Hotelový recepčný
Kód kvalifikácie
C4224002-00713
Úroveň SKKR
4
SK ISCO-08
4224002
Sektorová rada
Obchod, marketing, gastronómia a cest. ruch
| Vedomosti |
|---|
| popísať zásady BOZP |
| popísať miestne a regionálne špecifiká a zaujímavosti |
| popísať štandardy a pravidlá komunikácie so zákazníkom |
| popísať prevádzku ubytovacích zariadení |
| vysvetliť náležitosti úradnej a obchodnej korešpondencie |
| Zručnosti |
|---|
| zabezpečovať dodržiavanie BOZP a PO zo strany hostí a ubytovaných |
| poskytovať informácie o ubytovacích a ďalších službách zákazníkom, vrátane informácií o cenách poskytovaných služieb |
| ubytovávať zákazníkov hotela alebo prevádzky |
| poskytovať služby spojené s pobytom hostí v ubytovacích zariadeniach |
| predávať doplnkový sortiment a tovar |
| príjmať hotovostné a bezhotovostné platby od zákazníkov za poskytnuté služby a tovary, vrátane vystavovania príslušných dokladov |
| komunikovať so zákazníkmi v slovenskom a vo svetovom jazyku na primeranej úrovni |
| spracovávať objednávky na ubytovanie |
| pracovať s digitálnymi technológiami na recepcii |
| Kompetencie |
|---|
| schopnosť komunikovať so zákazníkom |
| schopnosť pracovať samostatne aj v kolektíve |
| zodpovednosť pri práci |
| pružnosť v myslení a konaní (adaptabilita, flexibilita, prispôsobivosť, improvizácia) |
Hodnotená spôsobilosť
- popísať miestne a regionálne špecifiká a zaujímavosti
- popísať prevádzku ubytovacích zariadení
- popísať štandardy a pravidlá komunikácie so zákazníkom
- vysvetliť náležitosti úradnej a obchodnej korešpondencie
- poskytovať informácie o ubytovacích a ďalších službách zákazníkom, vrátane informácií o cenách poskytovaných služieb
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| charakterizovať miestne a regionálne pamätihodnosti | ústna metóda |
| definovať prevádzku ubytovacích zariadení | ústna metóda |
| vysvetliť štandardy a pravidlá komunikácie so zákazníkom | ústna metóda |
| definovať náležitosti úradnej a obchodnej korešpondencie | písomná metóda |
| predviesť poskytovanie informácií o ubytovacích a ďalších službách podľa zadania | praktické skúšanie |
| popísať súčasné trendy v hotelových a recepčných službách | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť všetky uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- popísať zásady BOZP
- zabezpečovať dodržiavanie BOZP a PO zo strany hostí a ubytovaných
- komunikovať so zákazníkmi v slovenskom a vo svetovom jazyku na primeranej úrovni
- poskytovať služby spojené s pobytom hostí v ubytovacích zariadeniach
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| popísať najčastejšie príčiny úrazov a nehôd v hoteloch | ústna metóda |
| predviesť telefonický rozhovor na zadanú tému | praktické skúšanie |
| predviesť komunikáciu so zákazníkmi vo svetovom jazyku na primeranej úrovni na zadanú tému | ústna metóda |
| popísať služby spojené s pobytom hostí v ubytovacích zariadeniach | ústna metóda |
| riešiť krízovú situáciu podľa zadania | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť všetky uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- ubytovávať zákazníkov hotela alebo prevádzky
- predávať doplnkový sortiment a tovar
- pracovať s digitálnymi technológiami na recepcii
- spracovávať objednávky na ubytovanie
- príjmať hotovostné a bezhotovostné platby od zákazníkov za poskytnuté služby a tovary, vrátane vystavovania príslušných dokladov
- zodpovednosť pri práci
- pružnosť v myslení a konaní (adaptabilita, flexibilita, prispôsobivosť, improvizácia)
- schopnosť pracovať samostatne aj v kolektíve
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| predviesť ubytovanie zákazníkov hotela alebo prevádzky | praktické skúšanie |
| vymenovať bežný doplnkový sortiment a tovar predávaný na recepcii | ústna metóda |
| pomocou IKT na recepcii vypracovať úlohu podľa zadania | praktické skúšanie |
| predviesť príjem hotovostnéj resp. bezhotovostnej platby od zákazníkov za poskytnuté služby a tovary | praktické skúšanie |
| predviesť objednávku ubytovania pomocou IKT | praktické skúšanie |
| spracovať elektornickú objednávku a potvrdiť ju | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť všetky uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 70%.
| Metodické usmernenia |
|---|
Formálne vzdelávanie: Zákon 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 72-90. Neformálne vzdelávanie: Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, §17 a §18. Uchádzač o získanie kvalifikácie musí mať ukončené minimálne úplné stredoškolské vzdelanie. |