Hotelový komorník
Kód kvalifikácie
U5162002-01440
Úroveň SKKR
3
SK ISCO-08
5162002
Sektorová rada
Obchod, marketing, gastronómia a cest. ruch
Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti |
---|
popísať zásady BOZP |
vysvetliť základy etikety |
popísať slušné správanie a vystupovanie |
definovať základné pravidlá slovenského jazyka |
definovať základy hospodárskej korešpodencie a administratívy |
definovať základné pravidlá stolovania, servírovania jedál a obsluhy hostí |
vysvetliť základy prípravy teplých a studených jedál |
popísať jednotlivé druhy potravín (tovaroznalectvo) |
Zručnosti |
---|
dodržiavať zásady BOZP |
aplikovať základy slušného správania |
vybavovať základné administratívne úkony |
servírovať nápoje a jedlo |
zabezpečovať udržovanie čistoty a poriadku vo zverenej budove a jej okolí |
pripravovať teplé alebo studené jedlo podľa receptu |
kontrolovať kvalitu upratovania a drobných servisných služieb |
používať základný počítačový sofvér na administratívu (kancelársky balík) |
Kompetencie |
---|
zodpovednosť pri vykonávaní práce |
schopnosť poskytnúť hosťovi diskrétnosť |
spoľahlivosť pri výkone práce |
dôveryhodnosť |
schopnosť lojality k zamestnávateľovi |
samostatnosť pri plnení úloh |
Hodnotená spôsobilosť
- popísať slušné správanie a vystupovanie
- aplikovať základy slušného správania
- vysvetliť základy etikety
- vybavovať základné administratívne úkony
- zabezpečovať udržovanie čistoty a poriadku vo zverenej budove a jej okolí
- definovať základné pravidlá slovenského jazyka
- kontrolovať kvalitu upratovania a drobných servisných služieb
- popísať zásady BOZP
- dodržiavať zásady BOZP
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
predviesť administratívne práce podľa zadania (obchodný styk, rezervácie, úhrady inkasa a podobne) pomocou počítača | praktické skúšanie |
prakticky predviesť základy etikety - praktického správania sa k hosťovi | praktické skúšanie |
predviesť samostatne a zodpovedne základné domáce práce ako pranie, žehlenie, upratovanie a podobne - podľa zadania | praktické skúšanie |
predviesť zadané základné domáce práce | praktické skúšanie |
definovať zásady slušného správania a vystupovania | ústna metóda |
definovať zásady BOZP s ohľadom na poskytovanie prvej predlekárskej pomoci | ústna metóda |
definovať princípy etikety | ústna metóda |
predviesť kontrolu kvality upratovania a drobných servisných služieb | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 60%.
Hodnotená spôsobilosť
- popísať jednotlivé druhy potravín (tovaroznalectvo)
- definovať základné pravidlá stolovania, servírovania jedál a obsluhy hostí
- vysvetliť základy prípravy teplých a studených jedál
- definovať základné pravidlá slovenského jazyka
- servírovať nápoje a jedlo
- pripravovať teplé alebo studené jedlo podľa receptu
- samostatnosť pri plnení úloh
- spoľahlivosť pri výkone práce
- schopnosť poskytnúť hosťovi diskrétnosť
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
predviesť jednoduchú a zložitú obsluhu v gastronómii | praktické skúšanie |
popísať jednoduchú a zložitú obsluhu v gastronómii | ústna metóda |
samostatne vykonať prípravu teplého a studeného jedla a nápojov podľa receptu | praktické skúšanie |
pomenovať potraviny podľa predloženej vzorky | praktické skúšanie |
vysvetliť základné pravidlá stolovania, servírovania jedál a obsluhy hostí | ústna metóda |
zostaviť jedálniček v súlade s pravidlami slovenského jazyka | písomná metóda |
popísať vhodné suroviny na prípravu jednoduchších pokrmov (raňajky, občerstvenie a podobne) | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 60%.
Hodnotená spôsobilosť
- definovať základy hospodárskej korešpodencie a administratívy
- používať základný počítačový sofvér na administratívu (kancelársky balík)
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
popísal základy hospodárskej korešpodencie a administratívy | ústna metóda |
predviedol používanie základného počítačového sofvéru na administratívu | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 60%.
Metodické usmernenia |
---|
Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorýcxh zákonov v znení neskorších predpisov, §17 a §18. |