Operátor zariadenia na výrobu cukru
Kód kvalifikácie
C8160007-00852
Úroveň SKKR
3
SK ISCO-08
8160007
Sektorová rada
Potravinárstvo
Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti |
---|
uviesť základné zásady BOZP a ochrany pred požiarmi a ochrany životného prostredia |
popísať proces prísunu cukrovej repy a jeho dôsledky na ďalšie spracovanie |
charakterizovať rezanie cukrovej repy a jeho význam |
charakterizovať proces a metódy váženia rezkov |
charakterizovať procesy a metódy vylúhovania cukru (difúzne získavanie cukru) |
definovať proces epurácie difúznej šťavy a zahusťovania šťavy |
popísať proces varenia cukrovín |
popísať proces pálenia vápenca |
popísať proces prípravy vápenného mlieka |
určiť jednotlivé operácie konečného spracovania bieleho cukru |
popísať spôsoby posúdenia kvality cukru |
vysvetliť spôsoby a podmienky uskladňovania cukru |
vysvetliť spôsoby a techniky balenia cukru |
popísať vedľajšie produkty vznikajúce pri výrobe cukru (melasa, vysladené rezky) a spôsob ich úpravy, skladovania a možnosti využitia |
popísať možnosti spracovania rafinády na ďalšie produkty |
popísať odpady vznikajúce pri výrobe cukru a možnosti nakladania s nimi podľa platnej legislatívy |
vysvetliť význam brúsenia nožov rezačiek a ich údržby |
Zručnosti |
---|
komunikovať v jednom cudzom jazyku na základnej úrovni |
dodržiavať zásady správnej výrobnej praxe |
dodržiavať zásady BOZP v procese výroby cukru |
obsluhovať riadiaci systém plavenia, prania a rezania cukrovej repy, získavania, čistenia a zahustenia štiav a výroby finálneho produktu |
obsluhovať strojnotechnologické zariadenia používané pri spracovaní cukrovej repy |
analyzovať výrobný proces na jednotlivých úsekoch výroby cukru |
vyhodnocovať neštandardné situácie a odchýlky od štandardných postupov |
znižovať mieru rizika na základe získaných vedomostí, predvídania a pracovných skúseností |
optimalizovať jednotlivé fázy výrobného procesu |
evidovať rozhodujúce parametre v technickej a prevádzkovej dokumentácii |
kontrolovať, čistiť a udržiavať stroje a zariadenia na výrobu cukru |
Kompetencie |
---|
samostatnosť v organizovaní a plánovaní práce |
samostatnosť v rozhodovaní pri štandardných situáciách |
zodpovednosť za bezpečnosť, zdravie a hygienu pri práci |
zodpovednosť za plnenie svojich úloh a povinností |
riešiť štandardné problémy v procese výroby cukru |
schopnosť vyjadrovať sa jasne a výstižne v krízových a rizikových situáciách |
schopnosť komunikovať s ľuďmi |
schopnosť pracovať v tíme |
Hodnotená spôsobilosť
- uviesť základné zásady BOZP a ochrany pred požiarmi a ochrany životného prostredia
- dodržiavať zásady BOZP v procese výroby cukru
- zodpovednosť za bezpečnosť, zdravie a hygienu pri práci
- popísať proces prísunu cukrovej repy a jeho dôsledky na ďalšie spracovanie
- charakterizovať rezanie cukrovej repy a jeho význam
- charakterizovať proces a metódy váženia rezkov
- charakterizovať procesy a metódy vylúhovania cukru (difúzne získavanie cukru)
- obsluhovať strojnotechnologické zariadenia používané pri spracovaní cukrovej repy
- riešiť štandardné problémy v procese výroby cukru
- optimalizovať jednotlivé fázy výrobného procesu
- popísať vedľajšie produkty vznikajúce pri výrobe cukru (melasa, vysladené rezky) a spôsob ich úpravy, skladovania a možnosti využitia
- popísať možnosti spracovania rafinády na ďalšie produkty
- popísať odpady vznikajúce pri výrobe cukru a možnosti nakladania s nimi podľa platnej legislatívy
- vysvetliť význam brúsenia nožov rezačiek a ich údržby
- dodržiavať zásady správnej výrobnej praxe
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
popísať základné princípy BOZP | písomná metóda |
vybrať vhodné ochranné prostriedky pri práci vo výrobnom procese | praktické skúšanie |
rozlíšiť spôsoby dopravy, prekládky a príjmu cukrovej repy | ústna metóda |
popísať spôsoby čistenia a prísunu cukrovej repy a ich dopady na ďalšie spracovanie | písomná metóda |
vysvetliť význam kvality rezania rezkov pre ďalšie spracovanie | ústna metóda |
opísať význam brúsenia nožov rezačiek a ich údržby | ústna metóda |
uviesť metódy váženia rezkov | ústna metóda |
popísať proces vysladenia cukrovarníckych rezkov a ochrany proti infekcii počas difúzie | písomná metóda |
