Manažér turistického informačného centra
Kód kvalifikácie
C1439010-00708
Úroveň SKKR
6
SK ISCO-08
1439010
Sektorová rada
Obchod, marketing, gastronómia a cest. ruch
Vedomosti |
---|
popísať všeobecnú regionálnu geografiu cestovného ruchu na Slovensku vrátane prírodného, historického a kultúrneho dedičstva |
definovať teóriu základov cestovného ruchu |
definovať základnú charakteristiku služieb CR, klasifikácia a kategorizácia ubytovacích zariadení, gastronómie a dopravných služieb |
špecifikovať organizácie a inštitúcie zabezpečujúce techniku služieb CR |
popísať sektor TIC, prevádzku TIC, zákaznícky servis |
charakterizovať lokálnu sprievodcovskú službu ako produkt turistického informačného centra |
definovať základné východiská manažmentu |
popísať projektový manažment - metódy plánovania a kontroly projektov |
definovať personálny manažment |
charakterizovať plánovanie v manažmente organizácie |
popísať strategický manažment |
vysvetliť etiku riadenia |
predviesť anglický jazyk slovom a písmom, ďalší jazyk je výhodou |
definovať základy marketingového mixu |
charakterizovať zásady masovej komunikácie |
aplikovať jazyk a štylistiku v médiách a publikáciách |
popísať základy redakčnej práce, spracovávanie podkladov pre tvorbu informačných materiálov |
zostaviť pravidlá evidovania korešpondencie, zmlúv a ďalších dokumentov |
aplikovať teóriu etiky v poskytovaní sprievodcovských služieb |
popísať gramatiku a pravidlá slovenského jazyka a cudzieho jazyka |
vysvetliť zásady finančného rozhodovania a účtovníctva pre manažérov |
definovať problematiku grantov a grantovej politiky |
Zručnosti |
---|
zhodnotiť predaj ponúkaných služieb, vrátane ich kombinácií podľa požiadaviek zákazníka |
analyzovať publicitu eventov a základného informačného servisu v rámci služieb informačného centra |
aplikovať krízový manažment a manažment konfliktu |
vyhodnotiť výstupy z podkladov pre účtovníctvo |
používať databázový software určený pre sektor TIC |
používať rezervačné systémy |
koordinovať personálnu a sociálnu politiku v organizácii |
aplikovať interpersonálnu komunikáciu, profesionálnu a manažérsku komunikáciu |
používať metódy a techniky plánovania |
implementovať stratégiu podniku v prevádzke TIC |
riadiť systém kontroly, jej obsah a zameranie |
aplikovať manažérske zručnosti v riadení organizácie |
Kompetencie |
---|
zodpovednosť za kvalitné plnenie svojich a tímových úloh a povinností |
zodpovednosť za uplatnenie sociálnych prospešných zmien v medziľudských vzťahoch |
schopnosť finančného rozhodovania |
schopnosť systémového myslenia |
schopnosť manažérskeho rozhodovania |
schopnosť samostatne riešiť konfliktné situácie |
schopnosť používať spisovný jazyk a cudzí jazyk |
schopnosť samostatne riešiť a analyzovať problémy |
schopnosť empatie a rešpektovania kultúrnej rozmanitosti |
schopnosť komunikovať s ľuďmi |
schopnosť motivovať ľudí |
schopnosť adaptability a flexibility v myslení |
schopnosť a záujem celoživotne sa vzdelávať |
Hodnotená spôsobilosť
- definovať základné východiská manažmentu
- popísať strategický manažment
- definovať personálny manažment
- aplikovať krízový manažment a manažment konfliktu
- vysvetliť etiku riadenia
- schopnosť a záujem celoživotne sa vzdelávať
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
definovať manažment, vznik a korene manažmentu, osobnosti a ich prínos pre vývoj manažmentu | ústna metóda |
definovať obsah, východiská, podstatu a potrebu strategického riadenia v organizácii | písomná metóda |
definovať metódy a postupy potrebné a používané v strategickom manažmente, ich podstatu a použiteľnosť pri tvorbe strategických plánov a strategického riadenia | ústna metóda |
definovať funkcie riadenia (plánovanie, organizovanie, kontrola, vedenie ľudí, koordinovania a rozhodovanie) | ústna metóda |
charakterizovať metódy riadenia (napr. manažment zmien, krízový manažment) | ústna metóda |
definovať najdôležitejšie kritériá kvality a základné ekonomické aspekty a súvislosti manažmentu kvality | ústna metóda |
popísať rozdiel medzi tradičnou personálnou prácou a moderným riadením ľudských zdrojov | ústna metóda |
popísať a vysvetliť procesy získavania, výberu a prijímania zamestnancov | ústna metóda |
vysvetliť pojmy odmeňovanie, motivácia a stimulácia pracovníkov | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 80%.
