Údenár

Kód kvalifikácie

C7511002-01611

Úroveň SKKR

3

SK ISCO-08

7511002

Sektorová rada

Potravinárstvo

Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti
popísať základné matematické výpočty na úrovni absolventa základnej školy
popísať zásady hygieny, BOZP a PO
popísať zásady HACCP ako súčasť správnej výrobnej praxe
definovať základnú podstatu výrobného procesu pri výrobe údenín
definovať vplyv mäsiarskej výroby na životné prostredie
definovať technologické postupy pri výrobe údenín
charakterizovať základné druhy mäsiarskych surovín a pomocných materiálov
popísať zloženie strojov a zariadení v mäsiarskom priemysle
popísať základnú funkciu strojov, zariadení, liniek používaných v danom odbore
popísať normy platné pri výrobe a kontrole mäsiarskych výrobkov
popísať trvanlivosť výrobkov, jej predĺženie, spôsoby skladovania a expedície mäsa a výrobkov
Zručnosti
dodržiavať zásady BOZP a PO
dodržiavať technologické postupy v mäsiarskej výrobe
aplikovať opatrenia na zlepšovanie kvality v mäsiarstve
aplikovať a dodržiavať HACCP
postupovať podľa noriem, parametrov kvality procesov a výrobkov
hodnotiť vplyvy pôsobiace na kvalitu surovín, polotovarov a výrobkov v mäsiarskej výrobe
pripraviť vstupné suroviny na výrobu mäsových výrobkov
mlieť a miešať suroviny na výrobu mäsových výrobkov
vyrábať výrobky podľa receptúry
tepelne opracovávať polotovary a výrobky, chladiť a skladovať výrobky
nastavovať, ošetrovať a realizovať údržbu strojov a zariadení v mäsiarskej výrobe
obsluhovať a používať technologické zariadenia na spracovanie mäsa a výrobu mäsiarskych výrobkov
výpočítavať spotrebu a upravovať suroviny na rôzne účely podľa technologického postupu v mäsiarstve
Kompetencie
samostatnosť pri výrobe produktov
zodpovednosť za kvalitu svoje práce
schopnosť pracovať samostatne a aj v tíme
schopnosť spolupracovať pri riešení problémov s inými ľuďmi

Hodnotená spôsobilosť

  • definovať vplyv mäsiarskej výroby na životné prostredie
  • definovať základnú podstatu výrobného procesu pri výrobe údenín
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
definovať základnú podstatu výrobného procesuústna metóda
popísať vplyv mäsiarskej výroby na životné prostredieústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je zvládnutie ústnej skúšky minimálne na 70%.

Hodnotená spôsobilosť

  • popísať zásady hygieny, BOZP a PO
  • popísať základnú funkciu strojov, zariadení, liniek používaných v danom odbore
  • hodnotiť vplyvy pôsobiace na kvalitu surovín, polotovarov a výrobkov v mäsiarskej výrobe
  • popísať zásady HACCP ako súčasť správnej výrobnej praxe
  • popísať základné matematické výpočty na úrovni absolventa základnej školy
  • definovať technologické postupy pri výrobe údenín
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
definovať zásady hygieny, BOZP a POpísomná metóda
správne vysvetliť základy systému HACCPpísomná metóda
popísať a vyhodnotiť v súvislostiach vplyvy pôsobiace na kvalitu surovín, polotovarov a výrobkov v mäsiarskej výrobe.ústna metóda
popísať základnú funkciu strojov,zariadení a liniek v danom odboreústna metóda
vypočítať úlohy podľa zadaniapísomná metóda
popísať technologické postupy pri výrobe údenínústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je zvládnutie ústnej skúšky minimálne na 60 % a písomnej skúšky na 70%.