určiť vhodnú teplotu roztoku pri vyluhovaní cukru | ústna metóda |
popísať zásady ochrany pred požiarmi a likvidácie požiarov | ústna metóda |
charakterizovať zásady ekologickej prevencie, havarijných a krízových situácií | ústna metóda |
opísať zásady správnej výrobnej praxe | písomná metóda |
vymenovať vedľajšie produkty vznikajúce pri výrobe cukru | ústna metóda |
určiť spôsoby skladovania, spracovania a využitia vedľajších produktov vznikajúcich pri výrobe cukru | ústna metóda |
určiť spôsoby spracovania rafinády na ďalšie produkty | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonaia skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia na minimálne 70 %
Hodnotená spôsobilosť
- definovať proces epurácie difúznej šťavy a zahusťovania šťavy
- popísať proces varenia cukrovín
- popísať proces pálenia vápenca
- popísať proces prípravy vápenného mlieka
- obsluhovať riadiaci systém plavenia, prania a rezania cukrovej repy, získavania, čistenia a zahustenia štiav a výroby finálneho produktu
- evidovať rozhodujúce parametre v technickej a prevádzkovej dokumentácii
- analyzovať výrobný proces na jednotlivých úsekoch výroby cukru
- optimalizovať jednotlivé fázy výrobného procesu
- riešiť štandardné problémy v procese výroby cukru
- určiť jednotlivé operácie konečného spracovania bieleho cukru
- kontrolovať, čistiť a udržiavať stroje a zariadenia na výrobu cukru
- znižovať mieru rizika na základe získaných vedomostí, predvídania a pracovných skúseností
- vyhodnocovať neštandardné situácie a odchýlky od štandardných postupov
- komunikovať v jednom cudzom jazyku na základnej úrovni
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
uviesť význam odstreďovania prvej cukroviny | písomná metóda |
popísať činnosti a časy odstreďovania podľa frekvencie otáčania | písomná metóda |
popísať produktovú schému výroby surového cukru | písomná metóda |
špecifikovať parametre ťažkej šťavy | písomná metóda |
popísať proces plnenia vápenky vápencom a koksom | písomná metóda |
opísať proces pálenia vápna | ústna metóda |
vysvetliť proces hasenia páleného vápna a výroby vápenného mlieka | ústna metóda |
diskutovať v cudzom jazyku | ústna metóda |
predviesť obsluhu riadiaceho systém plavenia, prania a rezania cukrovej repy, získavania, čistenia a zahustenia štiav a výroby finálneho produktu | praktické skúšanie |
popísať kontrolu, čistenie a údržbu strojov a zariadení na výrobu cukru | ústna metóda |
vysvetliť jednotlivé operácie konečného spracovania bieleho cukru | ústna metóda |
predviesť evidenciu rozhodujúcich parametrov v technickej a prevádzkovej dokumentácii | praktické skúšanie |
vysvetliť spôsob obsluhy riadiaceho systému plavenia, prania a rezania cukrovej repy, získavania, čistenia a zahustenia štiav a výroby finálneho produktu | ústna metóda |
určiť odpady vznikajúce pri výrobe cukru a možnosti nakladania s nim | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonaia skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia na minimálne 70 %
Hodnotená spôsobilosť
- popísať spôsoby posúdenia kvality cukru
- určiť jednotlivé operácie konečného spracovania bieleho cukru
- vysvetliť spôsoby a podmienky uskladňovania cukru
- vysvetliť spôsoby a techniky balenia cukru
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
opísať význam a proces sušenia cukru | ústna metóda |
popísať základy a kritériá senzorického hodnotenia cukru | ústna metóda |
uviesť spôsoby balenia cukru | ústna metóda |
uviesť zásady uskladňovania voľne sypaného cukru | ústna metóda |
určiť zásady skladovania cukru a ich vplyv na kvalitu cukru | ústna metóda |
opísať zásady hygienickej praxe pri výrobe cukru | ústna metóda |
uviesť rozdiely uskladňovania voľne sypaného cukru v silách | ústna metóda |
uviesť kritériá posúdenia kvality cukru | ústna metóda |
vymenovať a opísať fázy finálneho spracovania cukru | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonaia skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia na minimálne 70 %
Metodické usmernenia |
---|
Formálne vzdelávanie: stredoškolské (sekundárne) Zákon 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 72-90 a §109-111 Neformálne vzdelávanie Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 17 a § 18 |