Regionálny sprievodca

Kód kvalifikácie

C5113001-00709

Úroveň SKKR

4

SK ISCO-08

5113001

Sektorová rada

Obchod, marketing, gastronómia a cest. ruch

Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti
popísať zásady poskytovania prvej pomoci
popísať históriu a dejiny kultúry Slovenska na úrovni stredoškolského učiva
popísať dejiny umenia a architektúry, vývin slohových období, ich charakteristické prvky
popísať najvýznamnejšie politické, spoločenské a hospodárske udalosti v kontexte dejín Slovenska, ktoré výrazne zasiahli daný región
popísať pamiatky kultúrneho dedičstva regiónu (historické a kultúrne pamiatky svetskej a sakrálnej architektúry, archeologické nálezy a lokality, historické parky a záhrady,historické cintoríny, pamiatky ľudovej architektúry, technické a industriálne pamiatky)
popísať významné stavebné pamiatky architektúry 20. a 21. storočia daného regiónu
popísať významné pamiatky výtvarného umenia daného regiónu
charakterizovať polohu a fyzickogeografické pomery daného regiónu (reliéf, podnebie, vodstvo, flóra, fauna a chránené územia prírody) a ich význam pre cestovný ruch
charakterizovať humánnogeografické pomery daného regiónu (obyvateľstvo, sídla, hospodárstvo, doprava a služby) a ich význam pre cestovný ruch
charakterizovať administratívnosprávne členenie regiónu ako súčasť právneho a politického systému Slovenskej republiky
vymenovať významné historické a novodobé osobnosti regiónu, miestnych rodákov
popísať zvyky, obyčaje, tradície, folklór, povesti a báje daného regiónu
charakterizovať súčasný kultúrny a spoločenský život daného regiónu/lokality, kultúrne zariadenia (galérie, múzeá, divadlá, koncertné siene a i.), vzdelávacie a kultúrne inštitúcie, pravidelné kultúrne a spoločenské podujatia
charakterizovať cestovný ruch ako odvetvie hospodárstva, jeho inštitucionálne zabezpečenie, formy a typy cestovného ruchu, produkty a poskytovateľov služieb cestovného ruchu v danom regióne
vymenovať atraktivity a lokality pre turizmus, voľný čas a šport v danom regióne/lokalite
charakterizovať lokálnu gastronómiu, jej špecifiká
charakterizovať metodiku a etiku sprievodcovskej činnosti
popísať techniky práce so skupinou (vedenie skupiny, manipulovanie so skupinou, posúdenie rizika, krízový manažment a manažment konfliktu)
popísať metódy a techniky komunikácie počas sprevádzania
popísať techniku sprevádzania osôb s osobitými potrebami (deti, seniori,hendikepovaní)
definovať zásady tvorby manuálu sprevádzania po vybranom tematickom okruhu (spracovanie informácií týkajúcich sa prehliadky, informácií pre účastníkov prehliadky, jej organizačno-technické zabezpečenie)
Zručnosti
odborne a zrozumiteľne prezentovať nadobudnuté vedomosti o danom regióne/lokalite počas poskytovaného výkladu
efektívne využívať informácie z dostupných zdrojov
využívať mapové podklady počas poskytovaného výkladu
spracovávať manuál sprevádzania po tematickom okruhu (spracovanie informácií týkajúcich sa prehliadky, informácií pre účastníkov prehliadky, jej organizačno-technické zabezpečenie)
aplikovať manažment času, schopnosť operatívne skrátiť alebo rozšíriť trvanie prehliadky/výkladu z časových dôvodov alebo v prípade nepriaznivého počasia s cieľom poskytnúť účastníkom čo najkomplexnejšiu informáciu
aplikovať komunikačné a prezentačné zručnosti v práci sprievodcu (prispôsobenie sa požiadavkám poslucháčov, interkultúrna komunikácia, výber a spájanie informácií, reakcia na otázky klientov, prekonávanie stresu, flexibilita, asertivita, empatia, sebareflexia) )
viesť skupinu a jednotlivcov v oblasti turizmu a voľného času
prispôsobovať prezentovaný výklad typu publika (národnosť, vek, odbornosť) výberom vhodných informácií
prispôsobovať sa požiadavkám osôb s osobitými potrebami (deti, seniori, hendikepovaní)
aplikovať techniky práce so skupinou (manipulovanie so skupinou, motivácia účastníkov prehliadky, posúdenie rizika, krízový manažment a manažment konfliktu)
komunikovať v cudzom jazyku slovom a písmom
poskytovať prvú pomoc
aplikovať gramatiku a pravidlá slovenského jazyka a cudzieho jazyka
Kompetencie
schopnosť uplatňovať v praxi etické a profesijné pravidlá sprievodcovskej činnosti
schopnosť aplikovať zásady spoločenského správania a vystupovania
schopnosť kultivovaného slovného prejavu
schopnosť rešpektovať kultúrnu rozmanitosť
schopnosť odhadnúť poslucháčov a prispôsobiť sa ich záujmom a požiadavkám výberom vhodných informácií
schopnosť samostatne plánovať a organizovať svoju prácu i prácu skupiny
schopnosť predvídať a riešiť možné konflikty počas sprevádzania
zodpovednosť za kvalitu poskytovaných služieb

