Predavač mäsa a rýb
Kód kvalifikácie
C5223003-00724
Úroveň SKKR
3
SK ISCO-08
5223003
Sektorová rada
Obchod, marketing, gastronómia a cest. ruch
Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti |
---|
definovať zákonné predpisy a legislatívne požiadavky a nariadenia, vrátane HACCP a WIBI |
popísať tvorbu kalkulácií s využitím digitálnych technológií |
opísať ochranu a práva spotrebiteľov |
charakterizovať technické vybavenie a zariadenia na oddelení/úseku mäsa, mäsových výrobkov a rýb |
popísať základné pracovné postupy pri príjme, skladovaní, vykladaní a predaji mäsa, mäsových výrobkov a rýb |
popísať charakteristiky a špecifiká jednotlivých druhov mäsa a najpredávanejších druhov rýb |
definovať pracovné postupy pri kontrole kvality mäsa, mäsových výrobkov a rýb |
opísať pracovné postupy pri príprave mäsových výrobkov a polotovarov |
popísať využitie jednotlivých druhov mäsa, mäsových výrobkov a rýb pri príprave bežných druhov jedál |
opísať základy objednávania tovaru - mäsa, mäsových výrobkov a rýb |
charakterizovať postup pri inventarizácii |
Zručnosti |
---|
dodržiavať zásady BOZP, PO a HACCP |
zdôvodňobvať objednávku tovaru |
príjmať tovar so skenerom a PDT zariadením |
kontrolovať kvalitu a kvantitu rýb a iných tovarov |
prezentovať ryby, výrobky a tovar a vytvárať druhotné vystavenie |
obsluhovať prístroje a technické vybavenie oddelenia/úseku predajne |
obsluhovať pokladne a zákazníkov pri predaji s priamou platbou na oddelení/úseku |
vykonávať prácu s PC a textovým editorom |
Kompetencie |
---|
schopnosť orientovať sa v krízových situáciách |
schopnosť organizovať si prácu a úlohy |
schopnosť tímovej spolupráce |
Hodnotená spôsobilosť
- definovať zákonné predpisy a legislatívne požiadavky a nariadenia, vrátane HACCP a WIBI
- opísať ochranu a práva spotrebiteľov
- popísať tvorbu kalkulácií s využitím digitálnych technológií
- charakterizovať technické vybavenie a zariadenia na oddelení/úseku mäsa, mäsových výrobkov a rýb
- popísať základné pracovné postupy pri príjme, skladovaní, vykladaní a predaji mäsa, mäsových výrobkov a rýb
- vykonávať prácu s PC a textovým editorom
- popísať charakteristiky a špecifiká jednotlivých druhov mäsa a najpredávanejších druhov rýb
- definovať pracovné postupy pri kontrole kvality mäsa, mäsových výrobkov a rýb
- opísať pracovné postupy pri príprave mäsových výrobkov a polotovarov
- popísať využitie jednotlivých druhov mäsa, mäsových výrobkov a rýb pri príprave bežných druhov jedál
- opísať základy objednávania tovaru - mäsa, mäsových výrobkov a rýb
- charakterizovať postup pri inventarizácii
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
vysvetliť využitie legislatívnych noriem týkajúcich sa predaja potravinárskeho tovaru, HAACP, WIBI, skladovania tovaru, kvality predávaného tovaru, odpisovania tovaru, vysledovateľnosti a dodržiavania teplotného reťazca | písomná metóda |
opísať ochranu a práva spotrebiteľa | ústna metóda |
vytvoriť kalkuláciu v tabuľkovom procesore podľa definovaných parametrov | praktické skúšanie |
napísať v správnom formáte text podľa predlohy v textovom editore | praktické skúšanie |
pomocou základných matematických operácií vypočítal jednoduché matematické úkony | písomná metóda |
správne charakterizovať technické vybavenie a zariadenie na oddelení/úseku mäsa, mäsových výrobkov a rýb | ústna metóda |
popísať základné pracovné postupy pri príjme, skladovaní, vykladaní a predaji mäsa, mäsových výrobkov a rýb | ústna metóda |
vymenovať jednotlivé druhy mäsa, masových výrobkov a rýb, ich špecifiká príjmu, uskladnenia, predaja, vhodnosti na prípravu jedál, vhodných postupov a zásad ich spracovania pri príprave jedál | ústna metóda |
definovať pracovné postupy pri kontrole kvality mäsa, mäsových výrobkov a rýb | ústna metóda |
na základe modelovej situácie zvoliť vhodné využitie jednotlivých druhov mäsa, mäsových výrobkov a rýb pri príprave bežných druhov jedál | praktické skúšanie |
definovať základné pravidlá a postupy pri objednávaní tovaru; stanovovanie objednávaných množstiev na základe skladových zásob, histórie predaja a obdobia predaja | ústna metóda |
vymenovať postupy pri inventarizovaní tovaru, spracovávaní záznamov a porovnávaní výsledkov inventúr, sledovaní a vyhodnocovaní manka a odpisov | ústna metóda |
charakterizovať technické vybavenie a zariadenia na oddelení/úseku mäsa, mäsových výrobkov a rýb | ústna metóda |
opísať základné pracovné postupy pri príprave mäsových výrobkov a polotovarov | ústna metóda |
predviesť spracovanie jednotlivých druhov mias, celých častí masových celkov, polovičiek a štvrtí, masových výrobkov a rýb | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Predpokladom na úspešné vykonanie skúšky je potrebné dosiahnuť minimálne 60 % z teoretickej a 80% praktickej častí záverečnej skúšky.
Hodnotená spôsobilosť
- príjmať tovar so skenerom a PDT zariadením
- kontrolovať kvalitu a kvantitu rýb a iných tovarov
- prezentovať ryby, výrobky a tovar a vytvárať druhotné vystavenie
- zdôvodňobvať objednávku tovaru
- obsluhovať prístroje a technické vybavenie oddelenia/úseku predajne
- obsluhovať pokladne a zákazníkov pri predaji s priamou platbou na oddelení/úseku
- dodržiavať zásady BOZP, PO a HACCP
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
vysvetliť pracovný postup pri príjme tovaru so skenerom | ústna metóda |
na základe modelovej situácie uskutočniť príjem tovaru so skenerom a PDT zariadením | praktické skúšanie |
vysvetliť pracovné postupy pri príjme a skladovaní rôznych druhov tovaru, kontrole kvality a kvantity tovaru | ústna metóda |
preukázať prácu so základným technickým zariadením na oddelení, PDT zariadením, váhami, mlynčekmi, nárezovými strojmi, baliacimi zariadeniami | praktické skúšanie |
vykonať kontrolu kvality a kvantity prijímaného tovaru | praktické skúšanie |
na základe modelovej situácie odprezentoval tovar | praktické skúšanie |
zvoliť vhodný postup pri druhotnom vystavení tovaru pri dodržaní BOZP, PO a HACCP | praktické skúšanie |
na základe modelovej situácie zdôvodniť objednávku | ústna metóda |
obslúžiť pokladňu pri predaji s priamou platbou | praktické skúšanie |
zvoliť vhodný spôsob komunikácie so zákazníkom | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Predpokladom na úspešné vykonanie skúšky je potrebné dosiahnuť minimálne 60 % z teoretickej a 80% praktickej častí záverečnej skúšky.
Metodické usmernenia |
---|
Formálne vzdelávanie: Zákon 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 72-90 a §109-111. Neformálne vzdelávanie: Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 17 a § 18. |