Spracovateľ mlieka a výrobca mliečnych výrobkov

Kód kvalifikácie

U7513001-00895

Úroveň SKKR

4

SK ISCO-08

7513001

Sektorová rada

Potravinárstvo

Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti
definovať vlastnosti, zloženie a uchovávateľnosť surového mlieka ako suroviny
charakterizovať cesty primárnej a sekundárnej kontaminácie surovín používaných v potravinárskej výrobe
charakterizovať hlavné skupiny mikroorganizmov zodpovedných za mikrobiologickú kvalitu surového mlieka
charakterizovať hlavné patogénne baktérie, ktoré sa môžu v surovom mlieku vyskytovať
vymenovať možné cudzorodé látky prítomné v mlieku
popísať proces syrenia a funkciu syridla
charakterizovať technologické postupy pri spracovaní mlieka
popísať vplyv faktorov prostredia potravín na správanie sa mikroorganizmov
charakterizovať technologické postupy pri výrobe mliečnych výrobkov
definovať opatrenia proti nežiaducim mikroorganizmom v záujme zabezpečenia zdravotnej a hygienickej neškodnosti potravín
popísať sanitačné postupy používané v mliekarstve
definovať vlastnosti čistiacich a dezinfekčných prostriedkov používaných v mliekarstve
definovať hygienické podmienky výroby potravín
charakterizovať základy systému HACCP
definovať zásady dodržiavania BOZP a PO
popísať využitie PC pri práci
charakterizovať procesy kyslomliečnych fermentácií
popísať procesy pri výrobe syrov a podmienky ich zretia
popísať základnú legislatívu súvisiacu s výrobou potravín s dôrazom na spracovanie mlieka a výrobu mliečných výrobkov
charakterizovať podmienky uchovávania mliečnych výrobkov a podmienky pre ich expedíciu a transport
charakterizovať časti a funkciu strojov a zariadení v mliekarskej výrobe
popísať zásady odberu vzoriek mlieka mlieka a mliečnych výrobkov
popísať význam a spôsoby chladenia mlieka a mliečnych výrobkov
Zručnosti
aplikovať predpisy BOZP a PO na pracovisku
aplikovať normy a parametre kvality
aplikovať zásady pri manipulácii s medziproduktmi a vedľajšími produktmi a pri likvidácií obalového a iného materiálu
obsluhovať a používať technologické zariadenia na spracovanie mlieka a výrobu mliečnych výrobkov
aplikovať technologické postupy
postupovať podľa receptúr pri výrobe mliečnych výrobkov
aplikovať zásady HACCP
aplikovať prácu na PC s tabuľkovým procesorom
senzoricky zhodnotiť mlieko a mliečne výrobky
Kompetencie
samostatnosť pri obsluhe strojov a zariadení
samostatnosť pri výrobe produktov
schopnosť pracovať v tíme
zodpovednosť za kvalitu svoje práce
zodpovednosť za plnenie svojich úloh a povinností

Hodnotená spôsobilosť

  • definovať vlastnosti, zloženie a uchovávateľnosť surového mlieka ako suroviny
  • charakterizovať hlavné skupiny mikroorganizmov zodpovedných za mikrobiologickú kvalitu surového mlieka
  • vymenovať možné cudzorodé látky prítomné v mlieku
  • charakterizovať hlavné patogénne baktérie, ktoré sa môžu v surovom mlieku vyskytovať
  • charakterizovať cesty primárnej a sekundárnej kontaminácie surovín používaných v potravinárskej výrobe
  • popísať vplyv faktorov prostredia potravín na správanie sa mikroorganizmov
  • definovať základné vlastnosti mlieka - senzorické znaky a odchýlky mlieka
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
definovať základné vlastnosti surového mlieka a podmienky jeho uchovávaniaústna metóda
charakterizovať mikroflóru surového mlieka, zdroje jeho kontaminácie a požiadavky na kvalitu surového mliekaústna metóda
vymenovať a popísať patogénne baktérie, ktoré sa môžu nachádzať v surovom mlieku, identifikovať zdroje a cesty kontaminácieústna metóda
vymenovať a zhodnotiť vplyv faktorov na správanie mikroorganizmov v potravináchústna metóda
vymenovať cudzorodé látky prítomné v mliekuústna metóda
popísať cesty primárnej a sekundárnej kontaminácie surovín používaných v potravinárskej výrobeústna metóda
popísať základné vlastnosti mlieka - senzorické znaky a odchýlky mliekaústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na  70 %.

