Pomocný pracovník v kuchyni

Kód kvalifikácie

C9412000-00737

Úroveň SKKR

2

SK ISCO-08

9412000

Sektorová rada

Obchod, marketing, gastronómia a cest. ruch

Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti
definovať zásady BOZP a PO pri pomocných prácach v kuchyni
popísať základné hygienické postupy pri práci s potravinami
charakterizovať základné pravidlá skladovania potravín
opísať základné technologické postupy v kuchyni
popísať základné hygienické pravidlá
Zručnosti
dodržiavať základné zásady BOZP a PO pri prácach v kuchyni
vykonávať manipulačné práce
obsluhovať jednoduché zariadenia v kuchyni
pripravovať základné ingrediencie a suroviny potrebné pri príprave jedál
čistiť zariadenia a vybavenia prevádzok služieb
dopľňať potrebné potraviny zo skladu na pracovisko
používať vhodné pracovné a ochranné pomôcky
Kompetencie
samostatnosť pri pomocných prácach
schopnosť pracovať v tíme pod vedením
zodpovednosť za čistotu na pracovisku
zodpovednosť za prípravu surovín podľa pokynu

Hodnotená spôsobilosť

  • obsluhovať jednoduché zariadenia v kuchyni
  • pripravovať základné ingrediencie a suroviny potrebné pri príprave jedál
  • zodpovednosť za prípravu surovín podľa pokynu
  • opísať základné technologické postupy v kuchyni
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
vymenovať postup prípravy základných ingrediencií na konkrétnom príklade hlavného jedlaústna metóda
názorne ukázať prípravu ingrediencií konkrétneho hlavného jedlapraktické skúšanie
správne popísať prípravu surovín pre studenú kuchyňuústna metóda
predviesť obsluhu jednoduchého zariadenia v kuchynipraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií hodnotenia na minimálne 60%

Hodnotená spôsobilosť

  • definovať zásady BOZP a PO pri pomocných prácach v kuchyni
  • čistiť zariadenia a vybavenia prevádzok služieb
  • popísať základné hygienické postupy pri práci s potravinami
  • zodpovednosť za čistotu na pracovisku
  • popísať základné hygienické pravidlá
  • používať vhodné pracovné a ochranné pomôcky
  • dodržiavať základné zásady BOZP a PO pri prácach v kuchyni
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
správne predviesť čistenie konkrétneho zariadenia v kuchynipraktické skúšanie
vymenovať základné pravidlá hygieny na pracoviskuústna metóda
určiť druhy čistiacich prostriedkov pri čistení konkrétneho zariadenia v kuchyniústna metóda
určil spôsob zabránenia hromadenia nečistôt pri práci s potravinamiústna metóda
rozoznať spôsob narábania a likvidácie odpadovústna metóda
vymenovať typy skladov vhdoných pre skladovanie potravínústna metóda
určiť vhodnú teplotu skladových priestorov vhodných pre skladovanie potravínústna metóda
pomenovať vhodné farebné označenie pomôcok pri umývaní kuchynských plôch a priestorovústna metóda
popísať rozdiely medzi deratizáciou, dezinfekciou a dezinsekciouústna metóda
vymenovať čistiace prostriedky vhodné na umývanie riadu, pracovných plôch, podláh a prepravných nádob použitých v kuchyniústna metóda
určiť vhodné teploty vody na ručné umývanie, oplachovanie a strojové umývanie bieleho a čierneho riaduústna metóda
vybrať vhodné ochranné pomôcky pri práci s čistiacimi prípravkamipraktické skúšanie
opísať zásady BOZP a PO pri pomocných prácach v kuchyniústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií hodnotenia na minimálne 60%

Hodnotená spôsobilosť

  • charakterizovať základné pravidlá skladovania potravín
  • vykonávať manipulačné práce
  • dopľňať potrebné potraviny zo skladu na pracovisko
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
vymenovať základné pravidlá skladovania potravínústna metóda
vymenovať základné pravidlá pri skladovaní potravín ktoré majú krátku trvanlivosťústna metóda
predviesť manipuláciu s potravinami v pevných obalochpraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie kritérií hodnotenia na minimálne 60%

Metodické usmernenia

Podľa Zákona 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 17 a § 18