Hodnotená spôsobilosť
- definovať problematiku grantov a grantovej politiky
- popísať projektový manažment - metódy plánovania a kontroly projektov
- používať metódy a techniky plánovania
- schopnosť finančného rozhodovania
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
vymenovať a charakterizovať grantové výzvy v rámci aktuálneho programovacieho obdobia EU | ústna metóda |
charakterizovať podstatu plánovania a jeho flexibilitu | ústna metóda |
popísať úrovne plánovania, plánovací proces, základné prvky a väzby plánov v rámci štruktúry organizácie | ústna metóda |
definovať ciele a podciele projektového zámeru | ústna metóda |
vytvoriť časový plán a jednotlivé aktivity projektového cyklu podľa zadania | praktické skúšanie |
vysvetliť jednotlivé kroky finančného plánu projektového zámeru | ústna metóda |
vefinovať kvantitatívne a kvalitatívne indikátory projektového zámeru | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 80%.
Hodnotená spôsobilosť
- popísať všeobecnú regionálnu geografiu cestovného ruchu na Slovensku vrátane prírodného, historického a kultúrneho dedičstva
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
definovať základné administratívne regióny Slovenska z pohľadu CR - charakteristika a kompetencie | ústna metóda |
špecifikovať prírodné špecifiká základných regiónov Slovenska z pohľadu CR | ústna metóda |
vysvetliť historické špecifiká základných regiónov Slovenska z pohľadu CR | ústna metóda |
popísať kultúrne špecifiká základných regiónov Slovenska z pohľadu CR | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 80%.
Hodnotená spôsobilosť
- definovať teóriu základov cestovného ruchu
- špecifikovať organizácie a inštitúcie zabezpečujúce techniku služieb CR
- definovať základnú charakteristiku služieb CR, klasifikácia a kategorizácia ubytovacích zariadení, gastronómie a dopravných služieb
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
analyzovať primárne a sekundárne služby v jednotlivých destináciach CR Slovenska s osobitým zreteľom na sektor TIC | ústna metóda |
reprodukovať definície základných termínov/pojmov z teórie CR | ústna metóda |
špecifikovať a vysvetliť klasifikáciu a kategorizáciu ubytovacích a stravovacích zariadení | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 80%.
Hodnotená spôsobilosť
- popísať sektor TIC, prevádzku TIC, zákaznícky servis
- charakterizovať lokálnu sprievodcovskú službu ako produkt turistického informačného centra
- definovať základy marketingového mixu
- zhodnotiť predaj ponúkaných služieb, vrátane ich kombinácií podľa požiadaviek zákazníka
- analyzovať publicitu eventov a základného informačného servisu v rámci služieb informačného centra
- aplikovať teóriu etiky v poskytovaní sprievodcovských služieb
- charakterizovať zásady masovej komunikácie
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
na základe analýzy navrhnúť stratégiu publicity eventov a základného informačného servisu v rámci služieb vybraného informačného centra | ústna metóda |
stanoviť jednotlivé časti marketingového mixu TIC | ústna metóda |
popísať základné štandardy TIC | ústna metóda |
navrhnúť stratégiu predaja ponúkaných služieb, vrátane ich kombinácií podľa požiadaviek zákazníka | písomná metóda |
definovať súčasti etického kódexu sprievodcovských služieb | ústna metóda |
navrhnúť stratégiu ponúkaných produktových balíkov v destinácii na základe marketingových cieľov informačného centra | písomná metóda |
definovať produkt ako súčasť marketingového mixu TIC | ústna metóda |
definovať distribučné kanály ako súčasť marketingového mixu TIC | ústna metóda |
charakterizovať ľudské zdroje ako súčasť marketingového mixu TIC | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 80%.
