Someliér
Kód kvalifikácie
C5131002-00746
Úroveň SKKR
4
SK ISCO-08
5131002
Sektorová rada
Obchod, marketing, gastronómia a cest. ruch
| Vedomosti |
|---|
| popísať zásady spoločenskej komunikácie |
| popísať históriu a dejiny vína v podmienkach SR |
| charakterizovať prevádzku reštaurácií, vinární |
| definovať pravidlá stolovania a s tým súvisiace práce |
| definovať úlohu someliéra |
| charakterizovať vinárske oblasti a regióny výroby vína |
| vysvetliť zásady a postupy hodnotenia vín |
| vysvetliť kvalitatívne znaky jednotlivých druhov vín |
| vysvetliť výrobu vína a iných alkoholických nápojov |
| charakterizovať odrody hrozna a iných vstupných surovín |
| určiť vhodnosť vína a iných alkoholických nápojov v gastronómii |
| charakterizovať chyby vína a iných nápojov |
| popísať zásady BOZP, PO a hygieny potravín |
| Zručnosti |
|---|
| dodržiavať zásady BOZP, PO a HACCP |
| zostavovať ponuku vín a iných nápojov |
| posudzovať kvalitu a organoleptické vlastnosti vína a iných nápojov |
| odporúčať vhodný nápoj z vínnej karty a nápojového lístka |
| organizovať práce pri prezentácii a pri predaji vína a iných nápojov |
| prezentovať vínne oblasti, produkčné regióny, víno a iné nápoje |
| predvádzať spôsob hodnotenia vína a iných nápojov |
| podávať víno, alkoholické, nealkoholické a miešané nápoje |
| navrhovať objednávky podľa stavu zásob a predaja |
| zabezpečovať starostlivosť o majetok zariadenia a inventarizáciu |
| zabezpečovať správne uchovávanie vína a iných nápojov |
| odborne komunikovať v slovenskom a v cudzích jazykoch |
| Kompetencie |
|---|
| samostatnosť v rozhodovaní |
| zodpovednosť za kvalitu vykonávanej práce |
| schopnosť asertívneho správania |
Hodnotená spôsobilosť
- charakterizovať prevádzku reštaurácií, vinární
- definovať pravidlá stolovania a s tým súvisiace práce
- zostavovať ponuku vín a iných nápojov
- vysvetliť výrobu vína a iných alkoholických nápojov
- vysvetliť zásady a postupy hodnotenia vín
- podávať víno, alkoholické, nealkoholické a miešané nápoje
- organizovať práce pri prezentácii a pri predaji vína a iných nápojov
- popísať zásady BOZP, PO a hygieny potravín
- dodržiavať zásady BOZP, PO a HACCP
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| popísať pohostinské prevádzkarne - reštauráciu a vináreň | ústna metóda |
| popísať základné pravidlá stolovania | písomná metóda |
| k zadanému jedlu vybrať vhodný druh vína resp. nápoja | písomná metóda |
| predviesť organizáciu prezentácie a riadenej degustácie vína | praktické skúšanie |
| popísať postup výroby vína | ústna metóda |
| popísať zásady hodnotenia vína a predviesť jedno hodnotenie | praktické skúšanie |
| predviesť výrobu miešaného alkoholického a nealkoholického nápoja pri dodržaní BOZP, PO a HACCP | praktické skúšanie |
| predviesť dekantáciu vína do karafy | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých uvedených kritérií hodnotenia minimálne na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- definovať úlohu someliéra
- popísať zásady spoločenskej komunikácie
- určiť vhodnosť vína a iných alkoholických nápojov v gastronómii
- odporúčať vhodný nápoj z vínnej karty a nápojového lístka
- predvádzať spôsob hodnotenia vína a iných nápojov
- odborne komunikovať v slovenskom a v cudzích jazykoch
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| vysvetliť funkciu someliéra na pracovisku | ústna metóda |
| definovať zásady spoločenskej komunikácie | ústna metóda |
| predviesť odporúčanie nápoja k vybranému jedlu a jeho servis | praktické skúšanie |
| predviesť komunikáciu so zákazníkom pri predaji vína | praktické skúšanie |
| určiť vhodnosť vína a iných alkoholických nápojov | písomná metóda |
| popísať spôsob a princípy hodnotenia vína a iných nápojov | ústna metóda |
| komunikovať v slovenskom a v cudzích jazykoch na zadanú tému | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých uvedených kritérií hodnotenia minimálne na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- popísať zásady spoločenskej komunikácie
- popísať históriu a dejiny vína v podmienkach SR
- prezentovať vínne oblasti, produkčné regióny, víno a iné nápoje
- navrhovať objednávky podľa stavu zásob a predaja
- charakterizovať vinárske oblasti a regióny výroby vína
- charakterizovať odrody hrozna a iných vstupných surovín
- charakterizovať chyby vína a iných nápojov
- vysvetliť kvalitatívne znaky jednotlivých druhov vín
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| definovať zásady spoločenskej komunikácie | ústna metóda |
| predviesť riešenie sťažnosti | praktické skúšanie |
| popísať históriu a dejiny vína v podmienkach SR | ústna metóda |
| vymenovať vinohradnícke oblasti Slovenska a významné svetové oblasti výroby vína | ústna metóda |
| pripraviť objednávku podľa zadania | praktické skúšanie |
| určiť odrody hrozna | praktické skúšanie |
| popísať chyby vína a iných nápojov na vzorkách | praktické skúšanie |
| popísať kvalitatívne znaky vzoriek vín | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých uvedených kritérií hodnotenia minimálne na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- posudzovať kvalitu a organoleptické vlastnosti vína a iných nápojov
- zabezpečovať správne uchovávanie vína a iných nápojov
- zabezpečovať starostlivosť o majetok zariadenia a inventarizáciu
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| popísať postup objednávania vína a starostlivosti o jeho skladovanie | ústna metóda |
| popísať podmienky skladovania nápojov | ústna metóda |
| previesť inventarizáciu zásob a vysporiadanie inventarizačných rozdielov | praktické skúšanie |
| popísať zásady bezpečnosti práce pri manipulácii a podávaní nápojov | ústna metóda |
| predviesť posúdenie kvality a organoleptických vlastností vína a iných nápojov | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých uvedených kritérií hodnotenia minimálne na 70%.
| Metodické usmernenia |
|---|
Formálne vzdelávanie: Zákon 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 72-90. Neformálne vzdelávanie a informálne učenie sa: Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, §17 a §18. |