Spracovateľ ovocia a zeleniny

Kód kvalifikácie

C7514001-00897

Úroveň SKKR

4

SK ISCO-08

7514001

Sektorová rada

Potravinárstvo

Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti
definovať zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a ochrany pred požiarmi
ovládať európske a národné legislatívne predpisy z oblasti konzervárenstva
definovať opatrenia proti nežiaducim mikroorganizmom v záujme zabezpečenia zdravotnej a hygienickej neškodnosti potravín
formulovať zásady správnej výrobnej a hygienickej praxe pri výrobe potravín
vysvetliť zloženie konzervárenských výrobkov vzhľadom na zásady správnej výživy ľudí
charakterizovať základné druhy konzervárenskych surovín a pomocných materiálov
charakterizovať spôsoby prípravy ovocia a zeleniny na spracovanie (triedenie, pranie, lúpanie rezanie, krájanie, drvenie, pretláčanie, odstopkovanie a odkôstkovanie, rozváranie, blanšírovanie)
charakterizovať zásady kontroly a nastavovania meradiel v konzervárenstve
popísať základné spôsoby konzervovania ovocia a zeleniny (chladenie, zmrazovanie, lisovanie, sušenie, sterilizácia, kandizovanie, konzervovanie chemickými prípravkami, nakladanie do octu, solenie)
popísať stroje a zariadenia v konzervárenskej výrobe
popísať schémy, pracovné návody, technickú dokumentáciu v pracovných činnostiach, receptúry
popísať príjem a skladovanie surovín a prísad pre prípravu nálevov
popísať prípravu nálevov pre nakladanie do octu, sterilizovanú zeleninu a ovocie
popísať príjem a skladovanie surovín, polotovarov a dalších prídavných látok pre výrobu ovocných koncentrátov, nátierok a nápojov
definovať základnú podstatu výrobných procesov, nastavenia dopravných ciest a parametrov výroby
vymenovať a charakterizovať jednotlivé druhy obalov používaných v konzervárenskej výrobe
definovať spôsoby skladovania konzervárenských výrobkov, spôsoby expedovania
Zručnosti
dodržiavať normy, príslušnú legislatívu, parametre kvality procesov a výrobkov
aplikovať normy kvality v konzervárenskej výrobe
dodržiavať technologické postupy v konzervárenskej výrobe
dodržiavať HACCP
dodržiavať bezpečnostné predpisy v konzervárenskej výrobe
používať základnú odbornú terminológiu svojho odboru
zaznamenávať príjem a uchovávanie surovín, polotovarov a prísad na konzervárenskú výrobu
manuálne pripravovať vstupné suroviny v konzervárenskej výrobe
obsluhovať triedičky, lisy, filtračné zariadenia, sušičky, linky na výrobu konzerv, kompótov, štiav, sterilizačné zariadenia na spracovanie konzervovaných potravín
operatívne riešiť organizačné a prevádzkové problémy v konzervárenkej výrobe
riadiť ovládacie panely na spracovanie a výrobu konzervárenských polotovarov a výrobkov
zaznamenávať množstvo vyrobených výrobkov
viesť a evidovať technickú a prevádzkovú dokumentáciu v konzervárenskej výrobe
riešiť základné matematické výpočty
posudzovať kvalitu surovín, polotovarov a výrobkov pri výrobe konzervárenských výrobkov
aplikovať zásady pri sanitácii a zhromažďovaní odpadu z konzervárenskej výroby
popísať zaobchádzanie s odpadom z konzervárenskej výroby, jeho skladovanie a likvidáciu
Kompetencie
zodpovednosť za bezpečnosť, zdravie a hygienu pri práci
zodpovednosť za kvalitu svojej práce
schopnosť samostatne riešiť a analyzovať problémy
schopnosť komunikovať s ľuďmi
schopnosť pracovať v tíme

