Manažér stravovacieho zariadenia
Kód kvalifikácie
U1412999-01435
Úroveň SKKR
4
SK ISCO-08
1412999
Sektorová rada
Obchod, marketing, gastronómia a cest. ruch
| Vedomosti |
|---|
| popísať základné matematické operácie potrebné pre prácu v gastronómii |
| charakterizovať zásady spoločenského protokolu a etiky |
| definovať základné pravidlá /normy/ verejnej ekonomiky a služieb |
| pomenovať zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, hygienické protipožiarne pravidlá a predpisy HACCP o preberaní a uskladnení tovarov |
| zdôvodniť zásady riešenia reklamácií a sťažností zákazníkov |
| popísať rozdelenie a formy stravovania v gastronómii |
| popísať činnosti z infomatiky uľahčujúce prácu v stravovacích zariadeniach |
| popísať právne predpisy v gastronomických zariadeniach |
| definovať odbornú a ekonomickú literatúru |
| vysvetliť enviromentálnu problematiku súvisiacu s prevádzkou spoločného stravovania |
| popísať organizáciu práce v reštauračných zariadeniach |
| popísať prevádzku školského stravovacieho zariadenia |
| popísať špecifiká účelových stravovacích zariadení |
| popísať typy a členenie stravovacích zariadení rýchleho občerstvenia |
| popísať gastronomické pravidlá a zásady v procese od príjmu potravín po predaj jedál |
| definovať spôsob obstarávanie a dodávok potravín pre výrobu jedál |
| vysvetliť spôsob kategorizácie potravín a nápojov za účelom ich uskladnenia a ďalšej manipulácie |
| opísať proces podávania pokrmov a nápojov zákazníkom/hosťom vo všetkých typoch stravovania |
| vysvetliť prácu s registračnou pokladňou a vykonávanie dennej a mesačnej uzávierky |
| charakterizovať hygienu potravín |
| Zručnosti |
|---|
| navrhovať opatrenia na odstránenie vzniknutých nedostatkov v stravovacej prevádzke |
| aplikovať postup organizovania skladového hospodárstva |
| aplikovať nové trendy v odbore gastronómie |
| aplikovať základné zásady pri zostavovaní jedálnych lístkov |
| vykonať výpočty množstva jednotlivých surovín na pripravované jedlá |
| vyhodnocovať hospodárske výsledky za dané obdobie |
| aplikovať marketingové postupy v stravovacích zariadeniach |
| plánovať potreby ľudských zdrojov |
| optimalizovať systém výživy z pohľadu racionálneho stravovania |
| organizovať činnosť pracovníkov zvereného úseku |
| viesť a spracovávať požadované agendy a predpísanú evidenciu |
| vytvárať objednávky na dodávku tovarov a služieb |
| vytvárať cenové kalkulácie pre stravovací segment |
| uzatvárať zmluvy s obchodnými partnermi |
| organizovať obstarávanie a dodávky potravín pre výrobu jedál |
| kontrolovať dodržiavanie noriem na výrobu jedál, spôsoby a formy nakladania s jedlom a dodržania technologického postupu |
| kontrolovať funkčnosť a bezpečnosť technického vybavenia stravovacích zariadení |
| kontrolovať dodržovanie predpisov v oblasti hygieny, požiarnej ochrany, bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a vnútropodnikových smerníc či predpisov |
| demonštrovať prácu so stravovacími softvérmi a počítačom |
| dodržiavať gastronomické pravidlá na pracovisku |
| dodržiavať právne predpisy pre oblasť gastronómie |
| dodržiavať normy a technologickú disciplínu na pracovisku |
| Kompetencie |
|---|
| schopnosť pozitívneho prístupu k spolupracovníkom |
| schopnosť motivovať a hodnotiť pracovníkov zvereného úseku |
| schopnosť empatie |
| schopnosť objektívneho prístupu |
| schopnosť kreativity |
| schopnosť kontrolovať kvalitu poskytovaných služieb |
| zodpovednosť za problematiku enviromentálnej oblasti |
Hodnotená spôsobilosť
- popísať rozdelenie a formy stravovania v gastronómii
- popísať organizáciu práce v reštauračných zariadeniach
- popísať prevádzku školského stravovacieho zariadenia
- popísať špecifiká účelových stravovacích zariadení
- popísať typy a členenie stravovacích zariadení rýchleho občerstvenia
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| popísať základné rozdelenie stravovacích prevádzok | písomná metóda |
| definovať rozdelenie pracovísk v reštauračnom stravovaní | písomná metóda |
| opísať rozdiely systému práce v malých a väčších zariadeniach reštauračného stravovania | ústna metóda |
| vysvetliť kritériá, ktoré rozhodujú u zaradení reštauračného zariadenia do skupín podľa štandardu | ústna metóda |
| popísať odlišnosti školského stravovania od verejného | písomná metóda |
| zdôvodniť rozdiely v účelových stravovacích zariadeniach od ostatných typov v spoločnom stravovaní | ústna metóda |
| charakterizovať stravovanie v zariadeniach rýchleho občerstvenia s krátkym popisom poskytovaných služieb | písomná metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť všetky uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 80 %.
