Hotelová gazdiná
Kód kvalifikácie
U5152000-01244
Úroveň SKKR
4
SK ISCO-08
5152000
Sektorová rada
Obchod, marketing, gastronómia a cest. ruch
Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
| Vedomosti |
|---|
| popísať zásady spoločenskej komunikácie |
| popísať prevádzku ubytovacích zariadení |
| definovať pracovné úlohy ubytovacieho úseku |
| popísať zabezpečovanie hygieny ubytovacieho a stravovacieho zariadenia, prevádzkový poriadok a hygienický plán |
| popísať postupy pri reklamáciách a práva spotrebiteľa využívajúcich ubytovacie zariadenie |
| popísať poskytovanie služieb spojených s pobytom hostí v ubytovacích zariadeniach |
| charakterizovať administratívu a účtovníctvo zverených činností |
| vysvetliť zásady BOZP, PO a hygieny práce |
| Zručnosti |
|---|
| zabezpečovať dodržiavanie zásad BOZP, PO a hygieny práce |
| vybavovať sťažnosti a reklamácie |
| pracovať s IKT na používateľskej úrovni |
| viesť evidenciu strát a nálezov a zabezpečovať manipuláciu s nálezmi |
| koordinovať prácu chyžných, upratovačiek a práčiek |
| pripravovať izby po uprataní na ďalší nocľah |
| zabezpečovať plynulú údržbu zverených priestorov zariadenia |
| efektívne hospodáriť so zvereným majetkom |
| kontrolovať dodržiavanie štandardov prevádzky ubytovacieho zariadenia |
| Kompetencie |
|---|
| samostatnosť pri plnení pracovných úloh |
| zodpovednosť za zverený majetok spoločnosti v obchodnej prevádzke a manipuláciu s ním |
| zodpovednosť za výsledky práce tímu i svojej práce |
| schopnosť zvládnuť psychickú a fyzickú záťaž vykonávanej profesie |
| schopnosť motivovať zamestnancov pri plnení zverených úloh |
Hodnotená spôsobilosť
- popísať prevádzku ubytovacích zariadení
- popísať zabezpečovanie hygieny ubytovacieho a stravovacieho zariadenia, prevádzkový poriadok a hygienický plán
- definovať pracovné úlohy ubytovacieho úseku
- popísať zásady spoločenskej komunikácie
- pracovať s IKT na používateľskej úrovni
- vysvetliť zásady BOZP, PO a hygieny práce
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| popísať ubytovacie zariadenie, organizačnú štruktúru ubytovacieho úseku, funkciu hotelovej gazdinej | ústna metóda |
| uviesť hygienické zásady prevádzky spracované v hygienickom pláne | ústna metóda |
| popísať každodennú činnosť úseku v zabezpečení hygieny v hoteli | ústna metóda |
| definovať základné princípy ochrany životného prostredia v prevádzke ubytovacieho zariadenia | ústna metóda |
| zostaviť pracovnú náplň chyžnej a upratovačky s využitím výpočtovej techniky | praktické skúšanie |
| zostaviť tabuľku harmonogramu nástupu chyžných na pracovisko | písomná metóda |
| vysvetliť princípy odmeňovania pracovníkov úseku | ústna metóda |
| vymenovať v praxi najčastejšie používané zásady spoločenského styku - etikety | ústna metóda |
| popísať zásady komunikácie s hosťom | ústna metóda |
| definovať zásady BOZP, PO a hygieny práce | písomná metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých uvedených kritérií minimálne na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- popísať poskytovanie služieb spojených s pobytom hostí v ubytovacích zariadeniach
- koordinovať prácu chyžných, upratovačiek a práčiek
- pripravovať izby po uprataní na ďalší nocľah
- kontrolovať dodržiavanie štandardov prevádzky ubytovacieho zariadenia
- zabezpečovať plynulú údržbu zverených priestorov zariadenia
- efektívne hospodáriť so zvereným majetkom
- zabezpečovať dodržiavanie zásad BOZP, PO a hygieny práce
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| popísať prácu so sezónnou výzdobou zariadenia a so skladovaním dekorácií | ústna metóda |
| vysvetliť poskytovanie služieb spojených s pobytom hostí v ubytovacích zariadeniach | ústna metóda |
| určiť prácu chyžných, upratovačiek a práčiek | písomná metóda |
| skontrolovať izby po uprataní | praktické skúšanie |
| popísať štandardy prevádzky hotela | ústna metóda |
| predviesť údržbu zverených priestorov zariadenia | praktické skúšanie |
| popísať zásady efektívneho hospodárenia so zvereným majetkom | ústna metóda |
| predviesť kontrolu dodržiavania zásad BOZP, PO a hygieny práce | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých uvedených kritérií minimálne na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- popísať postupy pri reklamáciách a práva spotrebiteľa využívajúcich ubytovacie zariadenie
- viesť evidenciu strát a nálezov a zabezpečovať manipuláciu s nálezmi
- vybavovať sťažnosti a reklamácie
- charakterizovať administratívu a účtovníctvo zverených činností
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| charakterizovať administratívu a účtovníctvo zverených činností | ústna metóda |
| vymenovať druhy evidencie vykonávanej v dennej práci ubytovacieho úseku | ústna metóda |
| popísať potrebné činnosti v uzávierke mesiaca | ústna metóda |
| predviesť riešenie reklamácie a sťažnosti podľa zadanej úlohy | praktické skúšanie |
| popísať postup pri inventarizácii majetku zariadenia | ústna metóda |
| predviesť manipuláciu so stratami a nájdenými predmetmi v hoteli | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých uvedených kritérií minimálne na 70%.
| Metodické usmernenia |
|---|
Formálne vzdelávanie: Zákon 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 72-90. Neformálne vzdelávanie: Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, §17 a §18. |