Cukrár
Kód kvalifikácie
U7512002-00879
Úroveň SKKR
3
SK ISCO-08
7512002
Sektorová rada
Potravinárstvo
| Vedomosti |
|---|
| ovládať základné matematické výpočty na úrovni absolventa základnej školy |
| uviesť technologické výpočty používané v cukrárskej výrobe |
| vymedziť európske a národné legislatívne predpisy z oblasti cukrárskej výroby |
| charakterizovať suroviny v cukrárskej výrobe a podmienky ich skladovania |
| charakterizovať systémy hodnotenia kvality v cukrárskej výrobe |
| popísať technológiu výroby cukrárskych výrobkov |
| charakterizovať fyzikálne, chemické a mikrobiologické procesy v cukrárskej výrobe |
| popísať základné časti a princíp práce strojov a zariadení používané v cukrárskej výrobe |
| Zručnosti |
|---|
| dodržiavať zásady BOZP pri práci so strojmi a zariadeniami pri výrobe cukrárskych výrobkov |
| využívať základné práce s IKT pri spracovaní výrobnej dokumentácie |
| zadávať vstupné suroviny pre výrobu cukrárskych výrobkov |
| dodržiavať zásady správnej výrobnej praxe |
| rozvrhovať cukrársku výrobu podľa stanovených požiadaviek |
| nastavovať parametre výrobného procesu v cukrárskej výrobe |
| pripravovať suroviny pre cukrársku výrobu |
| voliť vhodné technologické postupy pri výrobe cukrárskych výrobkov |
| kontrolovať, čistiť a udržiavať stroje a zariadenia v cukrárskej výrobe |
| obsluhovať stroje a zariadenia v cukrárskej výrobe |
| vyrábať cukrársky výrobok podľa predpísanej receptúry a stanovenej technológie |
| používať cukrárske techniky pri výrobe ozdôb a zdobení výrobkov |
| zdobiť výrobky v cukrárskej výrobe |
| senzoricky hodnotiť cukrárske výrobky |
| krájať, baliť a pripravovať cukrárske výrobky na expedíciu |
| skladovať suroviny, polotovary a hotové cukrárske výrobky |
| aplikovať zásady pri zhromažďovaní, skladovaní a likvidácii odpadu z cukrárskej výroby |
| Kompetencie |
|---|
| tvorivosť a zodpovednosť pri výkone práce |
| samostatnosť v organizovaní a plánovaní práce |
| schopnosť samostatne riešiť a analyzovať problémy |
| samostatnosť pri výrobe produktov |
Hodnotená spôsobilosť
- dodržiavať zásady správnej výrobnej praxe
- vymedziť európske a národné legislatívne predpisy z oblasti cukrárskej výroby
- popísať technológiu výroby cukrárskych výrobkov
- ovládať základné matematické výpočty na úrovni absolventa základnej školy
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| vypočítať predložený test | písomná metóda |
| definovať základy princípov HACCP | ústna metóda |
| popísať základné legislatívne predpisy z oblasti cukrárskej výroby, Vyhláška MPRV SR č.24/2014 o pekárskych výrobkoch, cukrárskych výrobkoch a cestovinách. | ústna metóda |
| popísať súčasné trendy v oblasti cukrárskej výroby | ústna metóda |
| spracovať určenú úlohu pomocou IKT | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých kritérií hodnotenia minimálne na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- popísať základné časti a princíp práce strojov a zariadení používané v cukrárskej výrobe
- obsluhovať stroje a zariadenia v cukrárskej výrobe
- kontrolovať, čistiť a udržiavať stroje a zariadenia v cukrárskej výrobe
- dodržiavať zásady BOZP pri práci so strojmi a zariadeniami pri výrobe cukrárskych výrobkov
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| vymenovať základné stroje a zariadenia používané v cukrárskej výrobe | ústna metóda |
| charakterizovať základné časti strojov a zariadení používaných v cukrárskej výrobe | ústna metóda |
| popísať princíp práce strojov a zariadení v cukrárskej výrobe | ústna metóda |
| určiť spôsob údržby vybraného stroja alebo zariadenia | ústna metóda |
| predviesť obsluhu vybraného stroja alebo zariadenia s dodržaním zásad BOZP | praktické skúšanie |
| na modelovom príklade popísať riešenie krízovej situácie | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých kritérií hodnotenia minimálne na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- uviesť technologické výpočty používané v cukrárskej výrobe
- charakterizovať suroviny v cukrárskej výrobe a podmienky ich skladovania
- pripravovať suroviny pre cukrársku výrobu
- skladovať suroviny, polotovary a hotové cukrárske výrobky
- nastavovať parametre výrobného procesu v cukrárskej výrobe
- krájať, baliť a pripravovať cukrárske výrobky na expedíciu
- vyrábať cukrársky výrobok podľa predpísanej receptúry a stanovenej technológie
- zdobiť výrobky v cukrárskej výrobe
- používať cukrárske techniky pri výrobe ozdôb a zdobení výrobkov
- zadávať vstupné suroviny pre výrobu cukrárskych výrobkov
- využívať základné práce s IKT pri spracovaní výrobnej dokumentácie
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| predviesť výrobu určenej cukrárskej ozdoby | praktické skúšanie |
| správne určiť a zaradiť vstupné suroviny | praktické skúšanie |
| vypočítať potrebu surovín na základe noriem | písomná metóda |
| na príklade popísať surovinu a spôsob jej uskladnenia | ústna metóda |
| popísať spôsoby krájania, balenia a prípravy cukrárskych výrobkov na expedíciu | ústna metóda |
| definovať základné princípy skladovania v cukrárskej výrobe | ústna metóda |
| popísať parametre technologických procesov | ústna metóda |
| predviesť výrobu určeného cukrárskeho výrobku | praktické skúšanie |
| predviesť určenú techniku zdobenia cukrárskych výrobkov | praktické skúšanie |
| vytvoriť výrobnú dokumnetáciu s použitím IKT | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých kritérií hodnotenia minimálne na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- aplikovať zásady pri zhromažďovaní, skladovaní a likvidácii odpadu z cukrárskej výroby
- charakterizovať fyzikálne, chemické a mikrobiologické procesy v cukrárskej výrobe
- charakterizovať systémy hodnotenia kvality v cukrárskej výrobe
- rozvrhovať cukrársku výrobu podľa stanovených požiadaviek
- voliť vhodné technologické postupy pri výrobe cukrárskych výrobkov
- senzoricky hodnotiť cukrárske výrobky
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| zhodnotiť senzorické vlastnosti na hotových výrobkoch | praktické skúšanie |
| definovať základy fyzikálnych, chemických a mikrobiologických procesov v cukrárskej výrobe | ústna metóda |
| popísať systémy a štandardy kvality v cukrárskej výrobe | ústna metóda |
| rozplánovať výrobu podľa určenej objednávky | písomná metóda |
| vysvetliť určený technologický postup pri výrobe cukrárskych výrobkov | ústna metóda |
| definovať zásady pri zhromažďovaní, skladovaní a likvidácii odpadu z cukrárskej výroby | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých kritérií hodnotenia minimálne na 70%.
| Metodické usmernenia |
|---|
Formálne vzdelávanie: Zákon 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 72-90. Neformálne vzdelávanie: Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorýcxh zákonov v znení neskorších predpisov, §17 a §18. |