Mäsiar
Kód kvalifikácie
U7511002-00850
Úroveň SKKR
3
SK ISCO-08
7511002
Sektorová rada
Potravinárstvo
| Vedomosti |
|---|
| uviesť zásady BOZP a PO v potravinárstve |
| charakterizovať obchodnú prevádzku |
| popísať zásady hygieny a základy systému HACCP |
| definovať vplyv mäsiarskej výroby na životné prostredie |
| popísať ochorenia zvierat |
| popísať druhy jatočných zvierat, ich anatómiu, základy jatočníctva |
| definovať rozdelenie, morfologické a fyziologické vlastnosti jatočných zvierat, nákup v živom |
| popísať zaobchádzanie s jatočným odpadom a jeho likvidáciu |
| vysvetliť úžitkovú hodnotu mäsa |
| definovať základnú podstatu výrobného procesu |
| charakterizovať základné druhy mäsiarskych surovín a pomocných materiálov |
| popísať zloženie strojov a zariadení v mäsiarskom priemysle |
| popísať funkcie najdôležitejších prístrojov, strojov a zariadení potravinárskeho priemyslu |
| definovať technologické postupy spracovania mäsa a mäsových výrobkov |
| popísať normy platné pri výrobe a kontrole mäsiarskych výrobkov |
| definovať spôsoby skladovania mäsa a vnútorností, spôsoby expedovania |
| popísať trvanlivosť výrobkov, jej predĺženie, spôsoby skladovania a expedovania |
| vysvetliť faktory vplývajúce na kvalitu mäsa, vedľajších jatočných produktov, mäsových výrobkov |
| Zručnosti |
|---|
| aplikovať a dodržiavať HACCP |
| postupovať podľa noriem, parametrov kvality procesov a výrobkov |
| vykonávať obsluhu a používať technologické zariadenia na spracovanie mäsa a výrobu mäsiarskych produktov |
| aplikovať technologické postupy v mäsiarskej výrobe |
| aplikovať jatočnú výrobu, delenie, triedenie, balenie a skladovanie mäsa |
| pripraviť suroviny na výsek a výrobu rôznych druhov mäsových výrobkov |
| upraviť mäso na predaj |
| aplikovať základné techniky balenia |
| prepraviť zvieratá na porážku, ustajniť a previesť ich prísun k linke na spracovanie |
| ošetriť a skladovať jatočne opracované telá jatočných zvierat a jatočných produktov |
| pripraviť vstupné suroviny na výrobu mäsových výrobkov |
| mlieť a miešať suroviny na výrobu mäsových výrobkov |
| vyrobiť výrobky podľa receptúry |
| tepelne opracovať polotovary a výrobky, chladiť a skladovať výrobky |
| aplikovať základné princípy predaja |
| Kompetencie |
|---|
| samostatnosť pri výkone svojej práce |
| spoľahlivosť, dôslednosť a presnosť pri riešení problémov |
| zodpovednosť za kvalitu svoje práce |
| zodpovednosť za dodržiavanie technologických postupov, predpisov na obsluhu strojov, prístrojov a zariadení |
| schopnosť pracovať v kolektíve |
| schopnosť spolupracovať pri riešení problémov s inými ľuďmi |
| schopnosť viesť ľudí k dodržiavaniu hygienických návykov v rámci osobnej aj prevádzkovej hygieny |
Hodnotená spôsobilosť
- definovať základnú podstatu výrobného procesu
- definovať vplyv mäsiarskej výroby na životné prostredie
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| popísať základnú podstatu výrobného procesu a vplyv mäsiarskej výroby na životné prostredie | ústna metóda |
| posúdiť vhodné formy podnikania vo svojom odbore | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je zvládnutie ústnej skúšky minimálne na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- charakterizovať obchodnú prevádzku
- popísať trvanlivosť výrobkov, jej predĺženie, spôsoby skladovania a expedovania
- definovať spôsoby skladovania mäsa a vnútorností, spôsoby expedovania
- vysvetliť úžitkovú hodnotu mäsa
- upraviť mäso na predaj
- aplikovať základné princípy predaja
- aplikovať a dodržiavať HACCP
- aplikovať základné techniky balenia
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| vysvetliť úžitkovú hodnotu mäsa | ústna metóda |
| popísať v súvislostiach obchodnú prevádzku | ústna metóda |
| vysvetliť psychologické aspekty predaja | ústna metóda |
| popísať trvanlivosť výrobkov, spôsoby skladovania, predĺženie trvanlivosti | ústna metóda |
| definovať spôsoby skladovania mäsa a vnútorností, spôsoby balenia a expedovania | ústna metóda |
| samostatne upraviť mäso na predaj, použiť základné techniky balenia, aplikovať základné princípy predaja | praktické skúšanie |
| správne aplikovať a dodržiavať HACCP v prevádzke predajne | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je zvládnutie ústnej skúšky minimálne na 70% a praktickej skúšky na 90%.