Hodnotená spôsobilosť
- popísať gastronomické pravidlá a zásady v procese od príjmu potravín po predaj jedál
- plánovať potreby ľudských zdrojov
- vysvetliť spôsob kategorizácie potravín a nápojov za účelom ich uskladnenia a ďalšej manipulácie
- opísať proces podávania pokrmov a nápojov zákazníkom/hosťom vo všetkých typoch stravovania
- vysvetliť prácu s registračnou pokladňou a vykonávanie dennej a mesačnej uzávierky
- navrhovať opatrenia na odstránenie vzniknutých nedostatkov v stravovacej prevádzke
- optimalizovať systém výživy z pohľadu racionálneho stravovania
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| definovať základné gastronomické pravidlá | ústna metóda |
| vytvoriť organizačnú štruktúru vybraného stravovacieho zariadenia | praktické skúšanie |
| charakterizovať potrebu dodržiavania spotrebných noriem v určitých typoch stravovacích zariadení | ústna metóda |
| stanoviť rozdiely v spôsobe prípravy stravy | písomná metóda |
| určiť stroje a zariadenia v stravovacej prevádzke | ústna metóda |
| popísať základné pravidlá stolovania | praktické skúšanie |
| opísať proces vyúčtovania tržieb | ústna metóda |
| opísať činnosť a procesy v oblasti doplnkového bufetového predaja | ústna metóda |
| vypracovať návrh opatrenia pri nesprávnom skladovaní potravín v gastronomickej prevádzke | praktické skúšanie |
| zostaviť jedálny lístok v zmysle dodržania pravidiel racionálnej výživy | praktické skúšanie |
| popísať spôsob prípravy spoločenskej udalosti pri dodržaní pravidiel spoločenského protokolu | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť všetky uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 70 %.
Hodnotená spôsobilosť
- organizovať činnosť pracovníkov zvereného úseku
- definovať spôsob obstarávanie a dodávok potravín pre výrobu jedál
- kontrolovať dodržiavanie noriem na výrobu jedál, spôsoby a formy nakladania s jedlom a dodržania technologického postupu
- aplikovať postup organizovania skladového hospodárstva
- aplikovať základné zásady pri zostavovaní jedálnych lístkov
- vykonať výpočty množstva jednotlivých surovín na pripravované jedlá
- viesť a spracovávať požadované agendy a predpísanú evidenciu
- organizovať obstarávanie a dodávky potravín pre výrobu jedál
- dodržiavať gastronomické pravidlá na pracovisku
- dodržiavať normy a technologickú disciplínu na pracovisku
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| popísať činnosti jednotlivých profesií pri vybranom type stravovania | písomná metóda |
| opísať zadanú agendu stravovacieho zariadenia | ústna metóda |
| charakterizovať potrebu dodržiavania spotrebných noriem v určitých typoch stravovacích zariadení | ústna metóda |
| predviesť normovanie z receptúr spoločného stravovania | praktické skúšanie |
| popísať proces obstarania a skladovania potravín vo vybranom stravovacom zariadení | ústna metóda |
| definovať základné princípy a zásady pri skladovaní potravín, nápojov a ich ďalšej manipulácie | ústna metóda |
| zostaviť štruktúru jedálneho lístka vo verejnom stravovaní | písomná metóda |
| opísať gastronomické pravidlá z pohľadu rizikovosti nedodržania hygieny | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť všetky uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 70 %.
