práci
- pripravovať miešané nápoje
- obsluhovať barové zariadenia
- čistiť strojové zariadenia a iné vybavenie baru
- definovať rozdelenie miešaných nápojov a charakterizovať jednotlivé skupiny miešaných nápojov
- zostavovať receptúry na prípravu rôznych nápojov
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| navrhnúť receptúru miešaného nápoja | písomná metóda |
| definovať technologické postupy pri príprave miešaných nápojov | ústna metóda |
| popísať gastronomické pravidlá a zásady pri zostavovaní jedálnych a nápojových lístkov | ústna metóda |
| charakterizovať použité suroviny pri príprave nápojov podľa zadania | ústna metóda |
| predviesť prípravu miešaného nápoja s použitím strojového a iného vybavenia, vrátane čistenia strojového a iného vybavenia baru | praktické skúšanie |
| odprezentovať hotový miešaný nápoj a zdôvodniť jeho vhodnosť k jednotlivým príležitostiam | ústna metóda |
| definovať strojové vybavenie a iné vybavenie pre prípravu miešaného nápoja | ústna metóda |
| definovať zásady organizácie prevádzky | ústna metóda |
| predviesť čistenie strojové zariadenia a iné vybavenie baru podľa zadania | praktické skúšanie |
| previesť prípravu miešaného nápoja v súlade s hygienickými zásadami pri práci s potravinami, a v súlade so zásadami bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci | praktické skúšanie |
| popísať miešané nápoje a rozdeliť ich do skupín | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých uvedených kritérií minimálne na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- obsluhovať registračnú pokladňu a gastronomické programy
- obsluhovať zákazníkov podľa priania hostí
- popísať postupy pri reklamáciách
- popísať zásady spoločenskej komunikácie
- komunikovať so zákazníkom v cudzom jazyku
- komunikatívnosť
- popísať prácu s registračnou pokladňou a vykonávanie dennej a mesačnej uzávierky
- popísať základy somelierstva a druhy vín
- dodržiavať zásady BOZP, PO a HACCP
- vytvárať originálne dekorácie miešaných nápojov
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| predviesť privítanie zákazníka a komunikáciu so zákazníkom v slovenskom a cudzom jazyku | praktické skúšanie |
| prezentovať zákazníkovi ponuku miešaných nápojov a odporučiť vhodný nápoj | praktické skúšanie |
| predviesť obsluhu zákazníka s ohľadom na dodržiavanie BOZP, PO a HACCP | praktické skúšanie |
| predviesť zúčtovanie so zákazníkom, vrátane obsluhy registračnej pokladnice a riešenie reklamácie zákazníka | praktické skúšanie |
| definovať základy somelierstva | ústna metóda |
| predviesť obsluhu zákazníka resp. skupiny zákazníkov podľa zadania | praktické skúšanie |
| predviesť aplikáciu originálnej dekorácie miešaných nápojov podľa zadania | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých uvedených kritérií minimálne na 70%.
| Metodické usmernenia |
|---|
Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, §17 a §18. |