Pracovník turistického informačného centra - back office
Kód kvalifikácie
C4221002-01242
Úroveň SKKR
5
SK ISCO-08
4221002
Sektorová rada
Obchod, marketing, gastronómia a cest. ruch
| Vedomosti |
|---|
| popísať digitálne technológie so zameraním na textové editory, tabuľkový procesor, prezentačný softvér, databázy, prácu s internetom a sociálnymi sieťami |
| definovať základné pojmy informačných systémov so zreteľom na rezervačné systémy |
| popísať základy redakčnej práce, spracovávanie podkladov pre tvorbu informačných materiálov |
| popísať pravidlá slovenského jazyka a štylistiku v médiách a publikáciách |
| vymenovať a charakterizovať základné slohové postupy |
| popísať všeobecnú regionálnu geografiu cestovného ruchu na Slovensku vrátane prírodného, historického a kultúrneho dedičstva |
| definovať teóriu základov cestovného ruchu |
| definovať základnú charakteristiku služieb cestovného ruchu, klasifikácia a kategorizácia ubytovacích zariadení, gastronómie a dopravných služieb |
| špecifikovať organizácie a inštitúcie zabezpečujúce techniku služieb cestovného ruchu |
| popísať sektor turistického informačného centra, prevádzku turistického informačného centra, zákaznícky servis |
| popísať metodiku sprievodcovskej činnosti |
| popísať teóriu etiky v poskytovaní sprievodcovských služieb |
| definovať základy marketingového mixu |
| popísať pravidlá obchodnej korešpondencie v slovenskom a cudzom jazyku |
| charakterizovať práva a povinnosti zúčastnených strán pri obchodnom styku |
| vysvetliť spôsoby platieb v obchodnom styku |
| charakterizovať zásady masovej komunikácie |
| Zručnosti |
|---|
| aplikovať teoretické vedomosti z oblasti marketingu pri redakčnej práci |
| aplikovať praktické vedomosti z oblasti cestovnéhom ruchu |
| používať databázový software určený pre sektor turistického informačného centra |
| používať rezervačné systémy pomocou digitálnych technológií |
| spracovávať štatistické údaje a následne ich analyzovať |
| vkladať dáta a dátové súbory do počítačových aplikácií |
| vypracovávať preklad textov z/do cudzích jazykov |
| navrhovať predaj ponúkaných služieb, vrátane ich kombinácií podľa požiadaviek zákazníka |
| monitorovať webové stránky |
| spracovávať databázové/textové súbory, vytvárať tabulky a grafy |
| komunikovať s náročným zákazníkom, interkulturálna komunikácia |
| zálohovať dátové súbory a knižnice |
| vybavovať korešpondenciu v slovenskom i cudzom jazyku |
| analyzovať sťažnosti od klientov a partnerov turistického informačného centra |
| analyzovať publicitu eventov a základného informačného servisu v rámci služieb informačného centra |
| Kompetencie |
|---|
| zodpovednosť za rešpektovanie právnych a etických zásad |
| schopnosť samostatne riešiť a analyzovať problémy |
| schopnosť a záujem celoživotne sa vzdelávať |
| schopnosť samostatne riešiť konfliktné situácie |
| schopnosť empatie a rešpektovania kultúrnej rozmanitosti |
| schopnosť pracovať v tíme |
| schopnosť silnej orientácie na zákazníka |
| samostatosť v organizovaní a plánovaní práce |
| schopnosť adaptability a flexibility v myslení |
| schopnosť tvorivého myslenia |
Hodnotená spôsobilosť
- popísať základy redakčnej práce, spracovávanie podkladov pre tvorbu informačných materiálov
- popísať pravidlá slovenského jazyka a štylistiku v médiách a publikáciách
- aplikovať teoretické vedomosti z oblasti marketingu pri redakčnej práci
- charakterizovať zásady masovej komunikácie
- schopnosť tvorivého myslenia
- vymenovať a charakterizovať základné slohové postupy
- schopnosť pracovať v tíme
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| vymenovať jednotlivé role v tíme resp. pracovnom kolektíve | ústna metóda |
| napísať inšpiratívny článok k produktovému balíku destinácie | praktické skúšanie |
| spracovať vybraný produkt destinácie do článku, ktorý by mal byť uverejnený na webovej stránke v slovenskom i cudzom jazyku | praktické skúšanie |
| vymenovať slohové postupy písania v printových médiách | ústna metóda |
| definovať štylistiku písania pre webové stránky resp. sociálne siete | ústna metóda |
| popísať redakčný systém elektronických medií | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je úspešné splnenie kritérií hodnotenia na minimálne 80%.
Hodnotená spôsobilosť
- popísať pravidlá obchodnej korešpondencie v slovenskom a cudzom jazyku
- vypracovávať preklad textov z/do cudzích jazykov
- vybavovať korešpondenciu v slovenskom i cudzom jazyku
- charakterizovať práva a povinnosti zúčastnených strán pri obchodnom styku
- vysvetliť spôsoby platieb v obchodnom styku
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| samostatne a správne gramaticky preložiť zo slovenského jazyka do cudzieho jazyka a naopak text napr. článok z novín, časopisu | písomná metóda |
| napísať inšpiratívny článok o zvolenej destinácii v cudzom jazyku (angličtina je povinná, ďalší jazyk výhodou) | písomná metóda |
| predviesť komunikáciu v cudzom jazyku slovom na úrovni B2, prípadne C1 a C2 | ústna metóda |
| napísať formálny list resp.email partnerom s použitím pravidiel obchodnej korešpondencie | písomná metóda |
| odpovedať na otázky v cudzom jazyku na úrovni B2, prípadne C1 a C2 | písomná metóda |
| zrozumiteľne komunikovať na zvolenú tému v cudzom jazyku, anglický jazyk je povinný | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je úspešné splnenie kritérií hodnotenia na minimálne 80%.
