Operátor mlynskej výroby

Kód kvalifikácie

U8160005-00898

Úroveň SKKR

4

SK ISCO-08

8160999

Sektorová rada

Potravinárstvo

Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti
uviesť technologické výpočty používané v mlynárstve
uviesť európske a národné legislatívne predpisy z oblasti mlynárstva
definovať zásady správnej výrobnej praxe pri výrobe mlynských výrobkov
charakterizovať suroviny pre mlynskú výrobu a podmienky ich skladovania
charakterizovať systémy hodnotenia kvality v mlynárstve
popísať technológiu výroby mlynských výrobkov
charakterizovať fyzikálne procesy v mlynskej výrobe
popísať základné časti a princíp práce mlynských strojov a zariadení
charakterizovať zostavovanie obilnej zmesi na zámel
popísať základné čistiarenske zariadenia
špecifikovať hydrotermickú úpravu obilnín pred mletím
Zručnosti
aplikovať vnútropodnikové zásady pri zhromažďovaní, skladovaní a likvidácii odpadu
aplikovať určené technologické postupy pri výrobe mlynských výrobkov
dodržiavať zásady BOZP pri práci
dodržiavať zásady HACCP
riadiť technologický proces od príjmu suroviny až po expedíciu výrobkov
evidovať rozhodujúce parametre v technickej a prevádzkovej dokumentáci v mlynskej výrobe
nastavovať parametre technologického procesu pri výrobe mlynských výrobkov
obsluhovať linky, stroje a zariadenia aj pomocou IKT
kontrolovať, čistiť a udržiavať mlynské stroje a zariadenia
senzoricky hodnotiť mlynské výrobky
určovať spôsob skladovania surovín, hotových výrobkov a ich expedície
zabezpečovať príjem, úpravu a skladovanie surovín podľa ich technologickej kvality
zabezpečovať čistenie surovín pred mletím
mlieť obilie na valcových stoliciach
vykonávať sanitáciu v mlyne a zabezpečovať opatrenia proti škodcom
Kompetencie
zodpovednosť za svoj výkon
schopnosť analyzovať a riešiť problémy
samostatnosť pri výrobe produktov
pružnosť v myslení (adaptabilita, flexibilita, improvizačné spôsobilosti)
schopnosť riadiť ľudí

Hodnotená spôsobilosť

  • dodržiavať zásady HACCP
  • definovať zásady správnej výrobnej praxe pri výrobe mlynských výrobkov
  • uviesť európske a národné legislatívne predpisy z oblasti mlynárstva
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
popísať základné európske a národné legislatívne predpisy z oblasti mlynskej výrobyústna metóda
definovať základy princípov HACCPústna metóda
popísať základné ustanovenia zásad a dokumentácie Správnej výrobnej praxeústna metóda
popísať potravinový kódex a aktuálne vyhlášky vlády týkajúce sa mlynskej výrobyústna metóda
vypočítať materiálovú bilanciu mlyna a vymielací kľúčpísomná metóda
vysvetliť druhy a vlastnosti obilný múk pre trhovú a priemyselnú spotrebu podľa Vyhlášky o jedlom obilí a mlynských výrobkoch z obilia.ústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70%. 

Hodnotená spôsobilosť

  • dodržiavať zásady BOZP pri práci
  • popísať základné časti a princíp práce mlynských strojov a zariadení
  • kontrolovať, čistiť a udržiavať mlynské stroje a zariadenia
  • obsluhovať linky, stroje a zariadenia aj pomocou IKT
  • evidovať rozhodujúce parametre v technickej a prevádzkovej dokumentáci v mlynskej výrobe
  • vykonávať sanitáciu v mlyne a zabezpečovať opatrenia proti škodcom
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
predviesť obsluhu vybraného mlynského stroja a zariadenia s aplikovaním BOZPpraktické skúšanie
charakterizovať základné časti a popísať princíp práce mlynských strojov a zariadeníústna metóda
na modelovom príklade popísať riešenie krízovej situácieústna metóda
predviesť vedenie evidencie technickej a prevádzkovej dokumentáciepraktické skúšanie
predviesť zadaný proces kontroly, čistenia a udržiavania strojov a zariadení v mlynskej výrobepraktické skúšanie
popísať metódy likvidácie škodcovústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70%

Hodnotená spôsobilosť

  • aplikovať vnútropodnikové zásady pri zhromažďovaní, skladovaní a likvidácii odpadu
  • popísať technológiu výroby mlynských výrobkov
  • aplikovať určené technologické postupy pri výrobe mlynských výrobkov
  • nastavovať parametre technologického procesu pri výrobe mlynských výrobkov
  • charakterizovať systémy hodnotenia kvality v mlynárstve
  • uviesť technologické výpočty používané v mlynárstve
  • popísať základné čistiarenske zariadenia
  • zabezpečovať čistenie surovín pred mletím
  • riadiť technologický proces od príjmu suroviny až po expedíciu výrobkov
  • charakterizovať zostavovanie obilnej zmesi na zámel
  • špecifikovať hydrotermickú úpravu obilnín pred mletím
  • mlieť obilie na valcových stoliciach
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
definovať základné princípy skladovania v mlynskej výrobeústna metóda
popísať systémy a štandardy kvality v mlynástveústna metóda
popísať určené technologické postupy pri výrobe mlynských výrobkovústna metóda
popísať technologické parametre procesu pri výrobe mlynských výrobkovústna metóda
zoradiť čistiarenské zariadenia podľa technologického postupuústna metóda
definovať princípy čistenia surovínpísomná metóda
popísať výrobu mlynských zmesíústna metóda
vymenovať následnosť krokov pri riadení prevádzky mlynaústna metóda
určiť princíp zostavenia obilnej zmesi na zámelústna metóda
popísať kritéria hydrotermickej úpravy obiliaústna metóda
popísať princíp činnosti valcovej stoliceústna metóda
popísať systém zhromažďovania a likvidácie odpaduústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70 %.

Hodnotená spôsobilosť

  • charakterizovať fyzikálne procesy v mlynskej výrobe
  • charakterizovať suroviny pre mlynskú výrobu a podmienky ich skladovania
  • senzoricky hodnotiť mlynské výrobky
  • určovať spôsob skladovania surovín, hotových výrobkov a ich expedície
  • zabezpečovať príjem, úpravu a skladovanie surovín podľa ich technologickej kvality
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
popísať prebiehajúce procesy v mlynskej výrobeústna metóda
popísať mlynské suroviny a spôsob ich skladovaniaústna metóda
vykonať senzorické hodnotenie mlynských výrobkovpraktické skúšanie
definovať spôsob skladovania surovín a hotových výrobkovústna metóda
vysvetliť vplyv vlhkosti surovín na ďĺžku ich skladovaniaústna metóda
charakterizovať vedľajšie mlynské výrobkypísomná metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70 %.

Metodické usmernenia

Formálne vzdelávanie:

Zákon 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 72-90 a § 109-111.

Neformálne vzdelávanie:

Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 17 a § 18.