Hodnotená spôsobilosť
- charakterizovať základné druhy mäsiarskych surovín a pomocných materiálov
- popísať funkcie najdôležitejších prístrojov, strojov a zariadení potravinárskeho priemyslu
- popísať zloženie strojov a zariadení v mäsiarskom priemysle
- definovať technologické postupy spracovania mäsa a mäsových výrobkov
- popísať normy platné pri výrobe a kontrole mäsiarskych výrobkov
- popísať zásady hygieny a základy systému HACCP
- uviesť zásady BOZP a PO v potravinárstve
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| charakterizovať základné druhy mäsiarskych surovín a pomocných materiálov | písomná metóda |
| popísať funkcie a zloženie najdôležitejších strojov a zariadení v mäsiarskom a potravinárskom priemysle | ústna metóda |
| popísať normy platné pri výrobe a kontrole mäsiarskych výrobkov, zásady hygieny, BOZP a PO, základy systému HACCP | písomná metóda |
| popísať technologické postupy spracovania mäsa a mäsových výrobkov | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je zvládnutie ústnej skúšky minimálne na 75% a písomnej skúšky na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- popísať druhy jatočných zvierat, ich anatómiu, základy jatočníctva
- popísať ochorenia zvierat
- popísať zaobchádzanie s jatočným odpadom a jeho likvidáciu
- definovať rozdelenie, morfologické a fyziologické vlastnosti jatočných zvierat, nákup v živom
- prepraviť zvieratá na porážku, ustajniť a previesť ich prísun k linke na spracovanie
- ošetriť a skladovať jatočne opracované telá jatočných zvierat a jatočných produktov
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| popísať rozdelenie, morfologické a fyziologické vlastnosti jatočných zvierat, ochorenia | písomná metóda |
| popísať druhy jatočných zvierat, ich anatómiu, základy jatočníctva. | ústna metóda |
| samostatne a správne predviesť ošetrenie a skladovanie jatočne opracovaných zvierat a jatočných produktov | praktické skúšanie |
| popísať zaobchádzanie s jatočným odpadom a jeho likvidáciu | ústna metóda |
| popísať nákup v živom, prepravu zvierat na porážku, ustajnenie a ich prísun k linke na spracovanie | písomná metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je zvládnutie ústnej skúšky minimálne na 75%, písomnej skúšky na 70 % a praktického predvedenia na 90%.
Hodnotená spôsobilosť
- pripraviť vstupné suroviny na výrobu mäsových výrobkov
- mlieť a miešať suroviny na výrobu mäsových výrobkov
- vysvetliť faktory vplývajúce na kvalitu mäsa, vedľajších jatočných produktov, mäsových výrobkov
- vykonávať obsluhu a používať technologické zariadenia na spracovanie mäsa a výrobu mäsiarskych produktov
- vyrobiť výrobky podľa receptúry
- aplikovať technologické postupy v mäsiarskej výrobe
- tepelne opracovať polotovary a výrobky, chladiť a skladovať výrobky
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| pripraviť vstupné suroviny na výrobu výrobku, pomlieť a vymiešať suroviny s dodržaním postupnosti krokov vo výrobe | praktické skúšanie |
| vyrobiť výrobok podľa receptúry s vykonaním obsluhy technologických zariadení na spracovanie mäsa a výrobu produktov,aplikovať technologické postupy v mäsiarskej výrobe | praktické skúšanie |
| zvoliť a vykonať správny spôsob tepelného opracovania polotovarov a výrobkov, chladiť a skladovať výrobky | praktické skúšanie |
| vysvetliť faktory vplývajúce na kvalitu mäsa, vedľajších jatočných produktov, mäsových výrobkov | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je zvládnutie praktického predvedenia na 90%.
Hodnotená spôsobilosť
- aplikovať jatočnú výrobu, delenie, triedenie, balenie a skladovanie mäsa
- pripraviť suroviny na výsek a výrobu rôznych druhov mäsových výrobkov
- postupovať podľa noriem, parametrov kvality procesov a výrobkov
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| aplikovať jatočnú výrobu, delenie, triedenie, balenie a skladovanie mäsa | praktické skúšanie |
| pripraviť suroviny pre výsek a výrobu rôznych druhov mäsových výrobkov,postupovať podľa noriem, parametrov kvality procesov a výrobkov | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je zvládnutie praktického predvedenia minimálne na 90%.
| Metodické usmernenia |
|---|
|
Zákon 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 72-90. Zákon č.386/1997 Z. z. o ďalšom vzdelávaní v znení neskorších predpisov . Zákon č.568/2009 Z. z. o celoživotnom vzdelávaní - Vyhláška č.97/2010ktorou sa ustanovujú podrobnosti o dokumentácii akreditovaného vzdelávacieho programu ďalšieho vzdelávania, o obsahu žiadosti o akreditáciu vzdelávacieho programu ďalšieho vzdelávania a o projekte vzdelávacieho programu ďalšieho vzdelávania, o osvedčení o absolvovaní akreditovaného vzdelávacieho programu ďalšieho vzdelávania, o náležitostiach osvedčenia o čiastočnej kvalifikácii a osvedčenia o úplnej kvalifikácii zákon č.568/2009 Z. z. o celoživotnom vzdelávaní. |