Hotelový komorník

Kód kvalifikácie

U5162002-01440

Úroveň SKKR

3

SK ISCO-08

5162002

Sektorová rada

Obchod, marketing, gastronómia a cest. ruch

Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti
popísať zásady BOZP
vysvetliť základy etikety
popísať slušné správanie a vystupovanie
definovať základné pravidlá slovenského jazyka
definovať základy hospodárskej korešpodencie a administratívy
definovať základné pravidlá stolovania, servírovania jedál a obsluhy hostí
vysvetliť základy prípravy teplých a studených jedál
popísať jednotlivé druhy potravín (tovaroznalectvo)
Zručnosti
dodržiavať zásady BOZP
aplikovať základy slušného správania
vybavovať základné administratívne úkony
servírovať nápoje a jedlo
zabezpečovať udržovanie čistoty a poriadku vo zverenej budove a jej okolí
pripravovať teplé alebo studené jedlo podľa receptu
kontrolovať kvalitu upratovania a drobných servisných služieb
používať základný počítačový sofvér na administratívu (kancelársky balík)
Kompetencie
zodpovednosť pri vykonávaní práce
schopnosť poskytnúť hosťovi diskrétnosť
spoľahlivosť pri výkone práce
dôveryhodnosť
schopnosť lojality k zamestnávateľovi
samostatnosť pri plnení úloh

Hodnotená spôsobilosť

  • popísať slušné správanie a vystupovanie
  • aplikovať základy slušného správania
  • vysvetliť základy etikety
  • vybavovať základné administratívne úkony
  • zabezpečovať udržovanie čistoty a poriadku vo zverenej budove a jej okolí
  • definovať základné pravidlá slovenského jazyka
  • kontrolovať kvalitu upratovania a drobných servisných služieb
  • popísať zásady BOZP
  • dodržiavať zásady BOZP
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
predviesť administratívne práce podľa zadania (obchodný styk, rezervácie, úhrady inkasa a podobne) pomocou počítačapraktické skúšanie
prakticky predviesť základy etikety - praktického správania sa k hosťovipraktické skúšanie
predviesť samostatne a zodpovedne základné domáce práce ako pranie, žehlenie, upratovanie a podobne - podľa zadaniapraktické skúšanie
predviesť zadané základné domáce prácepraktické skúšanie
definovať zásady slušného správania a vystupovaniaústna metóda
definovať zásady BOZP s ohľadom na poskytovanie prvej predlekárskej pomociústna metóda
definovať princípy etiketyústna metóda
predviesť kontrolu kvality upratovania a drobných servisných služiebpraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 60%.

Hodnotená spôsobilosť

  • popísať jednotlivé druhy potravín (tovaroznalectvo)
  • definovať základné pravidlá stolovania, servírovania jedál a obsluhy hostí
  • vysvetliť základy prípravy teplých a studených jedál
  • definovať základné pravidlá slovenského jazyka
  • servírovať nápoje a jedlo
  • pripravovať teplé alebo studené jedlo podľa receptu
  • samostatnosť pri plnení úloh
  • spoľahlivosť pri výkone práce
  • schopnosť poskytnúť hosťovi diskrétnosť
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
predviesť jednoduchú a zložitú obsluhu v gastronómiipraktické skúšanie
popísať jednoduchú a zložitú obsluhu v gastronómiiústna metóda
samostatne vykonať prípravu teplého a studeného jedla a nápojov podľa receptupraktické skúšanie
pomenovať potraviny podľa predloženej vzorkypraktické skúšanie
vysvetliť základné pravidlá stolovania, servírovania jedál a obsluhy hostíústna metóda
zostaviť jedálniček v súlade s pravidlami slovenského jazykapísomná metóda
popísať vhodné suroviny na prípravu jednoduchších pokrmov (raňajky, občerstvenie a podobne)ústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 60%.

Hodnotená spôsobilosť

  • definovať základy hospodárskej korešpodencie a administratívy
  • používať základný počítačový sofvér na administratívu (kancelársky balík)
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
popísal základy hospodárskej korešpodencie a administratívyústna metóda
predviedol používanie základného počítačového sofvéru na administratívupraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 60%.

Metodické usmernenia

Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorýcxh zákonov v znení neskorších predpisov, §17 a §18.