Pekár
Kód kvalifikácie
U7512001-00885
Úroveň SKKR
3
SK ISCO-08
7512001
Sektorová rada
Potravinárstvo
Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
| Vedomosti |
|---|
| popísať zásady BOZP a PO |
| popísať základné matematické výpočty na úrovni absolventa základnej školy |
| popísať základné technologické výpočty používané v pekárstve |
| vymenovať európske a národné legislatívne predpisy z oblasti pekárstva |
| charakterizovať pekárske suroviny a podmienky ich skladovania |
| charakterizovať systémy hodnotenia kvality v pekárstve |
| popísať technológiu výroby pekárskych výrobkov |
| charakterizovať mikrobiologické procesy v pekárskej výrobe |
| popísať základné časti a princíp práce pekárskych strojov a zariadení |
| Zručnosti |
|---|
| dodržiavať zásady BOZP pri práci |
| dodržiavať zásady správnej výrobnej praxe |
| využívať IKT pri spracovaní výrobnej dokumentácie |
| zadávať vstupné suroviny pre výrobu pekárskych výrobkov |
| rozvrhovať výrobu podľa stanovených požiadaviek v pekárstve |
| nastavovať parametre kvasného procesu a technologických parametrov výrobného procesu |
| pripravovať suroviny pre pekársku výrobu |
| voliť vhodné technologické postupy pri výrobe pekárskych výrobkov |
| kontrolovať, čistiť a udržiavať pekárske stroje a zariadenia |
| obsluhovať pekárske stroje a zariadenia |
| vyrábať pekársky výrobok podľa predpísanej receptúry a stanovenej technológie |
| senzoricky hodnotiť pekárske výrobky |
| krájať, baliť a pripravovať pekárske výrobky na expedíciu |
| skladovať suroviny, polotovary a hotové pekárske výrobky |
| aplikovať zásady pri zhromažďovaní, skladovaní a likvidácii odpadu z pekárskej výroby |
| Kompetencie |
|---|
| zodpovednosť za svoj výkon |
| schopnosť uplatniť tvorivosť pri práci |
| schopnosť a ochota sa vzdelávať a prinášať inovatívne podnety |
| schopnosť analyzovať a riešiť problémy |
| samostatnosť pri výrobe produktov |
| samostatnoť pri organizácii a plánovaní práce |
| pružnosť v myslení (adaptabilita, flexibilita, improvizačné spôsobilosti) |
Hodnotená spôsobilosť
- vymenovať európske a národné legislatívne predpisy z oblasti pekárstva
- dodržiavať zásady správnej výrobnej praxe
- schopnosť a ochota sa vzdelávať a prinášať inovatívne podnety
- popísať zásady BOZP a PO
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| popísať základné európske a národné legislatívne predpisy z oblasti pekárskej výroby | ústna metóda |
| popísať základné ustanovenia zásad a dokumentácie Správnej výrobnej praxe | ústna metóda |
| definovať vyhlášku MP RV č.24/2014 v znení neskorších predpisov o pekárskych výrobkoch, cukrárskych výrobkoch a cestovinách | písomná metóda |
| definovať základy princípov HACCP a špecifickú hygienickú príručku pre pekársku výrobu | ústna metóda |
| charakterizovať potravinový kódex | ústna metóda |
| popísať súčasné trendy v oblasti pekárskej výroby | ústna metóda |
| definovať základné ustanovenia zákona NR SR č.152 o potravinách | ústna metóda |
| definovať zásady BOZP a PO | písomná metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 65%.
Hodnotená spôsobilosť
- popísať základné časti a princíp práce pekárskych strojov a zariadení
- obsluhovať pekárske stroje a zariadenia
- kontrolovať, čistiť a udržiavať pekárske stroje a zariadenia
- dodržiavať zásady BOZP pri práci
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| charakterizovať a vymenovať základné časti strojov a zariadení pekárskych výrobkov | ústna metóda |
| určiť základné časti a princíp činnosti strojov a zariadení | ústna metóda |
| predviesť obsluhu strojov alebo zariadení pri dodržaní BOZP | praktické skúšanie |
| na modelovom príklade popísať riešenie krízovej situácie | ústna metóda |
| popísať najčastejšie poruchy vybraného stroja alebo zariadenia | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- zadávať vstupné suroviny pre výrobu pekárskych výrobkov
- popísať základné matematické výpočty na úrovni absolventa základnej školy
- popísať základné technologické výpočty používané v pekárstve
- využívať IKT pri spracovaní výrobnej dokumentácie
- popísať technológiu výroby pekárskych výrobkov
- charakterizovať pekárske suroviny a podmienky ich skladovania
- pripravovať suroviny pre pekársku výrobu
- skladovať suroviny, polotovary a hotové pekárske výrobky
- nastavovať parametre kvasného procesu a technologických parametrov výrobného procesu
- samostatnosť pri výrobe produktov
- vyrábať pekársky výrobok podľa predpísanej receptúry a stanovenej technológie
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| správne určiť, pripraviť a zaradiť vstupné suroviny | praktické skúšanie |
| vypočítať potrebu surovín na základe noriem | písomná metóda |
| vytvoriť danú výrobnú dokumentáciu pomocou IKT | praktické skúšanie |
| charakterizovať základné zložky zlepšujúcich pekárskych prípravkov | ústna metóda |
| popísať vplyvy surovín na kvalitu hotového výrobku | ústna metóda |
| posúdiť kvalitu suroviny a určiť spôsob jej uskladnenia | ústna metóda |
| definovať a predviesť základné princípy skladovania v pekárskej výrobe | praktické skúšanie |
| popísať a nastaviť technologické parametre výrobného procesu a procesu kvasenia | praktické skúšanie |
| samostatne predviesť výrobu určeného výrobku podľa zadanej receptúry | praktické skúšanie |
| charakterizovať technológiu výroby pekárskych výrobkov | ústna metóda |
| vypočítať matematické úlohy | písomná metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých kritérií minimálne na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- charakterizovať mikrobiologické procesy v pekárskej výrobe
- charakterizovať systémy hodnotenia kvality v pekárstve
- rozvrhovať výrobu podľa stanovených požiadaviek v pekárstve
- voliť vhodné technologické postupy pri výrobe pekárskych výrobkov
- senzoricky hodnotiť pekárske výrobky
- samostatnoť pri organizácii a plánovaní práce
- krájať, baliť a pripravovať pekárske výrobky na expedíciu
- aplikovať zásady pri zhromažďovaní, skladovaní a likvidácii odpadu z pekárskej výroby
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| predviesť a popísať krájanie, balenie a prípravu pekárskych výrobkov na expedíciu | praktické skúšanie |
| uviesť zásady zhromažďovania, skladovania a predviesť likvidácie odpadu | praktické skúšanie |
| definovať základy mikrobiologických procesov v pekárskej výrobe | ústna metóda |
| senzoricky zhodnotiť výrobok a popísať jeho vlastnosti | praktické skúšanie |
| popísať systémy hodnotenia v pekárstve | ústna metóda |
| rozvrhnúť výrobu podľa určenej objednávky | písomná metóda |
| opísať a zvoliť určený technologický postup pri výrobe pekárskych výrobkov | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70%.
| Metodické usmernenia |
|---|
Zákon 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 72-90 a § 109-111. |