Cukrár

Kód kvalifikácie

U7512002-00879

Úroveň SKKR

3

SK ISCO-08

7512002

Sektorová rada

Potravinárstvo

Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti
ovládať základné matematické výpočty na úrovni absolventa základnej školy
uviesť technologické výpočty používané v cukrárskej výrobe
vymedziť európske a národné legislatívne predpisy z oblasti cukrárskej výroby
charakterizovať suroviny v cukrárskej výrobe a podmienky ich skladovania
charakterizovať systémy hodnotenia kvality v cukrárskej výrobe
popísať technológiu výroby cukrárskych výrobkov
charakterizovať fyzikálne, chemické a mikrobiologické procesy v cukrárskej výrobe
popísať základné časti a princíp práce strojov a zariadení používané v cukrárskej výrobe
Zručnosti
dodržiavať zásady BOZP pri práci so strojmi a zariadeniami pri výrobe cukrárskych výrobkov
využívať základné práce s IKT pri spracovaní výrobnej dokumentácie
zadávať vstupné suroviny pre výrobu cukrárskych výrobkov
dodržiavať zásady správnej výrobnej praxe
rozvrhovať cukrársku výrobu podľa stanovených požiadaviek
nastavovať parametre výrobného procesu v cukrárskej výrobe
pripravovať suroviny pre cukrársku výrobu
voliť vhodné technologické postupy pri výrobe cukrárskych výrobkov
kontrolovať, čistiť a udržiavať stroje a zariadenia v cukrárskej výrobe
obsluhovať stroje a zariadenia v cukrárskej výrobe
vyrábať cukrársky výrobok podľa predpísanej receptúry a stanovenej technológie
používať cukrárske techniky pri výrobe ozdôb a zdobení výrobkov
zdobiť výrobky v cukrárskej výrobe
senzoricky hodnotiť cukrárske výrobky
krájať, baliť a pripravovať cukrárske výrobky na expedíciu
skladovať suroviny, polotovary a hotové cukrárske výrobky
aplikovať zásady pri zhromažďovaní, skladovaní a likvidácii odpadu z cukrárskej výroby
Kompetencie
tvorivosť a zodpovednosť pri výkone práce
samostatnosť v organizovaní a plánovaní práce
schopnosť samostatne riešiť a analyzovať problémy
samostatnosť pri výrobe produktov

Hodnotená spôsobilosť

  • dodržiavať zásady správnej výrobnej praxe
  • vymedziť európske a národné legislatívne predpisy z oblasti cukrárskej výroby
  • popísať technológiu výroby cukrárskych výrobkov
  • ovládať základné matematické výpočty na úrovni absolventa základnej školy
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
vypočítať predložený testpísomná metóda
definovať základy princípov HACCPústna metóda
popísať základné legislatívne predpisy z oblasti cukrárskej výroby, Vyhláška MPRV SR č.24/2014 o pekárskych výrobkoch, cukrárskych výrobkoch a cestovinách.ústna metóda
popísať súčasné trendy v oblasti cukrárskej výrobyústna metóda
spracovať určenú úlohu pomocou IKTpraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých kritérií hodnotenia minimálne na 70%.

Hodnotená spôsobilosť

  • popísať základné časti a princíp práce strojov a zariadení používané v cukrárskej výrobe
  • obsluhovať stroje a zariadenia v cukrárskej výrobe
  • kontrolovať, čistiť a udržiavať stroje a zariadenia v cukrárskej výrobe
  • dodržiavať zásady BOZP pri práci so strojmi a zariadeniami pri výrobe cukrárskych výrobkov
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
vymenovať základné stroje a zariadenia používané v cukrárskej výrobeústna metóda
charakterizovať základné časti strojov a zariadení používaných v cukrárskej výrobeústna metóda
popísať princíp práce strojov a zariadení v cukrárskej výrobeústna metóda
určiť spôsob údržby vybraného stroja alebo zariadeniaústna metóda
predviesť obsluhu vybraného stroja alebo zariadenia s dodržaním zásad BOZPpraktické skúšanie
na modelovom príklade popísať riešenie krízovej situácieústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých kritérií hodnotenia minimálne na 70%.

Hodnotená spôsobilosť

  • uviesť technologické výpočty používané v cukrárskej výrobe
  • charakterizovať suroviny v cukrárskej výrobe a podmienky ich skladovania
  • pripravovať suroviny pre cukrársku výrobu
  • skladovať suroviny, polotovary a hotové cukrárske výrobky
  • nastavovať parametre výrobného procesu v cukrárskej výrobe
  • krájať, baliť a pripravovať cukrárske výrobky na expedíciu
  • vyrábať cukrársky výrobok podľa predpísanej receptúry a stanovenej technológie
  • zdobiť výrobky v cukrárskej výrobe
  • používať cukrárske techniky pri výrobe ozdôb a zdobení výrobkov
  • zadávať vstupné suroviny pre výrobu cukrárskych výrobkov
  • využívať základné práce s IKT pri spracovaní výrobnej dokumentácie
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
predviesť výrobu určenej cukrárskej ozdobypraktické skúšanie
správne určiť a zaradiť vstupné surovinypraktické skúšanie
vypočítať potrebu surovín na základe noriempísomná metóda
na príklade popísať surovinu a spôsob jej uskladneniaústna metóda
popísať spôsoby krájania, balenia a prípravy cukrárskych výrobkov na expedíciuústna metóda
definovať základné princípy skladovania v cukrárskej výrobeústna metóda
popísať parametre technologických procesovústna metóda
predviesť výrobu určeného cukrárskeho výrobkupraktické skúšanie
predviesť určenú techniku zdobenia cukrárskych výrobkovpraktické skúšanie
vytvoriť výrobnú dokumnetáciu s použitím IKTpraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých kritérií hodnotenia minimálne na 70%.

Hodnotená spôsobilosť

  • aplikovať zásady pri zhromažďovaní, skladovaní a likvidácii odpadu z cukrárskej výroby
  • charakterizovať fyzikálne, chemické a mikrobiologické procesy v cukrárskej výrobe
  • charakterizovať systémy hodnotenia kvality v cukrárskej výrobe
  • rozvrhovať cukrársku výrobu podľa stanovených požiadaviek
  • voliť vhodné technologické postupy pri výrobe cukrárskych výrobkov
  • senzoricky hodnotiť cukrárske výrobky
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
zhodnotiť senzorické vlastnosti na hotových výrobkochpraktické skúšanie
definovať základy fyzikálnych, chemických a mikrobiologických procesov v cukrárskej výrobeústna metóda
popísať systémy a štandardy kvality v cukrárskej výrobeústna metóda
rozplánovať výrobu podľa určenej objednávkypísomná metóda
vysvetliť určený technologický postup pri výrobe cukrárskych výrobkovústna metóda
definovať zásady pri zhromažďovaní, skladovaní a likvidácii odpadu z cukrárskej výrobyústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých kritérií hodnotenia minimálne na 70%.

Metodické usmernenia

Formálne vzdelávanie:

Zákon 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 72-90.

Neformálne vzdelávanie:

Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorýcxh zákonov v znení neskorších predpisov, §17 a §18.