Lahôdkar
Kód kvalifikácie
U7511003-00848
Úroveň SKKR
4
SK ISCO-08
7511003
Sektorová rada
Potravinárstvo
| Vedomosti |
|---|
| vysvetliť psychologické aspekty predaja vzťah predavač - zákazník |
| charakterizovať obchodnú prevádzku lahôdok |
| popísať legislatívne predpisy platné pri výrobe a kontrole lahôdkárskych výrobkov |
| definovať technologické postupy prípravy lahôdok a výrobkov studenej kuchyne |
| vysvetliť zloženie a vlastnosti surovín používaných v lahôdkárskej výrobe |
| popísať príjem a skladovanie surovín, polotovarov a prísad na výrobu lahôdkarských výrobkov |
| popísať výrobu aspikov, majonéz a remulád |
| popísať skladovanie, balenie a expedovanie lahôdok |
| definovať zásady BOZP a PO, základy HACCP |
| popísať trendy studenej kuchyne, spôsoby tepelnej úpravy potravín na výrobu lahôdok |
| vysvetliť zásady prípravy jednoduchých a zložitejších šalátov, obložených chlebíčkov a chuťoviek |
| popísať systémy hodnotenia kvality lahôdkarských výrobkov |
| vysvetliť zásady pri zhromažďovaní, skladovaní a likvidácií odpadu z lahôdkarskej výroby |
| Zručnosti |
|---|
| dodržiavať zásady bezpečnosti pri práci a zásady HACCP |
| aplikovať základné princípy predaja |
| viesť evidenciu pri výrobe a predaji lahôdok |
| posudzovať kvalitu surovín, polotovarov a výrobkov pri výrobe potravinárskych výrobkov |
| senzoricky rozlišovať štandardné výrobky od neštandardných, pokazené od čerstvých výrobkov |
| pripravovať suroviny a polotovary na tepelné opracovanie |
| pripravovať zeleninové polotovary na výrobu lahôdkarských výrobkov |
| posudzovať vhodnosť jednotlivých surovín na výrobu lahôdok |
| pripravovať aspiky, majonézy, remulády a ďalšie studené omáčky v súlade s technologickým postupom |
| marinovať suroviny |
| dodržiavať technologický postup pri výrobe lahôdkárskych výrobkov |
| obsluhovať stroje a zariadenia na výrobu a balenie lahôdok |
| vyrábať lahôdkárske šaláty, nátierky a krémy |
| vyrábať určené lahôdkárske výrobky |
| aranžovať potraviny na obložené misy a pripravovať kusové výrobky |
| baliť, označovať a expedovať lahôdkárske výrobky |
| identifikovať základné chyby lahôdkárskych výrobkov |
| skladovať lahôdkárske výrobky v predajni |
| vykonávať hygienicko-sanitačné činnosti po skončení výroby |
| Kompetencie |
|---|
| samostatnosť pri výkone práce |
| spoľahlivosť, dôslednosť a presnosť |
| spolupracovať pri riešení problémov s inými ľuďmi |
| komunikatívnosť |
| tvorivosť pri príprave a dokončovaní výrobkov |
Hodnotená spôsobilosť
- charakterizovať obchodnú prevádzku lahôdok
- vysvetliť psychologické aspekty predaja vzťah predavač - zákazník
- skladovať lahôdkárske výrobky v predajni
- aplikovať základné princípy predaja
- viesť evidenciu pri výrobe a predaji lahôdok
- identifikovať základné chyby lahôdkárskych výrobkov
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| charakterizovať obchodnú prevádzku, vysvetliť psychologické aspekty predaja vo vzťahu predavač - zákazník | ústna metóda |
| predviesť správne skladovanie lahôdkárskych výrobkov v predajni, viesť evidenciu pri príjme a predaji lahôdok. | praktické skúšanie |
| predviesť základné princípy predaja, v prípade chýb lahôdkárskych výrobkov ich identifikácia | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je zvládnutie ústnej skúškyapraktického predvedenia minimálne na 65%.
Hodnotená spôsobilosť
- popísať príjem a skladovanie surovín, polotovarov a prísad na výrobu lahôdkarských výrobkov
- popísať skladovanie, balenie a expedovanie lahôdok
- popísať trendy studenej kuchyne, spôsoby tepelnej úpravy potravín na výrobu lahôdok
- vysvetliť zloženie a vlastnosti surovín používaných v lahôdkárskej výrobe
- popísať legislatívne predpisy platné pri výrobe a kontrole lahôdkárskych výrobkov
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| popísať príjem a skladovanie surovín, polotovarov a prísad na výrobu lahôdkárskych výrobkov, skladovanie, balenie a expedovanie lahôdok | ústna metóda |
| popísať zloženie a vlastnosti surovín používaných v lahôdkárskej výrobe, normy platné pri výrobe a kontrole mäsiarskych výrobkov | ústna metóda |
| popísať trendy studenej kuchyne, spôsoby tepelnej úpravy na výrobu lahôdok | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je zvládnutie ústnej skúšky minimálne na 65% .
