Čašník, servírka
Kód kvalifikácie
U5131001-00733
Úroveň SKKR
3
SK ISCO-08
5131001
Sektorová rada
Obchod, marketing, gastronómia a cest. ruch
Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti |
---|
charakterizovať stravovacie služby, definovať spôsoby obsluhy, servírovanie jedál a nápojov, obsluhu hostí |
popísať gastronomické pravidlá a zásady pri zostavovaní jedálnych a nápojových lístkov |
charakterizovať zásady tovaroznalectva, predovšetkým o potravinách, nápojoch a o technológii ich výroby a manipulácie s nimi |
definovať zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, hygienické a protipožiarne predpisy, zásady HACCP |
opísať zásady ochrany spotrebiteľa v prevádzke pohostinských prevádzok |
definovať evidenciu tovaru, inventarizáciu a vysporiadanie inventarizačných rozdielov |
Zručnosti |
---|
dodržiavať BOZP, PO a HACCP |
obsluhovať hostí |
pripravovať miešané nápoje a iné nápoje |
účtovať za jedlá, nápoje a služby zákazníkom |
obsluhovať pokladničný systém |
viesť predpísanú administratívu prevádzky |
riešiť reklamácie a sťažnosti zákazníkov |
Kompetencie |
---|
samostatnosť pri plnení pracovných úloh |
samostatnosť zvládnutia osobnej aj prevádzkovej hygieny, bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, požiarnej ochrany |
zodpovednosť o zverený majetok a starostlivosť v manipulácii s ním |
schopnosť komunikovať s ľuďmi, zvládnuť psychickú a fyzickú záťaž pri výkone zamestnania |
Hodnotená spôsobilosť
- charakterizovať stravovacie služby, definovať spôsoby obsluhy, servírovanie jedál a nápojov, obsluhu hostí
- popísať gastronomické pravidlá a zásady pri zostavovaní jedálnych a nápojových lístkov
- charakterizovať zásady tovaroznalectva, predovšetkým o potravinách, nápojoch a o technológii ich výroby a manipulácie s nimi
- opísať zásady ochrany spotrebiteľa v prevádzke pohostinských prevádzok
- definovať zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, hygienické a protipožiarne predpisy, zásady HACCP
- obsluhovať pokladničný systém
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
zostaviť tabuľu a menu na vybranú tému | praktické skúšanie |
popísať gastronomické pravidlá, navrhnúť zostavenie jedálneho a nápojového lístka | ústna metóda |
charakterizovať základné tovary v gastronomických zariadeniach a popísať starostlivosť o zásoby | ústna metóda |
definovať hygienické predpisy platné pre reštauračné stravovanie a zásady HACCP | ústna metóda |
popísať zásady BOZP a PO | ústna metóda |
predviesť riešenie reklamácie a sťažnosti | praktické skúšanie |
predviesť obsluhu na elektronickej registračnej pokladni, vyúčtovať dennú tržbu | praktické skúšanie |
popísať možnosti ochrany životného prostredia v práci stravovacieho strediska | ústna metóda |
predviesť komunikáciu v cudzom jazyku | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých uvedených kritérií minimálne na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- dodržiavať BOZP, PO a HACCP
- definovať evidenciu tovaru, inventarizáciu a vysporiadanie inventarizačných rozdielov
- obsluhovať hostí
- pripravovať miešané nápoje a iné nápoje
- riešiť reklamácie a sťažnosti zákazníkov
- účtovať za jedlá, nápoje a služby zákazníkom
- viesť predpísanú administratívu prevádzky
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
predviesť obsluhu hosťa - servis vybraného menu, popísať techniku stolovania | praktické skúšanie |
predviesť výrobu a servis vybraného druhu kávy a miešaného nápoja pri dodržaní BOZP, PO a HACCP | praktické skúšanie |
predviesť predpísanú evidenciu pohostinského strediska - objednávka a príjemka tovaru | praktické skúšanie |
predviesť inventarizáciu zásob pohostinského strediska a popísať vysporiadanie inventarizačných rozdielov | praktické skúšanie |
predviesť riešenie reklamácie a sťažnosti | praktické skúšanie |
popísať základné zásady HACCP | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých uvedených kritérií minimálne na 70%.
Metodické usmernenia |
---|
Zákon 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 72-90. |