Manažér stravovacieho zariadenia
Kód kvalifikácie
U1412999-01435
Úroveň SKKR
4
SK ISCO-08
1412999
Sektorová rada
Obchod, marketing, gastronómia a cest. ruch
Vedomosti |
---|
popísať základné matematické operácie potrebné pre prácu v gastronómii |
charakterizovať zásady spoločenského protokolu a etiky |
definovať základné pravidlá /normy/ verejnej ekonomiky a služieb |
pomenovať zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, hygienické protipožiarne pravidlá a predpisy HACCP o preberaní a uskladnení tovarov |
zdôvodniť zásady riešenia reklamácií a sťažností zákazníkov |
popísať rozdelenie a formy stravovania v gastronómii |
popísať činnosti z infomatiky uľahčujúce prácu v stravovacích zariadeniach |
popísať právne predpisy v gastronomických zariadeniach |
definovať odbornú a ekonomickú literatúru |
vysvetliť enviromentálnu problematiku súvisiacu s prevádzkou spoločného stravovania |
popísať organizáciu práce v reštauračných zariadeniach |
popísať prevádzku školského stravovacieho zariadenia |
popísať špecifiká účelových stravovacích zariadení |
popísať typy a členenie stravovacích zariadení rýchleho občerstvenia |
popísať gastronomické pravidlá a zásady v procese od príjmu potravín po predaj jedál |
definovať spôsob obstarávanie a dodávok potravín pre výrobu jedál |
vysvetliť spôsob kategorizácie potravín a nápojov za účelom ich uskladnenia a ďalšej manipulácie |
opísať proces podávania pokrmov a nápojov zákazníkom/hosťom vo všetkých typoch stravovania |
vysvetliť prácu s registračnou pokladňou a vykonávanie dennej a mesačnej uzávierky |
charakterizovať hygienu potravín |
Zručnosti |
---|
navrhovať opatrenia na odstránenie vzniknutých nedostatkov v stravovacej prevádzke |
aplikovať postup organizovania skladového hospodárstva |
aplikovať nové trendy v odbore gastronómie |
aplikovať základné zásady pri zostavovaní jedálnych lístkov |
vykonať výpočty množstva jednotlivých surovín na pripravované jedlá |
vyhodnocovať hospodárske výsledky za dané obdobie |
aplikovať marketingové postupy v stravovacích zariadeniach |
plánovať potreby ľudských zdrojov |
optimalizovať systém výživy z pohľadu racionálneho stravovania |
organizovať činnosť pracovníkov zvereného úseku |
viesť a spracovávať požadované agendy a predpísanú evidenciu |
vytvárať objednávky na dodávku tovarov a služieb |
vytvárať cenové kalkulácie pre stravovací segment |
uzatvárať zmluvy s obchodnými partnermi |
organizovať obstarávanie a dodávky potravín pre výrobu jedál |
kontrolovať dodržiavanie noriem na výrobu jedál, spôsoby a formy nakladania s jedlom a dodržania technologického postupu |
kontrolovať funkčnosť a bezpečnosť technického vybavenia stravovacích zariadení |
kontrolovať dodržovanie predpisov v oblasti hygieny, požiarnej ochrany, bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a vnútropodnikových smerníc či predpisov |
demonštrovať prácu so stravovacími softvérmi a počítačom |
dodržiavať gastronomické pravidlá na pracovisku |
dodržiavať právne predpisy pre oblasť gastronómie |
dodržiavať normy a technologickú disciplínu na pracovisku |
Kompetencie |
---|
schopnosť pozitívneho prístupu k spolupracovníkom |
schopnosť motivovať a hodnotiť pracovníkov zvereného úseku |
schopnosť empatie |
schopnosť objektívneho prístupu |
schopnosť kreativity |
schopnosť kontrolovať kvalitu poskytovaných služieb |
zodpovednosť za problematiku enviromentálnej oblasti |
Hodnotená spôsobilosť
- popísať rozdelenie a formy stravovania v gastronómii
- popísať organizáciu práce v reštauračných zariadeniach
- popísať prevádzku školského stravovacieho zariadenia
- popísať špecifiká účelových stravovacích zariadení
- popísať typy a členenie stravovacích zariadení rýchleho občerstvenia
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
popísať základné rozdelenie stravovacích prevádzok | písomná metóda |
definovať rozdelenie pracovísk v reštauračnom stravovaní | písomná metóda |
opísať rozdiely systému práce v malých a väčších zariadeniach reštauračného stravovania | ústna metóda |
vysvetliť kritériá, ktoré rozhodujú u zaradení reštauračného zariadenia do skupín podľa štandardu | ústna metóda |
popísať odlišnosti školského stravovania od verejného | písomná metóda |
zdôvodniť rozdiely v účelových stravovacích zariadeniach od ostatných typov v spoločnom stravovaní | ústna metóda |
charakterizovať stravovanie v zariadeniach rýchleho občerstvenia s krátkym popisom poskytovaných služieb | písomná metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť všetky uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 80 %.
