Špecialista kontroly kvality, hygieny a bezpečnosti v potravinárskej výrobe

Kód kvalifikácie

C2141003-00888

Úroveň SKKR

7

SK ISCO-08

2141003

Sektorová rada

Potravinárstvo

Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti
vysvetliť zásady BOZP a PO
definovať a opísať zásady správnej výrobnej a hygienickej praxe v potravinárskej výrobe
zadefinovať a opísať spôsoby kontroly v potravinárskej prevádzke
vysvetliť systémy a štandardy kvality v potravinárstve
popísať postupy a spôsoby kontroly pri hodnotení kvality potravín
stanoviť účinný spôsob sanitácie výrobných priestorov a metodológiu jej kontroly, resp. hodnotenia úrovne
definovať systém pri triedení odpadov v potravinárskej prevádzke
vysvetliť právne predpisy vzťahujúce sa na legislatívu súvisiacu s výrobou potravín
definovať HACCP a jeho základné princípy
vymenovať a popísať mikroorganizmy, ktoré sa vyskytujú v potravinách
definovať faktory, ktoré majú vplyv na kvalitu a bezpečnosť potravín
definovať druhy nebezpečenstiev z pohľadu bezpečnosti potravín, riziká, popísať CCP pri výrobe potravín
definovať nápravné a preventívne opatrenia pri vzniknutých nezhodách pre zabezpečenie zdravotnej a hygienickej neškodnosti potravín
charakterizovať a popísať spôsoby validácie a verifikácie CCP
popísať procesy a technologické postupy, ktoré zabezpečujú kvalitu a zdravotnú neškodnosť potravín
charakterizovať matematicko-štatistické metódy pri hodnotení výsledkov vyšetrení, reklamácií a monitorovania v CCP
popísať používané metódy hodnotenia kvality surovín, polotovarov a hotových výrobkov
popísať systém kontroly technologických procesov potravinárskej výroby
Zručnosti
navrhovať dokumentáciu v súvislosti s bezpečnosťou a kvalitou potravín
aplikovať uplatňovanie zásad správnej výrobnej praxe a správnej hygienickej praxe
viesť a kontrolovať kritériá kvality potravín
aplikovať a dodržiavať princípy systému HACCP
analyzovať vplyvy pôsobiace na kvalitu surovín, polotovarov a výrobkov v potravinárskej výrobe
vypracovávať kompletný plán HACCP
zavádzať spôsoby monitoringu CCP a spôsoby ich validácie a verifikácie
vykonávať kontroly v potravinárskej prevádzke so zameraním sa na správnu hygienickú a výrobnú prax, dodržiavania CCP
zavádzať systém preventívnych a nápravných opatrení vzniknutých nezhodách
zavádzať postupy pre manipuláciu s alergénmi a cudzími predmetmi pre zaistenie bezpečnej výroby potravín
vypracovávať kritériá a postupy pre vstupnú, medzioperačnú a výstupnú kontrolu
nastavovať systém evidencie a vyhodnocovania reklamácií
vypracovávať a zavádzať systém triedenia odpadov v potravinárskej výrobe
kontrolovať dodržiavanie BOZP a PO
využívať IKT pri práci
Kompetencie
samostatnosť pri vykonávaní zverených úloh
zodpovednosť za kontrolu kvality vstupných surovín
zodpovednosť za zhodnotenie kvality hotového výrobku
dôslednosť pri vykonávaní zverených úloh
schopnosť pracovať v tíme

Hodnotená spôsobilosť

  • definovať faktory, ktoré majú vplyv na kvalitu a bezpečnosť potravín
  • vymenovať a popísať mikroorganizmy, ktoré sa vyskytujú v potravinách
  • definovať a opísať zásady správnej výrobnej a hygienickej praxe v potravinárskej výrobe
  • zadefinovať a opísať spôsoby kontroly v potravinárskej prevádzke
  • vysvetliť systémy a štandardy kvality v potravinárstve
  • stanoviť účinný spôsob sanitácie výrobných priestorov a metodológiu jej kontroly, resp. hodnotenia úrovne
  • definovať systém pri triedení odpadov v potravinárskej prevádzke
  • vysvetliť právne predpisy vzťahujúce sa na legislatívu súvisiacu s výrobou potravín
  • popísať postupy a spôsoby kontroly pri hodnotení kvality potravín
  • popísať systém kontroly technologických procesov potravinárskej výroby
  • popísať používané metódy hodnotenia kvality surovín, polotovarov a hotových výrobkov
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
popísať vnútorné a vonkajšie faktory prostredia potravín určujúce kvalitu a bezpečnosť potravínústna metóda
popísať významné mikroorganizmy spôsobujúce kazenie potravín a mikroorganizmy, ktoré môžu spôsobiť ochorenie po konzumácii nimi kontaminovaných potravínústna metóda
popísať prvky správnej výrobnej a hygienickej praxeústna metóda
popísať systém vnútropodnikovej kontroly, plán odberu vzoriek, ich analýz a spôsob hodnotenia výsledkovústna metóda
vysvetliť systém kvality, napr. ISO 9001, ISO 22000, spôsoby ich certifikácie, napr. medzinárodný potravinový štandard IFSústna metóda
popísať metódy čistenia a dekontaminácie plôch prichádzajúcich do kontaktu s potravinami,definovať zodpovednosť, frekvenciu a systém kontroly účinnosti sanitácieústna metóda
pomenovať spôsob manipulácie s vedľajšími produktmi z výroby potravín a odpadmi, vrátane príslušnej legislatívyústna metóda
popísať aktuálne nariadenia a smernice EÚ súvisiace s výrobou potravín a ich prepojenie s národnou legislatívouústna metóda
definovať systém kontroly technologických procesov potravinárskej výrobyústna metóda
charakterizovať metódy hodnotenia kvality surovín, polotovarov a hotových výrobkovústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na  70 %. 

