Fakturant
Kód kvalifikácie
C4311001-01073
Úroveň SKKR
4
SK ISCO-08
4311001
Sektorová rada
Administratíva, ekonomika a manažment
Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti |
---|
špecifikovať dodávateľsko-odberateľské vzťahy |
popísať pravidlá evidovania korešpondencie, zmlúv a ďalších dokumentov |
popísať údaje v účtovných dokladoch (faktúra, objednávka, príjemka a pod.) |
špecifikovať relevantné daňové náležitosti |
popísať postupy spisovej služby a skartácie, evidovania a archivovania dokladov v súlade s účtovnými, daňovými a internými predpismi |
popísať princípy podvojného účtovníctva |
popísať princípy jednoduchého účtovníctva |
Zručnosti |
---|
vystavovať faktúry, vykonať spätnú kontrolu faktúr a podkladov k fakturácii |
vypracovávať podklady pre fakturáciu a účtovníctvo |
vykonávať inventarizáciu pohľadávok po lehote splatnosti |
vypočítavať daň z pridanej hodnoty |
urgovať oneskorené úhrady faktúr |
aplikovať matematické operácie |
aplikovať základné princípy účtovníctva |
spracúvať a vybavovať korešpondenciu, viesť požadovanú dokumentáciu, agendu, evidenciu a štatistiku |
Kompetencie |
---|
zodpovednosť a presnosť pri plnení pracovných úloh |
schopnosť komunikovať so zákazníkom |
samostatnosť pri odstraňovaní zistených chýb pri fakturácii |
správne reagovať na predpisy |
akceptovať normy a predpisy |
Hodnotená spôsobilosť
- špecifikovať dodávateľsko-odberateľské vzťahy
- popísať údaje v účtovných dokladoch (faktúra, objednávka, príjemka a pod.)
- popísať pravidlá evidovania korešpondencie, zmlúv a ďalších dokumentov
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
vysvetliť základné pojmy v dodávateľsko-odberateľských vzťahoch: dodávateľ, odberateľ, pohľadávka, záväzok | písomná metóda |
správne vyplniť všetky údaje v účtovných dokladoch (faktúra, príjemka, výdajka) | praktické skúšanie |
správne vyhotoviť objednávku podľa zadania | praktické skúšanie |
vysvetliť pravidlá evidencie korešpondencie, zmlúv a ďalších dokumentov | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť kritériá hodnotenia na min. 75 %.
Hodnotená spôsobilosť
- špecifikovať relevantné daňové náležitosti
- vypočítavať daň z pridanej hodnoty
- vystavovať faktúry, vykonať spätnú kontrolu faktúr a podkladov k fakturácii
- vypracovávať podklady pre fakturáciu a účtovníctvo
- aplikovať základné princípy účtovníctva
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
presne určiť jednotlivé daňové náležitosti | písomná metóda |
charakterizovať základné náležitosti faktúry | písomná metóda |
správne vypočítať cenu bez DPH, daň z pridanej hodnoty a celkovú cenu | písomná metóda |
vyhotoviť dodací list podľa objednávky | praktické skúšanie |
vyhotoviť príjemku tovaru podľa objednávky | praktické skúšanie |
vyhotoviť faktúru podľa zadania | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť kritériá hodnotenia na min. 75 %.
Hodnotená spôsobilosť
- vykonávať inventarizáciu pohľadávok po lehote splatnosti
- urgovať oneskorené úhrady faktúr
- aplikovať matematické operácie
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
dokladovou inventúrou zistiť presný stav pohľadávok | praktické skúšanie |
správne zapísať zistené údaje do inventúrneho súpisu | praktické skúšanie |
správne zostaviť inventúrny zápis | praktické skúšanie |
správne vytvoriť predkontácie k vybraným účtovným prípadom | písomná metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť kritériá hodnotenia na min. 75 %.
Hodnotená spôsobilosť
- popísať postupy spisovej služby a skartácie, evidovania a archivovania dokladov v súlade s účtovnými, daňovými a internými predpismi
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
vysvetliť postupy archivácie účtovných dokladov | ústna metóda |
zaevidovať doklady v súlade s účtovnými, daňovými a internými predpismi | praktické skúšanie |
správne popísať jednotlivé postupy spisovej služby a skartácie | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť kritériá hodnotenia na min. 75 %.
Metodické usmernenia |
---|
Formálne vzdelanie: Zákon 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 72-90 a §109-111. Neformálne vzdelanie: Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 17 a § 18 |