Hodnotená spôsobilosť

  • popísať dejiny umenia a architektúry, vývin slohových období, ich charakteristické prvky
  • popísať históriu a dejiny kultúry Slovenska na úrovni stredoškolského učiva
  • popísať najvýznamnejšie politické, spoločenské a hospodárske udalosti v kontexte dejín Slovenska, ktoré výrazne zasiahli daný región
  • vymenovať významné historické a novodobé osobnosti regiónu, miestnych rodákov
  • popísať zvyky, obyčaje, tradície, folklór, povesti a báje daného regiónu
  • schopnosť aplikovať zásady spoločenského správania a vystupovania
  • schopnosť kultivovaného slovného prejavu
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
popísať históriu a dejín kultúry Slovenska získané stredoškolským vzdelaním ako východisko pre špecifikáciu histórie a dejín kultúry daného regiónuústna metóda
popísať dejiny umenia a vývine architektonických slohov od románskeho slohu až po funkcionaloizmusústna metóda
vysvetliť dejiny a najvýznamnejšie politické, spoločenské a hospodárske udalosti daného regiónuústna metóda
priradiť konkrétne pamiatky svetskej a sakrálnej architektúry k jednotlivým architektonickým slohom - gotika, renesancia, barok, rokoko, klasicizmus, secesia, novoslohyústna metóda
popísať významné historické a novodobé osobnosti, miestnych rodákov z oblasti vedy, techniky a kultúrneho životaústna metóda
popísať zvyky, obyčaje, tradície a folklór v danom regióneústna metóda
prerozprávať a zdôvodniť povesti a báje viažúce sa k najvýznamnejším pamiatkam kultúrneho a prírodného dedičstva regiónuústna metóda
predviesť schopnosť správne reagovať pri práci s rôznymi skupinami účastníkov prehliadky/ exkurzie v súlade so zásadami spoločenského správania a vystupovaniapraktické skúšanie
komunikovať v spisovnom slovenskom jazyku pri výkone sprievodcovskej činnostipraktické skúšanie
predviesť kultivovaný slovný prejav pri prezentácii reálií daného regiónupraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých uvedených kritérií minimálne 70%.

Hodnotená spôsobilosť

  • popísať pamiatky kultúrneho dedičstva regiónu (historické a kultúrne pamiatky svetskej a sakrálnej architektúry, archeologické nálezy a lokality, historické parky a záhrady,historické cintoríny, pamiatky ľudovej architektúry, technické a industriálne pamiatky)
  • popísať významné stavebné pamiatky architektúry 20. a 21. storočia daného regiónu
  • popísať významné pamiatky výtvarného umenia daného regiónu
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
preukázať znalosť o historických a kultúrnych pamiatkach svetskej architektúry (vrátane národných kultúrnych pamiatok a pamiatok hmotného a nehmotného dedičstva zapísaných v zozname UNESCO), špecifikovať ich stavebný vývoj, využitie v minulosti i súčasnostiústna metóda
popísať pamiatky sakrálnej architektúry, ich stavebné dejiny, interiérové vybavenie, bohoslužby, prehliadky pre verejnosťústna metóda
vymenovať archeologické lokality a nálezy v danom regióne, špecifikovať miesta ich prezentácie pre širokú verejnosťústna metóda
prezentovať historickú zeleň, parky , záhrady, historické cintoríny v danom regióneústna metóda
popísať pamiatky ľudovej architektúry v danom regióneústna metóda
charakterizovať najvýznamnejšie zachované technické a industriálne pamiatky v danom regióneústna metóda
predstavil najvýznamnejšie pamiatky architektúry 20. a 21. storočia v danom regióneústna metóda
predstaviť významné pamiatky výtvarného umenia 19. až 21. storočia v danom regióne s uvedením miesta ich prezentácieústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých uvedených kritérií minimálne 70%.

