Spracovateľ ovocia a zeleniny
Kód kvalifikácie
C7514001-00897
Úroveň SKKR
4
SK ISCO-08
7514001
Sektorová rada
Potravinárstvo
Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
| Vedomosti |
|---|
| definovať zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a ochrany pred požiarmi |
| ovládať európske a národné legislatívne predpisy z oblasti konzervárenstva |
| definovať opatrenia proti nežiaducim mikroorganizmom v záujme zabezpečenia zdravotnej a hygienickej neškodnosti potravín |
| formulovať zásady správnej výrobnej a hygienickej praxe pri výrobe potravín |
| vysvetliť zloženie konzervárenských výrobkov vzhľadom na zásady správnej výživy ľudí |
| charakterizovať základné druhy konzervárenskych surovín a pomocných materiálov |
| charakterizovať spôsoby prípravy ovocia a zeleniny na spracovanie (triedenie, pranie, lúpanie rezanie, krájanie, drvenie, pretláčanie, odstopkovanie a odkôstkovanie, rozváranie, blanšírovanie) |
| charakterizovať zásady kontroly a nastavovania meradiel v konzervárenstve |
| popísať základné spôsoby konzervovania ovocia a zeleniny (chladenie, zmrazovanie, lisovanie, sušenie, sterilizácia, kandizovanie, konzervovanie chemickými prípravkami, nakladanie do octu, solenie) |
| popísať stroje a zariadenia v konzervárenskej výrobe |
| popísať schémy, pracovné návody, technickú dokumentáciu v pracovných činnostiach, receptúry |
| popísať príjem a skladovanie surovín a prísad pre prípravu nálevov |
| popísať prípravu nálevov pre nakladanie do octu, sterilizovanú zeleninu a ovocie |
| popísať príjem a skladovanie surovín, polotovarov a dalších prídavných látok pre výrobu ovocných koncentrátov, nátierok a nápojov |
| definovať základnú podstatu výrobných procesov, nastavenia dopravných ciest a parametrov výroby |
| vymenovať a charakterizovať jednotlivé druhy obalov používaných v konzervárenskej výrobe |
| definovať spôsoby skladovania konzervárenských výrobkov, spôsoby expedovania |
| Zručnosti |
|---|
| dodržiavať normy, príslušnú legislatívu, parametre kvality procesov a výrobkov |
| aplikovať normy kvality v konzervárenskej výrobe |
| dodržiavať technologické postupy v konzervárenskej výrobe |
| dodržiavať HACCP |
| dodržiavať bezpečnostné predpisy v konzervárenskej výrobe |
| používať základnú odbornú terminológiu svojho odboru |
| zaznamenávať príjem a uchovávanie surovín, polotovarov a prísad na konzervárenskú výrobu |
| manuálne pripravovať vstupné suroviny v konzervárenskej výrobe |
| obsluhovať triedičky, lisy, filtračné zariadenia, sušičky, linky na výrobu konzerv, kompótov, štiav, sterilizačné zariadenia na spracovanie konzervovaných potravín |
| operatívne riešiť organizačné a prevádzkové problémy v konzervárenkej výrobe |
| riadiť ovládacie panely na spracovanie a výrobu konzervárenských polotovarov a výrobkov |
| zaznamenávať množstvo vyrobených výrobkov |
| viesť a evidovať technickú a prevádzkovú dokumentáciu v konzervárenskej výrobe |
| riešiť základné matematické výpočty |
| posudzovať kvalitu surovín, polotovarov a výrobkov pri výrobe konzervárenských výrobkov |
| aplikovať zásady pri sanitácii a zhromažďovaní odpadu z konzervárenskej výroby |
| popísať zaobchádzanie s odpadom z konzervárenskej výroby, jeho skladovanie a likvidáciu |
| Kompetencie |
|---|
| zodpovednosť za bezpečnosť, zdravie a hygienu pri práci |
| zodpovednosť za kvalitu svojej práce |
| schopnosť samostatne riešiť a analyzovať problémy |
| schopnosť komunikovať s ľuďmi |
| schopnosť pracovať v tíme |
Hodnotená spôsobilosť
- charakterizovať základné druhy konzervárenskych surovín a pomocných materiálov
- charakterizovať spôsoby prípravy ovocia a zeleniny na spracovanie (triedenie, pranie, lúpanie rezanie, krájanie, drvenie, pretláčanie, odstopkovanie a odkôstkovanie, rozváranie, blanšírovanie)
- vysvetliť zloženie konzervárenských výrobkov vzhľadom na zásady správnej výživy ľudí
- popísať príjem a skladovanie surovín a prísad pre prípravu nálevov
- popísať príjem a skladovanie surovín, polotovarov a dalších prídavných látok pre výrobu ovocných koncentrátov, nátierok a nápojov