Hodnotená spôsobilosť
- popísať gastronomické pravidlá a zásady v procese od príjmu potravín po predaj jedál
- plánovať potreby ľudských zdrojov
- vysvetliť spôsob kategorizácie potravín a nápojov za účelom ich uskladnenia a ďalšej manipulácie
- opísať proces podávania pokrmov a nápojov zákazníkom/hosťom vo všetkých typoch stravovania
- vysvetliť prácu s registračnou pokladňou a vykonávanie dennej a mesačnej uzávierky
- navrhovať opatrenia na odstránenie vzniknutých nedostatkov v stravovacej prevádzke
- optimalizovať systém výživy z pohľadu racionálneho stravovania
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
definovať základné gastronomické pravidlá | ústna metóda |
vytvoriť organizačnú štruktúru vybraného stravovacieho zariadenia | praktické skúšanie |
charakterizovať potrebu dodržiavania spotrebných noriem v určitých typoch stravovacích zariadení | ústna metóda |
stanoviť rozdiely v spôsobe prípravy stravy | písomná metóda |
určiť stroje a zariadenia v stravovacej prevádzke | ústna metóda |
popísať základné pravidlá stolovania | praktické skúšanie |
opísať proces vyúčtovania tržieb | ústna metóda |
opísať činnosť a procesy v oblasti doplnkového bufetového predaja | ústna metóda |
vypracovať návrh opatrenia pri nesprávnom skladovaní potravín v gastronomickej prevádzke | praktické skúšanie |
zostaviť jedálny lístok v zmysle dodržania pravidiel racionálnej výživy | praktické skúšanie |
popísať spôsob prípravy spoločenskej udalosti pri dodržaní pravidiel spoločenského protokolu | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť všetky uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 70 %.
Hodnotená spôsobilosť
- organizovať činnosť pracovníkov zvereného úseku
- definovať spôsob obstarávanie a dodávok potravín pre výrobu jedál
- kontrolovať dodržiavanie noriem na výrobu jedál, spôsoby a formy nakladania s jedlom a dodržania technologického postupu
- aplikovať postup organizovania skladového hospodárstva
- aplikovať základné zásady pri zostavovaní jedálnych lístkov
- vykonať výpočty množstva jednotlivých surovín na pripravované jedlá
- viesť a spracovávať požadované agendy a predpísanú evidenciu
- organizovať obstarávanie a dodávky potravín pre výrobu jedál
- dodržiavať gastronomické pravidlá na pracovisku
- dodržiavať normy a technologickú disciplínu na pracovisku
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
popísať činnosti jednotlivých profesií pri vybranom type stravovania | písomná metóda |
opísať zadanú agendu stravovacieho zariadenia | ústna metóda |
charakterizovať potrebu dodržiavania spotrebných noriem v určitých typoch stravovacích zariadení | ústna metóda |
predviesť normovanie z receptúr spoločného stravovania | praktické skúšanie |
popísať proces obstarania a skladovania potravín vo vybranom stravovacom zariadení | ústna metóda |
definovať základné princípy a zásady pri skladovaní potravín, nápojov a ich ďalšej manipulácie | ústna metóda |
zostaviť štruktúru jedálneho lístka vo verejnom stravovaní | písomná metóda |
opísať gastronomické pravidlá z pohľadu rizikovosti nedodržania hygieny | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť všetky uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 70 %.
