Mäsiar

Kód kvalifikácie

U7511002-00850

Úroveň SKKR

3

SK ISCO-08

7511002

Sektorová rada

Potravinárstvo

Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti
uviesť zásady BOZP a PO v potravinárstve
charakterizovať obchodnú prevádzku
popísať zásady hygieny a základy systému HACCP
definovať vplyv mäsiarskej výroby na životné prostredie
popísať ochorenia zvierat
popísať druhy jatočných zvierat, ich anatómiu, základy jatočníctva
definovať rozdelenie, morfologické a fyziologické vlastnosti jatočných zvierat, nákup v živom
popísať zaobchádzanie s jatočným odpadom a jeho likvidáciu
vysvetliť úžitkovú hodnotu mäsa
definovať základnú podstatu výrobného procesu
charakterizovať základné druhy mäsiarskych surovín a pomocných materiálov
popísať zloženie strojov a zariadení v mäsiarskom priemysle
popísať funkcie najdôležitejších prístrojov, strojov a zariadení potravinárskeho priemyslu
definovať technologické postupy spracovania mäsa a mäsových výrobkov
popísať normy platné pri výrobe a kontrole mäsiarskych výrobkov
definovať spôsoby skladovania mäsa a vnútorností, spôsoby expedovania
popísať trvanlivosť výrobkov, jej predĺženie, spôsoby skladovania a expedovania
vysvetliť faktory vplývajúce na kvalitu mäsa, vedľajších jatočných produktov, mäsových výrobkov
Zručnosti
aplikovať a dodržiavať HACCP
postupovať podľa noriem, parametrov kvality procesov a výrobkov
vykonávať obsluhu a používať technologické zariadenia na spracovanie mäsa a výrobu mäsiarskych produktov
aplikovať technologické postupy v mäsiarskej výrobe
aplikovať jatočnú výrobu, delenie, triedenie, balenie a skladovanie mäsa
pripraviť suroviny na výsek a výrobu rôznych druhov mäsových výrobkov
upraviť mäso na predaj
aplikovať základné techniky balenia
prepraviť zvieratá na porážku, ustajniť a previesť ich prísun k linke na spracovanie
ošetriť a skladovať jatočne opracované telá jatočných zvierat a jatočných produktov
pripraviť vstupné suroviny na výrobu mäsových výrobkov
mlieť a miešať suroviny na výrobu mäsových výrobkov
vyrobiť výrobky podľa receptúry
tepelne opracovať polotovary a výrobky, chladiť a skladovať výrobky
aplikovať základné princípy predaja
Kompetencie
samostatnosť pri výkone svojej práce
spoľahlivosť, dôslednosť a presnosť pri riešení problémov
zodpovednosť za kvalitu svoje práce
zodpovednosť za dodržiavanie technologických postupov, predpisov na obsluhu strojov, prístrojov a zariadení
schopnosť pracovať v kolektíve
schopnosť spolupracovať pri riešení problémov s inými ľuďmi
schopnosť viesť ľudí k dodržiavaniu hygienických návykov v rámci osobnej aj prevádzkovej hygieny

Hodnotená spôsobilosť

  • definovať základnú podstatu výrobného procesu
  • definovať vplyv mäsiarskej výroby na životné prostredie
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
popísať základnú podstatu výrobného procesu a vplyv mäsiarskej výroby na životné prostredieústna metóda
posúdiť vhodné formy podnikania vo svojom odboreústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je zvládnutie ústnej skúšky minimálne na 70%.

Hodnotená spôsobilosť

  • charakterizovať obchodnú prevádzku
  • popísať trvanlivosť výrobkov, jej predĺženie, spôsoby skladovania a expedovania
  • definovať spôsoby skladovania mäsa a vnútorností, spôsoby expedovania
  • vysvetliť úžitkovú hodnotu mäsa
  • upraviť mäso na predaj
  • aplikovať základné princípy predaja
  • aplikovať a dodržiavať HACCP
  • aplikovať základné techniky balenia
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
vysvetliť úžitkovú hodnotu mäsaústna metóda
popísať v súvislostiach obchodnú prevádzkuústna metóda
vysvetliť psychologické aspekty predajaústna metóda
popísať trvanlivosť výrobkov, spôsoby skladovania, predĺženie trvanlivostiústna metóda
definovať spôsoby skladovania mäsa a vnútorností, spôsoby balenia a expedovaniaústna metóda
samostatne upraviť mäso na predaj, použiť základné techniky balenia, aplikovať základné princípy predajapraktické skúšanie
správne aplikovať a dodržiavať HACCP v prevádzke predajnepraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je zvládnutie ústnej skúšky minimálne na 70% a praktickej skúšky na 90%.

