Špecialista údržby v potravinárskej výrobe
Kód kvalifikácie
U2141005-00857
Úroveň SKKR
3
SK ISCO-08
2141005
Sektorová rada
Potravinárstvo
Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
| Vedomosti |
|---|
| popísať zásady BOZP a PO |
| všeobecne popísať stroje a zariadenia v potravinárskej výrobe |
| popísať základnú funkciu strojov, zariadení, liniek používaných v danom odbore |
| popísať všeobecné zásady a postupy starostlivosti o stroje, zariadenia a investičné celky |
| popísať princípy hygieny potravín |
| čítať technickú a výkresovú dokumentáciu |
| vymenovať zásady pri zásahu do strojného zariadenia |
| definovať kroky pri inštalácií a uvedení stroja, alebo strojného zariadenia do prevádzky |
| definovať základy programovania PLC a Simatic |
| vysvetliť základné princípy hydrauliky |
| popísať základné princípy funkčnosti tlakových a pneumatických zariadení |
| definovať odbornú spôsobilosť na činnosť na elektrických zariadeniach - § 23 Vyhl. č. 74/96 Z.z. |
| definovať právne predpisy a usmernenia na obsluhu vyhradených technických zariadení |
| Zručnosti |
|---|
| dodržiavať zásady BOZP a PO |
| aplikovať odbornú spôsobilosť na činnosť na elektrických zariadeniach - § 23 Vyhl. č. 74/96 Z.z. |
| nastavovať, ošetrovať a údržiavať stroje a zariadenia v potravinárskej výrobe |
| koordinovať plánované činnosti vyplývajúce z požiadaviek na opravy zariadení v potravinárskej výrobe |
| plánovať preventívne prehliadky, údržbu a opravy strojov a zariadení v potravinárskej výrobe |
| nastavovať programy PLC, Simatic |
| dodržiavať postup krokov podľa technickej a výkresovej dokumentácie |
| nastavovať a opravovať pneumatické zariadenia |
| nastavovať a obsluhovať hydraulické zariadenia |
| Kompetencie |
|---|
| samostatnosť v organizovaní a plánovaní práce |
| schopnosť pracovať v tíme |
| zodpovednosť za kvalitu svojej práce |
| zodpovednosť za plnenie svojich úloh a povinností |
| schopnosť analyzovať a riešiť problémy |
Hodnotená spôsobilosť
- popísať všeobecné zásady a postupy starostlivosti o stroje, zariadenia a investičné celky
- všeobecne popísať stroje a zariadenia v potravinárskej výrobe
- čítať technickú a výkresovú dokumentáciu
- definovať kroky pri inštalácií a uvedení stroja, alebo strojného zariadenia do prevádzky
- popísať základnú funkciu strojov, zariadení, liniek používaných v danom odbore
- vymenovať zásady pri zásahu do strojného zariadenia
- definovať základy programovania PLC a Simatic
- vysvetliť základné princípy hydrauliky
- popísať základné princípy funkčnosti tlakových a pneumatických zariadení
- definovať odbornú spôsobilosť na činnosť na elektrických zariadeniach - § 23 Vyhl. č. 74/96 Z.z.
- definovať právne predpisy a usmernenia na obsluhu vyhradených technických zariadení
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| popísať princípy údržby technologických zariadení, definovať zodpovednosť, frekvenciu a metódy kontroly | ústna metóda |
| vysvetliť dôležitosť plánov preventívnych opatrení v údržbe strojov a zariadení | ústna metóda |
| popísať technologické zariadenia používané v potravinárstve ako aj hĺbku ich poznania | ústna metóda |
| na základe podkladov ku konkrétnej technickej dokumentácii vysvetliť zostavenie zariadení, identifikovať výrobu a jej hlavné procesy a zariadenia | praktické skúšanie |
| popísať svoje skúsenosti v oblastiach hydrauliky, tlakových a pneumatických zariadení, ako aj v oblasti programovania zariadení | ústna metóda |
| popísať svoje skúsenosti v oblastiach hydrauliky, tlakových a pneumatických zariadení, ako aj v oblasti programovania zariadení | ústna metóda |
| metodicky vysvetliť postup pri oprave aseptických a neaseptických zariadení alebo ich častí | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšok je dosiahnutie všetkých stanovených kritérií minimálne na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- popísať princípy hygieny potravín
- popísať zásady BOZP a PO
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| charakterizovať postupy pri zabezpečení správnej hygienickej praxe a vysvetliť zásady BOZP a PO | ústna metóda |
| definovať zásady osobnej hygieny a hygienického správania v potravináskom podniku | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšok je dosiahnutie všetkých stanovených kritérií minimálne na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- dodržiavať zásady BOZP a PO
- dodržiavať postup krokov podľa technickej a výkresovej dokumentácie
- plánovať preventívne prehliadky, údržbu a opravy strojov a zariadení v potravinárskej výrobe
- nastavovať programy PLC, Simatic
- nastavovať a opravovať pneumatické zariadenia
- nastavovať a obsluhovať hydraulické zariadenia
- aplikovať odbornú spôsobilosť na činnosť na elektrických zariadeniach - § 23 Vyhl. č. 74/96 Z.z.
- nastavovať, ošetrovať a údržiavať stroje a zariadenia v potravinárskej výrobe
- koordinovať plánované činnosti vyplývajúce z požiadaviek na opravy zariadení v potravinárskej výrobe
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| vymenovať niekoľko dôvodov, prečo sú potrebné preventívne prehliadky a údržba zariadení | ústna metóda |
| na základe špecifických problémov - netesniace ventily, rozloženie zloženie časti zariadenia, výmena kolien, ventilov, teplotných, vlhkostných čidiel a pod., analyzovať prístup k riešeniu problémov | praktické skúšanie |
| predviesť nastavovanie zariadenia podľa deklarovaného zamerania uchádzača - elektrických, pneumatických, hydraulických zariadení, zváranie nerezového materiálu | praktické skúšanie |
| na špecifickom prípade popísať koordináciu činností pri opravách, význam a spôsob komunikácie s operátormi daných zariadení | ústna metóda |
| popísať prístupy a predviesť shopnosť ovládania programov PLC, Simatic | praktické skúšanie |
| predviesť nastavovanie a obsluhu hydraulické zariadenia pri dodržaní BOZP a PO | praktické skúšanie |
| predviesť nastavenie pneumatického zariadenia pri dodržaní BOZP a PO | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšok je dosiahnutie všetkých stanovených kritérií minimálne na 70%.
| Metodické usmernenia |
|---|
Zákon 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 72-90 a § 109-111. |