Kuchár (okrem šéfkuchára)
Kód kvalifikácie
U5120000-00718
Úroveň SKKR
3
SK ISCO-08
5120000
Sektorová rada
Obchod, marketing, gastronómia a cest. ruch
Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
| Vedomosti |
|---|
| definovať tovaroznalectvo v oblasti gastronómie |
| definovať recepty základných jedál, príloh, omáčok a múčnikov |
| vysvetliť technológiu prípravy jedál teplej, studenej a cukrárskej kuchyne |
| vysvetliť postupy skladovania a ochrany tovaru |
| charakterizovať princípy ochrany životného prostredia v práci výrobného strediska |
| definovať predpisy v oblasti hygieny, HACCP, požiarnej ochrany, BOZP |
| Zručnosti |
|---|
| dodržiavať BOZP a PO, hygienu pri príprave jedál |
| aplikovať princípy skladovania a spracovania tovaru |
| pripravovať jedlá podľa objednávok zákazníkov |
| navrhovať jedálny lístok podľa gastronomických pravidiel |
| zostavovať receptúry jedál |
| čistiť technologické zariadenia, pracovné plochy a pracovné pomôcky |
| normovať jedlá podľa receptúr |
| Kompetencie |
|---|
| schopnosť pracovať v tíme |
| zodpovednosť za kvalitu svojej práce |
| samostatnosť pri výrobe produktov |
| zodpovednosť za bezpečnosť, zdravie a hygienu pri práci |
| zodpovednosť za plnenie svojich úloh a povinností |
Hodnotená spôsobilosť
- charakterizovať princípy ochrany životného prostredia v práci výrobného strediska
- definovať predpisy v oblasti hygieny, HACCP, požiarnej ochrany, BOZP
- definovať tovaroznalectvo v oblasti gastronómie
- definovať recepty základných jedál, príloh, omáčok a múčnikov
- navrhovať jedálny lístok podľa gastronomických pravidiel
- zostavovať receptúry jedál
- vysvetliť technológiu prípravy jedál teplej, studenej a cukrárskej kuchyne
- vysvetliť postupy skladovania a ochrany tovaru
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| zostaviť jedálny lístok podľa zadania | písomná metóda |
| vysvetliť receptúry jednotlivých jedál podľa zadania | ústna metóda |
| opísať princípy ochrany životného prostredia pri práci vo výrobnom stredisku | ústna metóda |
| opísať hygienické princípy a predpisy, predpisy BOZP a PO | ústna metóda |
| popísať jednotlivé druhy potravín, ich využitie a rozoznávanie podľa kvality | ústna metóda |
| opísať technologický postup pri príprave zadaných jedál a pokrmov | ústna metóda |
| opísať postupy a zásady pri skladovaní tovarov | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých uvedených kritérií minimálne na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- aplikovať princípy skladovania a spracovania tovaru
- dodržiavať BOZP a PO, hygienu pri príprave jedál
- pripravovať jedlá podľa objednávok zákazníkov
- normovať jedlá podľa receptúr
- čistiť technologické zariadenia, pracovné plochy a pracovné pomôcky
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| samostatne pripraviť jedlo podľa zadania | praktické skúšanie |
| aplikovať pri príprave jedla hygienické zásady a pravidlá BOZP a PO | praktické skúšanie |
| aplikovať pri príprave jedla princípy skladovania a spracovania tovarov | praktické skúšanie |
| vykonať čistenie strojového vybavenia, pracovných plôch a pracovných pomôcok | praktické skúšanie |
| vynormovať jedlo podľa zadaného receptu | písomná metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých uvedených kritérií minimálne na 70%.
| Metodické usmernenia |
|---|
Formálne vzdelávanie: Zákon 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 72-90. Neformálne vzdelávanie: Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, §17 a §18. |