Operátor zariadenia na výrobu cukru
Kód kvalifikácie
C8160007-00852
Úroveň SKKR
3
SK ISCO-08
8160007
Sektorová rada
Potravinárstvo
Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
| Vedomosti |
|---|
| uviesť základné zásady BOZP a ochrany pred požiarmi a ochrany životného prostredia |
| popísať proces prísunu cukrovej repy a jeho dôsledky na ďalšie spracovanie |
| charakterizovať rezanie cukrovej repy a jeho význam |
| charakterizovať proces a metódy váženia rezkov |
| charakterizovať procesy a metódy vylúhovania cukru (difúzne získavanie cukru) |
| definovať proces epurácie difúznej šťavy a zahusťovania šťavy |
| popísať proces varenia cukrovín |
| popísať proces pálenia vápenca |
| popísať proces prípravy vápenného mlieka |
| určiť jednotlivé operácie konečného spracovania bieleho cukru |
| popísať spôsoby posúdenia kvality cukru |
| vysvetliť spôsoby a podmienky uskladňovania cukru |
| vysvetliť spôsoby a techniky balenia cukru |
| popísať vedľajšie produkty vznikajúce pri výrobe cukru (melasa, vysladené rezky) a spôsob ich úpravy, skladovania a možnosti využitia |
| popísať možnosti spracovania rafinády na ďalšie produkty |
| popísať odpady vznikajúce pri výrobe cukru a možnosti nakladania s nimi podľa platnej legislatívy |
| vysvetliť význam brúsenia nožov rezačiek a ich údržby |
| Zručnosti |
|---|
| komunikovať v jednom cudzom jazyku na základnej úrovni |
| dodržiavať zásady správnej výrobnej praxe |
| dodržiavať zásady BOZP v procese výroby cukru |
| obsluhovať riadiaci systém plavenia, prania a rezania cukrovej repy, získavania, čistenia a zahustenia štiav a výroby finálneho produktu |
| obsluhovať strojnotechnologické zariadenia používané pri spracovaní cukrovej repy |
| analyzovať výrobný proces na jednotlivých úsekoch výroby cukru |
| vyhodnocovať neštandardné situácie a odchýlky od štandardných postupov |
| znižovať mieru rizika na základe získaných vedomostí, predvídania a pracovných skúseností |
| optimalizovať jednotlivé fázy výrobného procesu |
| evidovať rozhodujúce parametre v technickej a prevádzkovej dokumentácii |
| kontrolovať, čistiť a udržiavať stroje a zariadenia na výrobu cukru |
| Kompetencie |
|---|
| samostatnosť v organizovaní a plánovaní práce |
| samostatnosť v rozhodovaní pri štandardných situáciách |
| zodpovednosť za bezpečnosť, zdravie a hygienu pri práci |
| zodpovednosť za plnenie svojich úloh a povinností |
| riešiť štandardné problémy v procese výroby cukru |
| schopnosť vyjadrovať sa jasne a výstižne v krízových a rizikových situáciách |
| schopnosť komunikovať s ľuďmi |
| schopnosť pracovať v tíme |
Hodnotená spôsobilosť
- uviesť základné zásady BOZP a ochrany pred požiarmi a ochrany životného prostredia
- dodržiavať zásady BOZP v procese výroby cukru
- zodpovednosť za bezpečnosť, zdravie a hygienu pri práci
- popísať proces prísunu cukrovej repy a jeho dôsledky na ďalšie spracovanie
- charakterizovať rezanie cukrovej repy a jeho význam
- charakterizovať proces a metódy váženia rezkov
- charakterizovať procesy a metódy vylúhovania cukru (difúzne získavanie cukru)
- obsluhovať strojnotechnologické zariadenia používané pri spracovaní cukrovej repy
- riešiť štandardné problémy v procese výroby cukru
- optimalizovať jednotlivé fázy výrobného procesu
- popísať vedľajšie produkty vznikajúce pri výrobe cukru (melasa, vysladené rezky) a spôsob ich úpravy, skladovania a možnosti využitia
- popísať možnosti spracovania rafinády na ďalšie produkty
- popísať odpady vznikajúce pri výrobe cukru a možnosti nakladania s nimi podľa platnej legislatívy
- vysvetliť význam brúsenia nožov rezačiek a ich údržby
- dodržiavať zásady správnej výrobnej praxe
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| popísať základné princípy BOZP | písomná metóda |
| vybrať vhodné ochranné prostriedky pri práci vo výrobnom procese | praktické skúšanie |
| rozlíšiť spôsoby dopravy, prekládky a príjmu cukrovej repy | ústna metóda |
| popísať spôsoby čistenia a prísunu cukrovej repy a ich dopady na ďalšie spracovanie | písomná metóda |
| vysvetliť význam kvality rezania rezkov pre ďalšie spracovanie | ústna metóda |
| opísať význam brúsenia nožov rezačiek a ich údržby | ústna metóda |
| uviesť metódy váženia rezkov | ústna metóda |
| popísať proces vysladenia cukrovarníckych rezkov a ochrany proti infekcii počas difúzie | písomná metóda |
