Lahôdkar

Kód kvalifikácie

U7511003-00848

Úroveň SKKR

4

SK ISCO-08

7511003

Sektorová rada

Potravinárstvo

Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti
vysvetliť psychologické aspekty predaja vzťah predavač - zákazník
charakterizovať obchodnú prevádzku lahôdok
popísať legislatívne predpisy platné pri výrobe a kontrole lahôdkárskych výrobkov
definovať technologické postupy prípravy lahôdok a výrobkov studenej kuchyne
vysvetliť zloženie a vlastnosti surovín používaných v lahôdkárskej výrobe
popísať príjem a skladovanie surovín, polotovarov a prísad na výrobu lahôdkarských výrobkov
popísať výrobu aspikov, majonéz a remulád
popísať skladovanie, balenie a expedovanie lahôdok
definovať zásady BOZP a PO, základy HACCP
popísať trendy studenej kuchyne, spôsoby tepelnej úpravy potravín na výrobu lahôdok
vysvetliť zásady prípravy jednoduchých a zložitejších šalátov, obložených chlebíčkov a chuťoviek
popísať systémy hodnotenia kvality lahôdkarských výrobkov
vysvetliť zásady pri zhromažďovaní, skladovaní a likvidácií odpadu z lahôdkarskej výroby
Zručnosti
dodržiavať zásady bezpečnosti pri práci a zásady HACCP
aplikovať základné princípy predaja
viesť evidenciu pri výrobe a predaji lahôdok
posudzovať kvalitu surovín, polotovarov a výrobkov pri výrobe potravinárskych výrobkov
senzoricky rozlišovať štandardné výrobky od neštandardných, pokazené od čerstvých výrobkov
pripravovať suroviny a polotovary na tepelné opracovanie
pripravovať zeleninové polotovary na výrobu lahôdkarských výrobkov
posudzovať vhodnosť jednotlivých surovín na výrobu lahôdok
pripravovať aspiky, majonézy, remulády a ďalšie studené omáčky v súlade s technologickým postupom
marinovať suroviny
dodržiavať technologický postup pri výrobe lahôdkárskych výrobkov
obsluhovať stroje a zariadenia na výrobu a balenie lahôdok
vyrábať lahôdkárske šaláty, nátierky a krémy
vyrábať určené lahôdkárske výrobky
aranžovať potraviny na obložené misy a pripravovať kusové výrobky
baliť, označovať a expedovať lahôdkárske výrobky
identifikovať základné chyby lahôdkárskych výrobkov
skladovať lahôdkárske výrobky v predajni
vykonávať hygienicko-sanitačné činnosti po skončení výroby
Kompetencie
samostatnosť pri výkone práce
spoľahlivosť, dôslednosť a presnosť
spolupracovať pri riešení problémov s inými ľuďmi
komunikatívnosť
tvorivosť pri príprave a dokončovaní výrobkov

Hodnotená spôsobilosť

  • charakterizovať obchodnú prevádzku lahôdok
  • vysvetliť psychologické aspekty predaja vzťah predavač - zákazník
  • skladovať lahôdkárske výrobky v predajni
  • aplikovať základné princípy predaja
  • viesť evidenciu pri výrobe a predaji lahôdok
  • identifikovať základné chyby lahôdkárskych výrobkov
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
charakterizovať obchodnú prevádzku, vysvetliť psychologické aspekty predaja vo vzťahu predavač - zákazníkústna metóda
predviesť správne skladovanie lahôdkárskych výrobkov v predajni, viesť evidenciu pri príjme a predaji lahôdok.praktické skúšanie
predviesť základné princípy predaja, v prípade chýb lahôdkárskych výrobkov ich identifikáciapraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je zvládnutie ústnej skúškyapraktického predvedenia minimálne  na 65%.

Hodnotená spôsobilosť

  • popísať príjem a skladovanie surovín, polotovarov a prísad na výrobu lahôdkarských výrobkov
  • popísať skladovanie, balenie a expedovanie lahôdok
  • popísať trendy studenej kuchyne, spôsoby tepelnej úpravy potravín na výrobu lahôdok
  • vysvetliť zloženie a vlastnosti surovín používaných v lahôdkárskej výrobe
  • popísať legislatívne predpisy platné pri výrobe a kontrole lahôdkárskych výrobkov
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
popísať príjem a skladovanie surovín, polotovarov a prísad na výrobu lahôdkárskych výrobkov, skladovanie, balenie a expedovanie lahôdokústna metóda
popísať zloženie a vlastnosti surovín používaných v lahôdkárskej výrobe, normy platné pri výrobe a kontrole mäsiarskych výrobkovústna metóda
popísať trendy studenej kuchyne, spôsoby tepelnej úpravy na výrobu lahôdokústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je zvládnutie ústnej skúšky minimálne na 65% .