Hodnotená spôsobilosť

  • definovať zásady tvorby manuálu sprevádzania po vybranom tematickom okruhu (spracovanie informácií týkajúcich sa prehliadky, informácií pre účastníkov prehliadky, jej organizačno-technické zabezpečenie)
  • charakterizovať metodiku a etiku sprievodcovskej činnosti
  • odborne a zrozumiteľne prezentovať nadobudnuté vedomosti o danom regióne/lokalite počas poskytovaného výkladu
  • popísať techniku sprevádzania osôb s osobitými potrebami (deti, seniori,hendikepovaní)
  • aplikovať techniky práce so skupinou (manipulovanie so skupinou, motivácia účastníkov prehliadky, posúdenie rizika, krízový manažment a manažment konfliktu)
  • aplikovať komunikačné a prezentačné zručnosti v práci sprievodcu (prispôsobenie sa požiadavkám poslucháčov, interkultúrna komunikácia, výber a spájanie informácií, reakcia na otázky klientov, prekonávanie stresu, flexibilita, asertivita, empatia, sebareflexia) )
  • aplikovať manažment času, schopnosť operatívne skrátiť alebo rozšíriť trvanie prehliadky/výkladu z časových dôvodov alebo v prípade nepriaznivého počasia s cieľom poskytnúť účastníkom čo najkomplexnejšiu informáciu
  • spracovávať manuál sprevádzania po tematickom okruhu (spracovanie informácií týkajúcich sa prehliadky, informácií pre účastníkov prehliadky, jej organizačno-technické zabezpečenie)
  • efektívne využívať informácie z dostupných zdrojov
  • schopnosť uplatňovať v praxi etické a profesijné pravidlá sprievodcovskej činnosti
  • schopnosť predvídať a riešiť možné konflikty počas sprevádzania
  • prispôsobovať sa požiadavkám osôb s osobitými potrebami (deti, seniori, hendikepovaní)
  • popísať techniky práce so skupinou (vedenie skupiny, manipulovanie so skupinou, posúdenie rizika, krízový manažment a manažment konfliktu)
  • popísať metódy a techniky komunikácie počas sprevádzania
  • zodpovednosť za kvalitu poskytovaných služieb
  • viesť skupinu a jednotlivcov v oblasti turizmu a voľného času
  • aplikovať gramatiku a pravidlá slovenského jazyka a cudzieho jazyka
  • komunikovať v cudzom jazyku slovom a písmom
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
spracovať manuál sprevádzania po tematickom okruhu (spracovanie informácií týkajúcich sa prehliadky, informácií pre účastníkov prehliadky, jej organizačno-technické zabezpečenie) na základe získaných vedomostípísomná metóda
efektívne využiť informácie z dostupných zdrojovpraktické skúšanie
prezentovať manuál sprevádzania po vybranom tematickom okruhu (privítanie účastníkov, výklad trasy, motiváciu účastníkov, ich organizáciu a zásady bezpečnosti)praktické skúšanie
odborne a zrozumiteľne prezentovať nadobudnuté vedomosti o danom regióne/lokalite počas poskytovaného výkladu v spisovnom slovenskom jazyku a v cudzom jazyku na úrovni B1, prípadne C1 - C2praktické skúšanie
operatívne skrátiť alebo rozšíriť trvanie prehliadky/výkladu z časových dôvodov alebo v prípade nepriaznivého počasia s cieľom poskytnúť účastníkom čo najkomplexnejšiu informáciupraktické skúšanie
definovať význam, kódex a klasifikáciu sprievodcovskej činnostiústna metóda
uplatniť základné zásady spoločenskej komunikácie a protokolu sprievodcu pri komunikácii s účastníkmi prehliadky/exkurziepraktické skúšanie
predviesť spôsoby aktívneho zapojenia účastníkov do prehliadky/exkurzie, prispôsobil sa ich požiadavkámpraktické skúšanie
vysvetliť techniky asertívnej komunikácie a zvládania stresupraktické skúšanie
poskytovať výklad výberom a spájaním vhodných informácií, zvládaním reakcie na otázky klientov, flexibilným prístupom, sebareflexiou a empatioupraktické skúšanie
špecifikovať jednotlivé typy cieľových skupín s osobitými potrebami a uviesť ich vplyv na rozdiely v interpretácii a plánovaní prehliadky/exkurzie a prispôsobiť sa ich potrebámpraktické skúšanie
predchádzať konfliktom počas sprevádzania a minimalizácie ich vznikupraktické skúšanie
komunikovať so zahraničnými účastníkmi prehliadky/exkurzie a v kompetencii interkultúrnej komunikáciepraktické skúšanie
viesť skupinu účastníkov prehliadky/exkurziepraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých uvedených kritérií minimálne 70%.

