Špecialista kontroly kvality, hygieny a bezpečnosti v potravinárskej výrobe
Kód kvalifikácie
C2141003-00888
Úroveň SKKR
7
SK ISCO-08
2141003
Sektorová rada
Potravinárstvo
Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
| Vedomosti |
|---|
| vysvetliť zásady BOZP a PO |
| definovať a opísať zásady správnej výrobnej a hygienickej praxe v potravinárskej výrobe |
| zadefinovať a opísať spôsoby kontroly v potravinárskej prevádzke |
| vysvetliť systémy a štandardy kvality v potravinárstve |
| popísať postupy a spôsoby kontroly pri hodnotení kvality potravín |
| stanoviť účinný spôsob sanitácie výrobných priestorov a metodológiu jej kontroly, resp. hodnotenia úrovne |
| definovať systém pri triedení odpadov v potravinárskej prevádzke |
| vysvetliť právne predpisy vzťahujúce sa na legislatívu súvisiacu s výrobou potravín |
| definovať HACCP a jeho základné princípy |
| vymenovať a popísať mikroorganizmy, ktoré sa vyskytujú v potravinách |
| definovať faktory, ktoré majú vplyv na kvalitu a bezpečnosť potravín |
| definovať druhy nebezpečenstiev z pohľadu bezpečnosti potravín, riziká, popísať CCP pri výrobe potravín |
| definovať nápravné a preventívne opatrenia pri vzniknutých nezhodách pre zabezpečenie zdravotnej a hygienickej neškodnosti potravín |
| charakterizovať a popísať spôsoby validácie a verifikácie CCP |
| popísať procesy a technologické postupy, ktoré zabezpečujú kvalitu a zdravotnú neškodnosť potravín |
| charakterizovať matematicko-štatistické metódy pri hodnotení výsledkov vyšetrení, reklamácií a monitorovania v CCP |
| popísať používané metódy hodnotenia kvality surovín, polotovarov a hotových výrobkov |
| popísať systém kontroly technologických procesov potravinárskej výroby |
| Zručnosti |
|---|
| navrhovať dokumentáciu v súvislosti s bezpečnosťou a kvalitou potravín |
| aplikovať uplatňovanie zásad správnej výrobnej praxe a správnej hygienickej praxe |
| viesť a kontrolovať kritériá kvality potravín |
| aplikovať a dodržiavať princípy systému HACCP |
| analyzovať vplyvy pôsobiace na kvalitu surovín, polotovarov a výrobkov v potravinárskej výrobe |
| vypracovávať kompletný plán HACCP |
| zavádzať spôsoby monitoringu CCP a spôsoby ich validácie a verifikácie |
| vykonávať kontroly v potravinárskej prevádzke so zameraním sa na správnu hygienickú a výrobnú prax, dodržiavania CCP |
| zavádzať systém preventívnych a nápravných opatrení vzniknutých nezhodách |
| zavádzať postupy pre manipuláciu s alergénmi a cudzími predmetmi pre zaistenie bezpečnej výroby potravín |
| vypracovávať kritériá a postupy pre vstupnú, medzioperačnú a výstupnú kontrolu |
| nastavovať systém evidencie a vyhodnocovania reklamácií |
| vypracovávať a zavádzať systém triedenia odpadov v potravinárskej výrobe |
| kontrolovať dodržiavanie BOZP a PO |
| využívať IKT pri práci |
| Kompetencie |
|---|
| samostatnosť pri vykonávaní zverených úloh |
| zodpovednosť za kontrolu kvality vstupných surovín |
| zodpovednosť za zhodnotenie kvality hotového výrobku |
| dôslednosť pri vykonávaní zverených úloh |
| schopnosť pracovať v tíme |
Hodnotená spôsobilosť
- definovať faktory, ktoré majú vplyv na kvalitu a bezpečnosť potravín
- vymenovať a popísať mikroorganizmy, ktoré sa vyskytujú v potravinách
- definovať a opísať zásady správnej výrobnej a hygienickej praxe v potravinárskej výrobe
- zadefinovať a opísať spôsoby kontroly v potravinárskej prevádzke
- vysvetliť systémy a štandardy kvality v potravinárstve
- stanoviť účinný spôsob sanitácie výrobných priestorov a metodológiu jej kontroly, resp. hodnotenia úrovne
- definovať systém pri triedení odpadov v potravinárskej prevádzke
- vysvetliť právne predpisy vzťahujúce sa na legislatívu súvisiacu s výrobou potravín
- popísať postupy a spôsoby kontroly pri hodnotení kvality potravín
- popísať systém kontroly technologických procesov potravinárskej výroby
- popísať používané metódy hodnotenia kvality surovín, polotovarov a hotových výrobkov
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| popísať vnútorné a vonkajšie faktory prostredia potravín určujúce kvalitu a bezpečnosť potravín | ústna metóda |
| popísať významné mikroorganizmy spôsobujúce kazenie potravín a mikroorganizmy, ktoré môžu spôsobiť ochorenie po konzumácii nimi kontaminovaných potravín | ústna metóda |
| popísať prvky správnej výrobnej a hygienickej praxe | ústna metóda |
| popísať systém vnútropodnikovej kontroly, plán odberu vzoriek, ich analýz a spôsob hodnotenia výsledkov | ústna metóda |
| vysvetliť systém kvality, napr. ISO 9001, ISO 22000, spôsoby ich certifikácie, napr. medzinárodný potravinový štandard IFS | ústna metóda |
| popísať metódy čistenia a dekontaminácie plôch prichádzajúcich do kontaktu s potravinami,definovať zodpovednosť, frekvenciu a systém kontroly účinnosti sanitácie | ústna metóda |
| pomenovať spôsob manipulácie s vedľajšími produktmi z výroby potravín a odpadmi, vrátane príslušnej legislatívy | ústna metóda |
| popísať aktuálne nariadenia a smernice EÚ súvisiace s výrobou potravín a ich prepojenie s národnou legislatívou | ústna metóda |
| definovať systém kontroly technologických procesov potravinárskej výroby | ústna metóda |
| charakterizovať metódy hodnotenia kvality surovín, polotovarov a hotových výrobkov | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70 %.
