Kuchár (okrem šéfkuchára)
Kód kvalifikácie
U5120000-00718
Úroveň SKKR
3
SK ISCO-08
5120000
Sektorová rada
Obchod, marketing, gastronómia a cest. ruch
Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti |
---|
definovať tovaroznalectvo v oblasti gastronómie |
definovať recepty základných jedál, príloh, omáčok a múčnikov |
vysvetliť technológiu prípravy jedál teplej, studenej a cukrárskej kuchyne |
vysvetliť postupy skladovania a ochrany tovaru |
charakterizovať princípy ochrany životného prostredia v práci výrobného strediska |
definovať predpisy v oblasti hygieny, HACCP, požiarnej ochrany, BOZP |
Zručnosti |
---|
dodržiavať BOZP a PO, hygienu pri príprave jedál |
aplikovať princípy skladovania a spracovania tovaru |
pripravovať jedlá podľa objednávok zákazníkov |
navrhovať jedálny lístok podľa gastronomických pravidiel |
zostavovať receptúry jedál |
čistiť technologické zariadenia, pracovné plochy a pracovné pomôcky |
normovať jedlá podľa receptúr |
Kompetencie |
---|
schopnosť pracovať v tíme |
zodpovednosť za kvalitu svojej práce |
samostatnosť pri výrobe produktov |
zodpovednosť za bezpečnosť, zdravie a hygienu pri práci |
zodpovednosť za plnenie svojich úloh a povinností |
Hodnotená spôsobilosť
- charakterizovať princípy ochrany životného prostredia v práci výrobného strediska
- definovať predpisy v oblasti hygieny, HACCP, požiarnej ochrany, BOZP
- definovať tovaroznalectvo v oblasti gastronómie
- definovať recepty základných jedál, príloh, omáčok a múčnikov
- navrhovať jedálny lístok podľa gastronomických pravidiel
- zostavovať receptúry jedál
- vysvetliť technológiu prípravy jedál teplej, studenej a cukrárskej kuchyne
- vysvetliť postupy skladovania a ochrany tovaru
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
zostaviť jedálny lístok podľa zadania | písomná metóda |
vysvetliť receptúry jednotlivých jedál podľa zadania | ústna metóda |
opísať princípy ochrany životného prostredia pri práci vo výrobnom stredisku | ústna metóda |
opísať hygienické princípy a predpisy, predpisy BOZP a PO | ústna metóda |
popísať jednotlivé druhy potravín, ich využitie a rozoznávanie podľa kvality | ústna metóda |
opísať technologický postup pri príprave zadaných jedál a pokrmov | ústna metóda |
opísať postupy a zásady pri skladovaní tovarov | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých uvedených kritérií minimálne na 70%.
Hodnotená spôsobilosť
- aplikovať princípy skladovania a spracovania tovaru
- dodržiavať BOZP a PO, hygienu pri príprave jedál
- pripravovať jedlá podľa objednávok zákazníkov
- normovať jedlá podľa receptúr
- čistiť technologické zariadenia, pracovné plochy a pracovné pomôcky
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
samostatne pripraviť jedlo podľa zadania | praktické skúšanie |
aplikovať pri príprave jedla hygienické zásady a pravidlá BOZP a PO | praktické skúšanie |
aplikovať pri príprave jedla princípy skladovania a spracovania tovarov | praktické skúšanie |
vykonať čistenie strojového vybavenia, pracovných plôch a pracovných pomôcok | praktické skúšanie |
vynormovať jedlo podľa zadaného receptu | písomná metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splnenie všetkých uvedených kritérií minimálne na 70%.
Metodické usmernenia |
---|
Formálne vzdelávanie: Zákon 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 72-90. Neformálne vzdelávanie: Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, §17 a §18. |