Hodnotená spôsobilosť

  • definovať HACCP a jeho základné princípy
  • definovať druhy nebezpečenstiev z pohľadu bezpečnosti potravín, riziká, popísať CCP pri výrobe potravín
  • definovať nápravné a preventívne opatrenia pri vzniknutých nezhodách pre zabezpečenie zdravotnej a hygienickej neškodnosti potravín
  • charakterizovať a popísať spôsoby validácie a verifikácie CCP
  • navrhovať dokumentáciu v súvislosti s bezpečnosťou a kvalitou potravín
  • popísať procesy a technologické postupy, ktoré zabezpečujú kvalitu a zdravotnú neškodnosť potravín
  • charakterizovať matematicko-štatistické metódy pri hodnotení výsledkov vyšetrení, reklamácií a monitorovania v CCP
  • vysvetliť zásady BOZP a PO
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
vysvetliť princípy systému HACCP a základné kroky pre jeho implementáciuústna metóda
popísať možné nebezpečenstvá a riziká, hodnotenie ich závažnosti a pravdepodobnosti výskytu v potravináchústna metóda
určiť CCP na základe analýzy nebezpečenstva pri výrobe konkrétnej potravinypraktické skúšanie
popísať riešenie zistených nezhôd v systéme HACCPústna metóda
popísať verifikačné činnosti - verifikácia, validácia, audity, mikrobiologické skúšanie.ústna metóda
popísať a navrhnúť časti dokumentácie SVP, SHP a HACCP a spôsob uchovávania záznamovpraktické skúšanie
definovať zásady BOZP a POústna metóda
popísať nápravné a preventívne opatrenia pri vzniknutých nezhodách pre zabezpečenie zdravotnej a hygienickej neškodnosti potravínústna metóda
vysvetliť procesy a technologické postupy, ktoré zabezpečujú kvalitu a zdravotnú neškodnosť potravínústna metóda
popísať matematicko-štatistické metódy pri hodnotení výsledkov vyšetrení, reklamácií a monitorovania v CCPústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na  70 %. 

Hodnotená spôsobilosť

  • viesť a kontrolovať kritériá kvality potravín
  • aplikovať uplatňovanie zásad správnej výrobnej praxe a správnej hygienickej praxe
  • analyzovať vplyvy pôsobiace na kvalitu surovín, polotovarov a výrobkov v potravinárskej výrobe
  • vypracovávať kritériá a postupy pre vstupnú, medzioperačnú a výstupnú kontrolu
  • nastavovať systém evidencie a vyhodnocovania reklamácií
  • vypracovávať a zavádzať systém triedenia odpadov v potravinárskej výrobe
  • využívať IKT pri práci
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
na príklade výroby konkrétnej potraviny alebo prevádzky popísať a zaevidovať hlavné kritéria pre hodnotenie účinnosti technologických procesov a kvality potravínpraktické skúšanie
na príklade alebo v prevádzke určiť nezhody s požiadavkami správnej výrobnej a hygienickej praxepraktické skúšanie
na základe faktorov vnútorného a vonkajšieho prostredia potravín zhodnotiť udržanie ich pôvodných vlastností .ústna metóda
zhodnotiť kvalitu potravín a účinnosť opracovania surovín na základe príkladu konkrétnej potraviny s definovaným obsahom indikátorových mikroorganizmov. Možné aplikovať vzhľadom na kritériá hygieny procesuústna metóda
vypracovať kritériá a postupy pre vstupnú, medzioperačnú a výstupnú kontrolu pomocou IKTpraktické skúšanie
nastaviť a vysvetliť systém evidencie a vyhodnocovania reklamácií podľa zadaniapraktické skúšanie
vypracovať systém triedenia odpadov v potravinárskej výrobepraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na  70 %

Hodnotená spôsobilosť

  • aplikovať a dodržiavať princípy systému HACCP
  • vypracovávať kompletný plán HACCP
  • zavádzať spôsoby monitoringu CCP a spôsoby ich validácie a verifikácie
  • zavádzať systém preventívnych a nápravných opatrení vzniknutých nezhodách
  • zavádzať postupy pre manipuláciu s alergénmi a cudzími predmetmi pre zaistenie bezpečnej výroby potravín
  • vykonávať kontroly v potravinárskej prevádzke so zameraním sa na správnu hygienickú a výrobnú prax, dodržiavania CCP
  • kontrolovať dodržiavanie BOZP a PO
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
nastaviť kroky a princípy potrebné pre vypracovanie plánu HACCPpraktické skúšanie
vysvetliť monitorovanie v CCP a aké princípy sa pri ňom uplatňujúústna metóda
určiť nápravné opatrenia v konkrétnom CCP, napr. pri pasterizácii a iných procesoch technologického opracovania a spracovania surovínpraktické skúšanie
určiť nápravné opatrenie pri výskyte alergénov alebo cudzích predmetov vo vyrobenej potravinepraktické skúšanie
vysvetliť úlohu a určiť hlavné časti verifikačných činnostípraktické skúšanie
popísať a predviesť kontrolu BOZP a PO v potravinárskej prevádzkepraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na  70 %

Metodické usmernenia

Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 17 a § 18

Podmienkou je vzdelanie z oblasti potravinárstva na úrovni II. stupňa VŠ.