Spracovateľ mlieka a výrobca mliečnych výrobkov
Kód kvalifikácie
U7513001-00895
Úroveň SKKR
4
SK ISCO-08
7513001
Sektorová rada
Potravinárstvo
Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti |
---|
definovať vlastnosti, zloženie a uchovávateľnosť surového mlieka ako suroviny |
charakterizovať cesty primárnej a sekundárnej kontaminácie surovín používaných v potravinárskej výrobe |
charakterizovať hlavné skupiny mikroorganizmov zodpovedných za mikrobiologickú kvalitu surového mlieka |
charakterizovať hlavné patogénne baktérie, ktoré sa môžu v surovom mlieku vyskytovať |
vymenovať možné cudzorodé látky prítomné v mlieku |
popísať proces syrenia a funkciu syridla |
charakterizovať technologické postupy pri spracovaní mlieka |
popísať vplyv faktorov prostredia potravín na správanie sa mikroorganizmov |
charakterizovať technologické postupy pri výrobe mliečnych výrobkov |
definovať opatrenia proti nežiaducim mikroorganizmom v záujme zabezpečenia zdravotnej a hygienickej neškodnosti potravín |
popísať sanitačné postupy používané v mliekarstve |
definovať vlastnosti čistiacich a dezinfekčných prostriedkov používaných v mliekarstve |
definovať hygienické podmienky výroby potravín |
charakterizovať základy systému HACCP |
definovať zásady dodržiavania BOZP a PO |
popísať využitie PC pri práci |
charakterizovať procesy kyslomliečnych fermentácií |
popísať procesy pri výrobe syrov a podmienky ich zretia |
popísať základnú legislatívu súvisiacu s výrobou potravín s dôrazom na spracovanie mlieka a výrobu mliečných výrobkov |
charakterizovať podmienky uchovávania mliečnych výrobkov a podmienky pre ich expedíciu a transport |
charakterizovať časti a funkciu strojov a zariadení v mliekarskej výrobe |
popísať zásady odberu vzoriek mlieka mlieka a mliečnych výrobkov |
popísať význam a spôsoby chladenia mlieka a mliečnych výrobkov |
Zručnosti |
---|
aplikovať predpisy BOZP a PO na pracovisku |
aplikovať normy a parametre kvality |
aplikovať zásady pri manipulácii s medziproduktmi a vedľajšími produktmi a pri likvidácií obalového a iného materiálu |
obsluhovať a používať technologické zariadenia na spracovanie mlieka a výrobu mliečnych výrobkov |
aplikovať technologické postupy |
postupovať podľa receptúr pri výrobe mliečnych výrobkov |
aplikovať zásady HACCP |
aplikovať prácu na PC s tabuľkovým procesorom |
senzoricky zhodnotiť mlieko a mliečne výrobky |
Kompetencie |
---|
samostatnosť pri obsluhe strojov a zariadení |
samostatnosť pri výrobe produktov |
schopnosť pracovať v tíme |
zodpovednosť za kvalitu svoje práce |
zodpovednosť za plnenie svojich úloh a povinností |
Hodnotená spôsobilosť
- definovať vlastnosti, zloženie a uchovávateľnosť surového mlieka ako suroviny
- charakterizovať hlavné skupiny mikroorganizmov zodpovedných za mikrobiologickú kvalitu surového mlieka
- vymenovať možné cudzorodé látky prítomné v mlieku
- charakterizovať hlavné patogénne baktérie, ktoré sa môžu v surovom mlieku vyskytovať
- charakterizovať cesty primárnej a sekundárnej kontaminácie surovín používaných v potravinárskej výrobe
- popísať vplyv faktorov prostredia potravín na správanie sa mikroorganizmov
- definovať základné vlastnosti mlieka - senzorické znaky a odchýlky mlieka
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
definovať základné vlastnosti surového mlieka a podmienky jeho uchovávania | ústna metóda |
charakterizovať mikroflóru surového mlieka, zdroje jeho kontaminácie a požiadavky na kvalitu surového mlieka | ústna metóda |
vymenovať a popísať patogénne baktérie, ktoré sa môžu nachádzať v surovom mlieku, identifikovať zdroje a cesty kontaminácie | ústna metóda |
vymenovať a zhodnotiť vplyv faktorov na správanie mikroorganizmov v potravinách | ústna metóda |
vymenovať cudzorodé látky prítomné v mlieku | ústna metóda |
popísať cesty primárnej a sekundárnej kontaminácie surovín používaných v potravinárskej výrobe | ústna metóda |
popísať základné vlastnosti mlieka - senzorické znaky a odchýlky mlieka | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70 %.