Hodnotená spôsobilosť

  • charakterizovať technologické postupy pri spracovaní mlieka
  • charakterizovať technologické postupy pri výrobe mliečnych výrobkov
  • popísať proces syrenia a funkciu syridla
  • popísať procesy pri výrobe syrov a podmienky ich zretia
  • charakterizovať procesy kyslomliečnych fermentácií
  • definovať opatrenia proti nežiaducim mikroorganizmom v záujme zabezpečenia zdravotnej a hygienickej neškodnosti potravín
  • senzoricky zhodnotiť mlieko a mliečne výrobky
  • charakterizovať podmienky uchovávania mliečnych výrobkov a podmienky pre ich expedíciu a transport
  • charakterizovať časti a funkciu strojov a zariadení v mliekarskej výrobe
  • popísať význam a spôsoby chladenia mlieka a mliečnych výrobkov
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
vymenovať a vysvetliť technologické procesy a postupy pri spracovaní mliekaústna metóda
vymenovať a vysvetliť technologické procesy a postupy a výrobe mliečnych výrobkovústna metóda
popísať podstatu kyslomliečnych fermentácií a základné postupy výroby kyslomliečnych výrobkovústna metóda
charakterizovať technologické postupy výroby syrov s dôrazom na procesy syrenia mlieka a zretia syrovústna metóda
na konkrétnom príklade mlieka alebo mliečnych výrobkov definovať hlavné faktory ovplyvňujúce ich kvalitu a bezpečnosťpísomná metóda
definovať význam pasterizácie, technologické zariadenia a kontrola a hodnotenie účinnosti pasterizácieústna metóda
popísať organoleptické vlastnosti mlieka a mliečnych výrobkovústna metóda
na konkrétnom príklade zhodnotiť senzorické vlastnosti mlieka alebo mliečneho výrobkupraktické skúšanie
Definovať podmienky uchovávania pre jednotlivé mliečne výrobkyústna metóda
popísať časti technologických zariadení v mliekarstveústna metóda
definovať funkcie jednotlivých technologických zariadení alebo ich častíústna metóda
definovať podmienky pre expediciu a transport finálnych výrobkovústna metóda
charakterizovať význam chladenia a spôsoby chladienia mlieka a mliečnych výrobkovústna metóda
charakterizovať procesy pri výrobe syrov a podmienky ich zretiaústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na  70 %.

Hodnotená spôsobilosť

  • definovať hygienické podmienky výroby potravín
  • popísať sanitačné postupy používané v mliekarstve
  • definovať vlastnosti čistiacich a dezinfekčných prostriedkov používaných v mliekarstve
  • charakterizovať základy systému HACCP
  • popísať zásady odberu vzoriek mlieka mlieka a mliečnych výrobkov
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
popísať procesy čistenia a dezinfekcie a hlavné čistiace a dezinfekčné látky používané v mliekarstveústna metóda
charakterizovať hygienické podmienky výroby potravín s dôrazom na systém HACCPústna metóda
definovať význam a zásady správneho odberu vzoriek mlieka a mliečnych výrobkovústna metóda
na príklade výroby alebo výrobku definovať opatrenia proti nežiaducim mikroorganizmom v záujme zabezpečenia zdravotnej a hygienickej neškodnosti potravínústna metóda
popísať vlastnosti čistiacich a dezinfekčných prostriedkov používaných v mliekarstveústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na  70 %.

Hodnotená spôsobilosť

  • definovať zásady dodržiavania BOZP a PO
  • popísať využitie PC pri práci
  • popísať základnú legislatívu súvisiacu s výrobou potravín s dôrazom na spracovanie mlieka a výrobu mliečných výrobkov
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
popísať využitie tabuľkového procesora a jeho využitie v praxiústna metóda
popísať zásady a hlavné preventívne opatrenia pri BOZP a POústna metóda
definovať, ktoré z Nariadení EÚ a zákony SR sa dotýka spracovania mlieka a výroby mliečnych výrobkovústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na  70 %.

Hodnotená spôsobilosť

  • obsluhovať a používať technologické zariadenia na spracovanie mlieka a výrobu mliečnych výrobkov
  • aplikovať technologické postupy
  • postupovať podľa receptúr pri výrobe mliečnych výrobkov
  • aplikovať normy a parametre kvality
  • aplikovať zásady HACCP
  • aplikovať zásady pri manipulácii s medziproduktmi a vedľajšími produktmi a pri likvidácií obalového a iného materiálu
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
predviesť obsluhu zadaného technologického zariadeniapraktické skúšanie
zhodnotiť vykonateľnosť predloženého technologického postupu výroby vybraného mliečneho výrobkuústna metóda
vymenovať nápravné opatrenia pri prekročení kritického limitu pri pasterizáciiústna metóda
vymenovať opatrenia pri prekročení operačného limitu pri pasterizáciiústna metóda
zhodnotiť vykonateľnosť predložených návrhov receptúr a predviesť výrobu zadaného mliečneho výrobkupraktické skúšanie
popísať a aplikovať normy a kritériá kvality pre výrobu konkrétneho mliečneho výrobkuústna metóda
popísať podmienky manipulácie a dočasného uchovávania medziproduktov, vedľajších produktov a odpadových materiálov z výrobyústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na  70 %.

Hodnotená spôsobilosť

  • aplikovať prácu na PC s tabuľkovým procesorom
  • aplikovať predpisy BOZP a PO na pracovisku
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
s využitím tabuľkového procesora zosumarizovať a sprehľadniť záznamy z výrobypraktické skúšanie
vyriešiť drobné nedostatky, napr. spojiť ventil s potrubím pri dodržaní BOZP a POpraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na  70 %.

Metodické usmernenia

Zákon 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 72-90 a § 109-111.