Hodnotená spôsobilosť

  • charakterizovať základné druhy konzervárenskych surovín a pomocných materiálov
  • charakterizovať spôsoby prípravy ovocia a zeleniny na spracovanie (triedenie, pranie, lúpanie rezanie, krájanie, drvenie, pretláčanie, odstopkovanie a odkôstkovanie, rozváranie, blanšírovanie)
  • vysvetliť zloženie konzervárenských výrobkov vzhľadom na zásady správnej výživy ľudí
  • popísať príjem a skladovanie surovín a prísad pre prípravu nálevov
  • popísať príjem a skladovanie surovín, polotovarov a dalších prídavných látok pre výrobu ovocných koncentrátov, nátierok a nápojov
  • popísať prípravu nálevov pre nakladanie do octu, sterilizovanú zeleninu a ovocie
  • definovať opatrenia proti nežiaducim mikroorganizmom v záujme zabezpečenia zdravotnej a hygienickej neškodnosti potravín
  • posudzovať kvalitu surovín, polotovarov a výrobkov pri výrobe konzervárenských výrobkov
  • manuálne pripravovať vstupné suroviny v konzervárenskej výrobe
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
popísať základné druhy konzervárenských surovín a pomocných materiálovpísomná metóda
popísať spôsoby prípravy ovocia a zeleniny na spracovanie (triedenie, pranie, lúpanie rezanie, krájanie, drvenie, pretláčanie, odstopkovanie a odkôstkovanie, rozváranie, blanšírovanie)ústna metóda
popísať zásady správnej výživy ľudu a vysvetliť to na zložení potravínpísomná metóda
popísať príjem a skladovanie surovín, prísad a prídavných látok pre prípravu nálevovpísomná metóda
popísať zloženie a prípravu nálevov pre sterilizované ovociepísomná metóda
popísať zloženie a prípravu nálevov pre sterilizovanú zeleninupísomná metóda
popísať opatrenia proti nežiaducim mikroorganizmom v záujme zabezpečenia zdravotnej a hygienickej neškodnosti potravínpísomná metóda
popísať spôsoby a predviesť posudzovanie kvality surovín, polotovarov a výrobkovpraktické skúšanie
popísať spôsoby a predviesť manuálne opracovanie pripravených vstupných surovínpraktické skúšanie
špecifikovať príjem a skladovanie surovín, polotovarov a ďalších prídavných látok pre výrobu ovocných koncentrátov, nátierok a nápojovústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70%.

Hodnotená spôsobilosť

  • popísať základné spôsoby konzervovania ovocia a zeleniny (chladenie, zmrazovanie, lisovanie, sušenie, sterilizácia, kandizovanie, konzervovanie chemickými prípravkami, nakladanie do octu, solenie)
  • definovať základnú podstatu výrobných procesov, nastavenia dopravných ciest a parametrov výroby
  • charakterizovať zásady kontroly a nastavovania meradiel v konzervárenstve
  • popísať schémy, pracovné návody, technickú dokumentáciu v pracovných činnostiach, receptúry
  • popísať stroje a zariadenia v konzervárenskej výrobe
  • viesť a evidovať technickú a prevádzkovú dokumentáciu v konzervárenskej výrobe
  • aplikovať normy kvality v konzervárenskej výrobe
  • používať základnú odbornú terminológiu svojho odboru
  • schopnosť komunikovať s ľuďmi
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
vymenovať a popísať receptúry spracovania ovocia a zeleninyústna metóda
popísať základnú podstatu jednotlivých výrobných procesovústna metóda
popísať nastavenie dopravných ciest a parametrov výrobyústna metóda
aplikáciou noriem kvality v konzervárenskej výrobe uviesť zadaný stroj či zariadenie do výrobypraktické skúšanie
popísať zásady kontroly meradielústna metóda
popísať nastavenie meradiel v konzervárenstveústna metóda
popísať schémy, pracovné návody, technickú dokumentáciu v pracovných činnostiach, pričom používať odbornú terminológiuústna metóda
predviesť evidenciu zadanej technickej a prevádzkovej dokumentáciepraktické skúšanie
podľa určenej receptúry vypočítať potrebu vstupných surovín a prídavných látokpraktické skúšanie
popísať jednotlivé časti technologickej linky, vysvetliť ich funkciu podľa technickej dokumentácieústna metóda
popísať evidovanie technickej a prevádzkovej dokumentácie v konzervárenskej výrobeústna metóda
vymenovať normy platné pre výrobu a kontrolu výrobkov zo spracovaného ovocia a zeleninyústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70%.