| určiť vhodnú teplotu roztoku pri vyluhovaní cukru | ústna metóda |
| popísať zásady ochrany pred požiarmi a likvidácie požiarov | ústna metóda |
| charakterizovať zásady ekologickej prevencie, havarijných a krízových situácií | ústna metóda |
| opísať zásady správnej výrobnej praxe | písomná metóda |
| vymenovať vedľajšie produkty vznikajúce pri výrobe cukru | ústna metóda |
| určiť spôsoby skladovania, spracovania a využitia vedľajších produktov vznikajúcich pri výrobe cukru | ústna metóda |
| určiť spôsoby spracovania rafinády na ďalšie produkty | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonaia skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia na minimálne 70 %
Hodnotená spôsobilosť
- definovať proces epurácie difúznej šťavy a zahusťovania šťavy
- popísať proces varenia cukrovín
- popísať proces pálenia vápenca
- popísať proces prípravy vápenného mlieka
- obsluhovať riadiaci systém plavenia, prania a rezania cukrovej repy, získavania, čistenia a zahustenia štiav a výroby finálneho produktu
- evidovať rozhodujúce parametre v technickej a prevádzkovej dokumentácii
- analyzovať výrobný proces na jednotlivých úsekoch výroby cukru
- optimalizovať jednotlivé fázy výrobného procesu
- riešiť štandardné problémy v procese výroby cukru
- určiť jednotlivé operácie konečného spracovania bieleho cukru
- kontrolovať, čistiť a udržiavať stroje a zariadenia na výrobu cukru
- znižovať mieru rizika na základe získaných vedomostí, predvídania a pracovných skúseností
- vyhodnocovať neštandardné situácie a odchýlky od štandardných postupov
- komunikovať v jednom cudzom jazyku na základnej úrovni
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| uviesť význam odstreďovania prvej cukroviny | písomná metóda |
| popísať činnosti a časy odstreďovania podľa frekvencie otáčania | písomná metóda |
| popísať produktovú schému výroby surového cukru | písomná metóda |
| špecifikovať parametre ťažkej šťavy | písomná metóda |
| popísať proces plnenia vápenky vápencom a koksom | písomná metóda |
| opísať proces pálenia vápna | ústna metóda |
| vysvetliť proces hasenia páleného vápna a výroby vápenného mlieka | ústna metóda |
| diskutovať v cudzom jazyku | ústna metóda |
| predviesť obsluhu riadiaceho systém plavenia, prania a rezania cukrovej repy, získavania, čistenia a zahustenia štiav a výroby finálneho produktu | praktické skúšanie |
| popísať kontrolu, čistenie a údržbu strojov a zariadení na výrobu cukru | ústna metóda |
| vysvetliť jednotlivé operácie konečného spracovania bieleho cukru | ústna metóda |
| predviesť evidenciu rozhodujúcich parametrov v technickej a prevádzkovej dokumentácii | praktické skúšanie |
| vysvetliť spôsob obsluhy riadiaceho systému plavenia, prania a rezania cukrovej repy, získavania, čistenia a zahustenia štiav a výroby finálneho produktu | ústna metóda |
| určiť odpady vznikajúce pri výrobe cukru a možnosti nakladania s nim | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonaia skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia na minimálne 70 %
Hodnotená spôsobilosť
- popísať spôsoby posúdenia kvality cukru
- určiť jednotlivé operácie konečného spracovania bieleho cukru
- vysvetliť spôsoby a podmienky uskladňovania cukru
- vysvetliť spôsoby a techniky balenia cukru
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| opísať význam a proces sušenia cukru | ústna metóda |
| popísať základy a kritériá senzorického hodnotenia cukru | ústna metóda |
| uviesť spôsoby balenia cukru | ústna metóda |
| uviesť zásady uskladňovania voľne sypaného cukru | ústna metóda |
| určiť zásady skladovania cukru a ich vplyv na kvalitu cukru | ústna metóda |
| opísať zásady hygienickej praxe pri výrobe cukru | ústna metóda |
| uviesť rozdiely uskladňovania voľne sypaného cukru v silách | ústna metóda |
| uviesť kritériá posúdenia kvality cukru | ústna metóda |
| vymenovať a opísať fázy finálneho spracovania cukru | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonaia skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia na minimálne 70 %
| Metodické usmernenia |
|---|
Formálne vzdelávanie: stredoškolské (sekundárne) Zákon 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 72-90 a §109-111 Neformálne vzdelávanie Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 17 a § 18 |