Operátor zariadenia na spracovanie a konzervovanie mäsa, mäsových produktov a rýb
Kód kvalifikácie
C8160001-00883
Úroveň SKKR
3
SK ISCO-08
8160001
Sektorová rada
Potravinárstvo
Vedomosti |
---|
popísať zásady hygieny a sanitácie, BOZP a PO |
popísať základy systému HACCP |
popísať funkciu, konštrukciu a princíp práce strojov a zariadení používaných vo výrobe na spracovanie a konzervovanie mäsa a rýb |
definovať základnú podstatu výrobného procesu |
popísať suroviny, aditívne látky, pomocné látky a obaly využívané pri spracovaní a konzervovaní mäsa a rýb |
popísať spôsob úpravy, spracovania surovín na hotové výrobky, ich trvanlivosť, balenie, uchovávanie, skladovanie |
popísať základné delenie konzerv, technologický postup výroby konzerv |
popísať plnenie, uzatváranie, tepelné opracovanie konzerv - pasterizovanie, sterilizovanie |
popísať normy platné pri výrobe a kontrole mäsiarskych výrobkov, pri výrobe konzerv, polokonzerv |
popísať chladenie a označovanie konzerv a polokonzerv po tepelnom opracovaní |
popísať špecifické bezpečnostné riziká súvisiace s manipuláciou so strojným zariadením - práca s tlakovými nádobami, so zdvíhacím zariadením |
vysvetliť trvanlivosť výrobkov, spôsoby skladovania |
popísať základné senzorické rozlišovanie surovín a hotových výrobkov |
Zručnosti |
---|
aplikovať zásady hygieny, BOZP a PO, dodržiavať HACCP |
podľa návodu nastavovať a obsluhovať stroje, prístroje a niektoré technologické zariadenia používané pri jednotlivých operáciách technologického postupu |
vyrobiť výrobky podľa receptúry |
vykonávať základnú údržbu nástrojov, strojov a zariadení používaných pri spracovaní a konzervovaní mäsa, mäsových výrobkov a rýb |
pripraviť vstupné suroviny na výrobu výrobkov, zmesí na výrobu konzerv |
určiť chyby výrobkov, analyzovať ich príčiny, vyvodzovať závery, zabezpečiť odstránenie chýb |
overiť nastavené hodnoty na váhe, skontrolovať neporušenosť obalu |
vytriediť výrobky na základe kvality |
využívať IKT pri riešení odborných úloh |
aplikovať balenie, skladovanie a expedíciu potravinárskych výrobkov |
Kompetencie |
---|
manuálna zdatnosť |
samostatnosť pri výkone svojej práce |
spoľahlivosť, dôslednosť a presnosť pri riešení problémov |
spolupracovať pri riešení problémov s inými ľuďmi |
zodpovednoť za kvalitu výrobkov |
Hodnotená spôsobilosť
- definovať základnú podstatu výrobného procesu
- popísať suroviny, aditívne látky, pomocné látky a obaly využívané pri spracovaní a konzervovaní mäsa a rýb
- popísať zásady hygieny a sanitácie, BOZP a PO
- popísať základy systému HACCP
- popísať spôsob úpravy, spracovania surovín na hotové výrobky, ich trvanlivosť, balenie, uchovávanie, skladovanie
- popísať funkciu, konštrukciu a princíp práce strojov a zariadení používaných vo výrobe na spracovanie a konzervovanie mäsa a rýb
- popísať špecifické bezpečnostné riziká súvisiace s manipuláciou so strojným zariadením - práca s tlakovými nádobami, so zdvíhacím zariadením
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
definovať základnú podstatu výrobného procesu | písomná metóda |
popísať zásady BOZP a PO pri potravinárskej výrobe | ústna metóda |
popísať suroviny, aditívne látky, pomocné látky a obaly používané pri výrobe potravín, spôsob úpravy, spracovania surovín na hotové výrobky, ich trvanlivosť, balenie, uchovávanie, skladovanie | ústna metóda |
popísať zásady hygieny a sanitácie, základy systému HACCP | ústna metóda |
popísať funkciu, konštrukciu a princíp práce strojov a zariadení používaných vo výrobe na spracovanie a konzervovanie mäsa a rýb, popísať špecifické riziká súvisiace s manipuláciou so strojným zariadením - práca s tlakovými nádobami, so zdvíhacím zariadením | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je zvládnutie písomnej skúšky a ústnej skúšky minimálne na 65%.
