Barman
Kód kvalifikácie
C5132000-00719
Úroveň SKKR
3
SK ISCO-08
5132000
Sektorová rada
Obchod, marketing, gastronómia a cest. ruch
Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti |
---|
popísať zásady spoločenskej komunikácie |
definovať zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci |
popísať hygienické zásady pri práci s potravinami |
charakterizovať používané potraviny a nápoje pri príprave nápojov |
popísať základy somelierstva a druhy vín |
vysvetliť technologické postupy pri príprave miešaných nápojov |
popísať prácu s registračnou pokladňou a vykonávanie dennej a mesačnej uzávierky |
definovať základné pravidlá skladovania tovarov, surovín a nápojov |
popísať základné pravidlá stolovania a s tým súvisiace práce |
popísať postupy pri reklamáciách |
popísať strojové a technické vybavenie a zariadenie prevádzky |
popísať zásady organizácie prevádzky |
definovať rozdelenie miešaných nápojov a charakterizovať jednotlivé skupiny miešaných nápojov |
Zručnosti |
---|
dodržiavať zásady BOZP, PO a HACCP |
odporúčať zákazníkovi nápoje pri výbere z nápojového lístka |
komunikovať so zákazníkom v cudzom jazyku |
zostavovať receptúry na prípravu rôznych nápojov |
obsluhovať zákazníkov podľa priania hostí |
pripravovať miešané nápoje |
obsluhovať barové zariadenia |
čistiť strojové zariadenia a iné vybavenie baru |
obsluhovať registračnú pokladňu a gastronomické programy |
vytvárať originálne dekorácie miešaných nápojov |
Kompetencie |
---|
samostatnosť pri práci |
zodpovednosť za bezpečnosť, zdravie a hygienu pri práci |
zodpovednosť za kvalitu svojej práce |
schopnosť kultivovaného slovného prejavu |
komunikatívnosť |
Hodnotená spôsobilosť
- charakterizovať používané potraviny a nápoje pri príprave nápojov
- vysvetliť technologické postupy pri príprave miešaných nápojov
- definovať základné pravidlá skladovania tovarov, surovín a nápojov
- definovať zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci
- odporúčať zákazníkovi nápoje pri výbere z nápojového lístka
- popísať hygienické zásady pri práci s potravinami
- popísať strojové a technické vybavenie a zariadenie prevádzky
- popísať základné pravidlá stolovania a s tým súvisiace práce
- popísať zásady organizácie prevádzky
- samostatnosť pri práci
- pripravovať miešané nápoje
- obsluhovať barové zariadenia
- čistiť strojové zariadenia a iné vybavenie baru
- definovať rozdelenie miešaných nápojov a charakterizovať jednotlivé skupiny miešaných nápojov
- zostavovať receptúry na prípravu rôznych nápojov
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
navrhnúť receptúru miešaného nápoja | písomná metóda |
definovať technologické postupy pri príprave miešaných nápojov | ústna metóda |
popísať gastronomické pravidlá a zásady pri zostavovaní jedálnych a nápojových lístkov | ústna metóda |
charakterizovať použité suroviny pri príprave nápojov podľa zadania | ústna metóda |
predviesť prípravu miešaného nápoja s použitím strojového a iného vybavenia, vrátane čistenia strojového a iného vybavenia baru | praktické skúšanie |
odprezentovať hotový miešaný nápoj a zdôvodniť jeho vhodnosť k jednotlivým príležitostiam | ústna metóda |
definovať strojové vybavenie a iné vybavenie pre prípravu miešaného nápoja | ústna metóda |
definovať zásady organizácie prevádzky | ústna metóda |
predviesť čistenie strojové zariadenia a iné vybavenie baru podľa zadania | praktické skúšanie |
previesť prípravu miešaného nápoja v súlade s hygienickými zásadami pri práci s potravinami, a v súlade so zásadami bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci | praktické skúšanie |
popísať miešané nápoje a rozdeliť ich do skupín | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých uvedených kritérií minimálne na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- obsluhovať registračnú pokladňu a gastronomické programy
- obsluhovať zákazníkov podľa priania hostí
- popísať postupy pri reklamáciách
- popísať zásady spoločenskej komunikácie
- komunikovať so zákazníkom v cudzom jazyku
- komunikatívnosť
- popísať prácu s registračnou pokladňou a vykonávanie dennej a mesačnej uzávierky
- popísať základy somelierstva a druhy vín
- dodržiavať zásady BOZP, PO a HACCP
- vytvárať originálne dekorácie miešaných nápojov
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
predviesť privítanie zákazníka a komunikáciu so zákazníkom v slovenskom a cudzom jazyku | praktické skúšanie |
prezentovať zákazníkovi ponuku miešaných nápojov a odporučiť vhodný nápoj | praktické skúšanie |
predviesť obsluhu zákazníka s ohľadom na dodržiavanie BOZP, PO a HACCP | praktické skúšanie |
predviesť zúčtovanie so zákazníkom, vrátane obsluhy registračnej pokladnice a riešenie reklamácie zákazníka | praktické skúšanie |
definovať základy somelierstva | ústna metóda |
predviesť obsluhu zákazníka resp. skupiny zákazníkov podľa zadania | praktické skúšanie |
predviesť aplikáciu originálnej dekorácie miešaných nápojov podľa zadania | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých uvedených kritérií minimálne na 70%.
Metodické usmernenia |
---|
Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, §17 a §18. |