Hodnotená spôsobilosť
- popísať sektor turistického informačného centra, prevádzku turistického informačného centra, zákaznícky servis
- navrhovať predaj ponúkaných služieb, vrátane ich kombinácií podľa požiadaviek zákazníka
- popísať metodiku sprievodcovskej činnosti
- popísať teóriu etiky v poskytovaní sprievodcovských služieb
- schopnosť silnej orientácie na zákazníka
- analyzovať publicitu eventov a základného informačného servisu v rámci služieb informačného centra
- schopnosť samostatne riešiť konfliktné situácie
- aplikovať praktické vedomosti z oblasti cestovnéhom ruchu
- definovať základy marketingového mixu
- charakterizovať zásady masovej komunikácie
- analyzovať sťažnosti od klientov a partnerov turistického informačného centra
- komunikovať s náročným zákazníkom, interkulturálna komunikácia
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| popísať základné štandardy turistického informačného centra | ústna metóda |
| definovať základné a doplnkové služby turistického informačného centra | ústna metóda |
| definovať produkt ako súčasť marketingového mixu turistického informačného centra | ústna metóda |
| na základe analýzy navrhnúť stratégiu publicity eventov a základného informačného servisu v rámci služieb vybraného informačného centra | ústna metóda |
| špecifikovať jednotlivé časti marketingového mixu turistického informačného centra | ústna metóda |
| spracovať tematickú trasu z vybranej destinácie a pripraviť manuál k danej trase v súlade s metodikou sprievodcovskej činnosti | ústna metóda |
| predviesť krízovú komunikáciu na modelovej situácii | praktické skúšanie |
| definovať distribučné kanály ako súčasť marketingového mixu turistického informačného centra | ústna metóda |
| vyriešiť krízovú situáciu s komplikovaným zákazníkom na modelovej situácii | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je úspešné splnenie kritérií hodnotenia na minimálne 80%.
Hodnotená spôsobilosť
- definovať základné pojmy informačných systémov so zreteľom na rezervačné systémy
- používať databázový software určený pre sektor turistického informačného centra
- vkladať dáta a dátové súbory do počítačových aplikácií
- používať rezervačné systémy pomocou digitálnych technológií
- samostatosť v organizovaní a plánovaní práce
- popísať digitálne technológie so zameraním na textové editory, tabuľkový procesor, prezentačný softvér, databázy, prácu s internetom a sociálnymi sieťami
- zodpovednosť za rešpektovanie právnych a etických zásad
- zálohovať dátové súbory a knižnice
- spracovávať databázové/textové súbory, vytvárať tabulky a grafy
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| popísať základné funkcie a charakteristiky rezervačných systémov využívaných v cestovnom ruchu | ústna metóda |
| predviesť prácu v digitálnom prostredí s internetovými prehliadačmi a mailovými klientmi | praktické skúšanie |
| spracovať pomocou funkcií tabuľkového procesora zhromaždené informácie o subjektoch cestovného ruchu (názov, adresa, kontakt, činnosť) v modelovej destinácii | praktické skúšanie |
| kategorizovať informačné systémy a ich význam v sektore turistického informačného centra | ústna metóda |
| určiť stratégiu zoradenia a vytriedenia informácií o subjektoch cestovného ruchu pomocou tabuľkového procesora | ústna metóda |
| charakterizovať nové trendy v rozvoji informačných systémov v cestovnom ruchu | ústna metóda |
| vysvetliť význam počítačových sietí a možnosti ich využitia v praxi | ústna metóda |
| spracovať databázové/textové súbory, vytvoriť tabuľky a grafy | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je úspešné splnenie kritérií hodnotenia na minimálne 80%.
Hodnotená spôsobilosť
- popísať všeobecnú regionálnu geografiu cestovného ruchu na Slovensku vrátane prírodného, historického a kultúrneho dedičstva
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| definovať základné administratívne regióny Slovenska z pohľadu cestovného ruchu - charakteristika a kompetencie | ústna metóda |
| definovať prírodné špecifiká základných regiónov Slovenska | ústna metóda |
| definovať historické špecifiká základných regiónov Slovenska | ústna metóda |
| definovať kultúrne špecifiká základných regiónov Slovenska | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je úspešné splnenie kritérií hodnotenia na minimálne 80%.
Hodnotená spôsobilosť
- definovať teóriu základov cestovného ruchu
- špecifikovať organizácie a inštitúcie zabezpečujúce techniku služieb cestovného ruchu
- definovať základnú charakteristiku služieb cestovného ruchu, klasifikácia a kategorizácia ubytovacích zariadení, gastronómie a dopravných služieb
- spracovávať štatistické údaje a následne ich analyzovať
- monitorovať webové stránky
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| analyzovať zadané služby v určených destináciách cestovného ruchu Slovenska s osobitým zreteľom na sektor turisticko-informačného centra | ústna metóda |
| reprodukovať definície základných termínov/pojmov z teórie cestovného ruchu | ústna metóda |
| definovať klasifikáciu a kategorizáciu ubytovacích a stravovacích zariadení | ústna metóda |
| predviesť monitorovanie zadanej webovej stránky | praktické skúšanie |
| spracovať štatistické údaje a následne ich analyzovať podľa zadania | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je úspešné splnenie kritérií hodnotenia na minimálne 80%.
| Metodické usmernenia |
|---|
Formálne vzdelanie: Zákon 131/2002 Z.z. o vysokých školách a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 63. Informálne učenie sa: Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, §17 a §18. Uchádzač o získanie kvalifikácie musí mať ukončené minimálne I. stupeň VŠ. |