- popísať prípravu nálevov pre nakladanie do octu, sterilizovanú zeleninu a ovocie
- definovať opatrenia proti nežiaducim mikroorganizmom v záujme zabezpečenia zdravotnej a hygienickej neškodnosti potravín
- posudzovať kvalitu surovín, polotovarov a výrobkov pri výrobe konzervárenských výrobkov
- manuálne pripravovať vstupné suroviny v konzervárenskej výrobe
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| popísať základné druhy konzervárenských surovín a pomocných materiálov | písomná metóda |
| popísať spôsoby prípravy ovocia a zeleniny na spracovanie (triedenie, pranie, lúpanie rezanie, krájanie, drvenie, pretláčanie, odstopkovanie a odkôstkovanie, rozváranie, blanšírovanie) | ústna metóda |
| popísať zásady správnej výživy ľudu a vysvetliť to na zložení potravín | písomná metóda |
| popísať príjem a skladovanie surovín, prísad a prídavných látok pre prípravu nálevov | písomná metóda |
| popísať zloženie a prípravu nálevov pre sterilizované ovocie | písomná metóda |
| popísať zloženie a prípravu nálevov pre sterilizovanú zeleninu | písomná metóda |
| popísať opatrenia proti nežiaducim mikroorganizmom v záujme zabezpečenia zdravotnej a hygienickej neškodnosti potravín | písomná metóda |
| popísať spôsoby a predviesť posudzovanie kvality surovín, polotovarov a výrobkov | praktické skúšanie |
| popísať spôsoby a predviesť manuálne opracovanie pripravených vstupných surovín | praktické skúšanie |
| špecifikovať príjem a skladovanie surovín, polotovarov a ďalších prídavných látok pre výrobu ovocných koncentrátov, nátierok a nápojov | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- popísať základné spôsoby konzervovania ovocia a zeleniny (chladenie, zmrazovanie, lisovanie, sušenie, sterilizácia, kandizovanie, konzervovanie chemickými prípravkami, nakladanie do octu, solenie)
- definovať základnú podstatu výrobných procesov, nastavenia dopravných ciest a parametrov výroby
- charakterizovať zásady kontroly a nastavovania meradiel v konzervárenstve
- popísať schémy, pracovné návody, technickú dokumentáciu v pracovných činnostiach, receptúry
- popísať stroje a zariadenia v konzervárenskej výrobe
- viesť a evidovať technickú a prevádzkovú dokumentáciu v konzervárenskej výrobe
- aplikovať normy kvality v konzervárenskej výrobe
- používať základnú odbornú terminológiu svojho odboru
- schopnosť komunikovať s ľuďmi
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| vymenovať a popísať receptúry spracovania ovocia a zeleniny | ústna metóda |
| popísať základnú podstatu jednotlivých výrobných procesov | ústna metóda |
| popísať nastavenie dopravných ciest a parametrov výroby | ústna metóda |
| aplikáciou noriem kvality v konzervárenskej výrobe uviesť zadaný stroj či zariadenie do výroby | praktické skúšanie |
| popísať zásady kontroly meradiel | ústna metóda |
| popísať nastavenie meradiel v konzervárenstve | ústna metóda |
| popísať schémy, pracovné návody, technickú dokumentáciu v pracovných činnostiach, pričom používať odbornú terminológiu | ústna metóda |
| predviesť evidenciu zadanej technickej a prevádzkovej dokumentácie | praktické skúšanie |
| podľa určenej receptúry vypočítať potrebu vstupných surovín a prídavných látok | praktické skúšanie |
| popísať jednotlivé časti technologickej linky, vysvetliť ich funkciu podľa technickej dokumentácie | ústna metóda |
| popísať evidovanie technickej a prevádzkovej dokumentácie v konzervárenskej výrobe | ústna metóda |
| vymenovať normy platné pre výrobu a kontrolu výrobkov zo spracovaného ovocia a zeleniny | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- zaznamenávať príjem a uchovávanie surovín, polotovarov a prísad na konzervárenskú výrobu
- riadiť ovládacie panely na spracovanie a výrobu konzervárenských polotovarov a výrobkov
- obsluhovať triedičky, lisy, filtračné zariadenia, sušičky, linky na výrobu konzerv, kompótov, štiav, sterilizačné zariadenia na spracovanie konzervovaných potravín
- dodržiavať technologické postupy v konzervárenskej výrobe
- ovládať európske a národné legislatívne predpisy z oblasti konzervárenstva
- dodržiavať normy, príslušnú legislatívu, parametre kvality procesov a výrobkov
