Údenár
Kód kvalifikácie
C7511002-01611
Úroveň SKKR
3
SK ISCO-08
7511002
Sektorová rada
Potravinárstvo
Vedomosti |
---|
popísať základné matematické výpočty na úrovni absolventa základnej školy |
popísať zásady hygieny, BOZP a PO |
popísať zásady HACCP ako súčasť správnej výrobnej praxe |
definovať základnú podstatu výrobného procesu pri výrobe údenín |
definovať vplyv mäsiarskej výroby na životné prostredie |
definovať technologické postupy pri výrobe údenín |
charakterizovať základné druhy mäsiarskych surovín a pomocných materiálov |
popísať zloženie strojov a zariadení v mäsiarskom priemysle |
popísať základnú funkciu strojov, zariadení, liniek používaných v danom odbore |
popísať normy platné pri výrobe a kontrole mäsiarskych výrobkov |
popísať trvanlivosť výrobkov, jej predĺženie, spôsoby skladovania a expedície mäsa a výrobkov |
Zručnosti |
---|
dodržiavať zásady BOZP a PO |
dodržiavať technologické postupy v mäsiarskej výrobe |
aplikovať opatrenia na zlepšovanie kvality v mäsiarstve |
aplikovať a dodržiavať HACCP |
postupovať podľa noriem, parametrov kvality procesov a výrobkov |
hodnotiť vplyvy pôsobiace na kvalitu surovín, polotovarov a výrobkov v mäsiarskej výrobe |
pripraviť vstupné suroviny na výrobu mäsových výrobkov |
mlieť a miešať suroviny na výrobu mäsových výrobkov |
vyrábať výrobky podľa receptúry |
tepelne opracovávať polotovary a výrobky, chladiť a skladovať výrobky |
nastavovať, ošetrovať a realizovať údržbu strojov a zariadení v mäsiarskej výrobe |
obsluhovať a používať technologické zariadenia na spracovanie mäsa a výrobu mäsiarskych výrobkov |
výpočítavať spotrebu a upravovať suroviny na rôzne účely podľa technologického postupu v mäsiarstve |
Kompetencie |
---|
samostatnosť pri výrobe produktov |
zodpovednosť za kvalitu svoje práce |
schopnosť pracovať samostatne a aj v tíme |
schopnosť spolupracovať pri riešení problémov s inými ľuďmi |
Hodnotená spôsobilosť
- definovať vplyv mäsiarskej výroby na životné prostredie
- definovať základnú podstatu výrobného procesu pri výrobe údenín
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
definovať základnú podstatu výrobného procesu | ústna metóda |
popísať vplyv mäsiarskej výroby na životné prostredie | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je zvládnutie ústnej skúšky minimálne na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- popísať zásady hygieny, BOZP a PO
- popísať základnú funkciu strojov, zariadení, liniek používaných v danom odbore
- hodnotiť vplyvy pôsobiace na kvalitu surovín, polotovarov a výrobkov v mäsiarskej výrobe
- popísať zásady HACCP ako súčasť správnej výrobnej praxe
- popísať základné matematické výpočty na úrovni absolventa základnej školy
- definovať technologické postupy pri výrobe údenín
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
definovať zásady hygieny, BOZP a PO | písomná metóda |
správne vysvetliť základy systému HACCP | písomná metóda |
popísať a vyhodnotiť v súvislostiach vplyvy pôsobiace na kvalitu surovín, polotovarov a výrobkov v mäsiarskej výrobe. | ústna metóda |
popísať základnú funkciu strojov,zariadení a liniek v danom odbore | ústna metóda |
vypočítať úlohy podľa zadania | písomná metóda |
popísať technologické postupy pri výrobe údenín | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je zvládnutie ústnej skúšky minimálne na 60 % a písomnej skúšky na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- popísať zloženie strojov a zariadení v mäsiarskom priemysle
- nastavovať, ošetrovať a realizovať údržbu strojov a zariadení v mäsiarskej výrobe
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
charakterizovať zloženie strojov a zariadení v mäsiarskom priemysle. | ústna metóda |
