Operátor zariadenia na výrobu cukru

Kód kvalifikácie

C8160007-00852

Úroveň SKKR

3

SK ISCO-08

8160007

Sektorová rada

Potravinárstvo

Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti
uviesť základné zásady BOZP a ochrany pred požiarmi a ochrany životného prostredia
popísať proces prísunu cukrovej repy a jeho dôsledky na ďalšie spracovanie
charakterizovať rezanie cukrovej repy a jeho význam
charakterizovať proces a metódy váženia rezkov
charakterizovať procesy a metódy vylúhovania cukru (difúzne získavanie cukru)
definovať proces epurácie difúznej šťavy a zahusťovania šťavy
popísať proces varenia cukrovín
popísať proces pálenia vápenca
popísať proces prípravy vápenného mlieka
určiť jednotlivé operácie konečného spracovania bieleho cukru
popísať spôsoby posúdenia kvality cukru
vysvetliť spôsoby a podmienky uskladňovania cukru
vysvetliť spôsoby a techniky balenia cukru
popísať vedľajšie produkty vznikajúce pri výrobe cukru (melasa, vysladené rezky) a spôsob ich úpravy, skladovania a možnosti využitia
popísať možnosti spracovania rafinády na ďalšie produkty
popísať odpady vznikajúce pri výrobe cukru a možnosti nakladania s nimi podľa platnej legislatívy
vysvetliť význam brúsenia nožov rezačiek a ich údržby
Zručnosti
komunikovať v jednom cudzom jazyku na základnej úrovni
dodržiavať zásady správnej výrobnej praxe
dodržiavať zásady BOZP v procese výroby cukru
obsluhovať riadiaci systém plavenia, prania a rezania cukrovej repy, získavania, čistenia a zahustenia štiav a výroby finálneho produktu
obsluhovať strojnotechnologické zariadenia používané pri spracovaní cukrovej repy
analyzovať výrobný proces na jednotlivých úsekoch výroby cukru
vyhodnocovať neštandardné situácie a odchýlky od štandardných postupov
znižovať mieru rizika na základe získaných vedomostí, predvídania a pracovných skúseností
optimalizovať jednotlivé fázy výrobného procesu
evidovať rozhodujúce parametre v technickej a prevádzkovej dokumentácii
kontrolovať, čistiť a udržiavať stroje a zariadenia na výrobu cukru
Kompetencie
samostatnosť v organizovaní a plánovaní práce
samostatnosť v rozhodovaní pri štandardných situáciách
zodpovednosť za bezpečnosť, zdravie a hygienu pri práci
zodpovednosť za plnenie svojich úloh a povinností
riešiť štandardné problémy v procese výroby cukru
schopnosť vyjadrovať sa jasne a výstižne v krízových a rizikových situáciách
schopnosť komunikovať s ľuďmi
schopnosť pracovať v tíme

Hodnotená spôsobilosť

  • uviesť základné zásady BOZP a ochrany pred požiarmi a ochrany životného prostredia
  • dodržiavať zásady BOZP v procese výroby cukru
  • zodpovednosť za bezpečnosť, zdravie a hygienu pri práci
  • popísať proces prísunu cukrovej repy a jeho dôsledky na ďalšie spracovanie
  • charakterizovať rezanie cukrovej repy a jeho význam
  • charakterizovať proces a metódy váženia rezkov
  • charakterizovať procesy a metódy vylúhovania cukru (difúzne získavanie cukru)
  • obsluhovať strojnotechnologické zariadenia používané pri spracovaní cukrovej repy
  • riešiť štandardné problémy v procese výroby cukru
  • optimalizovať jednotlivé fázy výrobného procesu
  • popísať vedľajšie produkty vznikajúce pri výrobe cukru (melasa, vysladené rezky) a spôsob ich úpravy, skladovania a možnosti využitia
  • popísať možnosti spracovania rafinády na ďalšie produkty
  • popísať odpady vznikajúce pri výrobe cukru a možnosti nakladania s nimi podľa platnej legislatívy
  • vysvetliť význam brúsenia nožov rezačiek a ich údržby
  • dodržiavať zásady správnej výrobnej praxe
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
popísať základné princípy BOZPpísomná metóda
vybrať vhodné ochranné prostriedky pri práci vo výrobnom procesepraktické skúšanie
rozlíšiť spôsoby dopravy, prekládky a príjmu cukrovej repyústna metóda
popísať spôsoby čistenia a prísunu cukrovej repy a ich dopady na ďalšie spracovaniepísomná metóda
vysvetliť význam kvality rezania rezkov pre ďalšie spracovanieústna metóda
opísať význam brúsenia nožov rezačiek a ich údržbyústna metóda
uviesť metódy váženia rezkovústna metóda
popísať proces vysladenia cukrovarníckych rezkov a ochrany proti infekcii počas difúziepísomná metóda
určiť vhodnú teplotu roztoku pri vyluhovaní cukruústna metóda
popísať zásady ochrany pred požiarmi a likvidácie požiarovústna metóda
charakterizovať zásady ekologickej prevencie, havarijných a krízových situáciíústna metóda
opísať zásady správnej výrobnej praxepísomná metóda
vymenovať vedľajšie produkty vznikajúce pri výrobe cukruústna metóda
určiť spôsoby skladovania, spracovania a využitia vedľajších produktov vznikajúcich pri výrobe cukruústna metóda
určiť spôsoby spracovania rafinády na ďalšie produktyústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonaia skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia na minimálne 70 %