Hodnotená spôsobilosť
- predviesť anglický jazyk slovom a písmom, ďalší jazyk je výhodou
- schopnosť používať spisovný jazyk a cudzí jazyk
- popísať gramatiku a pravidlá slovenského jazyka a cudzieho jazyka
- aplikovať jazyk a štylistiku v médiách a publikáciách
- popísať základy redakčnej práce, spracovávanie podkladov pre tvorbu informačných materiálov
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
samostatne napísať formálny list resp. email partnerom s použitím správnych pravidiel obchodnej korešpondencie | písomná metóda |
preukázať znalosť cudzieho jazyka slovom a písmom na úrovci B2, prípadne C1 a C2 | písomná metóda |
preukázať znalosť cudzieho jazyka slovom a písmom na úrovci B2, prípadne C1 a C2 | ústna metóda |
zrozumiteľne komunikovať na zvolenú tému v cudzom jazyku, anglický jazyk je povinný | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 80%.
Hodnotená spôsobilosť
- aplikovať manažérske zručnosti v riadení organizácie
- charakterizovať plánovanie v manažmente organizácie
- aplikovať interpersonálnu komunikáciu, profesionálnu a manažérsku komunikáciu
- koordinovať personálnu a sociálnu politiku v organizácii
- implementovať stratégiu podniku v prevádzke TIC
- používať metódy a techniky plánovania
- riadiť systém kontroly, jej obsah a zameranie
- schopnosť systémového myslenia
- schopnosť manažérskeho rozhodovania
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
charakterizovať zdroje informácií pre riadenie a schopnosť ich využívania manažérmi. | ústna metóda |
špecifikovať základné kompetencie a roly manažéra | ústna metóda |
vysvetliť princípy a štýl manažérskej práce | ústna metóda |
charakterizovať typy organizačných štruktúr | ústna metóda |
definovať základné pravidlá organizovania a tvorby organizačných štruktúr v praxi | ústna metóda |
definovať základné pojmy kontroly (vonkajšia a vnútorná kontrola) | ústna metóda |
charakterizovať zásady účinnej kontroly a tvorba hodnotiacich kritérií | ústna metóda |
popísať rozdiel medzi kontrolou a controllingom | písomná metóda |
zhodnotiť úrovne súčasných informačných systémov v praxi v nadväznosti na efektívnu komunikáciu | ústna metóda |
spracovať strategický zámer riadenia vybranej organizácie (podľa typu organizačnej formy) | písomná metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 80%.
Hodnotená spôsobilosť
- používať databázový software určený pre sektor TIC
- používať rezervačné systémy
- schopnosť a záujem celoživotne sa vzdelávať
- schopnosť systémového myslenia
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
definovať základné funckie a charakteristiky rezervačných systémov využívaných v CR | ústna metóda |
demonštrovať štandardnú znalosť z informatiky (práca v prostredí Windows, Internetovými prehliadačmi, mailovými klientami) | praktické skúšanie |
kategorizovať informačné systémy a ich význam v sektore TIC | ústna metóda |
určiť stratégiu zoradenia a vytriedenia informácií o subjektoch CR pomocou základných funkcií tabuľkového procesora | praktické skúšanie |
charakterizovať nové trendy v rozvoji informačných systémov v CR | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je úspešné splnenie kritérií hodnotenia na 80%.
Hodnotená spôsobilosť
- vysvetliť zásady finančného rozhodovania a účtovníctva pre manažérov
- vyhodnotiť výstupy z podkladov pre účtovníctvo
- zodpovednosť za kvalitné plnenie svojich a tímových úloh a povinností
- zostaviť pravidlá evidovania korešpondencie, zmlúv a ďalších dokumentov
- schopnosť samostatne riešiť a analyzovať problémy
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
charakterizovať právne formy podnikov | ústna metóda |
vysvetliť podstatu a význam členenia nákladov z hľadiska druhového (ekonomického), kalkulačného | písomná metóda |
analyzovať náklady podniku na základe finančného účtovníctva podľa zadania | písomná metóda |
vysvetliť vzťah medzi nákladmi, cenami a hospodárskym výsledkom. | ústna metóda |
popísať zásady účtovníctva v maloobchodnej prevádzke | ústna metóda |
popísať základné kategórie využívané pri finančnom rozhodovaní | ústna metóda |
popísať majetkovú štruktúru podniku | ústna metóda |
charakterizovať podnikateľskú činnosť vo verejnom sektore | ústna metóda |
špecifikovať zásady cenotvorby podľa zadania | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 80%.
Metodické usmernenia |
---|
Formálne vzdelávanie: Zákon 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 72-90 a §109-111. Neformálne vzdelávanie: Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorýcxh zákonov v znení neskorších predpisov, §17 a §18. Informálne vzdelávanie: Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorýcxh zákonov v znení neskorších predpisov, §17 a §18. |