Operátor zariadenia na spracovanie a konzervovanie ovocia a zeleniny
Kód kvalifikácie
C8160002-00851
Úroveň SKKR
3
SK ISCO-08
8160002
Sektorová rada
Potravinárstvo
Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
| Vedomosti |
|---|
| popísať zásady BOZP a PO |
| charakterizovať zásady kontroly a nastavovania meradiel |
| popísať základné matematické výpočty na úrovni absolventa ZŠ |
| charakterizovať hygienu potravín |
| formulovať zásady správnej výrobnej a hygienickej praxe pri výrobe konzervovaných potravín |
| popísať právne predpisy a ďalšie usmernenia na obsluhu vyhradených technických zariadení používaných v konzervárenskej výrobe |
| popísať konzervárenské technológie |
| charakterizovať základné druhy potravinárskych surovín a pomocných materiálov používaných v konzervárenskej výrobe |
| popísať stroje a zariadenia v konzervárenskej výrobe, vysvetliť ich funkciu |
| definovať technologické postupy v konzervárenskej výrobe |
| popísať plnenie, uzatvárania, tepelné opracovanie konzerv - pasterizovanie, sterilizovanie |
| Zručnosti |
|---|
| postupovať podľa noriem, parametrov kvality procesov a výrobkov |
| dodržiavať technologické postupy a bezpečnostné predpisy v konzervárenskej výrobe |
| aplikovať požiadavky noriem, technických podkladoch a dokumentácii v potravinárskej výrobe |
| aplikovať zásady hygieny, BOZP a PO, dodržiavať HACCP |
| kontrolovať prevádzkyschopnosť strojov a zariadení v potravinárskej výrobe |
| obsluhovať sterilizačné zariadenia na spracovanie konzervovaných potravín |
| obsluhovať stroje a zariadenia na balenie a expedíciu potravinárskych polotovarov a výrobkov |
| obsluhovať strojné a technologické vybavenie pri výrobe konzerv |
| viesť a evidovať technickú a prevádzkovú dokumentáciu v potravinárskej výrobe |
| vykonávať základnú údržbu strojov a zariadení v konzervárenskej výrobe |
| Kompetencie |
|---|
| zodpovednosť za bezpečnosť, zdravie a hygienu pri práci |
| zodpovednosť za plnenie svojich úloh a povinností |
| samostatnosť pri výrobe produktov |
| schopnosť komunikovať s ľuďmi |
| schopnosť pracovať v tíme |
Hodnotená spôsobilosť
- popísať konzervárenské technológie
- aplikovať požiadavky noriem, technických podkladoch a dokumentácii v potravinárskej výrobe
- popísať plnenie, uzatvárania, tepelné opracovanie konzerv - pasterizovanie, sterilizovanie
- popísať stroje a zariadenia v konzervárenskej výrobe, vysvetliť ich funkciu
- popísať právne predpisy a ďalšie usmernenia na obsluhu vyhradených technických zariadení používaných v konzervárenskej výrobe
- popísať zásady BOZP a PO
- definovať technologické postupy v konzervárenskej výrobe
- formulovať zásady správnej výrobnej a hygienickej praxe pri výrobe konzervovaných potravín
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| popísať jednotlivé komponenty technologickej linky, vysvetliť ich funkciu podľa technickej dokumentácie | ústna metóda |
| popísať zásady hygieny, BOZP a PO, základy systému HACCP | ústna metóda |
| vymenovať normy platné pri výrobe a kontrole konzervárenskych výrobkov | ústna metóda |
| charakterizovať konzervárenske technológie | ústna metóda |
| vysvetliť rozdiel medzi pasterilizáciou a sterilizáciou | ústna metóda |
| popísať základné časti zadaných strojov a zariadení v konzervárenskom priemysle | ústna metóda |
| samostatne vyhodnotiť záznam priebehu tepelného ošetrenia | ústna metóda |
| definovať normy, technické podklady a dokumentáciu v potravinárskej výrobe | písomná metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 60%.
Hodnotená spôsobilosť
- charakterizovať hygienu potravín
- charakterizovať základné druhy potravinárskych surovín a pomocných materiálov používaných v konzervárenskej výrobe
- charakterizovať zásady kontroly a nastavovania meradiel
- viesť a evidovať technickú a prevádzkovú dokumentáciu v potravinárskej výrobe
- popísať základné matematické výpočty na úrovni absolventa ZŠ
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| popísať princípy technologických procesov | ústna metóda |
| popísať spôsob úpravy a spracovanie surovín na hotové výrobky, ich trvanlivosť, balenie, uchovávanie, skladovanie | ústna metóda |
| zaznamenať požadované údaje režimu tepelného ošetrenia do evidencie | praktické skúšanie |
| v prípade nedodržania teplotného režimu a postupu správnej výrobnej praxe zodpovedne vykonať nápravné opatrenia a záznam o nápravných opatreniach | praktické skúšanie |
| evidovať množstvo vyrobených výrobkov, zaznamenať požadované údaje o šarži výrobku, balení výrobku | praktické skúšanie |
| zaznamenať výsledky skúšky detektora kovov alebo rontgenu, zapísať pozitívne nálezy | praktické skúšanie |
| popísať hygienu potravín | ústna metóda |
| definovať základné druhy potravinárskych surovín a pomocných materiálov používaných v konzervárenskej výrobe | písomná metóda |
| definovať základné druhy potravinárskych surovín a pomocných materiálov používaných v konzervárenskej výrobe | písomná metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 80%.
Hodnotená spôsobilosť
- obsluhovať sterilizačné zariadenia na spracovanie konzervovaných potravín
- obsluhovať strojné a technologické vybavenie pri výrobe konzerv
- obsluhovať stroje a zariadenia na balenie a expedíciu potravinárskych polotovarov a výrobkov
- kontrolovať prevádzkyschopnosť strojov a zariadení v potravinárskej výrobe
- aplikovať zásady hygieny, BOZP a PO, dodržiavať HACCP
- postupovať podľa noriem, parametrov kvality procesov a výrobkov
- vykonávať základnú údržbu strojov a zariadení v konzervárenskej výrobe
- dodržiavať technologické postupy a bezpečnostné predpisy v konzervárenskej výrobe
- schopnosť komunikovať s ľuďmi
- schopnosť pracovať v tíme
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| podľa výrobnej dokumentácie samostatne nastaviť a spustiť režim tepelného ošetrenia pre daný výrobok | praktické skúšanie |
| vysvetliť postupy pre minimalizáciu fyzikálneho nebezpečia kontaminácie potravinárskeho výrobku | praktické skúšanie |
| predviesť obsluhu a kontrolu detektora kovov alebo röntgenu pri dodržaní zásad hygieny, BOZP, PO a HACCP | praktické skúšanie |
| skontrolovať prevádzkyschopnosť strojov a zariadení v potravinárskej výrobe podľa zadania | praktické skúšanie |
| predviesť základnú údržbu strojov a zariadení v konzervárenskej výrobe | praktické skúšanie |
| predviesť prácu na zadanom stroji podľa noriem, parametrov kvality procesov a výrobkov a postupovať podľa technologických noriem | praktické skúšanie |
| predviesť obsluhu strojov a zariadení na balenie a expedíciu potravinárskych polotovarov a výrobkov | praktické skúšanie |
| predviesť obsluhu sterilizačného zariadenia na spracovanie konzervovaných potravín | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií minimálne na 80%.
| Metodické usmernenia |
|---|
Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 17 a § 18 |