Špecialista optimalizácie a racionalizácie práce

Kód kvalifikácie

U2421004-01033

Úroveň SKKR

6

SK ISCO-08

2421004

Sektorová rada

Administratíva, ekonomika a manažment

Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti
popísať manažment akosti a kvality
popísať ekonomiku podnikateľského subjektu
špecifikovať procesy normovania práce a pracovného výkonu
popísať metódy merania spotreby času
určiť technológie a technologické postupy
definovať metódy racionalizácie práce a normovania
definovať metódy riadenia kvality ako ISO 9000, TQM, Six Sigma, Lean Manažment
Zručnosti
vypracovať a vyhodnocovať časové štúdie
určovať množstvo času potrebného na uskutočnenie jednotlivých pracovných úkonov
vytvárať pracovné normy a normatívy
navrhovať raciolaziačné opatrenia vo výrobe
posudzovať efektívne usporiadanie pracovných procesov
ekonomicky vyhodnocovať navrhované racionalizačné opatrenia
navrhovať nové pracovné postupy na zvýšenie efektívnosti výroby a produktivity práce
aplikovať princípy manažmentu akosti a kvality
aplikovať základné matematické a štatistické operácie
aplikovať princípy kalkulácií nákladov
Kompetencie
schopnosť pracovať v tíme
schopnosť analyzovať a riešiť problémy
samostatnosť v organizovaní a plánovaní práce
schopnosť kreativity
zodpovednosť za kvalitu svojej práce
zodpovednosť za plnenie svojich úloh a povinností
schopnosť adaptability a flexibility v myslení

Hodnotená spôsobilosť

  • špecifikovať procesy normovania práce a pracovného výkonu
  • vytvárať pracovné normy a normatívy
  • aplikovať princípy kalkulácií nákladov
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
klasifikovať druhy spotreby časuústna metóda
popísať procesy normovania práce a pracovného výkonuústna metóda
analyzovať vybraný pracovný procespraktické skúšanie
vypracovať pracovné normy aplikované na určenú organizáciupísomná metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienky úspešného vykonania skúšky sú splniť kritériá hodnotenia aspoň na 75%

Hodnotená spôsobilosť

  • definovať metódy racionalizácie práce a normovania
  • aplikovať základné matematické a štatistické operácie
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
popísať vzťah racionalizácie a normovania práce, štruktúru noriem a normatívov používaných v podnikovej praxi a ich vzájomný vzťahústna metóda
definovať metódy a postup normovania spotreby práce v podmienkach kolektívnej obsluhyústna metóda
vypočítať príklady zamerané na výpočet spotreby času a množstvapísomná metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienky úspešného vykonania skúšky sú splniť kritériá hodnotenia aspoň na 75%

Hodnotená spôsobilosť

  • navrhovať raciolaziačné opatrenia vo výrobe
  • navrhovať nové pracovné postupy na zvýšenie efektívnosti výroby a produktivity práce
  • určiť technológie a technologické postupy
  • aplikovať princípy manažmentu akosti a kvality
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
spracovať časovú štúdiu vybraného procesu a vyhodnotiť jupraktické skúšanie
popísať najvhodnejšie technologické postupy vo vybranom výrobnom proceseústna metóda
pripraviť efektívne riešenie vo výrobnom procesepraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienky úspešného vykonania skúšky sú splniť kritériá hodnotenia aspoň na 75%

Hodnotená spôsobilosť

  • popísať metódy merania spotreby času
  • vypracovať a vyhodnocovať časové štúdie
  • určovať množstvo času potrebného na uskutočnenie jednotlivých pracovných úkonov
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
popísať metódy merania spotreby časuústna metóda
určiť vzorec na výpočet spotreby časupraktické skúšanie
vypočítať množstvo času potrebného pre vybraný pracovný úkonpraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienky úspešného vykonania skúšky sú splniť kritériá hodnotenia aspoň na 75%

 

Hodnotená spôsobilosť

  • popísať ekonomiku podnikateľského subjektu
  • definovať metódy riadenia kvality ako ISO 9000, TQM, Six Sigma, Lean Manažment
  • popísať manažment akosti a kvality
  • ekonomicky vyhodnocovať navrhované racionalizačné opatrenia
  • posudzovať efektívne usporiadanie pracovných procesov
  • aplikovať princípy manažmentu akosti a kvality
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
vysvetliť ekonomiku podnikateľského subjektuústna metóda
popísať cieľ manažmentu kvalityústna metóda
analyzovať pracovné postupy pri vybraných pracovných úkonochpraktické skúšanie
usporiadať pracovné procesy s prihliadnutím na efektivitu a kvalitu pracovného vbýstupupraktické skúšanie
odprezentovať svoje závery pred publikomústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienky úspešného vykonania skúšky sú splniť kritériá hodnotenia aspoň na 75%

 

Metodické usmernenia

Zákon 131/2002 Z.z. o vysokých školách a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 63