Údenár
Kód kvalifikácie
C7511002-01611
Úroveň SKKR
3
SK ISCO-08
7511002
Sektorová rada
Potravinárstvo
| Vedomosti |
|---|
| popísať základné matematické výpočty na úrovni absolventa základnej školy |
| popísať zásady hygieny, BOZP a PO |
| popísať zásady HACCP ako súčasť správnej výrobnej praxe |
| definovať základnú podstatu výrobného procesu pri výrobe údenín |
| definovať vplyv mäsiarskej výroby na životné prostredie |
| definovať technologické postupy pri výrobe údenín |
| charakterizovať základné druhy mäsiarskych surovín a pomocných materiálov |
| popísať zloženie strojov a zariadení v mäsiarskom priemysle |
| popísať základnú funkciu strojov, zariadení, liniek používaných v danom odbore |
| popísať normy platné pri výrobe a kontrole mäsiarskych výrobkov |
| popísať trvanlivosť výrobkov, jej predĺženie, spôsoby skladovania a expedície mäsa a výrobkov |
| Zručnosti |
|---|
| dodržiavať zásady BOZP a PO |
| dodržiavať technologické postupy v mäsiarskej výrobe |
| aplikovať opatrenia na zlepšovanie kvality v mäsiarstve |
| aplikovať a dodržiavať HACCP |
| postupovať podľa noriem, parametrov kvality procesov a výrobkov |
| hodnotiť vplyvy pôsobiace na kvalitu surovín, polotovarov a výrobkov v mäsiarskej výrobe |
| pripraviť vstupné suroviny na výrobu mäsových výrobkov |
| mlieť a miešať suroviny na výrobu mäsových výrobkov |
| vyrábať výrobky podľa receptúry |
| tepelne opracovávať polotovary a výrobky, chladiť a skladovať výrobky |
| nastavovať, ošetrovať a realizovať údržbu strojov a zariadení v mäsiarskej výrobe |
| obsluhovať a používať technologické zariadenia na spracovanie mäsa a výrobu mäsiarskych výrobkov |
| výpočítavať spotrebu a upravovať suroviny na rôzne účely podľa technologického postupu v mäsiarstve |
| Kompetencie |
|---|
| samostatnosť pri výrobe produktov |
| zodpovednosť za kvalitu svoje práce |
| schopnosť pracovať samostatne a aj v tíme |
| schopnosť spolupracovať pri riešení problémov s inými ľuďmi |
Hodnotená spôsobilosť
- definovať vplyv mäsiarskej výroby na životné prostredie
- definovať základnú podstatu výrobného procesu pri výrobe údenín
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| definovať základnú podstatu výrobného procesu | ústna metóda |
| popísať vplyv mäsiarskej výroby na životné prostredie | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je zvládnutie ústnej skúšky minimálne na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- popísať zásady hygieny, BOZP a PO
- popísať základnú funkciu strojov, zariadení, liniek používaných v danom odbore
- hodnotiť vplyvy pôsobiace na kvalitu surovín, polotovarov a výrobkov v mäsiarskej výrobe
- popísať zásady HACCP ako súčasť správnej výrobnej praxe
- popísať základné matematické výpočty na úrovni absolventa základnej školy
- definovať technologické postupy pri výrobe údenín
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| definovať zásady hygieny, BOZP a PO | písomná metóda |
| správne vysvetliť základy systému HACCP | písomná metóda |
| popísať a vyhodnotiť v súvislostiach vplyvy pôsobiace na kvalitu surovín, polotovarov a výrobkov v mäsiarskej výrobe. | ústna metóda |
| popísať základnú funkciu strojov,zariadení a liniek v danom odbore | ústna metóda |
| vypočítať úlohy podľa zadania | písomná metóda |
| popísať technologické postupy pri výrobe údenín | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je zvládnutie ústnej skúšky minimálne na 60 % a písomnej skúšky na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- popísať zloženie strojov a zariadení v mäsiarskom priemysle
- nastavovať, ošetrovať a realizovať údržbu strojov a zariadení v mäsiarskej výrobe
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| charakterizovať zloženie strojov a zariadení v mäsiarskom priemysle. | ústna metóda |
