Pomocný pracovník v kuchyni
Kód kvalifikácie
C9412000-00737
Úroveň SKKR
2
SK ISCO-08
9412000
Sektorová rada
Obchod, marketing, gastronómia a cest. ruch
Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
| Vedomosti |
|---|
| definovať zásady BOZP a PO pri pomocných prácach v kuchyni |
| popísať základné hygienické postupy pri práci s potravinami |
| charakterizovať základné pravidlá skladovania potravín |
| opísať základné technologické postupy v kuchyni |
| popísať základné hygienické pravidlá |
| Zručnosti |
|---|
| dodržiavať základné zásady BOZP a PO pri prácach v kuchyni |
| vykonávať manipulačné práce |
| obsluhovať jednoduché zariadenia v kuchyni |
| pripravovať základné ingrediencie a suroviny potrebné pri príprave jedál |
| čistiť zariadenia a vybavenia prevádzok služieb |
| dopľňať potrebné potraviny zo skladu na pracovisko |
| používať vhodné pracovné a ochranné pomôcky |
| Kompetencie |
|---|
| samostatnosť pri pomocných prácach |
| schopnosť pracovať v tíme pod vedením |
| zodpovednosť za čistotu na pracovisku |
| zodpovednosť za prípravu surovín podľa pokynu |
Hodnotená spôsobilosť
- obsluhovať jednoduché zariadenia v kuchyni
- pripravovať základné ingrediencie a suroviny potrebné pri príprave jedál
- zodpovednosť za prípravu surovín podľa pokynu
- opísať základné technologické postupy v kuchyni
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| vymenovať postup prípravy základných ingrediencií na konkrétnom príklade hlavného jedla | ústna metóda |
| názorne ukázať prípravu ingrediencií konkrétneho hlavného jedla | praktické skúšanie |
| správne popísať prípravu surovín pre studenú kuchyňu | ústna metóda |
| predviesť obsluhu jednoduchého zariadenia v kuchyni | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií hodnotenia na minimálne 60%
Hodnotená spôsobilosť
- definovať zásady BOZP a PO pri pomocných prácach v kuchyni
- čistiť zariadenia a vybavenia prevádzok služieb
- popísať základné hygienické postupy pri práci s potravinami
- zodpovednosť za čistotu na pracovisku
- popísať základné hygienické pravidlá
- používať vhodné pracovné a ochranné pomôcky
- dodržiavať základné zásady BOZP a PO pri prácach v kuchyni
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| správne predviesť čistenie konkrétneho zariadenia v kuchyni | praktické skúšanie |
| vymenovať základné pravidlá hygieny na pracovisku | ústna metóda |
| určiť druhy čistiacich prostriedkov pri čistení konkrétneho zariadenia v kuchyni | ústna metóda |
| určil spôsob zabránenia hromadenia nečistôt pri práci s potravinami | ústna metóda |
| rozoznať spôsob narábania a likvidácie odpadov | ústna metóda |
| vymenovať typy skladov vhdoných pre skladovanie potravín | ústna metóda |
| určiť vhodnú teplotu skladových priestorov vhodných pre skladovanie potravín | ústna metóda |
| pomenovať vhodné farebné označenie pomôcok pri umývaní kuchynských plôch a priestorov | ústna metóda |
| popísať rozdiely medzi deratizáciou, dezinfekciou a dezinsekciou | ústna metóda |
| vymenovať čistiace prostriedky vhodné na umývanie riadu, pracovných plôch, podláh a prepravných nádob použitých v kuchyni | ústna metóda |
| určiť vhodné teploty vody na ručné umývanie, oplachovanie a strojové umývanie bieleho a čierneho riadu | ústna metóda |
| vybrať vhodné ochranné pomôcky pri práci s čistiacimi prípravkami | praktické skúšanie |
| opísať zásady BOZP a PO pri pomocných prácach v kuchyni | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií hodnotenia na minimálne 60%
Hodnotená spôsobilosť
- charakterizovať základné pravidlá skladovania potravín
- vykonávať manipulačné práce
- dopľňať potrebné potraviny zo skladu na pracovisko
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| vymenovať základné pravidlá skladovania potravín | ústna metóda |
| vymenovať základné pravidlá pri skladovaní potravín ktoré majú krátku trvanlivosť | ústna metóda |
| predviesť manipuláciu s potravinami v pevných obaloch | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií hodnotenia na minimálne 60%
| Metodické usmernenia |
|---|
|
Podľa Zákona 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 17 a § 18 |