Cukrár
Kód kvalifikácie
U7512002-00879
Úroveň SKKR
3
SK ISCO-08
7512002
Sektorová rada
Potravinárstvo
Vedomosti |
---|
ovládať základné matematické výpočty na úrovni absolventa základnej školy |
uviesť technologické výpočty používané v cukrárskej výrobe |
vymedziť európske a národné legislatívne predpisy z oblasti cukrárskej výroby |
charakterizovať suroviny v cukrárskej výrobe a podmienky ich skladovania |
charakterizovať systémy hodnotenia kvality v cukrárskej výrobe |
popísať technológiu výroby cukrárskych výrobkov |
charakterizovať fyzikálne, chemické a mikrobiologické procesy v cukrárskej výrobe |
popísať základné časti a princíp práce strojov a zariadení používané v cukrárskej výrobe |
Zručnosti |
---|
dodržiavať zásady BOZP pri práci so strojmi a zariadeniami pri výrobe cukrárskych výrobkov |
využívať základné práce s IKT pri spracovaní výrobnej dokumentácie |
zadávať vstupné suroviny pre výrobu cukrárskych výrobkov |
dodržiavať zásady správnej výrobnej praxe |
rozvrhovať cukrársku výrobu podľa stanovených požiadaviek |
nastavovať parametre výrobného procesu v cukrárskej výrobe |
pripravovať suroviny pre cukrársku výrobu |
voliť vhodné technologické postupy pri výrobe cukrárskych výrobkov |
kontrolovať, čistiť a udržiavať stroje a zariadenia v cukrárskej výrobe |
obsluhovať stroje a zariadenia v cukrárskej výrobe |
vyrábať cukrársky výrobok podľa predpísanej receptúry a stanovenej technológie |
používať cukrárske techniky pri výrobe ozdôb a zdobení výrobkov |
zdobiť výrobky v cukrárskej výrobe |
senzoricky hodnotiť cukrárske výrobky |
krájať, baliť a pripravovať cukrárske výrobky na expedíciu |
skladovať suroviny, polotovary a hotové cukrárske výrobky |
aplikovať zásady pri zhromažďovaní, skladovaní a likvidácii odpadu z cukrárskej výroby |
Kompetencie |
---|
tvorivosť a zodpovednosť pri výkone práce |
samostatnosť v organizovaní a plánovaní práce |
schopnosť samostatne riešiť a analyzovať problémy |
samostatnosť pri výrobe produktov |
Hodnotená spôsobilosť
- dodržiavať zásady správnej výrobnej praxe
- vymedziť európske a národné legislatívne predpisy z oblasti cukrárskej výroby
- popísať technológiu výroby cukrárskych výrobkov
- ovládať základné matematické výpočty na úrovni absolventa základnej školy
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
vypočítať predložený test | písomná metóda |
definovať základy princípov HACCP | ústna metóda |
popísať základné legislatívne predpisy z oblasti cukrárskej výroby, Vyhláška MPRV SR č.24/2014 o pekárskych výrobkoch, cukrárskych výrobkoch a cestovinách. | ústna metóda |
popísať súčasné trendy v oblasti cukrárskej výroby | ústna metóda |
spracovať určenú úlohu pomocou IKT | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých kritérií hodnotenia minimálne na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- popísať základné časti a princíp práce strojov a zariadení používané v cukrárskej výrobe
- obsluhovať stroje a zariadenia v cukrárskej výrobe
- kontrolovať, čistiť a udržiavať stroje a zariadenia v cukrárskej výrobe
- dodržiavať zásady BOZP pri práci so strojmi a zariadeniami pri výrobe cukrárskych výrobkov
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
vymenovať základné stroje a zariadenia používané v cukrárskej výrobe | ústna metóda |
charakterizovať základné časti strojov a zariadení používaných v cukrárskej výrobe | ústna metóda |
popísať princíp práce strojov a zariadení v cukrárskej výrobe | ústna metóda |
určiť spôsob údržby vybraného stroja alebo zariadenia | ústna metóda |
predviesť obsluhu vybraného stroja alebo zariadenia s dodržaním zásad BOZP | praktické skúšanie |
na modelovom príklade popísať riešenie krízovej situácie | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých kritérií hodnotenia minimálne na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- uviesť technologické výpočty používané v cukrárskej výrobe
- charakterizovať suroviny v cukrárskej výrobe a podmienky ich skladovania
- pripravovať suroviny pre cukrársku výrobu
- skladovať suroviny, polotovary a hotové cukrárske výrobky
- nastavovať parametre výrobného procesu v cukrárskej výrobe
- krájať, baliť a pripravovať cukrárske výrobky na expedíciu
- vyrábať cukrársky výrobok podľa predpísanej receptúry a stanovenej technológie
- zdobiť výrobky v cukrárskej výrobe
- používať cukrárske techniky pri výrobe ozdôb a zdobení výrobkov
- zadávať vstupné suroviny pre výrobu cukrárskych výrobkov
- využívať základné práce s IKT pri spracovaní výrobnej dokumentácie
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
predviesť výrobu určenej cukrárskej ozdoby | praktické skúšanie |
správne určiť a zaradiť vstupné suroviny | praktické skúšanie |
vypočítať potrebu surovín na základe noriem | písomná metóda |
na príklade popísať surovinu a spôsob jej uskladnenia | ústna metóda |
popísať spôsoby krájania, balenia a prípravy cukrárskych výrobkov na expedíciu | ústna metóda |
definovať základné princípy skladovania v cukrárskej výrobe | ústna metóda |
popísať parametre technologických procesov | ústna metóda |
predviesť výrobu určeného cukrárskeho výrobku | praktické skúšanie |
predviesť určenú techniku zdobenia cukrárskych výrobkov | praktické skúšanie |
vytvoriť výrobnú dokumnetáciu s použitím IKT | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých kritérií hodnotenia minimálne na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- aplikovať zásady pri zhromažďovaní, skladovaní a likvidácii odpadu z cukrárskej výroby
- charakterizovať fyzikálne, chemické a mikrobiologické procesy v cukrárskej výrobe
- charakterizovať systémy hodnotenia kvality v cukrárskej výrobe
- rozvrhovať cukrársku výrobu podľa stanovených požiadaviek
- voliť vhodné technologické postupy pri výrobe cukrárskych výrobkov
- senzoricky hodnotiť cukrárske výrobky
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
zhodnotiť senzorické vlastnosti na hotových výrobkoch | praktické skúšanie |
definovať základy fyzikálnych, chemických a mikrobiologických procesov v cukrárskej výrobe | ústna metóda |
popísať systémy a štandardy kvality v cukrárskej výrobe | ústna metóda |
rozplánovať výrobu podľa určenej objednávky | písomná metóda |
vysvetliť určený technologický postup pri výrobe cukrárskych výrobkov | ústna metóda |
definovať zásady pri zhromažďovaní, skladovaní a likvidácii odpadu z cukrárskej výroby | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých kritérií hodnotenia minimálne na 70%.
Metodické usmernenia |
---|
Formálne vzdelávanie: Zákon 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 72-90. Neformálne vzdelávanie: Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorýcxh zákonov v znení neskorších predpisov, §17 a §18. |