Špecialista kontroly kvality, hygieny a bezpečnosti v potravinárskej výrobe
Kód kvalifikácie
C2141003-00888
Úroveň SKKR
7
SK ISCO-08
2141003
Sektorová rada
Potravinárstvo
Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti |
---|
vysvetliť zásady BOZP a PO |
definovať a opísať zásady správnej výrobnej a hygienickej praxe v potravinárskej výrobe |
zadefinovať a opísať spôsoby kontroly v potravinárskej prevádzke |
vysvetliť systémy a štandardy kvality v potravinárstve |
popísať postupy a spôsoby kontroly pri hodnotení kvality potravín |
stanoviť účinný spôsob sanitácie výrobných priestorov a metodológiu jej kontroly, resp. hodnotenia úrovne |
definovať systém pri triedení odpadov v potravinárskej prevádzke |
vysvetliť právne predpisy vzťahujúce sa na legislatívu súvisiacu s výrobou potravín |
definovať HACCP a jeho základné princípy |
vymenovať a popísať mikroorganizmy, ktoré sa vyskytujú v potravinách |
definovať faktory, ktoré majú vplyv na kvalitu a bezpečnosť potravín |
definovať druhy nebezpečenstiev z pohľadu bezpečnosti potravín, riziká, popísať CCP pri výrobe potravín |
definovať nápravné a preventívne opatrenia pri vzniknutých nezhodách pre zabezpečenie zdravotnej a hygienickej neškodnosti potravín |
charakterizovať a popísať spôsoby validácie a verifikácie CCP |
popísať procesy a technologické postupy, ktoré zabezpečujú kvalitu a zdravotnú neškodnosť potravín |
charakterizovať matematicko-štatistické metódy pri hodnotení výsledkov vyšetrení, reklamácií a monitorovania v CCP |
popísať používané metódy hodnotenia kvality surovín, polotovarov a hotových výrobkov |
popísať systém kontroly technologických procesov potravinárskej výroby |
Zručnosti |
---|
navrhovať dokumentáciu v súvislosti s bezpečnosťou a kvalitou potravín |
aplikovať uplatňovanie zásad správnej výrobnej praxe a správnej hygienickej praxe |
viesť a kontrolovať kritériá kvality potravín |
aplikovať a dodržiavať princípy systému HACCP |
analyzovať vplyvy pôsobiace na kvalitu surovín, polotovarov a výrobkov v potravinárskej výrobe |
vypracovávať kompletný plán HACCP |
zavádzať spôsoby monitoringu CCP a spôsoby ich validácie a verifikácie |
vykonávať kontroly v potravinárskej prevádzke so zameraním sa na správnu hygienickú a výrobnú prax, dodržiavania CCP |
zavádzať systém preventívnych a nápravných opatrení vzniknutých nezhodách |
zavádzať postupy pre manipuláciu s alergénmi a cudzími predmetmi pre zaistenie bezpečnej výroby potravín |
vypracovávať kritériá a postupy pre vstupnú, medzioperačnú a výstupnú kontrolu |
nastavovať systém evidencie a vyhodnocovania reklamácií |
vypracovávať a zavádzať systém triedenia odpadov v potravinárskej výrobe |
kontrolovať dodržiavanie BOZP a PO |
využívať IKT pri práci |
Kompetencie |
---|
samostatnosť pri vykonávaní zverených úloh |
zodpovednosť za kontrolu kvality vstupných surovín |
zodpovednosť za zhodnotenie kvality hotového výrobku |
dôslednosť pri vykonávaní zverených úloh |
schopnosť pracovať v tíme |
Hodnotená spôsobilosť
- definovať faktory, ktoré majú vplyv na kvalitu a bezpečnosť potravín
- vymenovať a popísať mikroorganizmy, ktoré sa vyskytujú v potravinách
- definovať a opísať zásady správnej výrobnej a hygienickej praxe v potravinárskej výrobe
- zadefinovať a opísať spôsoby kontroly v potravinárskej prevádzke
- vysvetliť systémy a štandardy kvality v potravinárstve
- stanoviť účinný spôsob sanitácie výrobných priestorov a metodológiu jej kontroly, resp. hodnotenia úrovne
- definovať systém pri triedení odpadov v potravinárskej prevádzke
- vysvetliť právne predpisy vzťahujúce sa na legislatívu súvisiacu s výrobou potravín
- popísať postupy a spôsoby kontroly pri hodnotení kvality potravín
- popísať systém kontroly technologických procesov potravinárskej výroby
- popísať používané metódy hodnotenia kvality surovín, polotovarov a hotových výrobkov
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
popísať vnútorné a vonkajšie faktory prostredia potravín určujúce kvalitu a bezpečnosť potravín | ústna metóda |
popísať významné mikroorganizmy spôsobujúce kazenie potravín a mikroorganizmy, ktoré môžu spôsobiť ochorenie po konzumácii nimi kontaminovaných potravín | ústna metóda |
popísať prvky správnej výrobnej a hygienickej praxe | ústna metóda |
popísať systém vnútropodnikovej kontroly, plán odberu vzoriek, ich analýz a spôsob hodnotenia výsledkov | ústna metóda |
vysvetliť systém kvality, napr. ISO 9001, ISO 22000, spôsoby ich certifikácie, napr. medzinárodný potravinový štandard IFS | ústna metóda |
popísať metódy čistenia a dekontaminácie plôch prichádzajúcich do kontaktu s potravinami,definovať zodpovednosť, frekvenciu a systém kontroly účinnosti sanitácie | ústna metóda |
pomenovať spôsob manipulácie s vedľajšími produktmi z výroby potravín a odpadmi, vrátane príslušnej legislatívy | ústna metóda |
popísať aktuálne nariadenia a smernice EÚ súvisiace s výrobou potravín a ich prepojenie s národnou legislatívou | ústna metóda |
definovať systém kontroly technologických procesov potravinárskej výroby | ústna metóda |
charakterizovať metódy hodnotenia kvality surovín, polotovarov a hotových výrobkov | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70 %.
