Operátor zariadenia na výrobu chleba, pečiva a múčnych výrobkov
Kód kvalifikácie
C8160006-00884
Úroveň SKKR
3
SK ISCO-08
8160006
Sektorová rada
Potravinárstvo
Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
| Vedomosti |
|---|
| popísať zásady BOZP a PO |
| popísať základné matematické výpočty na úrovni absolventa základnej školy |
| definovať technologické výpočty používané v pekárstve |
| vymenovať európske a národné legislatívne predpisy z oblasti pekárstva |
| definovať zásady správnej výrobnej praxe pri výrobe pekárskych výrobkov |
| charakterizovať pekárske suroviny a podmienky ich skladovania |
| charakterizovať systémy hodnotenia kvality v pekárstve |
| popísať technológiu výroby pekárskych výrobkov |
| charakterizovať mikrobiologické procesy v pekárskej výrobe |
| popísať časti a princíp práce pekárskych strojov a zariadení |
| Zručnosti |
|---|
| dodržiavať zásady BOZP a PO pri práci |
| aplikovať a dodržiavať HACCP |
| evidovať rozhodujúce parametre v technickej a prevádzkovej dokumentáci v pekárskej výrobe |
| nastavovať parametre technologického procesu pri výrobe pekárskych výrobkov |
| aplikovať určené technologické postupy pri výrobe pekárskych výrobkov |
| obsluhovať linky, stroje a zariadenia aj pomocou IKT |
| riadiť proces výroby v pekárskej výrobe |
| riadiť krájanie, balenie a prípravu pekárskych výrobkov na expedíciu |
| kontrolovať, čistiť a udržiavať pekárske stroje a zariadenia |
| senzoricky hodnotiť pekárske výrobky |
| určiť spôsob skladovania surovín, polotovarov a hotových výrobkov |
| aplikovať vnútropodnikové zásady pri zhromažďovaní, skladovaní a likvidácii odpadu |
| Kompetencie |
|---|
| zodpovednosť za svoj výkon |
| schopnosť analyzovať a riešiť problémy |
| samostatnosť pri výrobe produktov |
| pružnosť v myslení (adaptabilita, flexibilita, improvizačné spôsobilosti) |
Hodnotená spôsobilosť
- definovať zásady správnej výrobnej praxe pri výrobe pekárskych výrobkov
- vymenovať európske a národné legislatívne predpisy z oblasti pekárstva
- popísať zásady BOZP a PO
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| popísať základné európske a národné legislatívne predpisy z oblasti pekárskej výroby | ústna metóda |
| popísať základné ustanovenia zásad a dokumentácie Správnej výrobnej praxe | ústna metóda |
| popísať vyhlášku MP RV č.24/2014 v znení neskorších predpisov o pekárskych výrobkoch, cukrárskych výrobkoch a cestovinách | ústna metóda |
| popísať potravinový kódex | ústna metóda |
| definovať zásady BOZP a PO | písomná metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- dodržiavať zásady BOZP a PO pri práci
- aplikovať a dodržiavať HACCP
- popísať časti a princíp práce pekárskych strojov a zariadení
- kontrolovať, čistiť a udržiavať pekárske stroje a zariadenia
- obsluhovať linky, stroje a zariadenia aj pomocou IKT
- evidovať rozhodujúce parametre v technickej a prevádzkovej dokumentáci v pekárskej výrobe
- samostatnosť pri výrobe produktov
- riadiť krájanie, balenie a prípravu pekárskych výrobkov na expedíciu
- riadiť proces výroby v pekárskej výrobe
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| predviesť výrobu určeného výrobku za dodržiavania BOZP a HACCP | praktické skúšanie |
| charakterizovať základné časti linky, strojov a zariadení | ústna metóda |
| popísať činnosť kontinuálnej linky na výrobu pekárskych výrobkov | ústna metóda |
| na modelovom príklade popísať riešenie krízovej situácie | ústna metóda |
| predviesť spôsob evidencie technickej a prevádzkovej dokumentácie na predloženom formulári | písomná metóda |
| predviesť obsluhu vybraného stroja alebo zariadenia pomocou IKT | praktické skúšanie |
| predviesť procesy kontroly, čistenia a udržiavania strojov a zariadení v pekárskej výrobe | praktické skúšanie |
| predviesť a charakterizovať proces krájania, balenia a prípravy výrobku na expedíciu | praktické skúšanie |
| určiť krízové situácie pri výrobe pekárskych výrobkov a predviesť spôsoby ich eliminácie | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- aplikovať vnútropodnikové zásady pri zhromažďovaní, skladovaní a likvidácii odpadu
- popísať technológiu výroby pekárskych výrobkov
- aplikovať určené technologické postupy pri výrobe pekárskych výrobkov
- nastavovať parametre technologického procesu pri výrobe pekárskych výrobkov
- charakterizovať systémy hodnotenia kvality v pekárstve
- popísať základné matematické výpočty na úrovni absolventa základnej školy
- definovať technologické výpočty používané v pekárstve
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| definovať základné princípy skladovania v pekárskej výrobe | ústna metóda |
| popísať systémy a štandardy kvality v pekárstve | ústna metóda |
| vypočítať potrebu vstupov na základe noriem | písomná metóda |
| popísať a predviesť určené technologické postupy pri výrobe pekárskych výrobkov | praktické skúšanie |
| popísať a nastaviť technologické parametre výrobného procesu a procesu kvasenia | praktické skúšanie |
| vypočítať zadané úlohy a technologické výpočty používané v pekárstve | písomná metóda |
| vypočítať matematické úlohy na úrovni absolventa základnej školy | písomná metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- charakterizovať mikrobiologické procesy v pekárskej výrobe
- charakterizovať pekárske suroviny a podmienky ich skladovania
- senzoricky hodnotiť pekárske výrobky
- určiť spôsob skladovania surovín, polotovarov a hotových výrobkov
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| popísať princíp biologického kyprenia a iných mikrobiologických procesov | ústna metóda |
| popísať pekárske suroviny a spôsob ich skladovania | ústna metóda |
| predviesť senzorické hodnotenie hotových pekárskych výrobkov | praktické skúšanie |
| definovať spôsob skladovania surovín, polotovarov a hotových výrobkov | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70%.
| Metodické usmernenia |
|---|
Zákon 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 72-90 a § 109-111. |