Mlynár
Kód kvalifikácie
U7514002-00861
Úroveň SKKR
3
SK ISCO-08
7514002
Sektorová rada
Potravinárstvo
Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti |
---|
popísať zásady BOZP a PO |
ovládať základné matematické výpočty na úrovni absolventa SOŠ |
uviesť základné technologické výpočty používané v mlynárstve |
uviesť európske a národné legislatívne predpisy z oblasti mlynárstva |
charakterizovať suroviny pre mlynskú výrobu a podmienky skladovania |
charakterizovať systémy a štandardy kvality v mlynskom odbore |
popísať technológiu spracovanie a mletie obilia |
charakterizovať fyzikálne procesy v mlynskej výrobe |
popísať základné časti a princíp práce mlynských strojov a zariadení |
Zručnosti |
---|
dodržiavať zásady BOZP pri práci |
dodržiavať zásady správnej výrobnej praxe |
využívať IKT pri spracovaní výrobnej dokumentácie |
zadávať vstupné suroviny pre mlynskú výrobu |
voliť vhodné technologické postupy v mlynárskej výrobe |
kontrolovať, čistiť a udržiavať mlynské stroje a zariadenia |
obsluhovať strojné zariadenia a výrobné linky v mlynoch |
vyrábať mlynské výrobky podľa predpísanej receptúry a stavoveného technologického postupu |
senzoricky hodnotiť mlynárske výrobky |
určovať spôsob skladovania surovín , polotovarov a hotových výrobkov |
viesť technickú a prevádzkovú dokumentáciu pri výrobe mlynských výrobkov |
aplikovať zásady pri zhromažďovaní, skladovaní a likvidácii odpadu z mlynskej výroby |
Kompetencie |
---|
tvorivosť a zodpovednosť za svoj výkon |
schopnosť a ochota sa vzdelávať a prinášať inovatívne podnety |
schopnosť analyzovať a riešiť problémy |
samostatnosť pri výrobe produktov |
samostatnosť pri organizácii a plánovaní práce |
pružnosť v myslení /adaptabilita, flexibilita, improvizačné spôsobilosti / |
Hodnotená spôsobilosť
- uviesť európske a národné legislatívne predpisy z oblasti mlynárstva
- dodržiavať zásady správnej výrobnej praxe
- schopnosť a ochota sa vzdelávať a prinášať inovatívne podnety
- popísať zásady BOZP a PO
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
popísať základné európske a národné legislatívne predpisy z oblasti mlynskej výroby | ústna metóda |
popísať základné ustanovenia zásad a dokumentácie Správnej výrobnej praxe | ústna metóda |
definovať základy systému HACCP | ústna metóda |
popísať Vyhlášku MPRV SR č.2/2014 o jedlom obilí a mlynských výrobkoch z obilia | ústna metóda |
definovať základné ustanovenia zákona NR SR č. 152 o potravinách | ústna metóda |
definovať zásady BOZP a PO | písomná metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 65 %.
Hodnotená spôsobilosť
- popísať základné časti a princíp práce mlynských strojov a zariadení
- obsluhovať strojné zariadenia a výrobné linky v mlynoch
- kontrolovať, čistiť a udržiavať mlynské stroje a zariadenia
- dodržiavať zásady BOZP pri práci
- pružnosť v myslení /adaptabilita, flexibilita, improvizačné spôsobilosti /
- schopnosť analyzovať a riešiť problémy
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
vymenovať základné mlynské stroje a zariadenia | ústna metóda |
charakterizovať a vymenovať základné časti strojov a zariadení mlynskej výroby | ústna metóda |
určiť základné časti a princíp činnosti strojov a zariadení | ústna metóda |
predviesť obsluhu, kontrolu, čistenie a udržavanie strojov a zariadení pri dodržaní BOZP | praktické skúšanie |
na modelovom príklade popísať riešenie krízovej situácie | ústna metóda |
popísať najčastejšie poruchy vybraného stroja alebo zariadenia | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70%
Hodnotená spôsobilosť
- ovládať základné matematické výpočty na úrovni absolventa SOŠ
- uviesť základné technologické výpočty používané v mlynárstve
- zadávať vstupné suroviny pre mlynskú výrobu
- charakterizovať suroviny pre mlynskú výrobu a podmienky skladovania
- popísať technológiu spracovanie a mletie obilia
- voliť vhodné technologické postupy v mlynárskej výrobe
- vyrábať mlynské výrobky podľa predpísanej receptúry a stavoveného technologického postupu
- využívať IKT pri spracovaní výrobnej dokumentácie
- určovať spôsob skladovania surovín , polotovarov a hotových výrobkov
- samostatnosť pri výrobe produktov
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
správne určiť a zaradiť vstupné suroviny | praktické skúšanie |
vypočítať potrebu surovín na základe noriem | písomná metóda |
vytvoriť danú výrobnú dokumentáciu pomocou IKT | praktické skúšanie |
charakterizovat suroviny, posúdiť ich kvalitu a určiť spôsob jej uskladnenia | ústna metóda |
popísať vplyv surovín na kvalitu hotového výrobku | ústna metóda |
popísať technologické parametre výrobného procesu | ústna metóda |
opísať technologický postup pri výrobe mlynského výrobku a zvoliť najvhodnejší postup pre vybraný výrobok | ústna metóda |
predviesť výrobu mlynského produktu podľa predpísanej receptúry a stanoveného technologického postupu | praktické skúšanie |
definovať základné princípy skladovania v mlynskej výrobe | ústna metóda |
vypočítať matematické úlohy | písomná metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70%
Hodnotená spôsobilosť
- charakterizovať fyzikálne procesy v mlynskej výrobe
- charakterizovať systémy a štandardy kvality v mlynskom odbore
- senzoricky hodnotiť mlynárske výrobky
- viesť technickú a prevádzkovú dokumentáciu pri výrobe mlynských výrobkov
- samostatnosť pri organizácii a plánovaní práce
- aplikovať zásady pri zhromažďovaní, skladovaní a likvidácii odpadu z mlynskej výroby
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
definovať fyzikálne procesy v mlynskej výrobe | ústna metóda |
popísať systémy a hodnotenia kvality v mlynskom priemysle | ústna metóda |
popísať technickú a prevádzkovú dokumentáciu pri výrobe mlynských výrobkov | ústna metóda |
senzoricky zhodnotiť polotovary a hotové výrobky, popísať ich vlastnosti a spôsob ich uskladnenia | praktické skúšanie |
uviesť zásady zhromažďovania , skladovania a likvidácie odpadu | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 70%
Metodické usmernenia |
---|
Formálne vzdelávanie: Zákon 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 72-90 a § 109-111. Neformálne vzdelávanie: Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 17 a § 18. |