Hodnotená spôsobilosť
- definovať HACCP a jeho základné princípy
- definovať druhy nebezpečenstiev z pohľadu bezpečnosti potravín, riziká, popísať CCP pri výrobe potravín
- definovať nápravné a preventívne opatrenia pri vzniknutých nezhodách pre zabezpečenie zdravotnej a hygienickej neškodnosti potravín
- charakterizovať a popísať spôsoby validácie a verifikácie CCP
- navrhovať dokumentáciu v súvislosti s bezpečnosťou a kvalitou potravín
- popísať procesy a technologické postupy, ktoré zabezpečujú kvalitu a zdravotnú neškodnosť potravín
- charakterizovať matematicko-štatistické metódy pri hodnotení výsledkov vyšetrení, reklamácií a monitorovania v CCP
- vysvetliť zásady BOZP a PO
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| vysvetliť princípy systému HACCP a základné kroky pre jeho implementáciu | ústna metóda |
| popísať možné nebezpečenstvá a riziká, hodnotenie ich závažnosti a pravdepodobnosti výskytu v potravinách | ústna metóda |
| určiť CCP na základe analýzy nebezpečenstva pri výrobe konkrétnej potraviny | praktické skúšanie |
| popísať riešenie zistených nezhôd v systéme HACCP | ústna metóda |
| popísať verifikačné činnosti - verifikácia, validácia, audity, mikrobiologické skúšanie. | ústna metóda |
| popísať a navrhnúť časti dokumentácie SVP, SHP a HACCP a spôsob uchovávania záznamov | praktické skúšanie |
| definovať zásady BOZP a PO | ústna metóda |
| popísať nápravné a preventívne opatrenia pri vzniknutých nezhodách pre zabezpečenie zdravotnej a hygienickej neškodnosti potravín | ústna metóda |
| vysvetliť procesy a technologické postupy, ktoré zabezpečujú kvalitu a zdravotnú neškodnosť potravín | ústna metóda |
| popísať matematicko-štatistické metódy pri hodnotení výsledkov vyšetrení, reklamácií a monitorovania v CCP | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70 %.
Hodnotená spôsobilosť
- viesť a kontrolovať kritériá kvality potravín
- aplikovať uplatňovanie zásad správnej výrobnej praxe a správnej hygienickej praxe
- analyzovať vplyvy pôsobiace na kvalitu surovín, polotovarov a výrobkov v potravinárskej výrobe
- vypracovávať kritériá a postupy pre vstupnú, medzioperačnú a výstupnú kontrolu
- nastavovať systém evidencie a vyhodnocovania reklamácií
- vypracovávať a zavádzať systém triedenia odpadov v potravinárskej výrobe
- využívať IKT pri práci
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| na príklade výroby konkrétnej potraviny alebo prevádzky popísať a zaevidovať hlavné kritéria pre hodnotenie účinnosti technologických procesov a kvality potravín | praktické skúšanie |
| na príklade alebo v prevádzke určiť nezhody s požiadavkami správnej výrobnej a hygienickej praxe | praktické skúšanie |
| na základe faktorov vnútorného a vonkajšieho prostredia potravín zhodnotiť udržanie ich pôvodných vlastností . | ústna metóda |
| zhodnotiť kvalitu potravín a účinnosť opracovania surovín na základe príkladu konkrétnej potraviny s definovaným obsahom indikátorových mikroorganizmov. Možné aplikovať vzhľadom na kritériá hygieny procesu | ústna metóda |
| vypracovať kritériá a postupy pre vstupnú, medzioperačnú a výstupnú kontrolu pomocou IKT | praktické skúšanie |
| nastaviť a vysvetliť systém evidencie a vyhodnocovania reklamácií podľa zadania | praktické skúšanie |
| vypracovať systém triedenia odpadov v potravinárskej výrobe | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70 %
Hodnotená spôsobilosť
- aplikovať a dodržiavať princípy systému HACCP
- vypracovávať kompletný plán HACCP
- zavádzať spôsoby monitoringu CCP a spôsoby ich validácie a verifikácie
- zavádzať systém preventívnych a nápravných opatrení vzniknutých nezhodách
- zavádzať postupy pre manipuláciu s alergénmi a cudzími predmetmi pre zaistenie bezpečnej výroby potravín
- vykonávať kontroly v potravinárskej prevádzke so zameraním sa na správnu hygienickú a výrobnú prax, dodržiavania CCP
- kontrolovať dodržiavanie BOZP a PO
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| nastaviť kroky a princípy potrebné pre vypracovanie plánu HACCP | praktické skúšanie |
| vysvetliť monitorovanie v CCP a aké princípy sa pri ňom uplatňujú | ústna metóda |
| určiť nápravné opatrenia v konkrétnom CCP, napr. pri pasterizácii a iných procesoch technologického opracovania a spracovania surovín | praktické skúšanie |
| určiť nápravné opatrenie pri výskyte alergénov alebo cudzích predmetov vo vyrobenej potravine | praktické skúšanie |
| vysvetliť úlohu a určiť hlavné časti verifikačných činností | praktické skúšanie |
| popísať a predviesť kontrolu BOZP a PO v potravinárskej prevádzke | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70 %
| Metodické usmernenia |
|---|
Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 17 a § 18 Podmienkou je vzdelanie z oblasti potravinárstva na úrovni II. stupňa VŠ. |