Operátor zariadenia na výrobu chleba, pečiva a múčnych výrobkov

Kód kvalifikácie

C8160006-00884

Úroveň SKKR

3

SK ISCO-08

8160006

Sektorová rada

Potravinárstvo

Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti
popísať zásady BOZP a PO
popísať základné matematické výpočty na úrovni absolventa základnej školy
definovať technologické výpočty používané v pekárstve
vymenovať európske a národné legislatívne predpisy z oblasti pekárstva
definovať zásady správnej výrobnej praxe pri výrobe pekárskych výrobkov
charakterizovať pekárske suroviny a podmienky ich skladovania
charakterizovať systémy hodnotenia kvality v pekárstve
popísať technológiu výroby pekárskych výrobkov
charakterizovať mikrobiologické procesy v pekárskej výrobe
popísať časti a princíp práce pekárskych strojov a zariadení
Zručnosti
dodržiavať zásady BOZP a PO pri práci
aplikovať a dodržiavať HACCP
evidovať rozhodujúce parametre v technickej a prevádzkovej dokumentáci v pekárskej výrobe
nastavovať parametre technologického procesu pri výrobe pekárskych výrobkov
aplikovať určené technologické postupy pri výrobe pekárskych výrobkov
obsluhovať linky, stroje a zariadenia aj pomocou IKT
riadiť proces výroby v pekárskej výrobe
riadiť krájanie, balenie a prípravu pekárskych výrobkov na expedíciu
kontrolovať, čistiť a udržiavať pekárske stroje a zariadenia
senzoricky hodnotiť pekárske výrobky
určiť spôsob skladovania surovín, polotovarov a hotových výrobkov
aplikovať vnútropodnikové zásady pri zhromažďovaní, skladovaní a likvidácii odpadu
Kompetencie
zodpovednosť za svoj výkon
schopnosť analyzovať a riešiť problémy
samostatnosť pri výrobe produktov
pružnosť v myslení (adaptabilita, flexibilita, improvizačné spôsobilosti)

Hodnotená spôsobilosť

  • definovať zásady správnej výrobnej praxe pri výrobe pekárskych výrobkov
  • vymenovať európske a národné legislatívne predpisy z oblasti pekárstva
  • popísať zásady BOZP a PO
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
popísať základné európske a národné legislatívne predpisy z oblasti pekárskej výrobyústna metóda
popísať základné ustanovenia zásad a dokumentácie Správnej výrobnej praxeústna metóda
popísať vyhlášku MP RV č.24/2014 v znení neskorších predpisov o pekárskych výrobkoch, cukrárskych výrobkoch a cestovináchústna metóda
popísať potravinový kódexústna metóda
definovať zásady BOZP a POpísomná metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70%.

Hodnotená spôsobilosť

  • dodržiavať zásady BOZP a PO pri práci
  • aplikovať a dodržiavať HACCP
  • popísať časti a princíp práce pekárskych strojov a zariadení
  • kontrolovať, čistiť a udržiavať pekárske stroje a zariadenia
  • obsluhovať linky, stroje a zariadenia aj pomocou IKT
  • evidovať rozhodujúce parametre v technickej a prevádzkovej dokumentáci v pekárskej výrobe
  • samostatnosť pri výrobe produktov
  • riadiť krájanie, balenie a prípravu pekárskych výrobkov na expedíciu
  • riadiť proces výroby v pekárskej výrobe
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
predviesť výrobu určeného výrobku za dodržiavania BOZP a HACCPpraktické skúšanie
charakterizovať základné časti linky, strojov a zariadeníústna metóda
popísať činnosť kontinuálnej linky na výrobu pekárskych výrobkovústna metóda
na modelovom príklade popísať riešenie krízovej situácieústna metóda
predviesť spôsob evidencie technickej a prevádzkovej dokumentácie na predloženom formuláripísomná metóda
predviesť obsluhu vybraného stroja alebo zariadenia pomocou IKTpraktické skúšanie
predviesť procesy kontroly, čistenia a udržiavania strojov a zariadení v pekárskej výrobepraktické skúšanie
predviesť a charakterizovať proces krájania, balenia a prípravy výrobku na expedíciupraktické skúšanie
určiť krízové situácie pri výrobe pekárskych výrobkov a predviesť spôsoby ich elimináciepraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70%.

Hodnotená spôsobilosť

  • aplikovať vnútropodnikové zásady pri zhromažďovaní, skladovaní a likvidácii odpadu
  • popísať technológiu výroby pekárskych výrobkov
  • aplikovať určené technologické postupy pri výrobe pekárskych výrobkov
  • nastavovať parametre technologického procesu pri výrobe pekárskych výrobkov
  • charakterizovať systémy hodnotenia kvality v pekárstve
  • popísať základné matematické výpočty na úrovni absolventa základnej školy
  • definovať technologické výpočty používané v pekárstve
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
definovať základné princípy skladovania v pekárskej výrobeústna metóda
popísať systémy a štandardy kvality v pekárstveústna metóda
vypočítať potrebu vstupov na základe noriempísomná metóda
popísať a predviesť určené technologické postupy pri výrobe pekárskych výrobkovpraktické skúšanie
popísať a nastaviť technologické parametre výrobného procesu a procesu kvaseniapraktické skúšanie
vypočítať zadané úlohy a technologické výpočty používané v pekárstvepísomná metóda
vypočítať matematické úlohy na úrovni absolventa základnej školypísomná metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70%.

Hodnotená spôsobilosť

  • charakterizovať mikrobiologické procesy v pekárskej výrobe
  • charakterizovať pekárske suroviny a podmienky ich skladovania
  • senzoricky hodnotiť pekárske výrobky
  • určiť spôsob skladovania surovín, polotovarov a hotových výrobkov
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
popísať princíp biologického kyprenia a iných mikrobiologických procesovústna metóda
popísať pekárske suroviny a spôsob ich skladovaniaústna metóda
predviesť senzorické hodnotenie hotových pekárskych výrobkovpraktické skúšanie
definovať spôsob skladovania surovín, polotovarov a hotových výrobkovústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70%.

Metodické usmernenia

Zákon 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 72-90 a § 109-111.