Spracovateľ hrozna a vína

Kód kvalifikácie

U7514008-00892

Úroveň SKKR

4

SK ISCO-08

7514008

Sektorová rada

Potravinárstvo

Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti
popísať zásady BOZP a PO
definovať vinárstvo v podmienkach SR
formulovať zásady správnej výrobnej a hygienickej praxe pri výrobe vín
vysvetliť legislatíve predpisy z oblasti vinárstva
charakterizovať suroviny na výrobu vína a podmienky ich skladovania
vysvetliť chemické a fyzikálne procesy pri výrobe vína
charakterizovať systémy a štandardy kvality v potravinárstve
definovať zásady potravinárskej chémie a konzervárenskej technológie
Zručnosti
dodržiavať zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci
aplikovať zásady a postupy senzorického hodnotenia vín a vínnych produktov
plánovať výrobu druhov vín podľa časového harmonogramu
voliť vhodné technologické postupy pri výrobe vín v závislosti od kvality druhu a spracovania hrozna
nastavovať parametre kvasného procesu a vlastností vín pri dodržaní technologického postupu
pripravovať a vyberať suroviny podľa kvality pre výrobu vín
určovať odrody viniča
odoberať vzorky pri výrobe vín pre laboratórnu analýzu
posudzovať akostné parametre viniča
obsluhovať zariadenia pre výrobu vín
udržiavať vinárske stroje a zariadenia v požadovanom stave
určovať spôsob skladovania vín a surovín pre ich výrobu
aplikovať zásady pri zhromažďovaní, skladovaní a likvidácií odpadu pri výrobe vín
využívať IKT pri výrobe vína
Kompetencie
tvorivosť a zodpovednosť za svoj výkon
schopnosť analyzovať a riešiť problémy
samostatnosť pri výrobe produktov
samostatnosť pri organizácii a plánovaní práce
pružnosť v myslení (adaptabilita, flexibilita, improvizačné spôsobilosti)
schopnosť riadiť menší kolektív

Hodnotená spôsobilosť

  • formulovať zásady správnej výrobnej a hygienickej praxe pri výrobe vín
  • vysvetliť legislatíve predpisy z oblasti vinárstva
  • definovať zásady potravinárskej chémie a konzervárenskej technológie
  • vysvetliť chemické a fyzikálne procesy pri výrobe vína
  • charakterizovať systémy a štandardy kvality v potravinárstve
  • popísať zásady BOZP a PO
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
charakterizovať základné princípy hygienickej výroby potravín, BOZP a PO s dôrazom na hygienickú legislatívu ("hygienický balíček") EÚústna metóda
popísať základné legislatívne predpisy z oblasti vinárstvaústna metóda
popísať chemické a fyzikálne procesy pri výrobe vínaústna metóda
definovať potravinársku chémiu a konzervárenské technológieústna metóda
definovať základy princípov HACCPústna metóda
popísať základné štandardy kvality v potravinárstveústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70%.

Hodnotená spôsobilosť

  • definovať vinárstvo v podmienkach SR
  • charakterizovať suroviny na výrobu vína a podmienky ich skladovania
  • určovať spôsob skladovania vín a surovín pre ich výrobu
  • aplikovať zásady pri zhromažďovaní, skladovaní a likvidácií odpadu pri výrobe vín
  • pripravovať a vyberať suroviny podľa kvality pre výrobu vín
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
charakterizovať vinárstvo a jeho históriu v podmienkach SRústna metóda
vymenovať vínne oblasti v SRústna metóda
vymenovať potravinárske suroviny a podmienky ich skladovaniaústna metóda
charakterizovať potravinárske suroviny pre výrobu vínústna metóda
charakterizovať princípy skladovania vínústna metóda
popísať a predviesť procesy zaobchádzania s odpadom a jeho likvidáciouústna metóda
predviesť a správne zostaviť suroviny pre výrobu konkrétnej odrody vínapraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70%

Hodnotená spôsobilosť

  • určovať odrody viniča
  • posudzovať akostné parametre viniča
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
správne určiť odrodu viniča na základe obrazových podkladovpraktické skúšanie
popísať odrodovú skladbu vo vybranej oblasipísomná metóda
popísať akostné parametre jednotlivých druhov viničaústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70%

Hodnotená spôsobilosť

  • nastavovať parametre kvasného procesu a vlastností vín pri dodržaní technologického postupu
  • odoberať vzorky pri výrobe vín pre laboratórnu analýzu
  • plánovať výrobu druhov vín podľa časového harmonogramu
  • aplikovať zásady a postupy senzorického hodnotenia vín a vínnych produktov
  • voliť vhodné technologické postupy pri výrobe vín v závislosti od kvality druhu a spracovania hrozna
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
charakterizovať odber vzoriek pre laboratórnu analýzuústna metóda
popísať spôsob posudzovania akostných parametrov viničaústna metóda
predviesť odber vopred určených vzoriek pre laboratórnu analýzupraktické skúšanie
predviesť senzorické hodnotenie vín a vínnych produktov (degustácia vína)praktické skúšanie
predviesť aplikáciu surovín pri kvasnom procese a popísať jeho procespraktické skúšanie
popísať základné metódy úpravy vlastností vínústna metóda
naplánovať správny technologický postup výroby vína pri vopred určenej odrode viničapísomná metóda
naplánovať výrobu zadaných druhov vín podľa časového harmonogramupraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70%

Hodnotená spôsobilosť

  • obsluhovať zariadenia pre výrobu vín
  • udržiavať vinárske stroje a zariadenia v požadovanom stave
  • využívať IKT pri výrobe vína
  • dodržiavať zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
vytvoriť prezentáciu v ppt podľa zadania na prezentáciu produktov z viničapraktické skúšanie
popísať a predviesť spôsob práce s vybraným zariadením na výrobu vína pri dodržaní BOZP a POpraktické skúšanie
popísať a predviesť kontrolu, údržbu a čistenie vybraného zariadenia na výrobu vínpraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70%

Metodické usmernenia

Formálne vzdelávanie:

Zákon 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 72-90 a § 109-111.

Neformálne vzdelávanie:

Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, §17 a §18.