Hodnotená spôsobilosť
- charakterizovať technologické postupy pri spracovaní mlieka
- charakterizovať technologické postupy pri výrobe mliečnych výrobkov
- popísať proces syrenia a funkciu syridla
- popísať procesy pri výrobe syrov a podmienky ich zretia
- charakterizovať procesy kyslomliečnych fermentácií
- definovať opatrenia proti nežiaducim mikroorganizmom v záujme zabezpečenia zdravotnej a hygienickej neškodnosti potravín
- senzoricky zhodnotiť mlieko a mliečne výrobky
- charakterizovať podmienky uchovávania mliečnych výrobkov a podmienky pre ich expedíciu a transport
- charakterizovať časti a funkciu strojov a zariadení v mliekarskej výrobe
- popísať význam a spôsoby chladenia mlieka a mliečnych výrobkov
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
vymenovať a vysvetliť technologické procesy a postupy pri spracovaní mlieka | ústna metóda |
vymenovať a vysvetliť technologické procesy a postupy a výrobe mliečnych výrobkov | ústna metóda |
popísať podstatu kyslomliečnych fermentácií a základné postupy výroby kyslomliečnych výrobkov | ústna metóda |
charakterizovať technologické postupy výroby syrov s dôrazom na procesy syrenia mlieka a zretia syrov | ústna metóda |
na konkrétnom príklade mlieka alebo mliečnych výrobkov definovať hlavné faktory ovplyvňujúce ich kvalitu a bezpečnosť | písomná metóda |
definovať význam pasterizácie, technologické zariadenia a kontrola a hodnotenie účinnosti pasterizácie | ústna metóda |
popísať organoleptické vlastnosti mlieka a mliečnych výrobkov | ústna metóda |
na konkrétnom príklade zhodnotiť senzorické vlastnosti mlieka alebo mliečneho výrobku | praktické skúšanie |
Definovať podmienky uchovávania pre jednotlivé mliečne výrobky | ústna metóda |
popísať časti technologických zariadení v mliekarstve | ústna metóda |
definovať funkcie jednotlivých technologických zariadení alebo ich častí | ústna metóda |
definovať podmienky pre expediciu a transport finálnych výrobkov | ústna metóda |
charakterizovať význam chladenia a spôsoby chladienia mlieka a mliečnych výrobkov | ústna metóda |
charakterizovať procesy pri výrobe syrov a podmienky ich zretia | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70 %.
Hodnotená spôsobilosť
- definovať hygienické podmienky výroby potravín
- popísať sanitačné postupy používané v mliekarstve
- definovať vlastnosti čistiacich a dezinfekčných prostriedkov používaných v mliekarstve
- charakterizovať základy systému HACCP
- popísať zásady odberu vzoriek mlieka mlieka a mliečnych výrobkov
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
popísať procesy čistenia a dezinfekcie a hlavné čistiace a dezinfekčné látky používané v mliekarstve | ústna metóda |
charakterizovať hygienické podmienky výroby potravín s dôrazom na systém HACCP | ústna metóda |
definovať význam a zásady správneho odberu vzoriek mlieka a mliečnych výrobkov | ústna metóda |
na príklade výroby alebo výrobku definovať opatrenia proti nežiaducim mikroorganizmom v záujme zabezpečenia zdravotnej a hygienickej neškodnosti potravín | ústna metóda |
popísať vlastnosti čistiacich a dezinfekčných prostriedkov používaných v mliekarstve | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70 %.
Hodnotená spôsobilosť
- definovať zásady dodržiavania BOZP a PO
- popísať využitie PC pri práci
- popísať základnú legislatívu súvisiacu s výrobou potravín s dôrazom na spracovanie mlieka a výrobu mliečných výrobkov
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
popísať využitie tabuľkového procesora a jeho využitie v praxi | ústna metóda |
popísať zásady a hlavné preventívne opatrenia pri BOZP a PO | ústna metóda |
definovať, ktoré z Nariadení EÚ a zákony SR sa dotýka spracovania mlieka a výroby mliečnych výrobkov | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70 %.
Hodnotená spôsobilosť
- obsluhovať a používať technologické zariadenia na spracovanie mlieka a výrobu mliečnych výrobkov
- aplikovať technologické postupy
- postupovať podľa receptúr pri výrobe mliečnych výrobkov
- aplikovať normy a parametre kvality
- aplikovať zásady HACCP
- aplikovať zásady pri manipulácii s medziproduktmi a vedľajšími produktmi a pri likvidácií obalového a iného materiálu
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
predviesť obsluhu zadaného technologického zariadenia | praktické skúšanie |
zhodnotiť vykonateľnosť predloženého technologického postupu výroby vybraného mliečneho výrobku | ústna metóda |
vymenovať nápravné opatrenia pri prekročení kritického limitu pri pasterizácii | ústna metóda |
vymenovať opatrenia pri prekročení operačného limitu pri pasterizácii | ústna metóda |
zhodnotiť vykonateľnosť predložených návrhov receptúr a predviesť výrobu zadaného mliečneho výrobku | praktické skúšanie |
popísať a aplikovať normy a kritériá kvality pre výrobu konkrétneho mliečneho výrobku | ústna metóda |
popísať podmienky manipulácie a dočasného uchovávania medziproduktov, vedľajších produktov a odpadových materiálov z výroby | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70 %.
Hodnotená spôsobilosť
- aplikovať prácu na PC s tabuľkovým procesorom
- aplikovať predpisy BOZP a PO na pracovisku
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
s využitím tabuľkového procesora zosumarizovať a sprehľadniť záznamy z výroby | praktické skúšanie |
vyriešiť drobné nedostatky, napr. spojiť ventil s potrubím pri dodržaní BOZP a PO | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70 %.
Metodické usmernenia |
---|
Zákon 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 72-90 a § 109-111. |