Spracovateľ mlieka a výrobca mliečnych výrobkov
Kód kvalifikácie
U7513001-00895
Úroveň SKKR
4
SK ISCO-08
7513001
Sektorová rada
Potravinárstvo
Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
| Vedomosti |
|---|
| definovať vlastnosti, zloženie a uchovávateľnosť surového mlieka ako suroviny |
| charakterizovať cesty primárnej a sekundárnej kontaminácie surovín používaných v potravinárskej výrobe |
| charakterizovať hlavné skupiny mikroorganizmov zodpovedných za mikrobiologickú kvalitu surového mlieka |
| charakterizovať hlavné patogénne baktérie, ktoré sa môžu v surovom mlieku vyskytovať |
| vymenovať možné cudzorodé látky prítomné v mlieku |
| popísať proces syrenia a funkciu syridla |
| charakterizovať technologické postupy pri spracovaní mlieka |
| popísať vplyv faktorov prostredia potravín na správanie sa mikroorganizmov |
| charakterizovať technologické postupy pri výrobe mliečnych výrobkov |
| definovať opatrenia proti nežiaducim mikroorganizmom v záujme zabezpečenia zdravotnej a hygienickej neškodnosti potravín |
| popísať sanitačné postupy používané v mliekarstve |
| definovať vlastnosti čistiacich a dezinfekčných prostriedkov používaných v mliekarstve |
| definovať hygienické podmienky výroby potravín |
| charakterizovať základy systému HACCP |
| definovať zásady dodržiavania BOZP a PO |
| popísať využitie PC pri práci |
| charakterizovať procesy kyslomliečnych fermentácií |
| popísať procesy pri výrobe syrov a podmienky ich zretia |
| popísať základnú legislatívu súvisiacu s výrobou potravín s dôrazom na spracovanie mlieka a výrobu mliečných výrobkov |
| charakterizovať podmienky uchovávania mliečnych výrobkov a podmienky pre ich expedíciu a transport |
| charakterizovať časti a funkciu strojov a zariadení v mliekarskej výrobe |
| popísať zásady odberu vzoriek mlieka mlieka a mliečnych výrobkov |
| popísať význam a spôsoby chladenia mlieka a mliečnych výrobkov |
| Zručnosti |
|---|
| aplikovať predpisy BOZP a PO na pracovisku |
| aplikovať normy a parametre kvality |
| aplikovať zásady pri manipulácii s medziproduktmi a vedľajšími produktmi a pri likvidácií obalového a iného materiálu |
| obsluhovať a používať technologické zariadenia na spracovanie mlieka a výrobu mliečnych výrobkov |
| aplikovať technologické postupy |
| postupovať podľa receptúr pri výrobe mliečnych výrobkov |
| aplikovať zásady HACCP |
| aplikovať prácu na PC s tabuľkovým procesorom |
| senzoricky zhodnotiť mlieko a mliečne výrobky |
| Kompetencie |
|---|
| samostatnosť pri obsluhe strojov a zariadení |
| samostatnosť pri výrobe produktov |
| schopnosť pracovať v tíme |
| zodpovednosť za kvalitu svoje práce |
| zodpovednosť za plnenie svojich úloh a povinností |
Hodnotená spôsobilosť
- definovať vlastnosti, zloženie a uchovávateľnosť surového mlieka ako suroviny
- charakterizovať hlavné skupiny mikroorganizmov zodpovedných za mikrobiologickú kvalitu surového mlieka
- vymenovať možné cudzorodé látky prítomné v mlieku
- charakterizovať hlavné patogénne baktérie, ktoré sa môžu v surovom mlieku vyskytovať
- charakterizovať cesty primárnej a sekundárnej kontaminácie surovín používaných v potravinárskej výrobe
- popísať vplyv faktorov prostredia potravín na správanie sa mikroorganizmov
- definovať základné vlastnosti mlieka - senzorické znaky a odchýlky mlieka
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| definovať základné vlastnosti surového mlieka a podmienky jeho uchovávania | ústna metóda |
| charakterizovať mikroflóru surového mlieka, zdroje jeho kontaminácie a požiadavky na kvalitu surového mlieka | ústna metóda |
| vymenovať a popísať patogénne baktérie, ktoré sa môžu nachádzať v surovom mlieku, identifikovať zdroje a cesty kontaminácie | ústna metóda |
| vymenovať a zhodnotiť vplyv faktorov na správanie mikroorganizmov v potravinách | ústna metóda |
| vymenovať cudzorodé látky prítomné v mlieku | ústna metóda |
| popísať cesty primárnej a sekundárnej kontaminácie surovín používaných v potravinárskej výrobe | ústna metóda |
| popísať základné vlastnosti mlieka - senzorické znaky a odchýlky mlieka | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70 %.
