Someliér
Kód kvalifikácie
C5131002-00746
Úroveň SKKR
4
SK ISCO-08
5131002
Sektorová rada
Obchod, marketing, gastronómia a cest. ruch
Vedomosti |
---|
popísať zásady spoločenskej komunikácie |
popísať históriu a dejiny vína v podmienkach SR |
charakterizovať prevádzku reštaurácií, vinární |
definovať pravidlá stolovania a s tým súvisiace práce |
definovať úlohu someliéra |
charakterizovať vinárske oblasti a regióny výroby vína |
vysvetliť zásady a postupy hodnotenia vín |
vysvetliť kvalitatívne znaky jednotlivých druhov vín |
vysvetliť výrobu vína a iných alkoholických nápojov |
charakterizovať odrody hrozna a iných vstupných surovín |
určiť vhodnosť vína a iných alkoholických nápojov v gastronómii |
charakterizovať chyby vína a iných nápojov |
popísať zásady BOZP, PO a hygieny potravín |
Zručnosti |
---|
dodržiavať zásady BOZP, PO a HACCP |
zostavovať ponuku vín a iných nápojov |
posudzovať kvalitu a organoleptické vlastnosti vína a iných nápojov |
odporúčať vhodný nápoj z vínnej karty a nápojového lístka |
organizovať práce pri prezentácii a pri predaji vína a iných nápojov |
prezentovať vínne oblasti, produkčné regióny, víno a iné nápoje |
predvádzať spôsob hodnotenia vína a iných nápojov |
podávať víno, alkoholické, nealkoholické a miešané nápoje |
navrhovať objednávky podľa stavu zásob a predaja |
zabezpečovať starostlivosť o majetok zariadenia a inventarizáciu |
zabezpečovať správne uchovávanie vína a iných nápojov |
odborne komunikovať v slovenskom a v cudzích jazykoch |
Kompetencie |
---|
samostatnosť v rozhodovaní |
zodpovednosť za kvalitu vykonávanej práce |
schopnosť asertívneho správania |
Hodnotená spôsobilosť
- charakterizovať prevádzku reštaurácií, vinární
- definovať pravidlá stolovania a s tým súvisiace práce
- zostavovať ponuku vín a iných nápojov
- vysvetliť výrobu vína a iných alkoholických nápojov
- vysvetliť zásady a postupy hodnotenia vín
- podávať víno, alkoholické, nealkoholické a miešané nápoje
- organizovať práce pri prezentácii a pri predaji vína a iných nápojov
- popísať zásady BOZP, PO a hygieny potravín
- dodržiavať zásady BOZP, PO a HACCP
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
popísať pohostinské prevádzkarne - reštauráciu a vináreň | ústna metóda |
popísať základné pravidlá stolovania | písomná metóda |
k zadanému jedlu vybrať vhodný druh vína resp. nápoja | písomná metóda |
predviesť organizáciu prezentácie a riadenej degustácie vína | praktické skúšanie |
popísať postup výroby vína | ústna metóda |
popísať zásady hodnotenia vína a predviesť jedno hodnotenie | praktické skúšanie |
predviesť výrobu miešaného alkoholického a nealkoholického nápoja pri dodržaní BOZP, PO a HACCP | praktické skúšanie |
predviesť dekantáciu vína do karafy | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých uvedených kritérií hodnotenia minimálne na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- definovať úlohu someliéra
- popísať zásady spoločenskej komunikácie
- určiť vhodnosť vína a iných alkoholických nápojov v gastronómii
- odporúčať vhodný nápoj z vínnej karty a nápojového lístka
- predvádzať spôsob hodnotenia vína a iných nápojov
- odborne komunikovať v slovenskom a v cudzích jazykoch
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
vysvetliť funkciu someliéra na pracovisku | ústna metóda |
definovať zásady spoločenskej komunikácie | ústna metóda |
predviesť odporúčanie nápoja k vybranému jedlu a jeho servis | praktické skúšanie |
predviesť komunikáciu so zákazníkom pri predaji vína | praktické skúšanie |
určiť vhodnosť vína a iných alkoholických nápojov | písomná metóda |
popísať spôsob a princípy hodnotenia vína a iných nápojov | ústna metóda |
komunikovať v slovenskom a v cudzích jazykoch na zadanú tému | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých uvedených kritérií hodnotenia minimálne na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- popísať zásady spoločenskej komunikácie
- popísať históriu a dejiny vína v podmienkach SR
- prezentovať vínne oblasti, produkčné regióny, víno a iné nápoje
- navrhovať objednávky podľa stavu zásob a predaja
- charakterizovať vinárske oblasti a regióny výroby vína
- charakterizovať odrody hrozna a iných vstupných surovín
- charakterizovať chyby vína a iných nápojov
- vysvetliť kvalitatívne znaky jednotlivých druhov vín
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
definovať zásady spoločenskej komunikácie | ústna metóda |
predviesť riešenie sťažnosti | praktické skúšanie |
popísať históriu a dejiny vína v podmienkach SR | ústna metóda |
vymenovať vinohradnícke oblasti Slovenska a významné svetové oblasti výroby vína | ústna metóda |
pripraviť objednávku podľa zadania | praktické skúšanie |
určiť odrody hrozna | praktické skúšanie |
popísať chyby vína a iných nápojov na vzorkách | praktické skúšanie |
popísať kvalitatívne znaky vzoriek vín | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých uvedených kritérií hodnotenia minimálne na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- posudzovať kvalitu a organoleptické vlastnosti vína a iných nápojov
- zabezpečovať správne uchovávanie vína a iných nápojov
- zabezpečovať starostlivosť o majetok zariadenia a inventarizáciu
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
popísať postup objednávania vína a starostlivosti o jeho skladovanie | ústna metóda |
popísať podmienky skladovania nápojov | ústna metóda |
previesť inventarizáciu zásob a vysporiadanie inventarizačných rozdielov | praktické skúšanie |
popísať zásady bezpečnosti práce pri manipulácii a podávaní nápojov | ústna metóda |
predviesť posúdenie kvality a organoleptických vlastností vína a iných nápojov | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých uvedených kritérií hodnotenia minimálne na 70%.
Metodické usmernenia |
---|
Formálne vzdelávanie: Zákon 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 72-90. Neformálne vzdelávanie a informálne učenie sa: Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, §17 a §18. |