Operátor zariadenia na spracovanie a konzervovanie ovocia a zeleniny

Kód kvalifikácie

C8160002-00851

Úroveň SKKR

3

SK ISCO-08

8160002

Sektorová rada

Potravinárstvo

Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti
popísať zásady BOZP a PO
charakterizovať zásady kontroly a nastavovania meradiel
popísať základné matematické výpočty na úrovni absolventa ZŠ
charakterizovať hygienu potravín
formulovať zásady správnej výrobnej a hygienickej praxe pri výrobe konzervovaných potravín
popísať právne predpisy a ďalšie usmernenia na obsluhu vyhradených technických zariadení používaných v konzervárenskej výrobe
popísať konzervárenské technológie
charakterizovať základné druhy potravinárskych surovín a pomocných materiálov používaných v konzervárenskej výrobe
popísať stroje a zariadenia v konzervárenskej výrobe, vysvetliť ich funkciu
definovať technologické postupy v konzervárenskej výrobe
popísať plnenie, uzatvárania, tepelné opracovanie konzerv - pasterizovanie, sterilizovanie
Zručnosti
postupovať podľa noriem, parametrov kvality procesov a výrobkov
dodržiavať technologické postupy a bezpečnostné predpisy v konzervárenskej výrobe
aplikovať požiadavky noriem, technických podkladoch a dokumentácii v potravinárskej výrobe
aplikovať zásady hygieny, BOZP a PO, dodržiavať HACCP
kontrolovať prevádzkyschopnosť strojov a zariadení v potravinárskej výrobe
obsluhovať sterilizačné zariadenia na spracovanie konzervovaných potravín
obsluhovať stroje a zariadenia na balenie a expedíciu potravinárskych polotovarov a výrobkov
obsluhovať strojné a technologické vybavenie pri výrobe konzerv
viesť a evidovať technickú a prevádzkovú dokumentáciu v potravinárskej výrobe
vykonávať základnú údržbu strojov a zariadení v konzervárenskej výrobe
Kompetencie
zodpovednosť za bezpečnosť, zdravie a hygienu pri práci
zodpovednosť za plnenie svojich úloh a povinností
samostatnosť pri výrobe produktov
schopnosť komunikovať s ľuďmi
schopnosť pracovať v tíme

Hodnotená spôsobilosť

  • popísať konzervárenské technológie
  • aplikovať požiadavky noriem, technických podkladoch a dokumentácii v potravinárskej výrobe
  • popísať plnenie, uzatvárania, tepelné opracovanie konzerv - pasterizovanie, sterilizovanie
  • popísať stroje a zariadenia v konzervárenskej výrobe, vysvetliť ich funkciu
  • popísať právne predpisy a ďalšie usmernenia na obsluhu vyhradených technických zariadení používaných v konzervárenskej výrobe
  • popísať zásady BOZP a PO
  • definovať technologické postupy v konzervárenskej výrobe
  • formulovať zásady správnej výrobnej a hygienickej praxe pri výrobe konzervovaných potravín
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
popísať jednotlivé komponenty technologickej linky, vysvetliť ich funkciu podľa technickej dokumentácieústna metóda
popísať zásady hygieny, BOZP a PO, základy systému HACCPústna metóda
vymenovať normy platné pri výrobe a kontrole konzervárenskych výrobkovústna metóda
charakterizovať konzervárenske technológieústna metóda
vysvetliť rozdiel medzi pasterilizáciou a sterilizáciouústna metóda
popísať základné časti zadaných strojov a zariadení v konzervárenskom priemysleústna metóda
samostatne vyhodnotiť záznam priebehu tepelného ošetreniaústna metóda
definovať normy, technické podklady a dokumentáciu v potravinárskej výrobepísomná metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 60%.

Hodnotená spôsobilosť

  • charakterizovať hygienu potravín
  • charakterizovať základné druhy potravinárskych surovín a pomocných materiálov používaných v konzervárenskej výrobe
  • charakterizovať zásady kontroly a nastavovania meradiel
  • viesť a evidovať technickú a prevádzkovú dokumentáciu v potravinárskej výrobe
  • popísať základné matematické výpočty na úrovni absolventa ZŠ
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
popísať princípy technologických procesovústna metóda
popísať spôsob úpravy a spracovanie surovín na hotové výrobky, ich trvanlivosť, balenie, uchovávanie, skladovanieústna metóda
zaznamenať požadované údaje režimu tepelného ošetrenia do evidenciepraktické skúšanie
v prípade nedodržania teplotného režimu a postupu správnej výrobnej praxe zodpovedne vykonať nápravné opatrenia a záznam o nápravných opatreniachpraktické skúšanie
evidovať množstvo vyrobených výrobkov, zaznamenať požadované údaje o šarži výrobku, balení výrobkupraktické skúšanie
zaznamenať výsledky skúšky detektora kovov alebo rontgenu, zapísať pozitívne nálezypraktické skúšanie
popísať hygienu potravínústna metóda
definovať základné druhy potravinárskych surovín a pomocných materiálov používaných v konzervárenskej výrobepísomná metóda
definovať základné druhy potravinárskych surovín a pomocných materiálov používaných v konzervárenskej výrobepísomná metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 80%.

Hodnotená spôsobilosť

  • obsluhovať sterilizačné zariadenia na spracovanie konzervovaných potravín
  • obsluhovať strojné a technologické vybavenie pri výrobe konzerv
  • obsluhovať stroje a zariadenia na balenie a expedíciu potravinárskych polotovarov a výrobkov
  • kontrolovať prevádzkyschopnosť strojov a zariadení v potravinárskej výrobe
  • aplikovať zásady hygieny, BOZP a PO, dodržiavať HACCP
  • postupovať podľa noriem, parametrov kvality procesov a výrobkov
  • vykonávať základnú údržbu strojov a zariadení v konzervárenskej výrobe
  • dodržiavať technologické postupy a bezpečnostné predpisy v konzervárenskej výrobe
  • schopnosť komunikovať s ľuďmi
  • schopnosť pracovať v tíme
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
podľa výrobnej dokumentácie samostatne nastaviť a spustiť režim tepelného ošetrenia pre daný výrobokpraktické skúšanie
vysvetliť postupy pre minimalizáciu fyzikálneho nebezpečia kontaminácie potravinárskeho výrobkupraktické skúšanie
predviesť obsluhu a kontrolu detektora kovov alebo röntgenu pri dodržaní zásad hygieny, BOZP, PO a HACCPpraktické skúšanie
skontrolovať prevádzkyschopnosť strojov a zariadení v potravinárskej výrobe podľa zadaniapraktické skúšanie
predviesť základnú údržbu strojov a zariadení v konzervárenskej výrobepraktické skúšanie
predviesť prácu na zadanom stroji podľa noriem, parametrov kvality procesov a výrobkov a postupovať podľa technologických noriempraktické skúšanie
predviesť obsluhu strojov a zariadení na balenie a expedíciu potravinárskych polotovarov a výrobkovpraktické skúšanie
predviesť obsluhu sterilizačného zariadenia na spracovanie konzervovaných potravínpraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 80%.

Metodické usmernenia

Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 17 a § 18