Hodnotená spôsobilosť
- definovať základné pravidlá /normy/ verejnej ekonomiky a služieb
- definovať odbornú a ekonomickú literatúru
- popísať základné matematické operácie potrebné pre prácu v gastronómii
- vytvárať cenové kalkulácie pre stravovací segment
- vyhodnocovať hospodárske výsledky za dané obdobie
- aplikovať marketingové postupy v stravovacích zariadeniach
- aplikovať nové trendy v odbore gastronómie
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| popísať postup vedenia a spracovávania požadovaných agend a evidencií | písomná metóda |
| predviesť zostavovanie cenových kalkulácií jedál | písomná metóda |
| predviesť základné výpočty a matematické úlohy | písomná metóda |
| definovať rozdiel medzi výrazmi - výnos, náklad a zisk | ústna metóda |
| popísať trendy v ekonomike a kontrolingu | ústna metóda |
| predviesť vytvorenie cenovej kalkulácie na konkrétne jedlo/nápoj | praktické skúšanie |
| vytvoriť marketingovú stratégiu konkrétnej prevádzky za použitia nových trendov v gastronómii | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť všetky uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 70 %.
Hodnotená spôsobilosť
- popísať právne predpisy v gastronomických zariadeniach
- vytvárať objednávky na dodávku tovarov a služieb
- zdôvodniť zásady riešenia reklamácií a sťažností zákazníkov
- charakterizovať zásady spoločenského protokolu a etiky
- uzatvárať zmluvy s obchodnými partnermi
- dodržiavať právne predpisy pre oblasť gastronómie
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| vysvetliť rozdiely v legislatíve medzi jednotlivými formami stravovania | písomná metóda |
| definovať, ktoré zákony sa týkajú jednotlivých foriem stravovacích zariadení | písomná metóda |
| definovať povinnosti riadiaceho pracovníka v oblasti dodržiavania právnych predpisov v súvislosti s kontrolnými orgánmi | ústna metóda |
| popísať základné články obchodnej zmluvy | písomná metóda |
| zdôvodniť zásady riešenia reklamácií a sťažností zákazníkov | ústna metóda |
| demonštrovať poznatky z oblasti spoločenského protokolu | písomná metóda |
| vymenovať základné právne predpisy pre oblasť gastronómie | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť všetky uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 70 %.
Hodnotená spôsobilosť
- vysvetliť enviromentálnu problematiku súvisiacu s prevádzkou spoločného stravovania
- pomenovať zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, hygienické protipožiarne pravidlá a predpisy HACCP o preberaní a uskladnení tovarov
- kontrolovať funkčnosť a bezpečnosť technického vybavenia stravovacích zariadení
- charakterizovať hygienu potravín
- kontrolovať dodržovanie predpisov v oblasti hygieny, požiarnej ochrany, bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a vnútropodnikových smerníc či predpisov
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| opísať riziká súvisiace s enviromentálnou problematikou | písomná metóda |
| charakterizovať etapy procesu a pohybu potravín od skladovania po výdaj jedál v súvislosti s hygienickými predpismi | ústna metóda |
| vysvetliť čo je to HACCP | ústna metóda |
| charakterizovať dopad nesprávnej formy technologickej prípravy jedál na zdravie človeka | ústna metóda |
| vysvetliť pojem zdravá výživa a spôsoby konzumácie potravín | ústna metóda |
| popísať predpisy a povinnosti prevádzkovateľa stravovacieho zariadenia v súvislosti s odpadovým hospodárstvom | písomná metóda |
| vysvetliť význam a potrebu BOZP a PO | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 70 %.
Hodnotená spôsobilosť
- popísať činnosti z infomatiky uľahčujúce prácu v stravovacích zariadeniach
- demonštrovať prácu so stravovacími softvérmi a počítačom
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| pracovať so základným programami používanými v gastronómii | praktické skúšanie |
| vysvetliť potrebu zavedenia elektronického systému do stravovacích prevádzok | ústna metóda |
| zdôvodniť potrebu elektronickej reklamy v konkurenčnom prostredí | písomná metóda |
| vysvetliť ako môžu moderné trendy v IT technológiách urýchliť a skvalitniť prácu na viacerých stupňoch riadenia | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 60 %.
| Metodické usmernenia |
|---|
Formálne vzdelávanie: Zákon 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 72-90. Neformálne vzdelávanie Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 17 a § 18. |