Špecialista údržby v potravinárskej výrobe

Kód kvalifikácie

U2141005-00857

Úroveň SKKR

3

SK ISCO-08

2141005

Sektorová rada

Potravinárstvo

Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti
popísať zásady BOZP a PO
všeobecne popísať stroje a zariadenia v potravinárskej výrobe
popísať základnú funkciu strojov, zariadení, liniek používaných v danom odbore
popísať všeobecné zásady a postupy starostlivosti o stroje, zariadenia a investičné celky
popísať princípy hygieny potravín
čítať technickú a výkresovú dokumentáciu
vymenovať zásady pri zásahu do strojného zariadenia
definovať kroky pri inštalácií a uvedení stroja, alebo strojného zariadenia do prevádzky
definovať základy programovania PLC a Simatic
vysvetliť základné princípy hydrauliky
popísať základné princípy funkčnosti tlakových a pneumatických zariadení
definovať odbornú spôsobilosť na činnosť na elektrických zariadeniach - § 23 Vyhl. č. 74/96 Z.z.
definovať právne predpisy a usmernenia na obsluhu vyhradených technických zariadení
Zručnosti
dodržiavať zásady BOZP a PO
aplikovať odbornú spôsobilosť na činnosť na elektrických zariadeniach - § 23 Vyhl. č. 74/96 Z.z.
nastavovať, ošetrovať a údržiavať stroje a zariadenia v potravinárskej výrobe
koordinovať plánované činnosti vyplývajúce z požiadaviek na opravy zariadení v potravinárskej výrobe
plánovať preventívne prehliadky, údržbu a opravy strojov a zariadení v potravinárskej výrobe
nastavovať programy PLC, Simatic
dodržiavať postup krokov podľa technickej a výkresovej dokumentácie
nastavovať a opravovať pneumatické zariadenia
nastavovať a obsluhovať hydraulické zariadenia
Kompetencie
samostatnosť v organizovaní a plánovaní práce
schopnosť pracovať v tíme
zodpovednosť za kvalitu svojej práce
zodpovednosť za plnenie svojich úloh a povinností
schopnosť analyzovať a riešiť problémy

Hodnotená spôsobilosť

  • popísať všeobecné zásady a postupy starostlivosti o stroje, zariadenia a investičné celky
  • všeobecne popísať stroje a zariadenia v potravinárskej výrobe
  • čítať technickú a výkresovú dokumentáciu
  • definovať kroky pri inštalácií a uvedení stroja, alebo strojného zariadenia do prevádzky
  • popísať základnú funkciu strojov, zariadení, liniek používaných v danom odbore
  • vymenovať zásady pri zásahu do strojného zariadenia
  • definovať základy programovania PLC a Simatic
  • vysvetliť základné princípy hydrauliky
  • popísať základné princípy funkčnosti tlakových a pneumatických zariadení
  • definovať odbornú spôsobilosť na činnosť na elektrických zariadeniach - § 23 Vyhl. č. 74/96 Z.z.
  • definovať právne predpisy a usmernenia na obsluhu vyhradených technických zariadení
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
popísať princípy údržby technologických zariadení, definovať zodpovednosť, frekvenciu a metódy kontrolyústna metóda
vysvetliť dôležitosť plánov preventívnych opatrení v údržbe strojov a zariadeníústna metóda
popísať technologické zariadenia používané v potravinárstve ako aj hĺbku ich poznaniaústna metóda
na základe podkladov ku konkrétnej technickej dokumentácii vysvetliť zostavenie zariadení, identifikovať výrobu a jej hlavné procesy a zariadeniapraktické skúšanie
popísať svoje skúsenosti v oblastiach hydrauliky, tlakových a pneumatických zariadení, ako aj v oblasti programovania zariadeníústna metóda
popísať svoje skúsenosti v oblastiach hydrauliky, tlakových a pneumatických zariadení, ako aj v oblasti programovania zariadeníústna metóda
metodicky vysvetliť postup pri oprave aseptických a neaseptických zariadení alebo ich častíústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšok je dosiahnutie všetkých stanovených kritérií minimálne  na 70%.

Hodnotená spôsobilosť

  • popísať princípy hygieny potravín
  • popísať zásady BOZP a PO
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
charakterizovať postupy pri zabezpečení správnej hygienickej praxe a vysvetliť zásady BOZP a POústna metóda
definovať zásady osobnej hygieny a hygienického správania v potravináskom podnikuústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšok je dosiahnutie všetkých stanovených kritérií minimálne  na 70%. 

Hodnotená spôsobilosť

  • dodržiavať zásady BOZP a PO
  • dodržiavať postup krokov podľa technickej a výkresovej dokumentácie
  • plánovať preventívne prehliadky, údržbu a opravy strojov a zariadení v potravinárskej výrobe
  • nastavovať programy PLC, Simatic
  • nastavovať a opravovať pneumatické zariadenia
  • nastavovať a obsluhovať hydraulické zariadenia
  • aplikovať odbornú spôsobilosť na činnosť na elektrických zariadeniach - § 23 Vyhl. č. 74/96 Z.z.
  • nastavovať, ošetrovať a údržiavať stroje a zariadenia v potravinárskej výrobe
  • koordinovať plánované činnosti vyplývajúce z požiadaviek na opravy zariadení v potravinárskej výrobe
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
vymenovať niekoľko dôvodov, prečo sú potrebné preventívne prehliadky a údržba zariadeníústna metóda
na základe špecifických problémov - netesniace ventily, rozloženie zloženie časti zariadenia, výmena kolien, ventilov, teplotných, vlhkostných čidiel a pod., analyzovať prístup k riešeniu problémovpraktické skúšanie
predviesť nastavovanie zariadenia podľa deklarovaného zamerania uchádzača - elektrických, pneumatických, hydraulických zariadení, zváranie nerezového materiálupraktické skúšanie
na špecifickom prípade popísať koordináciu činností pri opravách, význam a spôsob komunikácie s operátormi daných zariadeníústna metóda
popísať prístupy a predviesť shopnosť ovládania programov PLC, Simaticpraktické skúšanie
predviesť nastavovanie a obsluhu hydraulické zariadenia pri dodržaní BOZP a POpraktické skúšanie
predviesť nastavenie pneumatického zariadenia pri dodržaní BOZP a POpraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšok je dosiahnutie všetkých stanovených kritérií minimálne  na 70%.

Metodické usmernenia

Zákon 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 72-90 a § 109-111.