Hodnotená spôsobilosť
- definovať technologické postupy prípravy lahôdok a výrobkov studenej kuchyne
- definovať zásady BOZP a PO, základy HACCP
- vysvetliť zásady prípravy jednoduchých a zložitejších šalátov, obložených chlebíčkov a chuťoviek
- popísať výrobu aspikov, majonéz a remulád
- posudzovať vhodnosť jednotlivých surovín na výrobu lahôdok
- posudzovať kvalitu surovín, polotovarov a výrobkov pri výrobe potravinárskych výrobkov
- pripravovať zeleninové polotovary na výrobu lahôdkarských výrobkov
- marinovať suroviny
- popísať systémy hodnotenia kvality lahôdkarských výrobkov
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| definovať technologické postupy prípravy lahôdok a výrobkov studenej kuchyne, zásady BOZP a PO, základy HACCP | ústna metóda |
| popísať systémy hodnotenia kvality lahôdkarských výrobkov | ústna metóda |
| marinovať suroviny, pripraviť zeleninové polotovary na výrobu lahôdkarských výrobkov | praktické skúšanie |
| popísať zásady prípravy jednoduchých a zložitejších šalátov, obložených chlebíčkov a chuťoviek, popísať výrobu aspikov, majonéz a remulád | písomná metóda |
| posúdiť kvalitu surovín, polotovarov a výrobkov pri výrobe potravinárskych výrobkov, posúdiť vhodnosť jednotlivých surovín na výrobu lahôdok | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je zvládnutie ústnej skúšky, písomnej skúšky a praktického predvedenia minimálne na 65%.
Hodnotená spôsobilosť
- pripravovať suroviny a polotovary na tepelné opracovanie
- pripravovať aspiky, majonézy, remulády a ďalšie studené omáčky v súlade s technologickým postupom
- viesť evidenciu pri výrobe a predaji lahôdok
- baliť, označovať a expedovať lahôdkárske výrobky
- obsluhovať stroje a zariadenia na výrobu a balenie lahôdok
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| pripraviť suroviny a polotovary na tepelné opracovanie - varenie, pečenie, vyprážanie, tepelne opracovať | praktické skúšanie |
| pripraviť aspiky, majonézy, remulády a ďalšie studené omáčkv súlade s technologickým postupom | praktické skúšanie |
| viesť evidenciu pri výrobe lahôdok | praktické skúšanie |
| obsluhovať stroje a zariadenia na výrobu a balenie lahôdok, baliť označovať a expedovať lahôdkárske výrobky | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je zvládnutie praktickej skúšky minimálne na 65% .
Hodnotená spôsobilosť
- vyrábať lahôdkárske šaláty, nátierky a krémy
- vyrábať určené lahôdkárske výrobky
- aranžovať potraviny na obložené misy a pripravovať kusové výrobky
- dodržiavať zásady bezpečnosti pri práci a zásady HACCP
- dodržiavať technologický postup pri výrobe lahôdkárskych výrobkov
- tvorivosť pri príprave a dokončovaní výrobkov
- vykonávať hygienicko-sanitačné činnosti po skončení výroby
- senzoricky rozlišovať štandardné výrobky od neštandardných, pokazené od čerstvých výrobkov
- vysvetliť zásady pri zhromažďovaní, skladovaní a likvidácií odpadu z lahôdkarskej výroby
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| senzoricky rozlíšiť, pred začatím výroby, štandardné výrobky od neštandardných, pokazené od čerstvých výrobkov | praktické skúšanie |
| popísať zásady pri zhromažďovaní, skladovaní a likvidácii odpadu z lahôdkárskej výroby | ústna metóda |
| vyrobiť lahôdkárske šaláty, nátierky krémy na výrobu bagiet, chlebíčkov, obložených mís a chuťoviek | praktické skúšanie |
| vyrobiť určené lahôdkárske výrobky a s aranžovaním na obložené misy a využitím fantázie, tvorivosti a estetičnosti pri príprave a dokončovaní | praktické skúšanie |
| počas výroby dodržiavať zásady bezpečnosti pri práci a zásady HACCP, po skončení výroby previesť hygienicko - sanitačné činnosti | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je zvládnutie ústnej a praktickej skúšky minimálne na 65% .
| Metodické usmernenia |
|---|
Formálne vzdelávanie: Zákon 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 72-90. Neformálne vzdelávanie: Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, §17 a §18. |