Pekár
Kód kvalifikácie
U7512001-00885
Úroveň SKKR
3
SK ISCO-08
7512001
Sektorová rada
Potravinárstvo
Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti |
---|
popísať zásady BOZP a PO |
popísať základné matematické výpočty na úrovni absolventa základnej školy |
popísať základné technologické výpočty používané v pekárstve |
vymenovať európske a národné legislatívne predpisy z oblasti pekárstva |
charakterizovať pekárske suroviny a podmienky ich skladovania |
charakterizovať systémy hodnotenia kvality v pekárstve |
popísať technológiu výroby pekárskych výrobkov |
charakterizovať mikrobiologické procesy v pekárskej výrobe |
popísať základné časti a princíp práce pekárskych strojov a zariadení |
Zručnosti |
---|
dodržiavať zásady BOZP pri práci |
dodržiavať zásady správnej výrobnej praxe |
využívať IKT pri spracovaní výrobnej dokumentácie |
zadávať vstupné suroviny pre výrobu pekárskych výrobkov |
rozvrhovať výrobu podľa stanovených požiadaviek v pekárstve |
nastavovať parametre kvasného procesu a technologických parametrov výrobného procesu |
pripravovať suroviny pre pekársku výrobu |
voliť vhodné technologické postupy pri výrobe pekárskych výrobkov |
kontrolovať, čistiť a udržiavať pekárske stroje a zariadenia |
obsluhovať pekárske stroje a zariadenia |
vyrábať pekársky výrobok podľa predpísanej receptúry a stanovenej technológie |
senzoricky hodnotiť pekárske výrobky |
krájať, baliť a pripravovať pekárske výrobky na expedíciu |
skladovať suroviny, polotovary a hotové pekárske výrobky |
aplikovať zásady pri zhromažďovaní, skladovaní a likvidácii odpadu z pekárskej výroby |
Kompetencie |
---|
zodpovednosť za svoj výkon |
schopnosť uplatniť tvorivosť pri práci |
schopnosť a ochota sa vzdelávať a prinášať inovatívne podnety |
schopnosť analyzovať a riešiť problémy |
samostatnosť pri výrobe produktov |
samostatnoť pri organizácii a plánovaní práce |
pružnosť v myslení (adaptabilita, flexibilita, improvizačné spôsobilosti) |
Hodnotená spôsobilosť
- vymenovať európske a národné legislatívne predpisy z oblasti pekárstva
- dodržiavať zásady správnej výrobnej praxe
- schopnosť a ochota sa vzdelávať a prinášať inovatívne podnety
- popísať zásady BOZP a PO
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
popísať základné európske a národné legislatívne predpisy z oblasti pekárskej výroby | ústna metóda |
popísať základné ustanovenia zásad a dokumentácie Správnej výrobnej praxe | ústna metóda |
definovať vyhlášku MP RV č.24/2014 v znení neskorších predpisov o pekárskych výrobkoch, cukrárskych výrobkoch a cestovinách | písomná metóda |
definovať základy princípov HACCP a špecifickú hygienickú príručku pre pekársku výrobu | ústna metóda |
charakterizovať potravinový kódex | ústna metóda |
popísať súčasné trendy v oblasti pekárskej výroby | ústna metóda |
definovať základné ustanovenia zákona NR SR č.152 o potravinách | ústna metóda |
definovať zásady BOZP a PO | písomná metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 65%.
Hodnotená spôsobilosť
- popísať základné časti a princíp práce pekárskych strojov a zariadení
- obsluhovať pekárske stroje a zariadenia
- kontrolovať, čistiť a udržiavať pekárske stroje a zariadenia
- dodržiavať zásady BOZP pri práci
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
charakterizovať a vymenovať základné časti strojov a zariadení pekárskych výrobkov | ústna metóda |
určiť základné časti a princíp činnosti strojov a zariadení | ústna metóda |
predviesť obsluhu strojov alebo zariadení pri dodržaní BOZP | praktické skúšanie |
na modelovom príklade popísať riešenie krízovej situácie | ústna metóda |
popísať najčastejšie poruchy vybraného stroja alebo zariadenia | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- zadávať vstupné suroviny pre výrobu pekárskych výrobkov
- popísať základné matematické výpočty na úrovni absolventa základnej školy
- popísať základné technologické výpočty používané v pekárstve
- využívať IKT pri spracovaní výrobnej dokumentácie
- popísať technológiu výroby pekárskych výrobkov
- charakterizovať pekárske suroviny a podmienky ich skladovania
- pripravovať suroviny pre pekársku výrobu
- skladovať suroviny, polotovary a hotové pekárske výrobky
- nastavovať parametre kvasného procesu a technologických parametrov výrobného procesu
- samostatnosť pri výrobe produktov
- vyrábať pekársky výrobok podľa predpísanej receptúry a stanovenej technológie
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
správne určiť, pripraviť a zaradiť vstupné suroviny | praktické skúšanie |
vypočítať potrebu surovín na základe noriem | písomná metóda |
vytvoriť danú výrobnú dokumentáciu pomocou IKT | praktické skúšanie |
charakterizovať základné zložky zlepšujúcich pekárskych prípravkov | ústna metóda |
popísať vplyvy surovín na kvalitu hotového výrobku | ústna metóda |
posúdiť kvalitu suroviny a určiť spôsob jej uskladnenia | ústna metóda |
definovať a predviesť základné princípy skladovania v pekárskej výrobe | praktické skúšanie |
popísať a nastaviť technologické parametre výrobného procesu a procesu kvasenia | praktické skúšanie |
samostatne predviesť výrobu určeného výrobku podľa zadanej receptúry | praktické skúšanie |
charakterizovať technológiu výroby pekárskych výrobkov | ústna metóda |
vypočítať matematické úlohy | písomná metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých kritérií minimálne na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- charakterizovať mikrobiologické procesy v pekárskej výrobe
- charakterizovať systémy hodnotenia kvality v pekárstve
- rozvrhovať výrobu podľa stanovených požiadaviek v pekárstve
- voliť vhodné technologické postupy pri výrobe pekárskych výrobkov
- senzoricky hodnotiť pekárske výrobky
- samostatnoť pri organizácii a plánovaní práce
- krájať, baliť a pripravovať pekárske výrobky na expedíciu
- aplikovať zásady pri zhromažďovaní, skladovaní a likvidácii odpadu z pekárskej výroby
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
predviesť a popísať krájanie, balenie a prípravu pekárskych výrobkov na expedíciu | praktické skúšanie |
uviesť zásady zhromažďovania, skladovania a predviesť likvidácie odpadu | praktické skúšanie |
definovať základy mikrobiologických procesov v pekárskej výrobe | ústna metóda |
senzoricky zhodnotiť výrobok a popísať jeho vlastnosti | praktické skúšanie |
popísať systémy hodnotenia v pekárstve | ústna metóda |
rozvrhnúť výrobu podľa určenej objednávky | písomná metóda |
opísať a zvoliť určený technologický postup pri výrobe pekárskych výrobkov | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70%.
Metodické usmernenia |
---|
Zákon 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 72-90 a § 109-111. |