Kuchár (okrem šéfkuchára)

Kód kvalifikácie

U5120000-00718

Úroveň SKKR

3

SK ISCO-08

5120000

Sektorová rada

Obchod, marketing, gastronómia a cest. ruch

Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti
definovať tovaroznalectvo v oblasti gastronómie
definovať recepty základných jedál, príloh, omáčok a múčnikov
vysvetliť technológiu prípravy jedál teplej, studenej a cukrárskej kuchyne
vysvetliť postupy skladovania a ochrany tovaru
charakterizovať princípy ochrany životného prostredia v práci výrobného strediska
definovať predpisy v oblasti hygieny, HACCP, požiarnej ochrany, BOZP
Zručnosti
dodržiavať BOZP a PO, hygienu pri príprave jedál
aplikovať princípy skladovania a spracovania tovaru
pripravovať jedlá podľa objednávok zákazníkov
navrhovať jedálny lístok podľa gastronomických pravidiel
zostavovať receptúry jedál
čistiť technologické zariadenia, pracovné plochy a pracovné pomôcky
normovať jedlá podľa receptúr
Kompetencie
schopnosť pracovať v tíme
zodpovednosť za kvalitu svojej práce
samostatnosť pri výrobe produktov
zodpovednosť za bezpečnosť, zdravie a hygienu pri práci
zodpovednosť za plnenie svojich úloh a povinností

Hodnotená spôsobilosť

  • charakterizovať princípy ochrany životného prostredia v práci výrobného strediska
  • definovať predpisy v oblasti hygieny, HACCP, požiarnej ochrany, BOZP
  • definovať tovaroznalectvo v oblasti gastronómie
  • definovať recepty základných jedál, príloh, omáčok a múčnikov
  • navrhovať jedálny lístok podľa gastronomických pravidiel
  • zostavovať receptúry jedál
  • vysvetliť technológiu prípravy jedál teplej, studenej a cukrárskej kuchyne
  • vysvetliť postupy skladovania a ochrany tovaru
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
zostaviť jedálny lístok podľa zadaniapísomná metóda
vysvetliť receptúry jednotlivých jedál podľa zadaniaústna metóda
opísať princípy ochrany životného prostredia pri práci vo výrobnom strediskuústna metóda
opísať hygienické princípy a predpisy, predpisy BOZP a POústna metóda
popísať jednotlivé druhy potravín, ich využitie a rozoznávanie podľa kvalityústna metóda
opísať technologický postup pri príprave zadaných jedál a pokrmovústna metóda
opísať postupy a zásady pri skladovaní tovarovústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých uvedených kritérií minimálne na 70%.

Hodnotená spôsobilosť

  • aplikovať princípy skladovania a spracovania tovaru
  • dodržiavať BOZP a PO, hygienu pri príprave jedál
  • pripravovať jedlá podľa objednávok zákazníkov
  • normovať jedlá podľa receptúr
  • čistiť technologické zariadenia, pracovné plochy a pracovné pomôcky
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
samostatne pripraviť jedlo podľa zadaniapraktické skúšanie
aplikovať pri príprave jedla hygienické zásady a pravidlá BOZP a POpraktické skúšanie
aplikovať pri príprave jedla princípy skladovania a spracovania tovarovpraktické skúšanie
vykonať čistenie strojového vybavenia, pracovných plôch a pracovných pomôcokpraktické skúšanie
vynormovať jedlo podľa zadaného receptupísomná metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých uvedených kritérií minimálne na 70%.

Metodické usmernenia

Formálne vzdelávanie:

Zákon 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 72-90.

Neformálne vzdelávanie:

Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, §17 a §18.