Operátor mlynskej výroby
Kód kvalifikácie
U8160005-00898
Úroveň SKKR
4
SK ISCO-08
8160999
Sektorová rada
Potravinárstvo
Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti |
---|
uviesť technologické výpočty používané v mlynárstve |
uviesť európske a národné legislatívne predpisy z oblasti mlynárstva |
definovať zásady správnej výrobnej praxe pri výrobe mlynských výrobkov |
charakterizovať suroviny pre mlynskú výrobu a podmienky ich skladovania |
charakterizovať systémy hodnotenia kvality v mlynárstve |
popísať technológiu výroby mlynských výrobkov |
charakterizovať fyzikálne procesy v mlynskej výrobe |
popísať základné časti a princíp práce mlynských strojov a zariadení |
charakterizovať zostavovanie obilnej zmesi na zámel |
popísať základné čistiarenske zariadenia |
špecifikovať hydrotermickú úpravu obilnín pred mletím |
Zručnosti |
---|
aplikovať vnútropodnikové zásady pri zhromažďovaní, skladovaní a likvidácii odpadu |
aplikovať určené technologické postupy pri výrobe mlynských výrobkov |
dodržiavať zásady BOZP pri práci |
dodržiavať zásady HACCP |
riadiť technologický proces od príjmu suroviny až po expedíciu výrobkov |
evidovať rozhodujúce parametre v technickej a prevádzkovej dokumentáci v mlynskej výrobe |
nastavovať parametre technologického procesu pri výrobe mlynských výrobkov |
obsluhovať linky, stroje a zariadenia aj pomocou IKT |
kontrolovať, čistiť a udržiavať mlynské stroje a zariadenia |
senzoricky hodnotiť mlynské výrobky |
určovať spôsob skladovania surovín, hotových výrobkov a ich expedície |
zabezpečovať príjem, úpravu a skladovanie surovín podľa ich technologickej kvality |
zabezpečovať čistenie surovín pred mletím |
mlieť obilie na valcových stoliciach |
vykonávať sanitáciu v mlyne a zabezpečovať opatrenia proti škodcom |
Kompetencie |
---|
zodpovednosť za svoj výkon |
schopnosť analyzovať a riešiť problémy |
samostatnosť pri výrobe produktov |
pružnosť v myslení (adaptabilita, flexibilita, improvizačné spôsobilosti) |
schopnosť riadiť ľudí |
Hodnotená spôsobilosť
- dodržiavať zásady HACCP
- definovať zásady správnej výrobnej praxe pri výrobe mlynských výrobkov
- uviesť európske a národné legislatívne predpisy z oblasti mlynárstva
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
popísať základné európske a národné legislatívne predpisy z oblasti mlynskej výroby | ústna metóda |
definovať základy princípov HACCP | ústna metóda |
popísať základné ustanovenia zásad a dokumentácie Správnej výrobnej praxe | ústna metóda |
popísať potravinový kódex a aktuálne vyhlášky vlády týkajúce sa mlynskej výroby | ústna metóda |
vypočítať materiálovú bilanciu mlyna a vymielací kľúč | písomná metóda |
vysvetliť druhy a vlastnosti obilný múk pre trhovú a priemyselnú spotrebu podľa Vyhlášky o jedlom obilí a mlynských výrobkoch z obilia. | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- dodržiavať zásady BOZP pri práci
- popísať základné časti a princíp práce mlynských strojov a zariadení
- kontrolovať, čistiť a udržiavať mlynské stroje a zariadenia
- obsluhovať linky, stroje a zariadenia aj pomocou IKT
- evidovať rozhodujúce parametre v technickej a prevádzkovej dokumentáci v mlynskej výrobe
- vykonávať sanitáciu v mlyne a zabezpečovať opatrenia proti škodcom
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
predviesť obsluhu vybraného mlynského stroja a zariadenia s aplikovaním BOZP | praktické skúšanie |
charakterizovať základné časti a popísať princíp práce mlynských strojov a zariadení | ústna metóda |
na modelovom príklade popísať riešenie krízovej situácie | ústna metóda |
predviesť vedenie evidencie technickej a prevádzkovej dokumentácie | praktické skúšanie |
predviesť zadaný proces kontroly, čistenia a udržiavania strojov a zariadení v mlynskej výrobe | praktické skúšanie |
popísať metódy likvidácie škodcov | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70%
Hodnotená spôsobilosť
- aplikovať vnútropodnikové zásady pri zhromažďovaní, skladovaní a likvidácii odpadu
- popísať technológiu výroby mlynských výrobkov
- aplikovať určené technologické postupy pri výrobe mlynských výrobkov
- nastavovať parametre technologického procesu pri výrobe mlynských výrobkov
- charakterizovať systémy hodnotenia kvality v mlynárstve
- uviesť technologické výpočty používané v mlynárstve
- popísať základné čistiarenske zariadenia
- zabezpečovať čistenie surovín pred mletím
- riadiť technologický proces od príjmu suroviny až po expedíciu výrobkov
- charakterizovať zostavovanie obilnej zmesi na zámel
- špecifikovať hydrotermickú úpravu obilnín pred mletím
- mlieť obilie na valcových stoliciach
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
definovať základné princípy skladovania v mlynskej výrobe | ústna metóda |
popísať systémy a štandardy kvality v mlynástve | ústna metóda |
popísať určené technologické postupy pri výrobe mlynských výrobkov | ústna metóda |
popísať technologické parametre procesu pri výrobe mlynských výrobkov | ústna metóda |
zoradiť čistiarenské zariadenia podľa technologického postupu | ústna metóda |
definovať princípy čistenia surovín | písomná metóda |
popísať výrobu mlynských zmesí | ústna metóda |
vymenovať následnosť krokov pri riadení prevádzky mlyna | ústna metóda |
určiť princíp zostavenia obilnej zmesi na zámel | ústna metóda |
popísať kritéria hydrotermickej úpravy obilia | ústna metóda |
popísať princíp činnosti valcovej stolice | ústna metóda |
popísať systém zhromažďovania a likvidácie odpadu | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70 %.
Hodnotená spôsobilosť
- charakterizovať fyzikálne procesy v mlynskej výrobe
- charakterizovať suroviny pre mlynskú výrobu a podmienky ich skladovania
- senzoricky hodnotiť mlynské výrobky
- určovať spôsob skladovania surovín, hotových výrobkov a ich expedície
- zabezpečovať príjem, úpravu a skladovanie surovín podľa ich technologickej kvality
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
popísať prebiehajúce procesy v mlynskej výrobe | ústna metóda |
popísať mlynské suroviny a spôsob ich skladovania | ústna metóda |
vykonať senzorické hodnotenie mlynských výrobkov | praktické skúšanie |
definovať spôsob skladovania surovín a hotových výrobkov | ústna metóda |
vysvetliť vplyv vlhkosti surovín na ďĺžku ich skladovania | ústna metóda |
charakterizovať vedľajšie mlynské výrobky | písomná metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70 %.
Metodické usmernenia |
---|
Formálne vzdelávanie: Zákon 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 72-90 a § 109-111. Neformálne vzdelávanie: Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 17 a § 18. |