Hodnotená spôsobilosť
- charakterizovať technologické postupy pri spracovaní mlieka
- charakterizovať technologické postupy pri výrobe mliečnych výrobkov
- popísať proces syrenia a funkciu syridla
- popísať procesy pri výrobe syrov a podmienky ich zretia
- charakterizovať procesy kyslomliečnych fermentácií
- definovať opatrenia proti nežiaducim mikroorganizmom v záujme zabezpečenia zdravotnej a hygienickej neškodnosti potravín
- senzoricky zhodnotiť mlieko a mliečne výrobky
- charakterizovať podmienky uchovávania mliečnych výrobkov a podmienky pre ich expedíciu a transport
- charakterizovať časti a funkciu strojov a zariadení v mliekarskej výrobe
- popísať význam a spôsoby chladenia mlieka a mliečnych výrobkov
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| vymenovať a vysvetliť technologické procesy a postupy pri spracovaní mlieka | ústna metóda |
| vymenovať a vysvetliť technologické procesy a postupy a výrobe mliečnych výrobkov | ústna metóda |
| popísať podstatu kyslomliečnych fermentácií a základné postupy výroby kyslomliečnych výrobkov | ústna metóda |
| charakterizovať technologické postupy výroby syrov s dôrazom na procesy syrenia mlieka a zretia syrov | ústna metóda |
| na konkrétnom príklade mlieka alebo mliečnych výrobkov definovať hlavné faktory ovplyvňujúce ich kvalitu a bezpečnosť | písomná metóda |
| definovať význam pasterizácie, technologické zariadenia a kontrola a hodnotenie účinnosti pasterizácie | ústna metóda |
| popísať organoleptické vlastnosti mlieka a mliečnych výrobkov | ústna metóda |
| na konkrétnom príklade zhodnotiť senzorické vlastnosti mlieka alebo mliečneho výrobku | praktické skúšanie |
| Definovať podmienky uchovávania pre jednotlivé mliečne výrobky | ústna metóda |
| popísať časti technologických zariadení v mliekarstve | ústna metóda |
| definovať funkcie jednotlivých technologických zariadení alebo ich častí | ústna metóda |
| definovať podmienky pre expediciu a transport finálnych výrobkov | ústna metóda |
| charakterizovať význam chladenia a spôsoby chladienia mlieka a mliečnych výrobkov | ústna metóda |
| charakterizovať procesy pri výrobe syrov a podmienky ich zretia | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70 %.
Hodnotená spôsobilosť
- definovať hygienické podmienky výroby potravín
- popísať sanitačné postupy používané v mliekarstve
- definovať vlastnosti čistiacich a dezinfekčných prostriedkov používaných v mliekarstve
- charakterizovať základy systému HACCP
- popísať zásady odberu vzoriek mlieka mlieka a mliečnych výrobkov
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| popísať procesy čistenia a dezinfekcie a hlavné čistiace a dezinfekčné látky používané v mliekarstve | ústna metóda |
| charakterizovať hygienické podmienky výroby potravín s dôrazom na systém HACCP | ústna metóda |
| definovať význam a zásady správneho odberu vzoriek mlieka a mliečnych výrobkov | ústna metóda |
| na príklade výroby alebo výrobku definovať opatrenia proti nežiaducim mikroorganizmom v záujme zabezpečenia zdravotnej a hygienickej neškodnosti potravín | ústna metóda |
| popísať vlastnosti čistiacich a dezinfekčných prostriedkov používaných v mliekarstve | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70 %.
Hodnotená spôsobilosť
- definovať zásady dodržiavania BOZP a PO
- popísať využitie PC pri práci
- popísať základnú legislatívu súvisiacu s výrobou potravín s dôrazom na spracovanie mlieka a výrobu mliečných výrobkov
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| popísať využitie tabuľkového procesora a jeho využitie v praxi | ústna metóda |
| popísať zásady a hlavné preventívne opatrenia pri BOZP a PO | ústna metóda |
| definovať, ktoré z Nariadení EÚ a zákony SR sa dotýka spracovania mlieka a výroby mliečnych výrobkov | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70 %.
Hodnotená spôsobilosť
- obsluhovať a používať technologické zariadenia na spracovanie mlieka a výrobu mliečnych výrobkov
- aplikovať technologické postupy
- postupovať podľa receptúr pri výrobe mliečnych výrobkov
- aplikovať normy a parametre kvality
- aplikovať zásady HACCP
- aplikovať zásady pri manipulácii s medziproduktmi a vedľajšími produktmi a pri likvidácií obalového a iného materiálu
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| predviesť obsluhu zadaného technologického zariadenia | praktické skúšanie |
| zhodnotiť vykonateľnosť predloženého technologického postupu výroby vybraného mliečneho výrobku | ústna metóda |
| vymenovať nápravné opatrenia pri prekročení kritického limitu pri pasterizácii | ústna metóda |
| vymenovať opatrenia pri prekročení operačného limitu pri pasterizácii | ústna metóda |
| zhodnotiť vykonateľnosť predložených návrhov receptúr a predviesť výrobu zadaného mliečneho výrobku | praktické skúšanie |
| popísať a aplikovať normy a kritériá kvality pre výrobu konkrétneho mliečneho výrobku | ústna metóda |
| popísať podmienky manipulácie a dočasného uchovávania medziproduktov, vedľajších produktov a odpadových materiálov z výroby | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70 %.
Hodnotená spôsobilosť
- aplikovať prácu na PC s tabuľkovým procesorom
- aplikovať predpisy BOZP a PO na pracovisku
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| s využitím tabuľkového procesora zosumarizovať a sprehľadniť záznamy z výroby | praktické skúšanie |
| vyriešiť drobné nedostatky, napr. spojiť ventil s potrubím pri dodržaní BOZP a PO | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70 %.
| Metodické usmernenia |
|---|
Zákon 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 72-90 a § 109-111. |