Operátor zariadenia na výrobu chleba, pečiva a múčnych výrobkov
Kód kvalifikácie
C8160006-00884
Úroveň SKKR
3
SK ISCO-08
8160006
Sektorová rada
Potravinárstvo
Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti |
---|
popísať zásady BOZP a PO |
popísať základné matematické výpočty na úrovni absolventa základnej školy |
definovať technologické výpočty používané v pekárstve |
vymenovať európske a národné legislatívne predpisy z oblasti pekárstva |
definovať zásady správnej výrobnej praxe pri výrobe pekárskych výrobkov |
charakterizovať pekárske suroviny a podmienky ich skladovania |
charakterizovať systémy hodnotenia kvality v pekárstve |
popísať technológiu výroby pekárskych výrobkov |
charakterizovať mikrobiologické procesy v pekárskej výrobe |
popísať časti a princíp práce pekárskych strojov a zariadení |
Zručnosti |
---|
dodržiavať zásady BOZP a PO pri práci |
aplikovať a dodržiavať HACCP |
evidovať rozhodujúce parametre v technickej a prevádzkovej dokumentáci v pekárskej výrobe |
nastavovať parametre technologického procesu pri výrobe pekárskych výrobkov |
aplikovať určené technologické postupy pri výrobe pekárskych výrobkov |
obsluhovať linky, stroje a zariadenia aj pomocou IKT |
riadiť proces výroby v pekárskej výrobe |
riadiť krájanie, balenie a prípravu pekárskych výrobkov na expedíciu |
kontrolovať, čistiť a udržiavať pekárske stroje a zariadenia |
senzoricky hodnotiť pekárske výrobky |
určiť spôsob skladovania surovín, polotovarov a hotových výrobkov |
aplikovať vnútropodnikové zásady pri zhromažďovaní, skladovaní a likvidácii odpadu |
Kompetencie |
---|
zodpovednosť za svoj výkon |
schopnosť analyzovať a riešiť problémy |
samostatnosť pri výrobe produktov |
pružnosť v myslení (adaptabilita, flexibilita, improvizačné spôsobilosti) |
Hodnotená spôsobilosť
- definovať zásady správnej výrobnej praxe pri výrobe pekárskych výrobkov
- vymenovať európske a národné legislatívne predpisy z oblasti pekárstva
- popísať zásady BOZP a PO
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
popísať základné európske a národné legislatívne predpisy z oblasti pekárskej výroby | ústna metóda |
popísať základné ustanovenia zásad a dokumentácie Správnej výrobnej praxe | ústna metóda |
popísať vyhlášku MP RV č.24/2014 v znení neskorších predpisov o pekárskych výrobkoch, cukrárskych výrobkoch a cestovinách | ústna metóda |
popísať potravinový kódex | ústna metóda |
definovať zásady BOZP a PO | písomná metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- dodržiavať zásady BOZP a PO pri práci
- aplikovať a dodržiavať HACCP
- popísať časti a princíp práce pekárskych strojov a zariadení
- kontrolovať, čistiť a udržiavať pekárske stroje a zariadenia
- obsluhovať linky, stroje a zariadenia aj pomocou IKT
- evidovať rozhodujúce parametre v technickej a prevádzkovej dokumentáci v pekárskej výrobe
- samostatnosť pri výrobe produktov
- riadiť krájanie, balenie a prípravu pekárskych výrobkov na expedíciu
- riadiť proces výroby v pekárskej výrobe
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
predviesť výrobu určeného výrobku za dodržiavania BOZP a HACCP | praktické skúšanie |
charakterizovať základné časti linky, strojov a zariadení | ústna metóda |
popísať činnosť kontinuálnej linky na výrobu pekárskych výrobkov | ústna metóda |
na modelovom príklade popísať riešenie krízovej situácie | ústna metóda |
predviesť spôsob evidencie technickej a prevádzkovej dokumentácie na predloženom formulári | písomná metóda |
predviesť obsluhu vybraného stroja alebo zariadenia pomocou IKT | praktické skúšanie |
predviesť procesy kontroly, čistenia a udržiavania strojov a zariadení v pekárskej výrobe | praktické skúšanie |
predviesť a charakterizovať proces krájania, balenia a prípravy výrobku na expedíciu | praktické skúšanie |
určiť krízové situácie pri výrobe pekárskych výrobkov a predviesť spôsoby ich eliminácie | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- aplikovať vnútropodnikové zásady pri zhromažďovaní, skladovaní a likvidácii odpadu
- popísať technológiu výroby pekárskych výrobkov
- aplikovať určené technologické postupy pri výrobe pekárskych výrobkov
- nastavovať parametre technologického procesu pri výrobe pekárskych výrobkov
- charakterizovať systémy hodnotenia kvality v pekárstve
- popísať základné matematické výpočty na úrovni absolventa základnej školy
- definovať technologické výpočty používané v pekárstve
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
definovať základné princípy skladovania v pekárskej výrobe | ústna metóda |
popísať systémy a štandardy kvality v pekárstve | ústna metóda |
vypočítať potrebu vstupov na základe noriem | písomná metóda |
popísať a predviesť určené technologické postupy pri výrobe pekárskych výrobkov | praktické skúšanie |
popísať a nastaviť technologické parametre výrobného procesu a procesu kvasenia | praktické skúšanie |
vypočítať zadané úlohy a technologické výpočty používané v pekárstve | písomná metóda |
vypočítať matematické úlohy na úrovni absolventa základnej školy | písomná metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- charakterizovať mikrobiologické procesy v pekárskej výrobe
- charakterizovať pekárske suroviny a podmienky ich skladovania
- senzoricky hodnotiť pekárske výrobky
- určiť spôsob skladovania surovín, polotovarov a hotových výrobkov
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
popísať princíp biologického kyprenia a iných mikrobiologických procesov | ústna metóda |
popísať pekárske suroviny a spôsob ich skladovania | ústna metóda |
predviesť senzorické hodnotenie hotových pekárskych výrobkov | praktické skúšanie |
definovať spôsob skladovania surovín, polotovarov a hotových výrobkov | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70%.
Metodické usmernenia |
---|
Zákon 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 72-90 a § 109-111. |