Spracovateľ hrozna a vína
Kód kvalifikácie
U7514008-00892
Úroveň SKKR
4
SK ISCO-08
7514008
Sektorová rada
Potravinárstvo
Vedomosti |
---|
popísať zásady BOZP a PO |
definovať vinárstvo v podmienkach SR |
formulovať zásady správnej výrobnej a hygienickej praxe pri výrobe vín |
vysvetliť legislatíve predpisy z oblasti vinárstva |
charakterizovať suroviny na výrobu vína a podmienky ich skladovania |
vysvetliť chemické a fyzikálne procesy pri výrobe vína |
charakterizovať systémy a štandardy kvality v potravinárstve |
definovať zásady potravinárskej chémie a konzervárenskej technológie |
Zručnosti |
---|
dodržiavať zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci |
aplikovať zásady a postupy senzorického hodnotenia vín a vínnych produktov |
plánovať výrobu druhov vín podľa časového harmonogramu |
voliť vhodné technologické postupy pri výrobe vín v závislosti od kvality druhu a spracovania hrozna |
nastavovať parametre kvasného procesu a vlastností vín pri dodržaní technologického postupu |
pripravovať a vyberať suroviny podľa kvality pre výrobu vín |
určovať odrody viniča |
odoberať vzorky pri výrobe vín pre laboratórnu analýzu |
posudzovať akostné parametre viniča |
obsluhovať zariadenia pre výrobu vín |
udržiavať vinárske stroje a zariadenia v požadovanom stave |
určovať spôsob skladovania vín a surovín pre ich výrobu |
aplikovať zásady pri zhromažďovaní, skladovaní a likvidácií odpadu pri výrobe vín |
využívať IKT pri výrobe vína |
Kompetencie |
---|
tvorivosť a zodpovednosť za svoj výkon |
schopnosť analyzovať a riešiť problémy |
samostatnosť pri výrobe produktov |
samostatnosť pri organizácii a plánovaní práce |
pružnosť v myslení (adaptabilita, flexibilita, improvizačné spôsobilosti) |
schopnosť riadiť menší kolektív |
Hodnotená spôsobilosť
- formulovať zásady správnej výrobnej a hygienickej praxe pri výrobe vín
- vysvetliť legislatíve predpisy z oblasti vinárstva
- definovať zásady potravinárskej chémie a konzervárenskej technológie
- vysvetliť chemické a fyzikálne procesy pri výrobe vína
- charakterizovať systémy a štandardy kvality v potravinárstve
- popísať zásady BOZP a PO
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
charakterizovať základné princípy hygienickej výroby potravín, BOZP a PO s dôrazom na hygienickú legislatívu ("hygienický balíček") EÚ | ústna metóda |
popísať základné legislatívne predpisy z oblasti vinárstva | ústna metóda |
popísať chemické a fyzikálne procesy pri výrobe vína | ústna metóda |
definovať potravinársku chémiu a konzervárenské technológie | ústna metóda |
definovať základy princípov HACCP | ústna metóda |
popísať základné štandardy kvality v potravinárstve | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- definovať vinárstvo v podmienkach SR
- charakterizovať suroviny na výrobu vína a podmienky ich skladovania
- určovať spôsob skladovania vín a surovín pre ich výrobu
- aplikovať zásady pri zhromažďovaní, skladovaní a likvidácií odpadu pri výrobe vín
- pripravovať a vyberať suroviny podľa kvality pre výrobu vín
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
charakterizovať vinárstvo a jeho históriu v podmienkach SR | ústna metóda |
vymenovať vínne oblasti v SR | ústna metóda |
vymenovať potravinárske suroviny a podmienky ich skladovania | ústna metóda |
charakterizovať potravinárske suroviny pre výrobu vín | ústna metóda |
charakterizovať princípy skladovania vín | ústna metóda |
popísať a predviesť procesy zaobchádzania s odpadom a jeho likvidáciou | ústna metóda |
predviesť a správne zostaviť suroviny pre výrobu konkrétnej odrody vína | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70%
Hodnotená spôsobilosť
- určovať odrody viniča
- posudzovať akostné parametre viniča
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
správne určiť odrodu viniča na základe obrazových podkladov | praktické skúšanie |
popísať odrodovú skladbu vo vybranej oblasi | písomná metóda |
popísať akostné parametre jednotlivých druhov viniča | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70%
Hodnotená spôsobilosť
- nastavovať parametre kvasného procesu a vlastností vín pri dodržaní technologického postupu
- odoberať vzorky pri výrobe vín pre laboratórnu analýzu
- plánovať výrobu druhov vín podľa časového harmonogramu
- aplikovať zásady a postupy senzorického hodnotenia vín a vínnych produktov
- voliť vhodné technologické postupy pri výrobe vín v závislosti od kvality druhu a spracovania hrozna
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
charakterizovať odber vzoriek pre laboratórnu analýzu | ústna metóda |
popísať spôsob posudzovania akostných parametrov viniča | ústna metóda |
predviesť odber vopred určených vzoriek pre laboratórnu analýzu | praktické skúšanie |
predviesť senzorické hodnotenie vín a vínnych produktov (degustácia vína) | praktické skúšanie |
predviesť aplikáciu surovín pri kvasnom procese a popísať jeho proces | praktické skúšanie |
popísať základné metódy úpravy vlastností vín | ústna metóda |
naplánovať správny technologický postup výroby vína pri vopred určenej odrode viniča | písomná metóda |
naplánovať výrobu zadaných druhov vín podľa časového harmonogramu | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70%
Hodnotená spôsobilosť
- obsluhovať zariadenia pre výrobu vín
- udržiavať vinárske stroje a zariadenia v požadovanom stave
- využívať IKT pri výrobe vína
- dodržiavať zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
vytvoriť prezentáciu v ppt podľa zadania na prezentáciu produktov z viniča | praktické skúšanie |
popísať a predviesť spôsob práce s vybraným zariadením na výrobu vína pri dodržaní BOZP a PO | praktické skúšanie |
popísať a predviesť kontrolu, údržbu a čistenie vybraného zariadenia na výrobu vín | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70%
Metodické usmernenia |
---|
Formálne vzdelávanie: Zákon 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 72-90 a § 109-111. Neformálne vzdelávanie: Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, §17 a §18. |