Predavač mäsa a rýb

Kód kvalifikácie

C5223003-00724

Úroveň SKKR

3

SK ISCO-08

5223003

Sektorová rada

Obchod, marketing, gastronómia a cest. ruch

Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti
definovať zákonné predpisy a legislatívne požiadavky a nariadenia, vrátane HACCP a WIBI
popísať tvorbu kalkulácií s využitím digitálnych technológií
opísať ochranu a práva spotrebiteľov
charakterizovať technické vybavenie a zariadenia na oddelení/úseku mäsa, mäsových výrobkov a rýb
popísať základné pracovné postupy pri príjme, skladovaní, vykladaní a predaji mäsa, mäsových výrobkov a rýb
popísať charakteristiky a špecifiká jednotlivých druhov mäsa a najpredávanejších druhov rýb
definovať pracovné postupy pri kontrole kvality mäsa, mäsových výrobkov a rýb
opísať pracovné postupy pri príprave mäsových výrobkov a polotovarov
popísať využitie jednotlivých druhov mäsa, mäsových výrobkov a rýb pri príprave bežných druhov jedál
opísať základy objednávania tovaru - mäsa, mäsových výrobkov a rýb
charakterizovať postup pri inventarizácii
Zručnosti
dodržiavať zásady BOZP, PO a HACCP
zdôvodňobvať objednávku tovaru
príjmať tovar so skenerom a PDT zariadením
kontrolovať kvalitu a kvantitu rýb a iných tovarov
prezentovať ryby, výrobky a tovar a vytvárať druhotné vystavenie
obsluhovať prístroje a technické vybavenie oddelenia/úseku predajne
obsluhovať pokladne a zákazníkov pri predaji s priamou platbou na oddelení/úseku
vykonávať prácu s PC a textovým editorom
Kompetencie
schopnosť orientovať sa v krízových situáciách
schopnosť organizovať si prácu a úlohy
schopnosť tímovej spolupráce

Hodnotená spôsobilosť

  • definovať zákonné predpisy a legislatívne požiadavky a nariadenia, vrátane HACCP a WIBI
  • opísať ochranu a práva spotrebiteľov
  • popísať tvorbu kalkulácií s využitím digitálnych technológií
  • charakterizovať technické vybavenie a zariadenia na oddelení/úseku mäsa, mäsových výrobkov a rýb
  • popísať základné pracovné postupy pri príjme, skladovaní, vykladaní a predaji mäsa, mäsových výrobkov a rýb
  • vykonávať prácu s PC a textovým editorom
  • popísať charakteristiky a špecifiká jednotlivých druhov mäsa a najpredávanejších druhov rýb
  • definovať pracovné postupy pri kontrole kvality mäsa, mäsových výrobkov a rýb
  • opísať pracovné postupy pri príprave mäsových výrobkov a polotovarov
  • popísať využitie jednotlivých druhov mäsa, mäsových výrobkov a rýb pri príprave bežných druhov jedál
  • opísať základy objednávania tovaru - mäsa, mäsových výrobkov a rýb
  • charakterizovať postup pri inventarizácii
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
vysvetliť využitie legislatívnych noriem týkajúcich sa predaja potravinárskeho tovaru, HAACP, WIBI, skladovania tovaru, kvality predávaného tovaru, odpisovania tovaru, vysledovateľnosti a dodržiavania teplotného reťazcapísomná metóda
opísať ochranu a práva spotrebiteľaústna metóda
vytvoriť kalkuláciu v tabuľkovom procesore podľa definovaných parametrovpraktické skúšanie
napísať v správnom formáte text podľa predlohy v textovom editorepraktické skúšanie
pomocou základných matematických operácií vypočítal jednoduché matematické úkonypísomná metóda
správne charakterizovať technické vybavenie a zariadenie na oddelení/úseku mäsa, mäsových výrobkov a rýbústna metóda
popísať základné pracovné postupy pri príjme, skladovaní, vykladaní a predaji mäsa, mäsových výrobkov a rýbústna metóda
vymenovať jednotlivé druhy mäsa, masových výrobkov a rýb, ich špecifiká príjmu, uskladnenia, predaja, vhodnosti na prípravu jedál, vhodných postupov a zásad ich spracovania pri príprave jedálústna metóda
definovať pracovné postupy pri kontrole kvality mäsa, mäsových výrobkov a rýbústna metóda
na základe modelovej situácie zvoliť vhodné využitie jednotlivých druhov mäsa, mäsových výrobkov a rýb pri príprave bežných druhov jedálpraktické skúšanie
definovať základné pravidlá a postupy pri objednávaní tovaru; stanovovanie objednávaných množstiev na základe skladových zásob, histórie predaja a obdobia predajaústna metóda
vymenovať postupy pri inventarizovaní tovaru, spracovávaní záznamov a porovnávaní výsledkov inventúr, sledovaní a vyhodnocovaní manka a odpisovústna metóda
charakterizovať technické vybavenie a zariadenia na oddelení/úseku mäsa, mäsových výrobkov a rýbústna metóda
opísať základné pracovné postupy pri príprave mäsových výrobkov a polotovarovústna metóda
predviesť spracovanie jednotlivých druhov mias, celých častí masových celkov, polovičiek a štvrtí, masových výrobkov a rýbpraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Predpokladom na úspešné vykonanie skúšky je potrebné dosiahnuť minimálne 60 %  z teoretickej a 80% praktickej častí záverečnej skúšky.

Hodnotená spôsobilosť

  • príjmať tovar so skenerom a PDT zariadením
  • kontrolovať kvalitu a kvantitu rýb a iných tovarov
  • prezentovať ryby, výrobky a tovar a vytvárať druhotné vystavenie
  • zdôvodňobvať objednávku tovaru
  • obsluhovať prístroje a technické vybavenie oddelenia/úseku predajne
  • obsluhovať pokladne a zákazníkov pri predaji s priamou platbou na oddelení/úseku
  • dodržiavať zásady BOZP, PO a HACCP
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
vysvetliť pracovný postup pri príjme tovaru so skeneromústna metóda
na základe modelovej situácie uskutočniť príjem tovaru so skenerom a PDT zariadenímpraktické skúšanie
vysvetliť pracovné postupy pri príjme a skladovaní rôznych druhov tovaru, kontrole kvality a kvantity tovaruústna metóda
preukázať prácu so základným technickým zariadením na oddelení, PDT zariadením, váhami, mlynčekmi, nárezovými strojmi, baliacimi zariadeniamipraktické skúšanie
vykonať kontrolu kvality a kvantity prijímaného tovarupraktické skúšanie
na základe modelovej situácie odprezentoval tovarpraktické skúšanie
zvoliť vhodný postup pri druhotnom vystavení tovaru pri dodržaní BOZP, PO a HACCPpraktické skúšanie
na základe modelovej situácie zdôvodniť objednávkuústna metóda
obslúžiť pokladňu pri predaji s priamou platboupraktické skúšanie
zvoliť vhodný spôsob komunikácie so zákazníkompraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Predpokladom na úspešné vykonanie skúšky je potrebné dosiahnuť minimálne 60 %  z teoretickej a 80% praktickej častí záverečnej skúšky.

Metodické usmernenia

Formálne vzdelávanie:

Zákon 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 72-90 a §109-111.

Neformálne vzdelávanie:

Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 17 a § 18.