Šéfkuchár

Kód kvalifikácie

U3434000-00732

Úroveň SKKR

5

SK ISCO-08

3434000

Sektorová rada

Obchod, marketing, gastronómia a cest. ruch

Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti
popísať postupy skladovania a ochrany tovaru
charakterizovať princípy ochrany životného prostredia v práci výrobného strediska
popísať zásady spoločenskej komunikácie
charakterizovať riadenie a motiváciu zamestnancov výrobného strediska
charakterizovať požiadavky na pracovné pozície výrobného strediska
charakterizovať organizáciu práce v bežnej prevádzke a pri gastronomických akciách
definovať tovaroznalectvo v oblasti gastronómie
definovať recepty základných jedál, príloh, omáčok a múčnikov
vysvetliť technológiu prípravy jedál teplej, studenej a cukrárskej kuchyne
charakterizovať inventarizáciu a vysporiadanie inventarizačných rozdielov
vysvetliť predpisy v oblasti hygieny, HACCP, požiarnej ochrany, BOZP
vysvetliť zásady zásobovania strediska, evidovanie, skladovanie a spracovanie tovaru
charakterizovať princípy cenotvorby jedál
Zručnosti
aplikovať princípy zásobovania strediska, evidovanie, skladovanie a spracovanie tovaru
dodržiavať BOZP a PO, hygienu pri príprave jedál
viesť predpísanú evidenciu výrobného strediska
pripravovať jedlá podľa objednávok zákazníkov
riadiť procesy prípravy jedál a zamestnancov v kuchyni
kontrolovať dodržiavanie pracovnej a technologickej disciplíny
navrhovať jedálny lístok podľa gastronomických pravidiel
pracovať s počítačom a gastronomickým sofvérom
zostavovať receptúry jedál
spoluzostavovať kalkulácie surovín a jedál
Kompetencie
schopnosť pracovať v tíme
schopnosť viesť ľudí a zodpovedať za výsledky práce
schopnosť motivovať ľudí
samostatnosť v organizovaní a plánovaní práce
schopnosť samostatne analyzovať a riešiť problémy
zodpovednosť za zverený majetok spoločnosti
schopnosť konať eticky

Hodnotená spôsobilosť

  • charakterizovať riadenie a motiváciu zamestnancov výrobného strediska
  • charakterizovať organizáciu práce v bežnej prevádzke a pri gastronomických akciách
  • charakterizovať požiadavky na pracovné pozície výrobného strediska
  • navrhovať jedálny lístok podľa gastronomických pravidiel
  • definovať tovaroznalectvo v oblasti gastronómie
  • viesť predpísanú evidenciu výrobného strediska
  • popísať postupy skladovania a ochrany tovaru
  • charakterizovať inventarizáciu a vysporiadanie inventarizačných rozdielov
  • pracovať s počítačom a gastronomickým sofvérom
  • popísať zásady spoločenskej komunikácie
  • aplikovať princípy zásobovania strediska, evidovanie, skladovanie a spracovanie tovaru
  • charakterizovať princípy ochrany životného prostredia v práci výrobného strediska
  • schopnosť pracovať v tíme
  • vysvetliť zásady zásobovania strediska, evidovanie, skladovanie a spracovanie tovaru
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
popísať riadenie a motiváciu pracovníkov výrobného strediska a zásady ich hodnoteniaústna metóda
definovať organizáciu práce vo výrobnom stredisku v bežnej prevádzke a počas gastronomických akciíústna metóda
predviesť zostavenie pracovnej náplne vybranej pracovnej pozície výrobného strediska použitím PCpísomná metóda
charakterizovať kontrolu dodržiavania pracovnej a technologickej disciplínyústna metóda
definovať tovaroznalectvo v oblasti gastronómieústna metóda
zostaviť vzor jedálneho lístka, receptúru a kalkulačný list vybraného jedla v patričnom softvéripísomná metóda
popísať spôsob zásobovania strediska na konkrétnom príklade - objednávka, príjem, výdaj na stredisko, tržba s využitím dostupného softvérupísomná metóda
popísať vedenie predpísanej evidencie vo výrobnom strediskupraktické skúšanie
popísať priebeh inventarizácie a vysporiadanie inventarizačných rozdielov zostavenej inventúrypraktické skúšanie
vysvetliť princípy HACCP a praktickú realizáciu predpísanej dokumentácieústna metóda
zostaviť plán postupov skladovania a ochrany tovarupraktické skúšanie
charakterizovať zásady a postupy pri BOZP a POústna metóda
predviesť riešenie sťažnostiústna metóda
charakterizovať postupy ochrany životného prostredia vo výrobnom strediskuústna metóda
charakterizovať zásady spoločenského styku a komunikácie, ktoré potrebuje vedieť pracovník výrobného strediska ako človek a ako reprezentant hotela, reštaurácieústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Predpokladom úspešného vykonania záverečnej skúšky je potrebné splniť a dosiahnuť 60 % z kritérií v oblasti teoretickej a 80 % z kritérií v oblasti praktickej.

Hodnotená spôsobilosť

  • charakterizovať princípy cenotvorby jedál
  • vysvetliť technológiu prípravy jedál teplej, studenej a cukrárskej kuchyne
  • definovať recepty základných jedál, príloh, omáčok a múčnikov
  • pripravovať jedlá podľa objednávok zákazníkov
  • riadiť procesy prípravy jedál a zamestnancov v kuchyni
  • kontrolovať dodržiavanie pracovnej a technologickej disciplíny
  • zostavovať receptúry jedál
  • spoluzostavovať kalkulácie surovín a jedál
  • vysvetliť predpisy v oblasti hygieny, HACCP, požiarnej ochrany, BOZP
  • dodržiavať BOZP a PO, hygienu pri príprave jedál
  • schopnosť samostatne analyzovať a riešiť problémy
  • schopnosť viesť ľudí a zodpovedať za výsledky práce
  • zodpovednosť za zverený majetok spoločnosti
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
definovať technológiu výroby teplej, studenej a cukrárskej kuchyneústna metóda
popísať recepty a spôsob prípravy základných jedál, príloh, omáčok a múčnikovústna metóda
pripraviť jedlá podľa zadania pri dodržaní BOZP, BO a HACCPpraktické skúšanie
popísať spôsoby dodržiavania pracovnej a technologickej disciplíny pri príprave pokrmovústna metóda
samostatne zostaviť menu a kalkulačný listpraktické skúšanie
samostatne pripraviť receptpraktické skúšanie
predviesť riadenie prípravy jedál a zamestnancov v kuchynipraktické skúšanie
vysvetliť princípy cenotvorby jedálústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Predpokladom úspešného vykonania záverečnej skúšky je potrebné splniť a dosiahnuť 60 % z kritérií v oblasti teoretickej a 80 % z kritérií v oblasti praktickej.

Metodické usmernenia

Formálne vzdelávanie:

Zákon 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 72-90 a §109-111.

Neformálne vzdelávanie:

Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorýcxh zákonov v znení neskorších predpisov, §17 a §18.