- dodržiavať HACCP
- zaznamenávať množstvo vyrobených výrobkov
- vymenovať a charakterizovať jednotlivé druhy obalov používaných v konzervárenskej výrobe
- definovať spôsoby skladovania konzervárenských výrobkov, spôsoby expedovania
- operatívne riešiť organizačné a prevádzkové problémy v konzervárenkej výrobe
- schopnosť samostatne riešiť a analyzovať problémy
- zodpovednosť za kvalitu svojej práce
- riešiť základné matematické výpočty
- schopnosť pracovať v tíme
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| popísať spôsob úpravy a spracovanie surovín na hotové výrobky | ústna metóda |
| predviesť evidovanie príjmu a uchovávania surovín, polotovarov a prísad na konzervárenskú výrobu | písomná metóda |
| podľa výrobnej dokumentácie samostatne nastaviť a spustiť režim tepelného ošetrenia pre určený výrobok | praktické skúšanie |
| predviesť obsluhu a kontrolu určeného zariadenia na spracovanie ovocia a zeleniny | praktické skúšanie |
| skontrolovať stanovený režim tepelného ošetrenia | praktické skúšanie |
| v prípade nedodržania teplotného režimu a postupu správnej výrobnej praxe zodpovedne vykonať nápravné opatrenia a záznam o nápravných opatreniach | praktické skúšanie |
| vykonať evidenciu množstvo vyrobených výrobkov, zaznamenať požadované údaje o šarži výrobku, balení výrobku | praktické skúšanie |
| popísať trvanlivosť, balenie, uchovávanie a skladovanie polotovarov | ústna metóda |
| popísať trvanlivosť, balenie, uchovávanie a skladovanie hotových výrobkov | ústna metóda |
| vymenovať jednotlivé druhy obalov na hotové výrobky | ústna metóda |
| popísať vhodnosť jednotlivých materiálov a druhov obalov pre polotovary a hotové výrobky | ústna metóda |
| špecifikovať európske a národné legislatívne predpisy z oblasti konzervárenstva | ústna metóda |
| stanoviť množstvo surovín na zadaný výrobok pomocou základných matematických výpočtov | písomná metóda |
| dodržaním noriem, príslušnej legislatívy a parametrov kvality procesov a výrobkov uviesť zariadenie do prevádzky | praktické skúšanie |
| spracovať podľa zadania suroviny pri dodržaní HACCP | praktické skúšanie |
| predviesť riadenie ovládacích panelov na spracovanie a výrobu konzervárenských polotovarov a výrobkov | praktické skúšanie |
| špecifikovať jednotlivé druhy obalov používaných v konzervárenskej výrobe | ústna metóda |
| špecifikovať spôsoby skladovania konzervárenských výrobkov, spôsoby expedovania | ústna metóda |
| predviesť riešenie organizačných a prevádzkových problémov v konzervárenskej výrobe na simulovanej úlohe | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- formulovať zásady správnej výrobnej a hygienickej praxe pri výrobe potravín
- definovať zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a ochrany pred požiarmi
- dodržiavať bezpečnostné predpisy v konzervárenskej výrobe
- zodpovednosť za bezpečnosť, zdravie a hygienu pri práci
- aplikovať zásady pri sanitácii a zhromažďovaní odpadu z konzervárenskej výroby
- popísať zaobchádzanie s odpadom z konzervárenskej výroby, jeho skladovanie a likvidáciu
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| vyznačiť hlavné zásady správnej výrobnej a hygienickej praxe pri výrobe potravín | písomná metóda |
| označiť základné zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a ochrany pred požiarmi | písomná metóda |
| popísať základné hygienické návyky a spôsoby ich zabezpečenia vo výrobe | ústna metóda |
| popísať zásady sanitácie výrobných priestorov | ústna metóda |
| popísať zásady zhromažďovania a skladovania odpadu | ústna metóda |
| popísať spôsoby zaobchádzania a odpadmi a ich likvidácia | ústna metóda |
| predviesť sanitáciu, zhromažďovanie a skladovanie odpadu z konzervárenskej výroby | praktické skúšanie |
| odhaliť porušenie dodržiavania bezpečnostné predpisy v konzervárenskej výrobe na simulovanej úlohe | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 75%.
| Metodické usmernenia |
|---|
Zákon 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 72-90 a § 109-111. Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 17 a § 18 |