Operátor potravinárskej výroby

Kód kvalifikácie

U8160999-01644

Úroveň SKKR

3

SK ISCO-08

8160999

Sektorová rada

Potravinárstvo

Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti
definovať zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a ochrany pred požiarmi
popísať zásady hygieny práce pri výrobe potravín
definovať zásady systému HACCP
formulovať zásady správnej výrobnej a hygienickej praxe pri výrobe potravín
popísať stroje a zariadenia v potravinárskej výrobe
charakterizovať hlavné strojové súčiastky, ich spájanie, vytváranie funkčných celkov a využitie v strojových zariadeniach a prevádzkach výroby
definovať význam lícovania súčiastok pre montáž zariadení
opísať materiály používané v strojárskej výrobe, ich vlastnosti
charakterizovať hlavné spôsoby opráv a údržby strojov a zariadení
vysvetliť základné pojmy elektrotechniky, elektroniky
popísať funkciu, konštrukciu a princíp práce strojov a zariadení používaných v potravinárskych prevádzkach
Zručnosti
dodržiavať zásady hygieny práce, bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a ochrany životného prostredia, základy systému HACCP
zhotovovať technické výkresy a dokumentáciu strojových zariadení
merať správnosť zhotovených plôch
diagnostikovať poruchy prostredníctvom meracej techniky
vykonávať údržbu jednoduchých súčiastok a strojových celkov, dopravných zariadení a potrubí
pripravovať montáže po stránke technickej a ekonomickej, montážne a technologické postupy opráv strojov a zariadení v potravinárskej výrobe
zhotovovať obrobky ručným opracovaním v potravinárskej výrobe
vykonávať ručné opracovanie polotovarov na určitom stupni technologického postupu
obsluhovať mechanizovanú resp. automatizovanú linku v potravinárskej výrobe
obsluhovať systém regulačnej techniky
obsluhovať stroje a zariadenia používané pri jednotlivých operáciách technologického postupu
Kompetencie
samostatnosť v organizovaní a plánovaní práce
schopnosť samostatne riešiť a analyzovať problémy
zodpovednosť za plnenie svojich úloh a povinností
zodpovednosť za bezpečnosť, zdravie a hygienu pri práci
rozhodnosť - vybrať z viacerých možností
pružnosť v myslení (adaptabilita, fexibilita, improvizačné spôsobilosti)

Hodnotená spôsobilosť

  • formulovať zásady správnej výrobnej a hygienickej praxe pri výrobe potravín
  • popísať zásady hygieny práce pri výrobe potravín
  • definovať zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a ochrany pred požiarmi
  • definovať zásady systému HACCP
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
popísať základy princípov HACCPústna metóda
vymenovať základné hygienické zásady pri výrobe potravínústna metóda
vysvetliť hlavné zásady BOZP a POústna metóda
popísať zásady správnej výrobnej a hygienickej praxe pri výrobe potravínústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

 Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70 %.

Hodnotená spôsobilosť

  • popísať stroje a zariadenia v potravinárskej výrobe
  • charakterizovať hlavné strojové súčiastky, ich spájanie, vytváranie funkčných celkov a využitie v strojových zariadeniach a prevádzkach výroby
  • obsluhovať mechanizovanú resp. automatizovanú linku v potravinárskej výrobe
  • obsluhovať stroje a zariadenia používané pri jednotlivých operáciách technologického postupu
  • obsluhovať systém regulačnej techniky
  • vykonávať ručné opracovanie polotovarov na určitom stupni technologického postupu
  • zhotovovať obrobky ručným opracovaním v potravinárskej výrobe
  • dodržiavať zásady hygieny práce, bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a ochrany životného prostredia, základy systému HACCP
  • samostatnosť v organizovaní a plánovaní práce
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
charakterizovať základné časti linky, strojov a zariadeníústna metóda
popísať určené strojové súčiastky, ich spájanie, vytváranie funkčných celkov a využitie v strojových zariadeniach a prevádzkach výrobyústna metóda
predviesť obsluhu určeného stroja alebo zariadeniapraktické skúšanie
popísať spôsob riešenia krízovej situácie pri poruche linky, stroja alebo zariadeniaústna metóda
predviesť kontrolu, čistenie a údržbu strojov a zariadenípraktické skúšanie
popísať proces práce mechanizovanej a automtizovanej linky v potravinárskej výrobeústna metóda
popísať systém regulačnej technikyústna metóda
priedviesť ručné opracovanie polotovarov na určitom stupni technologického postupupraktické skúšanie
popísať druhy a vlastnosti mazadiel používaných v potravinárskom priemysleústna metóda
charakterizovať materiály určené pre styk s potravinamiústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70 %.

Hodnotená spôsobilosť

  • charakterizovať hlavné spôsoby opráv a údržby strojov a zariadení
  • opísať materiály používané v strojárskej výrobe, ich vlastnosti
  • diagnostikovať poruchy prostredníctvom meracej techniky
  • merať správnosť zhotovených plôch
  • vykonávať údržbu jednoduchých súčiastok a strojových celkov, dopravných zariadení a potrubí
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
popísať podľa technického výkresu súčasti stroja, zariadenia, linkyústna metóda
predviedviesť ručné opracovanie polotovarov na určenom stupni technologického postupupraktické skúšanie
vysvetliť podľa montážneho výkresu systém fungovania, stroja, zariadenia, linkyústna metóda
predviesť meranie správnosti zhotovených plôchpraktické skúšanie
určiť poruchy prostredníctvom meracej technikypraktické skúšanie
charakterizovať materiály používané v strojárskej výrobe, ich vlastnostiústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70 %.

 

Hodnotená spôsobilosť

  • definovať význam lícovania súčiastok pre montáž zariadení
  • vysvetliť základné pojmy elektrotechniky, elektroniky
  • popísať funkciu, konštrukciu a princíp práce strojov a zariadení používaných v potravinárskych prevádzkach
  • pripravovať montáže po stránke technickej a ekonomickej, montážne a technologické postupy opráv strojov a zariadení v potravinárskej výrobe
  • zhotovovať technické výkresy a dokumentáciu strojových zariadení
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
vysvetliť význam lícovania súčiastok pre montáž zariadeníústna metóda
definovať základné pojmy elektrotechniky, elektronikyústna metóda
vysvetliť funkciu, konštrukciu a princíp práce strojov a zariadení používaných v potravinárskych prevádzkachústna metóda
popísať prípravu montáže po stránke technickej, ekonomickej, montážne a technologické postupy, opráv strojov a zariadení v potravinárskej výrobeústna metóda
popísať princípy výroby technických výkresov a dokumentácie strojových zariadeníústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70 %.

Metodické usmernenia

Formálne vzdelávanie:

Zákon 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 72-90 a §109-111.

Zákon č. 61/2015 Z.z. o odbornom vzdelávaní a príprave a o zmene a doplnení niektorých zákonov.

Neformálne vzdelávanie:

Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, §17 a §18.