Hodnotená spôsobilosť
- popísať základné delenie konzerv, technologický postup výroby konzerv
- popísať plnenie, uzatváranie, tepelné opracovanie konzerv - pasterizovanie, sterilizovanie
- popísať normy platné pri výrobe a kontrole mäsiarskych výrobkov, pri výrobe konzerv, polokonzerv
- popísať chladenie a označovanie konzerv a polokonzerv po tepelnom opracovaní
- vysvetliť trvanlivosť výrobkov, spôsoby skladovania
- popísať základné senzorické rozlišovanie surovín a hotových výrobkov
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
popísať základné delenie konzerv, technologický postup výroby konzerv, plnenie, uzatváranie, tepelné opracovanie konzerv - pasterizovanie, sterilizovanie, chladenie a označovanie konzerv a polokonzerv po tepelnom opracovaní | ústna metóda |
popísať normy platné pri výrobe a kontrole mäsiarskych výrobkov, pri výrobe konzerv, polokonzerv | ústna metóda |
vysvetliť trvanlivosť výrobkov, spôsoby skladovania | ústna metóda |
popísať základné senzorické rozlišovanie vstupných surovín a hotových výrobkov | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je zvládnutie ústnej skúšky minimálne na 65%.
Hodnotená spôsobilosť
- podľa návodu nastavovať a obsluhovať stroje, prístroje a niektoré technologické zariadenia používané pri jednotlivých operáciách technologického postupu
- pripraviť vstupné suroviny na výrobu výrobkov, zmesí na výrobu konzerv
- samostatnosť pri výkone svojej práce
- vytriediť výrobky na základe kvality
- aplikovať zásady hygieny, BOZP a PO, dodržiavať HACCP
- vyrobiť výrobky podľa receptúry
- overiť nastavené hodnoty na váhe, skontrolovať neporušenosť obalu
- určiť chyby výrobkov, analyzovať ich príčiny, vyvodzovať závery, zabezpečiť odstránenie chýb
- aplikovať balenie, skladovanie a expedíciu potravinárskych výrobkov
- využívať IKT pri riešení odborných úloh
- vykonávať základnú údržbu nástrojov, strojov a zariadení používaných pri spracovaní a konzervovaní mäsa, mäsových výrobkov a rýb
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
aplikovať zásady hygieny, BOZP a PO, dodržiavať HACCP | praktické skúšanie |
navrhnúť postup výroby výrobku podľa odvetvia výroby | praktické skúšanie |
samostatne vyrobiť výrobok podľa receptúry s použitím správne pripravených vstupných surovín, s použitím schém, návodov | praktické skúšanie |
nastaviť a obsluhovať stroje, prístroje a technologické zariadenia zvolené na výrobu výrobku | praktické skúšanie |
určiť chyby výrobkov, analyzovať ich príčiny, vytriediť výrobky na základe kvality | praktické skúšanie |
overiť nastavené hodnoty na váhe, skontrolovať neporušenosť obalu | praktické skúšanie |
zabaliť výrobky, správne ich uskladniť a expedovať | praktické skúšanie |
po skončení výroby vykonať základnú údržbu používaných nástrojov, strojov a zariadení | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je zvládnutie praktickej skúšky minimálne na 65%.
Metodické usmernenia |
---|
Zákon 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 72-90. Zákon č.386/1997 Z. z. o ďalšom vzdelávaní v znení neskorších predpisov . Zákon č.568/2009 Z. z. o celoživotnom vzdelávaní - Vyhláška, č. 97/2010ktorou sa ustanovujú podrobnosti o dokumentácii akreditovaného vzdelávacieho programu ďalšieho vzdelávania, o obsahu žiadosti o akreditáciu vzdelávacieho programu ďalšieho vzdelávania a o projekte vzdelávacieho programu ďalšieho vzdelávania, o osvedčení o absolvovaní akreditovaného vzdelávacieho programu ďalšieho vzdelávania, o náležitostiach osvedčenia o čiastočnej kvalifikácii a osvedčenia o úplnej kvalifikácii zákon č.568/2009 Z. z. o celoživotnom vzdelávaní. |