Hodnotená spôsobilosť
- definovať HACCP a jeho základné princípy
- definovať druhy nebezpečenstiev z pohľadu bezpečnosti potravín, riziká, popísať CCP pri výrobe potravín
- definovať nápravné a preventívne opatrenia pri vzniknutých nezhodách pre zabezpečenie zdravotnej a hygienickej neškodnosti potravín
- charakterizovať a popísať spôsoby validácie a verifikácie CCP
- navrhovať dokumentáciu v súvislosti s bezpečnosťou a kvalitou potravín
- popísať procesy a technologické postupy, ktoré zabezpečujú kvalitu a zdravotnú neškodnosť potravín
- charakterizovať matematicko-štatistické metódy pri hodnotení výsledkov vyšetrení, reklamácií a monitorovania v CCP
- vysvetliť zásady BOZP a PO
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
vysvetliť princípy systému HACCP a základné kroky pre jeho implementáciu | ústna metóda |
popísať možné nebezpečenstvá a riziká, hodnotenie ich závažnosti a pravdepodobnosti výskytu v potravinách | ústna metóda |
určiť CCP na základe analýzy nebezpečenstva pri výrobe konkrétnej potraviny | praktické skúšanie |
popísať riešenie zistených nezhôd v systéme HACCP | ústna metóda |
popísať verifikačné činnosti - verifikácia, validácia, audity, mikrobiologické skúšanie. | ústna metóda |
popísať a navrhnúť časti dokumentácie SVP, SHP a HACCP a spôsob uchovávania záznamov | praktické skúšanie |
definovať zásady BOZP a PO | ústna metóda |
popísať nápravné a preventívne opatrenia pri vzniknutých nezhodách pre zabezpečenie zdravotnej a hygienickej neškodnosti potravín | ústna metóda |
vysvetliť procesy a technologické postupy, ktoré zabezpečujú kvalitu a zdravotnú neškodnosť potravín | ústna metóda |
popísať matematicko-štatistické metódy pri hodnotení výsledkov vyšetrení, reklamácií a monitorovania v CCP | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70 %.
Hodnotená spôsobilosť
- viesť a kontrolovať kritériá kvality potravín
- aplikovať uplatňovanie zásad správnej výrobnej praxe a správnej hygienickej praxe
- analyzovať vplyvy pôsobiace na kvalitu surovín, polotovarov a výrobkov v potravinárskej výrobe
- vypracovávať kritériá a postupy pre vstupnú, medzioperačnú a výstupnú kontrolu
- nastavovať systém evidencie a vyhodnocovania reklamácií
- vypracovávať a zavádzať systém triedenia odpadov v potravinárskej výrobe
- využívať IKT pri práci
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
na príklade výroby konkrétnej potraviny alebo prevádzky popísať a zaevidovať hlavné kritéria pre hodnotenie účinnosti technologických procesov a kvality potravín | praktické skúšanie |
na príklade alebo v prevádzke určiť nezhody s požiadavkami správnej výrobnej a hygienickej praxe | praktické skúšanie |
na základe faktorov vnútorného a vonkajšieho prostredia potravín zhodnotiť udržanie ich pôvodných vlastností . | ústna metóda |
zhodnotiť kvalitu potravín a účinnosť opracovania surovín na základe príkladu konkrétnej potraviny s definovaným obsahom indikátorových mikroorganizmov. Možné aplikovať vzhľadom na kritériá hygieny procesu | ústna metóda |
vypracovať kritériá a postupy pre vstupnú, medzioperačnú a výstupnú kontrolu pomocou IKT | praktické skúšanie |
nastaviť a vysvetliť systém evidencie a vyhodnocovania reklamácií podľa zadania | praktické skúšanie |
vypracovať systém triedenia odpadov v potravinárskej výrobe | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70 %
Hodnotená spôsobilosť
- aplikovať a dodržiavať princípy systému HACCP
- vypracovávať kompletný plán HACCP
- zavádzať spôsoby monitoringu CCP a spôsoby ich validácie a verifikácie
- zavádzať systém preventívnych a nápravných opatrení vzniknutých nezhodách
- zavádzať postupy pre manipuláciu s alergénmi a cudzími predmetmi pre zaistenie bezpečnej výroby potravín
- vykonávať kontroly v potravinárskej prevádzke so zameraním sa na správnu hygienickú a výrobnú prax, dodržiavania CCP
- kontrolovať dodržiavanie BOZP a PO
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
nastaviť kroky a princípy potrebné pre vypracovanie plánu HACCP | praktické skúšanie |
vysvetliť monitorovanie v CCP a aké princípy sa pri ňom uplatňujú | ústna metóda |
určiť nápravné opatrenia v konkrétnom CCP, napr. pri pasterizácii a iných procesoch technologického opracovania a spracovania surovín | praktické skúšanie |
určiť nápravné opatrenie pri výskyte alergénov alebo cudzích predmetov vo vyrobenej potravine | praktické skúšanie |
vysvetliť úlohu a určiť hlavné časti verifikačných činností | praktické skúšanie |
popísať a predviesť kontrolu BOZP a PO v potravinárskej prevádzke | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70 %
Metodické usmernenia |
---|
Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 17 a § 18 Podmienkou je vzdelanie z oblasti potravinárstva na úrovni II. stupňa VŠ. |