Vedúci obchodnej prevádzky
Kód kvalifikácie
C5222000-00700
Úroveň SKKR
5
SK ISCO-08
5222001
Sektorová rada
Obchod, marketing, gastronómia a cest. ruch
Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti |
---|
charakterizovať zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a protipožiarne pravidlá v obchodnej prevádzke |
vysvetiť proces analýzy plánovania ľudských zdrojov v organizácii |
definovať požiadavky na pracovné pozície |
charakterizovať problematiku ochrany práv spotrebiteľa |
charakterizovať základy propagácie v podniku |
definovať hygienické zásady v obchode |
opísať psychológiu predaja |
opísať spôsoby platieb v obchodnom styku |
charakterizovať základné znaky prevádzky maloobchodu |
vysvetliť systém inventarizácie v obchodnej prevádzke |
charakterizovať právne predpisy v prevádzke obchodu |
opísať postup vyhotovenia cenovej ponuky, objednávky, faktúry |
opísať postup príjmu zákaziek |
vysvetliť postupy vybavovania reklamácií |
popísať postupy vedenia pracovného kolektívu |
definovať hygienické predpisy a predpisy HACCP o preberaní a uskladnení tovarov |
Zručnosti |
---|
zabezpečovať dodržiavanie BOZP, PO a hygieny práce |
spracovávať a vybavovať korenšpondenciu |
zabezpečovať organizačne ďalšie vzdelávanie zamestnancov |
aplikovať v praxi základné obchodno-podnikateľské aktivity a základné zásady marketingu |
kontrolovať procesy vedenia a spracovávania požadovaných agend a evidencií |
pracovať s registračnou pokladnicou, inkasovať, robiť vyúčtovanie |
prejednávať objednávky a obchodné zmluvy s obchodnými partnermi i so zákazníkmi |
prijímať hotovostné a bezhotovostné platby od zákazníkov za poskytnuté služby a tovar, vrátane vystavovania príslušných dokladov |
Kompetencie |
---|
samostatnosť v organizovaní a plánovaní práce |
samostatnosť v rozhodovaní |
schopnosť analyzovať a riešiť problémy |
schopnosť komunikovať s ľuďmi |
schopnosť motivovať ľudí |
schopnosť pracovať v tíme |
zodpovednosť za plnenie svojich úloh a povinností |
Hodnotená spôsobilosť
- charakterizovať právne predpisy v prevádzke obchodu
- definovať hygienické zásady v obchode
- charakterizovať zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a protipožiarne pravidlá v obchodnej prevádzke
- definovať hygienické predpisy a predpisy HACCP o preberaní a uskladnení tovarov
- vysvetiť proces analýzy plánovania ľudských zdrojov v organizácii
- definovať požiadavky na pracovné pozície
- charakterizovať základy propagácie v podniku
- opísať psychológiu predaja
- zabezpečovať organizačne ďalšie vzdelávanie zamestnancov
- popísať postupy vedenia pracovného kolektívu
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
charakterizovať význam marketingu a psychológie predaja | ústna metóda |
vysvetliť význam reklamy a priameho predaja | ústna metóda |
definovať princípy vedenia ľudí a motivácie zamestnancov | ústna metóda |
vysvetliť význam vzdelávania zamestnancov | ústna metóda |
popísať agendu evidencie zamestnancov | ústna metóda |
definovať požiadavky na pracovné pozície | ústna metóda |
popísať proces výberového pohovoru | písomná metóda |
zostaviť plán ľudských zdrojov v organizácii | písomná metóda |
definovať základné právne normy a predpisy v obchode | ústna metóda |
vysvetliť predpisy HACCP o preberaní a uskladnení tovarov | ústna metóda |
uviesť hygienické zásady aplikované v obchode | ústna metóda |
definovať základy propagácie v podniku | ústna metóda |
popísať psychológiu predaja | písomná metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 80%.
Hodnotená spôsobilosť
- opísať spôsoby platieb v obchodnom styku
- pracovať s registračnou pokladnicou, inkasovať, robiť vyúčtovanie
- prijímať hotovostné a bezhotovostné platby od zákazníkov za poskytnuté služby a tovar, vrátane vystavovania príslušných dokladov
- kontrolovať procesy vedenia a spracovávania požadovaných agend a evidencií
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
charakterizovať princípy hospodárenia podnikateľského subjektu, výsledok hospodárenia | ústna metóda |
pomenovať základné ekonomické pojmy a vysvetliť ich význam | ústna metóda |
prakticky predviesť komunikáciu so zákazníkom | praktické skúšanie |
zvoliť vhodný pracovný postup pri informovaní zákazníka o tovare a ponúkaných službách | praktické skúšanie |
poskytnúť zákazníkovi poradenstvo, doplnkové služby | praktické skúšanie |
predviesť prácu v kolektíve pri zadanej úlohe | praktické skúšanie |
predviesť prácu s registračnou pokladnicou | praktické skúšanie |
urobiť vyúčtovanie | praktické skúšanie |
predviesť príjem hotovostných platieb od zákazníkov za poskytnuté služby a tovar, vrátane vystavovania príslušných dokladov | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 80%.
Hodnotená spôsobilosť
- charakterizovať základné znaky prevádzky maloobchodu
- aplikovať v praxi základné obchodno-podnikateľské aktivity a základné zásady marketingu
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
definovať základné znaky prevádzky maloobchodu | písomná metóda |
určiť vhodné obchodno-podnikateľské aktivity v praxi | ústna metóda |
definovať základné zásady marketingu v praxi | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 80%.
Hodnotená spôsobilosť
- charakterizovať problematiku ochrany práv spotrebiteľa
- vysvetliť postupy vybavovania reklamácií
- zabezpečovať dodržiavanie BOZP, PO a hygieny práce
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
vysvetliť problematiku ochrany práv spotrebiteľa | ústna metóda |
zvoliť vhodný pracovný postup pri reklamáciách | ústna metóda |
predviesť kontrolu dodržiavania BOZP, PO a hygieny práce | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 80%.
Hodnotená spôsobilosť
- vysvetliť systém inventarizácie v obchodnej prevádzke
- opísať postup vyhotovenia cenovej ponuky, objednávky, faktúry
- opísať postup príjmu zákaziek
- spracovávať a vybavovať korenšpondenciu
- prejednávať objednávky a obchodné zmluvy s obchodnými partnermi i so zákazníkmi
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
popísať postup pri inventarizácii | ústna metóda |
predviesťpostupy pri vyhotovení cenovej ponuky, objednávky a faktúry | praktické skúšanie |
predviesť postupy príjmu zákaziek | praktické skúšanie |
zvoliť vhodný pracovný postup pri spracovaní a vybavovaní korenšpodencie | ústna metóda |
predviesť vhodný pracovný postup pri prejednávaní objednávok a obchodných zmlúv s obchodnými partnermi i so zákazníkmi | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 80%.
Metodické usmernenia |
---|
Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, §17 a §18. |