| samostatne nastaviť stroj na výrobu výrobku podľa jasne zadefinovanej požiadavky | praktické skúšanie |
| predviesť údržbu zadaného stroja alebo zariadenia | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je zvládnutie ústnej skúšky minimálne na 70% a praktického predvedenia na 80%
Hodnotená spôsobilosť
- popísať normy platné pri výrobe a kontrole mäsiarskych výrobkov
- výpočítavať spotrebu a upravovať suroviny na rôzne účely podľa technologického postupu v mäsiarstve
- pripraviť vstupné suroviny na výrobu mäsových výrobkov
- charakterizovať základné druhy mäsiarskych surovín a pomocných materiálov
- aplikovať opatrenia na zlepšovanie kvality v mäsiarstve
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| popísať normy platné pri výrobe a kontrole mäsiarskych výrobkov | ústna metóda |
| správne vypočítať spotrebu a pripraviť vstupné suroviny na výrobu mäsových výrobkov s aplikáciou opatrení na zlepšenie kvality | praktické skúšanie |
| charakterizovať základné druhy potravinárskych surovín a pomocných materiálov | ústna metóda |
| pripraviť určené vstupné suroviny na výrobu mäsových výrobkov | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je zvládnutie ústnej skúšky minimálne na 75 % a praktického cvičenia na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- popísať trvanlivosť výrobkov, jej predĺženie, spôsoby skladovania a expedície mäsa a výrobkov
- mlieť a miešať suroviny na výrobu mäsových výrobkov
- aplikovať a dodržiavať HACCP
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| pracovať s normami, technickými podkladmi a dokumentáciou | praktické skúšanie |
| popísať trvanlivosť výrobkov, jej predĺženie, spôsoby skladovania a expedície | ústna metóda |
| na základe normy mlieť a miešať suroviny na výrobu mäsových výrobkov, dodržiavať postupnosť krokov a aplikovať a dodržiavať HACCP | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je zvládnutie ústnej skúšky minimálne na 75 % a praktickej skúšky na 80%.
Hodnotená spôsobilosť
- vyrábať výrobky podľa receptúry
- obsluhovať a používať technologické zariadenia na spracovanie mäsa a výrobu mäsiarskych výrobkov
- tepelne opracovávať polotovary a výrobky, chladiť a skladovať výrobky
- dodržiavať technologické postupy v mäsiarskej výrobe
- postupovať podľa noriem, parametrov kvality procesov a výrobkov
- dodržiavať zásady BOZP a PO
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| samostatne vyrobiť výrobok na základe receptúry s obsluhou a použitím správneho zariadenia na spracovanie mäsa a výrobu mäsiarskych výrobkov a predviesť všetky následné procesy | praktické skúšanie |
| popísať a dodržať technologické postupy pri výrobe výrobku podľa zadania pri dodržaní BOZP a PO | praktické skúšanie |
| vyrobiť zadaný výrobok podľa noriem, parametrov kvality procesov a výrobkov | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je zvládnutie praktickej skúšky minimálne na 80%.
| Metodické usmernenia |
|---|
Zákon 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 72-90 a § 109-111. Zákon č.386/1997 Z.z. o ďalšom vzdelávaní v znení neskorších predpisov. Zákon č.568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní - Vyhláška č.97/2010, ktorou sa ustanovujú podrobnosti o dokumentácii akreditovaného vzdelávacieho programu ďalšieho vzdelávania, o obsahu žiadosti o akreditáciu vzdelávacieho programu ďalšieho vzdelávania a o projekte vzdelávacieho programu ďalšieho vzdelávania, o osvedčení o absolvovaní akreditovaného vzdelávacieho programu ďalšieho vzdelávania, o náležitostiach osvedčenia o čiastočnej kvalifikácii a osvedčenia o úplnej kvalifikácii zákon č.568/2009 Z. z. o celoživotnom vzdelávaní. |