Manažér ubytovacieho zariadenia

Kód kvalifikácie

C1411004-00715

Úroveň SKKR

4

SK ISCO-08

1411004

Sektorová rada

Obchod, marketing, gastronómia a cest. ruch

Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti
popísať základné ekonomické pojmy, kategórie a zákonitosti trhu v podmienkach trhovej ekonomiky, základy marketingových stratégií, základné formy podnikania a podstatu podnikateľskej činnosti
popísať základnú charakteristiku ubytovacích služieb, klasifikáciu a kategorizáciu ubytovacích zariadení, gastronómiu a dopravné služby z pohľadu cestovného ruchu
vysvetliť zásady hygieny práce, bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a ochrany životného prostredia, základy systému HACCP a spoločensky zodpovedného podnikania
definovať strojové a technické vybavenie a zariadenie prevádzok strediska
popísať prevádzku úsekov ubytovacieho zariadenia vrátane technického a personálneho vybavenia
popísať základy obchodného a pracovného práva pre prácu v obchode a gastronómii
popísať spoločnosti, organizácie a agentúry zabezpečujúce techniku služieb v cestovnom ruchu
Zručnosti
analyzovať potrebné informácie z dostupných zdrojov pre potreby práce
dodržiavať zásady profesionálnej komunikácie s klientmi, obchodnými partnermi a orgánmi štátnej správy, vrátane spolupráce pri nimi vykonávaných kontrolách
dodržiavať zásady bezpečnosti, ochrany zdravia pri práci a požiarnej ochrany, osobnú a pracovnú hygienu
pripravovať kalkulácie a rozpočty produktov a služieb, zariadenia a jeho úsekov
organizovať činnosti pracovníkov zverených úsekov v ubytovacom zariadení
hodnotiť stav a kvalitu skladových zásob potravín, bielizne, pomocného materiálu, finančných prostriedkov a iného majetku zariadenia
kontrolovať chod ubytovacieho zariadenia, jeho ekonomické výsledky, hodnotenia spotrebiteľov, partnerov a štátnej správy
navrhovať kroky nápravy negatívnych výsledkov hospodárenia ubytovacieho zariadenia
Kompetencie
zodpovednosť, presnosť a dôslednosť pri práci
zodpovednosť za vlastné konanie a rozhodovanie
samostatnosť pri rozhodovaní sa a riešení problémov
schopnosť komplexné kritického myslenia
schopnosť adaptability a flexibility v myslení
schopnosť kultivovaného písomného a slovného prejavu
schopnosť posudzovať sám seba a ďalej sa rozvíjať

Hodnotená spôsobilosť

  • popísať základy obchodného a pracovného práva pre prácu v obchode a gastronómii
  • popísať základné ekonomické pojmy, kategórie a zákonitosti trhu v podmienkach trhovej ekonomiky, základy marketingových stratégií, základné formy podnikania a podstatu podnikateľskej činnosti
  • popísať základnú charakteristiku ubytovacích služieb, klasifikáciu a kategorizáciu ubytovacích zariadení, gastronómiu a dopravné služby z pohľadu cestovného ruchu
  • popísať spoločnosti, organizácie a agentúry zabezpečujúce techniku služieb v cestovnom ruchu
  • popísať prevádzku úsekov ubytovacieho zariadenia vrátane technického a personálneho vybavenia
  • definovať strojové a technické vybavenie a zariadenie prevádzok strediska
  • analyzovať potrebné informácie z dostupných zdrojov pre potreby práce
  • hodnotiť stav a kvalitu skladových zásob potravín, bielizne, pomocného materiálu, finančných prostriedkov a iného majetku zariadenia
  • pripravovať kalkulácie a rozpočty produktov a služieb, zariadenia a jeho úsekov
  • schopnosť komplexné kritického myslenia
  • schopnosť kultivovaného písomného a slovného prejavu
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
popísať základy práva a ekonomiky prevádzky, základy personálneho managementu, základy marketingu, základy podvojného a jednoduchého účtovníctva, hospodársku korešpodenciu a kalkulácie nákladov pre stanovenie predajnej cenypísomná metóda
zostaviť cenovú ponuku podľa zadaniapísomná metóda
popísať vedenie pracovného pohovoru na podriadenú funkciuústna metóda
charakterizovať ubytovacie služby, klasifikáciu a kategorizáciu ubytovacích zariadení, gastronómiu a dopravné služby z pohľadu cestovného ruchuústna metóda
popísať spoločnosti, organizácie a agentúry zabezpečujúce techniku služieb v cestovnom ruchuústna metóda
vysvetliť prevádzku úsekov ubytovacieho zariadenia vrátane technického a personálneho vybaveniaústna metóda
vymenovať a určiť strojové a technické vybavenie a zariadenie prevádzok ubytovacieho zariadeniapraktické skúšanie
popísať spôsob získavania potrebných informácií z dostupných zdrojovústna metóda
popísať spôsob hodnotenia stavu a kvality skladových zásob potravín, bielizne, pomocného materiálu, finančných prostriedkov a iného majetku zariadeniaústna metóda
podľa zadaných kritérií pripraviť kalkuláciu a rozpočet produktov a služieb zariadenia a jeho úsekovpísomná metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých uvedených kritérií minimálne na 80%.

Hodnotená spôsobilosť

  • organizovať činnosti pracovníkov zverených úsekov v ubytovacom zariadení
  • kontrolovať chod ubytovacieho zariadenia, jeho ekonomické výsledky, hodnotenia spotrebiteľov, partnerov a štátnej správy
  • navrhovať kroky nápravy negatívnych výsledkov hospodárenia ubytovacieho zariadenia
  • dodržiavať zásady bezpečnosti, ochrany zdravia pri práci a požiarnej ochrany, osobnú a pracovnú hygienu
  • vysvetliť zásady hygieny práce, bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a ochrany životného prostredia, základy systému HACCP a spoločensky zodpovedného podnikania
  • dodržiavať zásady profesionálnej komunikácie s klientmi, obchodnými partnermi a orgánmi štátnej správy, vrátane spolupráce pri nimi vykonávaných kontrolách
  • samostatnosť pri rozhodovaní sa a riešení problémov
  • schopnosť posudzovať sám seba a ďalej sa rozvíjať
  • zodpovednosť, presnosť a dôslednosť pri práci
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
popísať organizáciu činností pracovníkov zverených úsekov v ubytovacom zariadeníústna metóda
vysvetliť kontrolu chodu zariadenia, jeho ekonomických výsledkov, hodnotení spotrebiteľov, partnerov a štátnej správyústna metóda
navrhnúť kroky nápravy negatívnych výsledkov hospodárenia ubytovacieho zariadenia podľa stanovených vstupných informáciípraktické skúšanie
predviesť komunikáciu s klientmi, resp. obchodnými partnermi alebo orgánmi štátnej správypraktické skúšanie
popísať zásady hygieny práce, bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a ochrany životného prostredia, základy systému HACCPústna metóda
popísať súčasné trendy spoločensky zodpovedného podnikania v gastronómii a hotelierstveústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých uvedených kritérií minimálne na 80%.

Metodické usmernenia

Formálne vzdelávanie:

Zákon 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 72-90 a §109-111.

Neformálne vzdelávania:

Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, §17 a §18.

Uchádzač o získanie kvalifikácie musí mať ukončené minimálne úplné stredoškolské vzdelanie.