Hodnotená spôsobilosť
- definovať základné pravidlá /normy/ verejnej ekonomiky a služieb
- definovať odbornú a ekonomickú literatúru
- popísať základné matematické operácie potrebné pre prácu v gastronómii
- vytvárať cenové kalkulácie pre stravovací segment
- vyhodnocovať hospodárske výsledky za dané obdobie
- aplikovať marketingové postupy v stravovacích zariadeniach
- aplikovať nové trendy v odbore gastronómie
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
popísať postup vedenia a spracovávania požadovaných agend a evidencií | písomná metóda |
predviesť zostavovanie cenových kalkulácií jedál | písomná metóda |
predviesť základné výpočty a matematické úlohy | písomná metóda |
definovať rozdiel medzi výrazmi - výnos, náklad a zisk | ústna metóda |
popísať trendy v ekonomike a kontrolingu | ústna metóda |
predviesť vytvorenie cenovej kalkulácie na konkrétne jedlo/nápoj | praktické skúšanie |
vytvoriť marketingovú stratégiu konkrétnej prevádzky za použitia nových trendov v gastronómii | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť všetky uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 70 %.
Hodnotená spôsobilosť
- popísať právne predpisy v gastronomických zariadeniach
- vytvárať objednávky na dodávku tovarov a služieb
- zdôvodniť zásady riešenia reklamácií a sťažností zákazníkov
- charakterizovať zásady spoločenského protokolu a etiky
- uzatvárať zmluvy s obchodnými partnermi
- dodržiavať právne predpisy pre oblasť gastronómie
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
vysvetliť rozdiely v legislatíve medzi jednotlivými formami stravovania | písomná metóda |
definovať, ktoré zákony sa týkajú jednotlivých foriem stravovacích zariadení | písomná metóda |
definovať povinnosti riadiaceho pracovníka v oblasti dodržiavania právnych predpisov v súvislosti s kontrolnými orgánmi | ústna metóda |
popísať základné články obchodnej zmluvy | písomná metóda |
zdôvodniť zásady riešenia reklamácií a sťažností zákazníkov | ústna metóda |
demonštrovať poznatky z oblasti spoločenského protokolu | písomná metóda |
vymenovať základné právne predpisy pre oblasť gastronómie | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť všetky uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 70 %.
Hodnotená spôsobilosť
- vysvetliť enviromentálnu problematiku súvisiacu s prevádzkou spoločného stravovania
- pomenovať zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, hygienické protipožiarne pravidlá a predpisy HACCP o preberaní a uskladnení tovarov
- kontrolovať funkčnosť a bezpečnosť technického vybavenia stravovacích zariadení
- charakterizovať hygienu potravín
- kontrolovať dodržovanie predpisov v oblasti hygieny, požiarnej ochrany, bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a vnútropodnikových smerníc či predpisov
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
opísať riziká súvisiace s enviromentálnou problematikou | písomná metóda |
charakterizovať etapy procesu a pohybu potravín od skladovania po výdaj jedál v súvislosti s hygienickými predpismi | ústna metóda |
vysvetliť čo je to HACCP | ústna metóda |
charakterizovať dopad nesprávnej formy technologickej prípravy jedál na zdravie človeka | ústna metóda |
vysvetliť pojem zdravá výživa a spôsoby konzumácie potravín | ústna metóda |
popísať predpisy a povinnosti prevádzkovateľa stravovacieho zariadenia v súvislosti s odpadovým hospodárstvom | písomná metóda |
vysvetliť význam a potrebu BOZP a PO | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 70 %.
Hodnotená spôsobilosť
- popísať činnosti z infomatiky uľahčujúce prácu v stravovacích zariadeniach
- demonštrovať prácu so stravovacími softvérmi a počítačom
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
pracovať so základným programami používanými v gastronómii | praktické skúšanie |
vysvetliť potrebu zavedenia elektronického systému do stravovacích prevádzok | ústna metóda |
zdôvodniť potrebu elektronickej reklamy v konkurenčnom prostredí | písomná metóda |
vysvetliť ako môžu moderné trendy v IT technológiách urýchliť a skvalitniť prácu na viacerých stupňoch riadenia | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 60 %.
Metodické usmernenia |
---|
Formálne vzdelávanie: Zákon 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 72-90. Neformálne vzdelávanie Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 17 a § 18. |