samostatne nastaviť stroj na výrobu výrobku podľa jasne zadefinovanej požiadavky | praktické skúšanie |
predviesť údržbu zadaného stroja alebo zariadenia | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je zvládnutie ústnej skúšky minimálne na 70% a praktického predvedenia na 80%
Hodnotená spôsobilosť
- popísať normy platné pri výrobe a kontrole mäsiarskych výrobkov
- výpočítavať spotrebu a upravovať suroviny na rôzne účely podľa technologického postupu v mäsiarstve
- pripraviť vstupné suroviny na výrobu mäsových výrobkov
- charakterizovať základné druhy mäsiarskych surovín a pomocných materiálov
- aplikovať opatrenia na zlepšovanie kvality v mäsiarstve
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
popísať normy platné pri výrobe a kontrole mäsiarskych výrobkov | ústna metóda |
správne vypočítať spotrebu a pripraviť vstupné suroviny na výrobu mäsových výrobkov s aplikáciou opatrení na zlepšenie kvality | praktické skúšanie |
charakterizovať základné druhy potravinárskych surovín a pomocných materiálov | ústna metóda |
pripraviť určené vstupné suroviny na výrobu mäsových výrobkov | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je zvládnutie ústnej skúšky minimálne na 75 % a praktického cvičenia na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- popísať trvanlivosť výrobkov, jej predĺženie, spôsoby skladovania a expedície mäsa a výrobkov
- mlieť a miešať suroviny na výrobu mäsových výrobkov
- aplikovať a dodržiavať HACCP
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
pracovať s normami, technickými podkladmi a dokumentáciou | praktické skúšanie |
popísať trvanlivosť výrobkov, jej predĺženie, spôsoby skladovania a expedície | ústna metóda |
na základe normy mlieť a miešať suroviny na výrobu mäsových výrobkov, dodržiavať postupnosť krokov a aplikovať a dodržiavať HACCP | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je zvládnutie ústnej skúšky minimálne na 75 % a praktickej skúšky na 80%.
Hodnotená spôsobilosť
- vyrábať výrobky podľa receptúry
- obsluhovať a používať technologické zariadenia na spracovanie mäsa a výrobu mäsiarskych výrobkov
- tepelne opracovávať polotovary a výrobky, chladiť a skladovať výrobky
- dodržiavať technologické postupy v mäsiarskej výrobe
- postupovať podľa noriem, parametrov kvality procesov a výrobkov
- dodržiavať zásady BOZP a PO
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
samostatne vyrobiť výrobok na základe receptúry s obsluhou a použitím správneho zariadenia na spracovanie mäsa a výrobu mäsiarskych výrobkov a predviesť všetky následné procesy | praktické skúšanie |
popísať a dodržať technologické postupy pri výrobe výrobku podľa zadania pri dodržaní BOZP a PO | praktické skúšanie |
vyrobiť zadaný výrobok podľa noriem, parametrov kvality procesov a výrobkov | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je zvládnutie praktickej skúšky minimálne na 80%.
Metodické usmernenia |
---|
Zákon 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 72-90 a § 109-111. Zákon č.386/1997 Z.z. o ďalšom vzdelávaní v znení neskorších predpisov. Zákon č.568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní - Vyhláška č.97/2010, ktorou sa ustanovujú podrobnosti o dokumentácii akreditovaného vzdelávacieho programu ďalšieho vzdelávania, o obsahu žiadosti o akreditáciu vzdelávacieho programu ďalšieho vzdelávania a o projekte vzdelávacieho programu ďalšieho vzdelávania, o osvedčení o absolvovaní akreditovaného vzdelávacieho programu ďalšieho vzdelávania, o náležitostiach osvedčenia o čiastočnej kvalifikácii a osvedčenia o úplnej kvalifikácii zákon č.568/2009 Z. z. o celoživotnom vzdelávaní. |