 

Hodnotená spôsobilosť

  • definovať proces epurácie difúznej šťavy a zahusťovania šťavy
  • popísať proces varenia cukrovín
  • popísať proces pálenia vápenca
  • popísať proces prípravy vápenného mlieka
  • obsluhovať riadiaci systém plavenia, prania a rezania cukrovej repy, získavania, čistenia a zahustenia štiav a výroby finálneho produktu
  • evidovať rozhodujúce parametre v technickej a prevádzkovej dokumentácii
  • analyzovať výrobný proces na jednotlivých úsekoch výroby cukru
  • optimalizovať jednotlivé fázy výrobného procesu
  • riešiť štandardné problémy v procese výroby cukru
  • určiť jednotlivé operácie konečného spracovania bieleho cukru
  • kontrolovať, čistiť a udržiavať stroje a zariadenia na výrobu cukru
  • znižovať mieru rizika na základe získaných vedomostí, predvídania a pracovných skúseností
  • vyhodnocovať neštandardné situácie a odchýlky od štandardných postupov
  • komunikovať v jednom cudzom jazyku na základnej úrovni
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
uviesť význam odstreďovania prvej cukrovinypísomná metóda
popísať činnosti a časy odstreďovania podľa frekvencie otáčaniapísomná metóda
popísať produktovú schému výroby surového cukrupísomná metóda
špecifikovať parametre ťažkej šťavypísomná metóda
popísať proces plnenia vápenky vápencom a koksompísomná metóda
opísať proces pálenia vápnaústna metóda
vysvetliť proces hasenia páleného vápna a výroby vápenného mliekaústna metóda
diskutovať v cudzom jazykuústna metóda
predviesť obsluhu riadiaceho systém plavenia, prania a rezania cukrovej repy, získavania, čistenia a zahustenia štiav a výroby finálneho produktupraktické skúšanie
popísať kontrolu, čistenie a údržbu strojov a zariadení na výrobu cukruústna metóda
vysvetliť jednotlivé operácie konečného spracovania bieleho cukruústna metóda
predviesť evidenciu rozhodujúcich parametrov v technickej a prevádzkovej dokumentáciipraktické skúšanie
vysvetliť spôsob obsluhy riadiaceho systému plavenia, prania a rezania cukrovej repy, získavania, čistenia a zahustenia štiav a výroby finálneho produktuústna metóda
určiť odpady vznikajúce pri výrobe cukru a možnosti nakladania s nimústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonaia skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia na minimálne 70 %

 

Hodnotená spôsobilosť

  • popísať spôsoby posúdenia kvality cukru
  • určiť jednotlivé operácie konečného spracovania bieleho cukru
  • vysvetliť spôsoby a podmienky uskladňovania cukru
  • vysvetliť spôsoby a techniky balenia cukru
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
opísať význam a proces sušenia cukruústna metóda
popísať základy a kritériá senzorického hodnotenia cukruústna metóda
uviesť spôsoby balenia cukruústna metóda
uviesť zásady uskladňovania voľne sypaného cukruústna metóda
určiť zásady skladovania cukru a ich vplyv na kvalitu cukruústna metóda
opísať zásady hygienickej praxe pri výrobe cukruústna metóda
uviesť rozdiely uskladňovania voľne sypaného cukru v siláchústna metóda
uviesť kritériá posúdenia kvality cukruústna metóda
vymenovať a opísať fázy finálneho spracovania cukruústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonaia skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia na minimálne 70 %

 

Metodické usmernenia

 Formálne vzdelávanie: stredoškolské (sekundárne)

Zákon 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 72-90 a §109-111

Neformálne vzdelávanie

Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 17 a § 18