Someliér

Kód kvalifikácie

C5131002-00746

Úroveň SKKR

4

SK ISCO-08

5131002

Sektorová rada

Obchod, marketing, gastronómia a cest. ruch

Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti
popísať zásady spoločenskej komunikácie
popísať históriu a dejiny vína v podmienkach SR
charakterizovať prevádzku reštaurácií, vinární
definovať pravidlá stolovania a s tým súvisiace práce
definovať úlohu someliéra
charakterizovať vinárske oblasti a regióny výroby vína
vysvetliť zásady a postupy hodnotenia vín
vysvetliť kvalitatívne znaky jednotlivých druhov vín
vysvetliť výrobu vína a iných alkoholických nápojov
charakterizovať odrody hrozna a iných vstupných surovín
určiť vhodnosť vína a iných alkoholických nápojov v gastronómii
charakterizovať chyby vína a iných nápojov
popísať zásady BOZP, PO a hygieny potravín
Zručnosti
dodržiavať zásady BOZP, PO a HACCP
zostavovať ponuku vín a iných nápojov
posudzovať kvalitu a organoleptické vlastnosti vína a iných nápojov
odporúčať vhodný nápoj z vínnej karty a nápojového lístka
organizovať práce pri prezentácii a pri predaji vína a iných nápojov
prezentovať vínne oblasti, produkčné regióny, víno a iné nápoje
predvádzať spôsob hodnotenia vína a iných nápojov
podávať víno, alkoholické, nealkoholické a miešané nápoje
navrhovať objednávky podľa stavu zásob a predaja
zabezpečovať starostlivosť o majetok zariadenia a inventarizáciu
zabezpečovať správne uchovávanie vína a iných nápojov
odborne komunikovať v slovenskom a v cudzích jazykoch
Kompetencie
samostatnosť v rozhodovaní
zodpovednosť za kvalitu vykonávanej práce
schopnosť asertívneho správania

Hodnotená spôsobilosť

  • charakterizovať prevádzku reštaurácií, vinární
  • definovať pravidlá stolovania a s tým súvisiace práce
  • zostavovať ponuku vín a iných nápojov
  • vysvetliť výrobu vína a iných alkoholických nápojov
  • vysvetliť zásady a postupy hodnotenia vín
  • podávať víno, alkoholické, nealkoholické a miešané nápoje
  • organizovať práce pri prezentácii a pri predaji vína a iných nápojov
  • popísať zásady BOZP, PO a hygieny potravín
  • dodržiavať zásady BOZP, PO a HACCP
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
popísať pohostinské prevádzkarne - reštauráciu a vináreňústna metóda
popísať základné pravidlá stolovaniapísomná metóda
k zadanému jedlu vybrať vhodný druh vína resp. nápojapísomná metóda
predviesť organizáciu prezentácie a riadenej degustácie vínapraktické skúšanie
popísať postup výroby vínaústna metóda
popísať zásady hodnotenia vína a predviesť jedno hodnoteniepraktické skúšanie
predviesť výrobu miešaného alkoholického a nealkoholického nápoja pri dodržaní BOZP, PO a HACCPpraktické skúšanie
predviesť dekantáciu vína do karafypraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých uvedených kritérií hodnotenia minimálne na 70%.

Hodnotená spôsobilosť

  • definovať úlohu someliéra
  • popísať zásady spoločenskej komunikácie
  • určiť vhodnosť vína a iných alkoholických nápojov v gastronómii
  • odporúčať vhodný nápoj z vínnej karty a nápojového lístka
  • predvádzať spôsob hodnotenia vína a iných nápojov
  • odborne komunikovať v slovenskom a v cudzích jazykoch
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
vysvetliť funkciu someliéra na pracoviskuústna metóda
definovať zásady spoločenskej komunikácieústna metóda
predviesť odporúčanie nápoja k vybranému jedlu a jeho servispraktické skúšanie
predviesť komunikáciu so zákazníkom pri predaji vínapraktické skúšanie
určiť vhodnosť vína a iných alkoholických nápojovpísomná metóda
popísať spôsob a princípy hodnotenia vína a iných nápojovústna metóda
komunikovať v slovenskom a v cudzích jazykoch na zadanú témuústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých uvedených kritérií hodnotenia minimálne na 70%.

Hodnotená spôsobilosť

  • popísať zásady spoločenskej komunikácie
  • popísať históriu a dejiny vína v podmienkach SR
  • prezentovať vínne oblasti, produkčné regióny, víno a iné nápoje
  • navrhovať objednávky podľa stavu zásob a predaja
  • charakterizovať vinárske oblasti a regióny výroby vína
  • charakterizovať odrody hrozna a iných vstupných surovín
  • charakterizovať chyby vína a iných nápojov
  • vysvetliť kvalitatívne znaky jednotlivých druhov vín
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
definovať zásady spoločenskej komunikácieústna metóda
predviesť riešenie sťažnostipraktické skúšanie
popísať históriu a dejiny vína v podmienkach SRústna metóda
vymenovať vinohradnícke oblasti Slovenska a významné svetové oblasti výroby vínaústna metóda
pripraviť objednávku podľa zadaniapraktické skúšanie
určiť odrody hroznapraktické skúšanie
popísať chyby vína a iných nápojov na vzorkáchpraktické skúšanie
popísať kvalitatívne znaky vzoriek vínpraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých uvedených kritérií hodnotenia minimálne na 70%.

Hodnotená spôsobilosť

  • posudzovať kvalitu a organoleptické vlastnosti vína a iných nápojov
  • zabezpečovať správne uchovávanie vína a iných nápojov
  • zabezpečovať starostlivosť o majetok zariadenia a inventarizáciu
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
popísať postup objednávania vína a starostlivosti o jeho skladovanieústna metóda
popísať podmienky skladovania nápojovústna metóda
previesť inventarizáciu zásob a vysporiadanie inventarizačných rozdielovpraktické skúšanie
popísať zásady bezpečnosti práce pri manipulácii a podávaní nápojovústna metóda
predviesť posúdenie kvality a organoleptických vlastností vína a iných nápojovpraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých uvedených kritérií hodnotenia minimálne na 70%.

Metodické usmernenia

Formálne vzdelávanie:

Zákon 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 72-90.

Neformálne vzdelávanie a informálne učenie sa:

Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, §17 a §18.