Hodnotená spôsobilosť

  • definovať technologické postupy prípravy lahôdok a výrobkov studenej kuchyne
  • definovať zásady BOZP a PO, základy HACCP
  • vysvetliť zásady prípravy jednoduchých a zložitejších šalátov, obložených chlebíčkov a chuťoviek
  • popísať výrobu aspikov, majonéz a remulád
  • posudzovať vhodnosť jednotlivých surovín na výrobu lahôdok
  • posudzovať kvalitu surovín, polotovarov a výrobkov pri výrobe potravinárskych výrobkov
  • pripravovať zeleninové polotovary na výrobu lahôdkarských výrobkov
  • marinovať suroviny
  • popísať systémy hodnotenia kvality lahôdkarských výrobkov
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
definovať technologické postupy prípravy lahôdok a výrobkov studenej kuchyne, zásady BOZP a PO, základy HACCPústna metóda
popísať systémy hodnotenia kvality lahôdkarských výrobkovústna metóda
marinovať suroviny, pripraviť zeleninové polotovary na výrobu lahôdkarských výrobkovpraktické skúšanie
popísať zásady prípravy jednoduchých a zložitejších šalátov, obložených chlebíčkov a chuťoviek, popísať výrobu aspikov, majonéz a remuládpísomná metóda
posúdiť kvalitu surovín, polotovarov a výrobkov pri výrobe potravinárskych výrobkov, posúdiť vhodnosť jednotlivých surovín na výrobu lahôdokpraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je zvládnutie ústnej skúšky, písomnej skúšky  a praktického predvedenia minimálne na 65%.

Hodnotená spôsobilosť

  • pripravovať suroviny a polotovary na tepelné opracovanie
  • pripravovať aspiky, majonézy, remulády a ďalšie studené omáčky v súlade s technologickým postupom
  • viesť evidenciu pri výrobe a predaji lahôdok
  • baliť, označovať a expedovať lahôdkárske výrobky
  • obsluhovať stroje a zariadenia na výrobu a balenie lahôdok
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
pripraviť suroviny a polotovary na tepelné opracovanie - varenie, pečenie, vyprážanie, tepelne opracovaťpraktické skúšanie
pripraviť aspiky, majonézy, remulády a ďalšie studené omáčkv súlade s technologickým postupompraktické skúšanie
viesť evidenciu pri výrobe lahôdokpraktické skúšanie
obsluhovať stroje a zariadenia na výrobu a balenie lahôdok, baliť označovať a expedovať lahôdkárske výrobkypraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je zvládnutie praktickej skúšky minimálne na 65% .

Hodnotená spôsobilosť

  • vyrábať lahôdkárske šaláty, nátierky a krémy
  • vyrábať určené lahôdkárske výrobky
  • aranžovať potraviny na obložené misy a pripravovať kusové výrobky
  • dodržiavať zásady bezpečnosti pri práci a zásady HACCP
  • dodržiavať technologický postup pri výrobe lahôdkárskych výrobkov
  • tvorivosť pri príprave a dokončovaní výrobkov
  • vykonávať hygienicko-sanitačné činnosti po skončení výroby
  • senzoricky rozlišovať štandardné výrobky od neštandardných, pokazené od čerstvých výrobkov
  • vysvetliť zásady pri zhromažďovaní, skladovaní a likvidácií odpadu z lahôdkarskej výroby
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
senzoricky rozlíšiť, pred začatím výroby, štandardné výrobky od neštandardných, pokazené od čerstvých výrobkovpraktické skúšanie
popísať zásady pri zhromažďovaní, skladovaní a likvidácii odpadu z lahôdkárskej výrobyústna metóda
vyrobiť lahôdkárske šaláty, nátierky krémy na výrobu bagiet, chlebíčkov, obložených mís a chuťoviekpraktické skúšanie
vyrobiť určené lahôdkárske výrobky a s aranžovaním na obložené misy a využitím fantázie, tvorivosti a estetičnosti pri príprave a dokončovanípraktické skúšanie
počas výroby dodržiavať zásady bezpečnosti pri práci a zásady HACCP, po skončení výroby previesť hygienicko - sanitačné činnostipraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je zvládnutie ústnej a praktickej skúšky minimálne na 65% .

Metodické usmernenia

Formálne vzdelávanie:

Zákon 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 72-90.

Neformálne vzdelávanie:

Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, §17 a §18.