Čašník, servírka

Kód kvalifikácie

U5131001-00733

Úroveň SKKR

3

SK ISCO-08

5131001

Sektorová rada

Obchod, marketing, gastronómia a cest. ruch

Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti
charakterizovať stravovacie služby, definovať spôsoby obsluhy, servírovanie jedál a nápojov, obsluhu hostí
popísať gastronomické pravidlá a zásady pri zostavovaní jedálnych a nápojových lístkov
charakterizovať zásady tovaroznalectva, predovšetkým o potravinách, nápojoch a o technológii ich výroby a manipulácie s nimi
definovať zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, hygienické a protipožiarne predpisy, zásady HACCP
opísať zásady ochrany spotrebiteľa v prevádzke pohostinských prevádzok
definovať evidenciu tovaru, inventarizáciu a vysporiadanie inventarizačných rozdielov
Zručnosti
dodržiavať BOZP, PO a HACCP
obsluhovať hostí
pripravovať miešané nápoje a iné nápoje
účtovať za jedlá, nápoje a služby zákazníkom
obsluhovať pokladničný systém
viesť predpísanú administratívu prevádzky
riešiť reklamácie a sťažnosti zákazníkov
Kompetencie
samostatnosť pri plnení pracovných úloh
samostatnosť zvládnutia osobnej aj prevádzkovej hygieny, bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, požiarnej ochrany
zodpovednosť o zverený majetok a starostlivosť v manipulácii s ním
schopnosť komunikovať s ľuďmi, zvládnuť psychickú a fyzickú záťaž pri výkone zamestnania

Hodnotená spôsobilosť

  • charakterizovať stravovacie služby, definovať spôsoby obsluhy, servírovanie jedál a nápojov, obsluhu hostí
  • popísať gastronomické pravidlá a zásady pri zostavovaní jedálnych a nápojových lístkov
  • charakterizovať zásady tovaroznalectva, predovšetkým o potravinách, nápojoch a o technológii ich výroby a manipulácie s nimi
  • opísať zásady ochrany spotrebiteľa v prevádzke pohostinských prevádzok
  • definovať zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, hygienické a protipožiarne predpisy, zásady HACCP
  • obsluhovať pokladničný systém
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
zostaviť tabuľu a menu na vybranú témupraktické skúšanie
popísať gastronomické pravidlá, navrhnúť zostavenie jedálneho a nápojového lístkaústna metóda
charakterizovať základné tovary v gastronomických zariadeniach a popísať starostlivosť o zásobyústna metóda
definovať hygienické predpisy platné pre reštauračné stravovanie a zásady HACCPústna metóda
popísať zásady BOZP a POústna metóda
predviesť riešenie reklamácie a sťažnostipraktické skúšanie
predviesť obsluhu na elektronickej registračnej pokladni, vyúčtovať dennú tržbupraktické skúšanie
popísať možnosti ochrany životného prostredia v práci stravovacieho strediskaústna metóda
predviesť komunikáciu v cudzom jazykuústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých uvedených kritérií minimálne na 70%.

Hodnotená spôsobilosť

  • dodržiavať BOZP, PO a HACCP
  • definovať evidenciu tovaru, inventarizáciu a vysporiadanie inventarizačných rozdielov
  • obsluhovať hostí
  • pripravovať miešané nápoje a iné nápoje
  • riešiť reklamácie a sťažnosti zákazníkov
  • účtovať za jedlá, nápoje a služby zákazníkom
  • viesť predpísanú administratívu prevádzky
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
predviesť obsluhu hosťa - servis vybraného menu, popísať techniku stolovaniapraktické skúšanie
predviesť výrobu a servis vybraného druhu kávy a miešaného nápoja pri dodržaní BOZP, PO a HACCPpraktické skúšanie
predviesť predpísanú evidenciu pohostinského strediska - objednávka a príjemka tovarupraktické skúšanie
predviesť inventarizáciu zásob pohostinského strediska a popísať vysporiadanie inventarizačných rozdielovpraktické skúšanie
predviesť riešenie reklamácie a sťažnostipraktické skúšanie
popísať základné zásady HACCPústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých uvedených kritérií minimálne na 70%.

Metodické usmernenia

Zákon 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 72-90.