Operátor potravinárskej výroby
Kód kvalifikácie
U8160999-01644
Úroveň SKKR
3
SK ISCO-08
8160999
Sektorová rada
Potravinárstvo
Vedomosti |
---|
definovať zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a ochrany pred požiarmi |
popísať zásady hygieny práce pri výrobe potravín |
definovať zásady systému HACCP |
formulovať zásady správnej výrobnej a hygienickej praxe pri výrobe potravín |
popísať stroje a zariadenia v potravinárskej výrobe |
charakterizovať hlavné strojové súčiastky, ich spájanie, vytváranie funkčných celkov a využitie v strojových zariadeniach a prevádzkach výroby |
definovať význam lícovania súčiastok pre montáž zariadení |
opísať materiály používané v strojárskej výrobe, ich vlastnosti |
charakterizovať hlavné spôsoby opráv a údržby strojov a zariadení |
vysvetliť základné pojmy elektrotechniky, elektroniky |
popísať funkciu, konštrukciu a princíp práce strojov a zariadení používaných v potravinárskych prevádzkach |
Zručnosti |
---|
dodržiavať zásady hygieny práce, bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a ochrany životného prostredia, základy systému HACCP |
zhotovovať technické výkresy a dokumentáciu strojových zariadení |
merať správnosť zhotovených plôch |
diagnostikovať poruchy prostredníctvom meracej techniky |
vykonávať údržbu jednoduchých súčiastok a strojových celkov, dopravných zariadení a potrubí |
pripravovať montáže po stránke technickej a ekonomickej, montážne a technologické postupy opráv strojov a zariadení v potravinárskej výrobe |
zhotovovať obrobky ručným opracovaním v potravinárskej výrobe |
vykonávať ručné opracovanie polotovarov na určitom stupni technologického postupu |
obsluhovať mechanizovanú resp. automatizovanú linku v potravinárskej výrobe |
obsluhovať systém regulačnej techniky |
obsluhovať stroje a zariadenia používané pri jednotlivých operáciách technologického postupu |
Kompetencie |
---|
samostatnosť v organizovaní a plánovaní práce |
schopnosť samostatne riešiť a analyzovať problémy |
zodpovednosť za plnenie svojich úloh a povinností |
zodpovednosť za bezpečnosť, zdravie a hygienu pri práci |
rozhodnosť - vybrať z viacerých možností |
pružnosť v myslení (adaptabilita, fexibilita, improvizačné spôsobilosti) |
Hodnotená spôsobilosť
- formulovať zásady správnej výrobnej a hygienickej praxe pri výrobe potravín
- popísať zásady hygieny práce pri výrobe potravín
- definovať zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a ochrany pred požiarmi
- definovať zásady systému HACCP
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
popísať základy princípov HACCP | ústna metóda |
vymenovať základné hygienické zásady pri výrobe potravín | ústna metóda |
vysvetliť hlavné zásady BOZP a PO | ústna metóda |
popísať zásady správnej výrobnej a hygienickej praxe pri výrobe potravín | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70 %.
Hodnotená spôsobilosť
- popísať stroje a zariadenia v potravinárskej výrobe
- charakterizovať hlavné strojové súčiastky, ich spájanie, vytváranie funkčných celkov a využitie v strojových zariadeniach a prevádzkach výroby
- obsluhovať mechanizovanú resp. automatizovanú linku v potravinárskej výrobe
- obsluhovať stroje a zariadenia používané pri jednotlivých operáciách technologického postupu
- obsluhovať systém regulačnej techniky
- vykonávať ručné opracovanie polotovarov na určitom stupni technologického postupu
- zhotovovať obrobky ručným opracovaním v potravinárskej výrobe
- dodržiavať zásady hygieny práce, bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a ochrany životného prostredia, základy systému HACCP
- samostatnosť v organizovaní a plánovaní práce
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
charakterizovať základné časti linky, strojov a zariadení | ústna metóda |
popísať určené strojové súčiastky, ich spájanie, vytváranie funkčných celkov a využitie v strojových zariadeniach a prevádzkach výroby | ústna metóda |
predviesť obsluhu určeného stroja alebo zariadenia | praktické skúšanie |
popísať spôsob riešenia krízovej situácie pri poruche linky, stroja alebo zariadenia | ústna metóda |
predviesť kontrolu, čistenie a údržbu strojov a zariadení | praktické skúšanie |
popísať proces práce mechanizovanej a automtizovanej linky v potravinárskej výrobe | ústna metóda |
popísať systém regulačnej techniky | ústna metóda |
priedviesť ručné opracovanie polotovarov na určitom stupni technologického postupu | praktické skúšanie |
popísať druhy a vlastnosti mazadiel používaných v potravinárskom priemysle | ústna metóda |
charakterizovať materiály určené pre styk s potravinami | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70 %.
Hodnotená spôsobilosť
- charakterizovať hlavné spôsoby opráv a údržby strojov a zariadení
- opísať materiály používané v strojárskej výrobe, ich vlastnosti
- diagnostikovať poruchy prostredníctvom meracej techniky
- merať správnosť zhotovených plôch
- vykonávať údržbu jednoduchých súčiastok a strojových celkov, dopravných zariadení a potrubí
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
popísať podľa technického výkresu súčasti stroja, zariadenia, linky | ústna metóda |
predviedviesť ručné opracovanie polotovarov na určenom stupni technologického postupu | praktické skúšanie |
vysvetliť podľa montážneho výkresu systém fungovania, stroja, zariadenia, linky | ústna metóda |
predviesť meranie správnosti zhotovených plôch | praktické skúšanie |
určiť poruchy prostredníctvom meracej techniky | praktické skúšanie |
charakterizovať materiály používané v strojárskej výrobe, ich vlastnosti | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70 %.
Hodnotená spôsobilosť
- definovať význam lícovania súčiastok pre montáž zariadení
- vysvetliť základné pojmy elektrotechniky, elektroniky
- popísať funkciu, konštrukciu a princíp práce strojov a zariadení používaných v potravinárskych prevádzkach
- pripravovať montáže po stránke technickej a ekonomickej, montážne a technologické postupy opráv strojov a zariadení v potravinárskej výrobe
- zhotovovať technické výkresy a dokumentáciu strojových zariadení
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
vysvetliť význam lícovania súčiastok pre montáž zariadení | ústna metóda |
definovať základné pojmy elektrotechniky, elektroniky | ústna metóda |
vysvetliť funkciu, konštrukciu a princíp práce strojov a zariadení používaných v potravinárskych prevádzkach | ústna metóda |
popísať prípravu montáže po stránke technickej, ekonomickej, montážne a technologické postupy, opráv strojov a zariadení v potravinárskej výrobe | ústna metóda |
popísať princípy výroby technických výkresov a dokumentácie strojových zariadení | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70 %.
Metodické usmernenia |
---|
Formálne vzdelávanie: Zákon 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 72-90 a §109-111. Zákon č. 61/2015 Z.z. o odbornom vzdelávaní a príprave a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Neformálne vzdelávanie: Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, §17 a §18. |