Hodnotená spôsobilosť

  • popísať zloženie strojov a zariadení v mäsiarskom priemysle
  • nastavovať, ošetrovať a realizovať údržbu strojov a zariadení v mäsiarskej výrobe
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
charakterizovať zloženie strojov a zariadení v mäsiarskom priemysle.ústna metóda
samostatne nastaviť stroj na výrobu výrobku podľa jasne zadefinovanej požiadavkypraktické skúšanie
predviesť údržbu zadaného stroja alebo zariadeniapraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je zvládnutie ústnej skúšky minimálne na 70% a praktického predvedenia na 80%

Hodnotená spôsobilosť

  • popísať normy platné pri výrobe a kontrole mäsiarskych výrobkov
  • výpočítavať spotrebu a upravovať suroviny na rôzne účely podľa technologického postupu v mäsiarstve
  • pripraviť vstupné suroviny na výrobu mäsových výrobkov
  • charakterizovať základné druhy mäsiarskych surovín a pomocných materiálov
  • aplikovať opatrenia na zlepšovanie kvality v mäsiarstve
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
popísať normy platné pri výrobe a kontrole mäsiarskych výrobkovústna metóda
správne vypočítať spotrebu a pripraviť vstupné suroviny na výrobu mäsových výrobkov s aplikáciou opatrení na zlepšenie kvalitypraktické skúšanie
charakterizovať základné druhy potravinárskych surovín a pomocných materiálovústna metóda
pripraviť určené vstupné suroviny na výrobu mäsových výrobkovpraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je zvládnutie ústnej skúšky minimálne na 75 % a praktického cvičenia na 70%.

Hodnotená spôsobilosť

  • popísať trvanlivosť výrobkov, jej predĺženie, spôsoby skladovania a expedície mäsa a výrobkov
  • mlieť a miešať suroviny na výrobu mäsových výrobkov
  • aplikovať a dodržiavať HACCP
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
pracovať s normami, technickými podkladmi a dokumentácioupraktické skúšanie
popísať trvanlivosť výrobkov, jej predĺženie, spôsoby skladovania a expedícieústna metóda
na základe normy mlieť a miešať suroviny na výrobu mäsových výrobkov, dodržiavať postupnosť krokov a aplikovať a dodržiavať HACCPpraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je zvládnutie ústnej skúšky minimálne na 75 % a praktickej skúšky na 80%.

Hodnotená spôsobilosť

  • vyrábať výrobky podľa receptúry
  • obsluhovať a používať technologické zariadenia na spracovanie mäsa a výrobu mäsiarskych výrobkov
  • tepelne opracovávať polotovary a výrobky, chladiť a skladovať výrobky
  • dodržiavať technologické postupy v mäsiarskej výrobe
  • postupovať podľa noriem, parametrov kvality procesov a výrobkov
  • dodržiavať zásady BOZP a PO
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
samostatne vyrobiť výrobok na základe receptúry s obsluhou a použitím správneho zariadenia na spracovanie mäsa a výrobu mäsiarskych výrobkov a predviesť všetky následné procesypraktické skúšanie
popísať a dodržať technologické postupy pri výrobe výrobku podľa zadania pri dodržaní BOZP a POpraktické skúšanie
vyrobiť zadaný výrobok podľa noriem, parametrov kvality procesov a výrobkovpraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je zvládnutie praktickej skúšky minimálne na 80%.

Metodické usmernenia

Zákon 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 72-90 a § 109-111.

Zákon č.386/1997 Z.z. o ďalšom vzdelávaní v znení neskorších predpisov.

Zákon č.568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní - Vyhláška č.97/2010,  ktorou sa ustanovujú podrobnosti o dokumentácii akreditovaného vzdelávacieho programu ďalšieho vzdelávania, o obsahu žiadosti o akreditáciu vzdelávacieho programu ďalšieho vzdelávania a o projekte vzdelávacieho programu ďalšieho vzdelávania, o osvedčení o absolvovaní akreditovaného vzdelávacieho programu ďalšieho vzdelávania, o náležitostiach osvedčenia o čiastočnej kvalifikácii a osvedčenia o úplnej kvalifikácii zákon č.568/2009 Z. z. o celoživotnom vzdelávaní.