Hodnotená spôsobilosť

  • charakterizovať polohu a fyzickogeografické pomery daného regiónu (reliéf, podnebie, vodstvo, flóra, fauna a chránené územia prírody) a ich význam pre cestovný ruch
  • charakterizovať humánnogeografické pomery daného regiónu (obyvateľstvo, sídla, hospodárstvo, doprava a služby) a ich význam pre cestovný ruch
  • využívať mapové podklady počas poskytovaného výkladu
  • schopnosť samostatne plánovať a organizovať svoju prácu i prácu skupiny
  • popísať zásady poskytovania prvej pomoci
  • poskytovať prvú pomoc
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
charakterizovať polohu a fyzickogeografické pomery daného regiónu (reliéf, podnebie, vodstvo, flóra, fauna a chránené územia prírody) a ich význam pre cestovný ruchústna metóda
charakterizovať národné parky a chránené krajinné oblasti v regióneústna metóda
popísať históriu osídlenia, socio-ekonomické vzťahy a vplyv na ochranu prírody daného regiónu/lokalityústna metóda
charakterizovať humánnogeografické pomery daného regiónu (obyvateľstvo, sídla, hospodárstvo, doprava a služby) a ich význam pre cestovný ruchústna metóda
charakterizovať špecifiká podnebia v danom regióne/lokaliteústna metóda
predviesť schopnosť čítať v topografických mapách, charakterizovať mierky a legendy mápústna metóda
určiť svetové strany v teréne a na mape bez technických pomôcokpraktické skúšanie
uviesť zásady bezpečného pohybu v rôznych typoch terénov v letnom a zimnou období s rôznou cieľovou skupinouústna metóda
predviesť poskytnutie prvej predlekárskej pomocipraktické skúšanie
samostatne plánovať a organizovať svoju prácu i prácu skupiny v rámci tematického okruhupísomná metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých uvedených kritérií minimálne 70%.

Hodnotená spôsobilosť

  • charakterizovať administratívnosprávne členenie regiónu ako súčasť právneho a politického systému Slovenskej republiky
  • charakterizovať súčasný kultúrny a spoločenský život daného regiónu/lokality, kultúrne zariadenia (galérie, múzeá, divadlá, koncertné siene a i.), vzdelávacie a kultúrne inštitúcie, pravidelné kultúrne a spoločenské podujatia
  • charakterizovať cestovný ruch ako odvetvie hospodárstva, jeho inštitucionálne zabezpečenie, formy a typy cestovného ruchu, produkty a poskytovateľov služieb cestovného ruchu v danom regióne
  • vymenovať atraktivity a lokality pre turizmus, voľný čas a šport v danom regióne/lokalite
  • charakterizovať lokálnu gastronómiu, jej špecifiká
  • prispôsobovať prezentovaný výklad typu publika (národnosť, vek, odbornosť) výberom vhodných informácií
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
prezentovať postavenie regiónu v systéme administratívnosprávneho členenia právneho a politického systému Slovenskej republikyústna metóda
preukázať všeobecnú znalosť o demografii, sociálnej a zdravotnej starostlivostiústna metóda
prezentovať muzeálne a galerijné expozície daného regiónuústna metóda
prezentovať dramatické a hudobné umenie daného regiónu (divadlá, koncertné siene)ústna metóda
prezentovať všeobecný prehľad o vzdelávacích a kultúrnych inštitúciách v danom regióneústna metóda
vymenovať pravidelné top podujatia regiónu úzko prepojené s produktovou ponukou cestovného ruchuústna metóda
prezentovať základnú znalosť cestovného ruchu, jeho inštitucionálne zabezpečenie na miestnej úrovni, formy a typy cestovného ruchu, ako aj poskytovateľov služieb (turistické informačné centrá, incomingové cestovné kancelárie a agentúry a i.)ústna metóda
vymenovať poskytovateľov služieb a produkty CR v danom regióneústna metóda
vymenovať atraktivity a lokality pre turizmus, voľný čas a šport v danom regióne/lokalite (aquaparky, lanové centrá, divoká voda a i.)ústna metóda
charakterizovať lokálnu gastronómiu, jej špecifiká, formy zážitkovej gastronómieústna metóda
predviesť schopnosť prispôsobiť prezentovaný výklad typu publika (národnosť, vek, odbornosť) výberom vhodných informáciípraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých uvedených kritérií minimálne 70%.

Metodické usmernenia

Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 17 a § 18.