Hodnotená spôsobilosť

  • charakterizovať základné druhy mäsiarskych surovín a pomocných materiálov
  • popísať funkcie najdôležitejších prístrojov, strojov a zariadení potravinárskeho priemyslu
  • popísať zloženie strojov a zariadení v mäsiarskom priemysle
  • definovať technologické postupy spracovania mäsa a mäsových výrobkov
  • popísať normy platné pri výrobe a kontrole mäsiarskych výrobkov
  • popísať zásady hygieny a základy systému HACCP
  • uviesť zásady BOZP a PO v potravinárstve
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
charakterizovať základné druhy mäsiarskych surovín a pomocných materiálovpísomná metóda
popísať funkcie a zloženie najdôležitejších strojov a zariadení v mäsiarskom a potravinárskom priemysleústna metóda
popísať normy platné pri výrobe a kontrole mäsiarskych výrobkov, zásady hygieny, BOZP a PO, základy systému HACCPpísomná metóda
popísať technologické postupy spracovania mäsa a mäsových výrobkovústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je zvládnutie ústnej skúšky minimálne na 75% a písomnej skúšky na 70%.

Hodnotená spôsobilosť

  • popísať druhy jatočných zvierat, ich anatómiu, základy jatočníctva
  • popísať ochorenia zvierat
  • popísať zaobchádzanie s jatočným odpadom a jeho likvidáciu
  • definovať rozdelenie, morfologické a fyziologické vlastnosti jatočných zvierat, nákup v živom
  • prepraviť zvieratá na porážku, ustajniť a previesť ich prísun k linke na spracovanie
  • ošetriť a skladovať jatočne opracované telá jatočných zvierat a jatočných produktov
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
popísať rozdelenie, morfologické a fyziologické vlastnosti jatočných zvierat, ochoreniapísomná metóda
popísať druhy jatočných zvierat, ich anatómiu, základy jatočníctva.ústna metóda
samostatne a správne predviesť ošetrenie a skladovanie jatočne opracovaných zvierat a jatočných produktovpraktické skúšanie
popísať zaobchádzanie s jatočným odpadom a jeho likvidáciuústna metóda
popísať nákup v živom, prepravu zvierat na porážku, ustajnenie a ich prísun k linke na spracovaniepísomná metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je zvládnutie ústnej skúšky minimálne na 75%, písomnej skúšky na 70 % a praktického predvedenia na 90%.

Hodnotená spôsobilosť

  • pripraviť vstupné suroviny na výrobu mäsových výrobkov
  • mlieť a miešať suroviny na výrobu mäsových výrobkov
  • vysvetliť faktory vplývajúce na kvalitu mäsa, vedľajších jatočných produktov, mäsových výrobkov
  • vykonávať obsluhu a používať technologické zariadenia na spracovanie mäsa a výrobu mäsiarskych produktov
  • vyrobiť výrobky podľa receptúry
  • aplikovať technologické postupy v mäsiarskej výrobe
  • tepelne opracovať polotovary a výrobky, chladiť a skladovať výrobky
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
pripraviť vstupné suroviny na výrobu výrobku, pomlieť a vymiešať suroviny s dodržaním postupnosti krokov vo výrobepraktické skúšanie
vyrobiť výrobok podľa receptúry s vykonaním obsluhy technologických zariadení na spracovanie mäsa a výrobu produktov,aplikovať technologické postupy v mäsiarskej výrobepraktické skúšanie
zvoliť a vykonať správny spôsob tepelného opracovania polotovarov a výrobkov, chladiť a skladovať výrobkypraktické skúšanie
vysvetliť faktory vplývajúce na kvalitu mäsa, vedľajších jatočných produktov, mäsových výrobkovústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je zvládnutie praktického predvedenia na 90%.

Hodnotená spôsobilosť

  • aplikovať jatočnú výrobu, delenie, triedenie, balenie a skladovanie mäsa
  • pripraviť suroviny na výsek a výrobu rôznych druhov mäsových výrobkov
  • postupovať podľa noriem, parametrov kvality procesov a výrobkov
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
aplikovať jatočnú výrobu, delenie, triedenie, balenie a skladovanie mäsapraktické skúšanie
pripraviť suroviny pre výsek a výrobu rôznych druhov mäsových výrobkov,postupovať podľa noriem, parametrov kvality procesov a výrobkovpraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je zvládnutie praktického predvedenia minimálne na 90%.

Metodické usmernenia

Zákon 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 72-90.

 Zákon č.386/1997 Z. z. o ďalšom vzdelávaní v znení neskorších predpisov .

 Zákon č.568/2009 Z. z. o celoživotnom vzdelávaní - Vyhláška č.97/2010ktorou sa ustanovujú podrobnosti o dokumentácii akreditovaného vzdelávacieho programu ďalšieho vzdelávania, o obsahu žiadosti o akreditáciu vzdelávacieho programu ďalšieho vzdelávania a o projekte vzdelávacieho programu ďalšieho vzdelávania, o osvedčení o absolvovaní akreditovaného vzdelávacieho programu ďalšieho vzdelávania, o náležitostiach osvedčenia o čiastočnej kvalifikácii a osvedčenia o úplnej kvalifikácii zákon č.568/2009 Z. z. o celoživotnom vzdelávaní.