Hodnotená spôsobilosť

  • zaznamenávať príjem a uchovávanie surovín, polotovarov a prísad na konzervárenskú výrobu
  • riadiť ovládacie panely na spracovanie a výrobu konzervárenských polotovarov a výrobkov
  • obsluhovať triedičky, lisy, filtračné zariadenia, sušičky, linky na výrobu konzerv, kompótov, štiav, sterilizačné zariadenia na spracovanie konzervovaných potravín
  • dodržiavať technologické postupy v konzervárenskej výrobe
  • ovládať európske a národné legislatívne predpisy z oblasti konzervárenstva
  • dodržiavať normy, príslušnú legislatívu, parametre kvality procesov a výrobkov
  • dodržiavať HACCP
  • zaznamenávať množstvo vyrobených výrobkov
  • vymenovať a charakterizovať jednotlivé druhy obalov používaných v konzervárenskej výrobe
  • definovať spôsoby skladovania konzervárenských výrobkov, spôsoby expedovania
  • operatívne riešiť organizačné a prevádzkové problémy v konzervárenkej výrobe
  • schopnosť samostatne riešiť a analyzovať problémy
  • zodpovednosť za kvalitu svojej práce
  • riešiť základné matematické výpočty
  • schopnosť pracovať v tíme
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
popísať spôsob úpravy a spracovanie surovín na hotové výrobkyústna metóda
predviesť evidovanie príjmu a uchovávania surovín, polotovarov a prísad na konzervárenskú výrobupísomná metóda
podľa výrobnej dokumentácie samostatne nastaviť a spustiť režim tepelného ošetrenia pre určený výrobokpraktické skúšanie
predviesť obsluhu a kontrolu určeného zariadenia na spracovanie ovocia a zeleninypraktické skúšanie
skontrolovať stanovený režim tepelného ošetreniapraktické skúšanie
v prípade nedodržania teplotného režimu a postupu správnej výrobnej praxe zodpovedne vykonať nápravné opatrenia a záznam o nápravných opatreniachpraktické skúšanie
vykonať evidenciu množstvo vyrobených výrobkov, zaznamenať požadované údaje o šarži výrobku, balení výrobkupraktické skúšanie
popísať trvanlivosť, balenie, uchovávanie a skladovanie polotovarovústna metóda
popísať trvanlivosť, balenie, uchovávanie a skladovanie hotových výrobkovústna metóda
vymenovať jednotlivé druhy obalov na hotové výrobkyústna metóda
popísať vhodnosť jednotlivých materiálov a druhov obalov pre polotovary a hotové výrobkyústna metóda
špecifikovať európske a národné legislatívne predpisy z oblasti konzervárenstvaústna metóda
stanoviť množstvo surovín na zadaný výrobok pomocou základných matematických výpočtovpísomná metóda
dodržaním noriem, príslušnej legislatívy a parametrov kvality procesov a výrobkov uviesť zariadenie do prevádzkypraktické skúšanie
spracovať podľa zadania suroviny pri dodržaní HACCPpraktické skúšanie
predviesť riadenie ovládacích panelov na spracovanie a výrobu konzervárenských polotovarov a výrobkovpraktické skúšanie
špecifikovať jednotlivé druhy obalov používaných v konzervárenskej výrobeústna metóda
špecifikovať spôsoby skladovania konzervárenských výrobkov, spôsoby expedovaniaústna metóda
predviesť riešenie organizačných a prevádzkových problémov v konzervárenskej výrobe na simulovanej úlohepraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70%.

Hodnotená spôsobilosť

  • formulovať zásady správnej výrobnej a hygienickej praxe pri výrobe potravín
  • definovať zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a ochrany pred požiarmi
  • dodržiavať bezpečnostné predpisy v konzervárenskej výrobe
  • zodpovednosť za bezpečnosť, zdravie a hygienu pri práci
  • aplikovať zásady pri sanitácii a zhromažďovaní odpadu z konzervárenskej výroby
  • popísať zaobchádzanie s odpadom z konzervárenskej výroby, jeho skladovanie a likvidáciu
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
vyznačiť hlavné zásady správnej výrobnej a hygienickej praxe pri výrobe potravínpísomná metóda
označiť základné zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a ochrany pred požiarmipísomná metóda
popísať základné hygienické návyky a spôsoby ich zabezpečenia vo výrobeústna metóda
popísať zásady sanitácie výrobných priestorovústna metóda
popísať zásady zhromažďovania a skladovania odpaduústna metóda
popísať spôsoby zaobchádzania a odpadmi a ich likvidáciaústna metóda
predviesť sanitáciu, zhromažďovanie a skladovanie odpadu z konzervárenskej výrobypraktické skúšanie
odhaliť porušenie dodržiavania bezpečnostné predpisy v konzervárenskej výrobe na simulovanej úlohepraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 75%.

Metodické usmernenia

Zákon 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 72-90 a § 109-111.

Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 17 a § 18