Manažér turistického informačného centra
Kód kvalifikácie
C1439010-00708
Úroveň SKKR
6
SK ISCO-08
1439010
Sektorová rada
Obchod, marketing, gastronómia a cest. ruch
| Vedomosti |
|---|
| popísať všeobecnú regionálnu geografiu cestovného ruchu na Slovensku vrátane prírodného, historického a kultúrneho dedičstva |
| definovať teóriu základov cestovného ruchu |
| definovať základnú charakteristiku služieb CR, klasifikácia a kategorizácia ubytovacích zariadení, gastronómie a dopravných služieb |
| špecifikovať organizácie a inštitúcie zabezpečujúce techniku služieb CR |
| popísať sektor TIC, prevádzku TIC, zákaznícky servis |
| charakterizovať lokálnu sprievodcovskú službu ako produkt turistického informačného centra |
| definovať základné východiská manažmentu |
| popísať projektový manažment - metódy plánovania a kontroly projektov |
| definovať personálny manažment |
| charakterizovať plánovanie v manažmente organizácie |
| popísať strategický manažment |
| vysvetliť etiku riadenia |
| predviesť anglický jazyk slovom a písmom, ďalší jazyk je výhodou |
| definovať základy marketingového mixu |
| charakterizovať zásady masovej komunikácie |
| aplikovať jazyk a štylistiku v médiách a publikáciách |
| popísať základy redakčnej práce, spracovávanie podkladov pre tvorbu informačných materiálov |
| zostaviť pravidlá evidovania korešpondencie, zmlúv a ďalších dokumentov |
| aplikovať teóriu etiky v poskytovaní sprievodcovských služieb |
| popísať gramatiku a pravidlá slovenského jazyka a cudzieho jazyka |
| vysvetliť zásady finančného rozhodovania a účtovníctva pre manažérov |
| definovať problematiku grantov a grantovej politiky |
| Zručnosti |
|---|
| zhodnotiť predaj ponúkaných služieb, vrátane ich kombinácií podľa požiadaviek zákazníka |
| analyzovať publicitu eventov a základného informačného servisu v rámci služieb informačného centra |
| aplikovať krízový manažment a manažment konfliktu |
| vyhodnotiť výstupy z podkladov pre účtovníctvo |
| používať databázový software určený pre sektor TIC |
| používať rezervačné systémy |
| koordinovať personálnu a sociálnu politiku v organizácii |
| aplikovať interpersonálnu komunikáciu, profesionálnu a manažérsku komunikáciu |
| používať metódy a techniky plánovania |
| implementovať stratégiu podniku v prevádzke TIC |
| riadiť systém kontroly, jej obsah a zameranie |
| aplikovať manažérske zručnosti v riadení organizácie |
| Kompetencie |
|---|
| zodpovednosť za kvalitné plnenie svojich a tímových úloh a povinností |
| zodpovednosť za uplatnenie sociálnych prospešných zmien v medziľudských vzťahoch |
| schopnosť finančného rozhodovania |
| schopnosť systémového myslenia |
| schopnosť manažérskeho rozhodovania |
| schopnosť samostatne riešiť konfliktné situácie |
| schopnosť používať spisovný jazyk a cudzí jazyk |
| schopnosť samostatne riešiť a analyzovať problémy |
| schopnosť empatie a rešpektovania kultúrnej rozmanitosti |
| schopnosť komunikovať s ľuďmi |
| schopnosť motivovať ľudí |
| schopnosť adaptability a flexibility v myslení |
| schopnosť a záujem celoživotne sa vzdelávať |
Hodnotená spôsobilosť
- definovať základné východiská manažmentu
- popísať strategický manažment
- definovať personálny manažment
- aplikovať krízový manažment a manažment konfliktu
- vysvetliť etiku riadenia
- schopnosť a záujem celoživotne sa vzdelávať
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| definovať manažment, vznik a korene manažmentu, osobnosti a ich prínos pre vývoj manažmentu | ústna metóda |
| definovať obsah, východiská, podstatu a potrebu strategického riadenia v organizácii | písomná metóda |
| definovať metódy a postupy potrebné a používané v strategickom manažmente, ich podstatu a použiteľnosť pri tvorbe strategických plánov a strategického riadenia | ústna metóda |
| definovať funkcie riadenia (plánovanie, organizovanie, kontrola, vedenie ľudí, koordinovania a rozhodovanie) | ústna metóda |
| charakterizovať metódy riadenia (napr. manažment zmien, krízový manažment) | ústna metóda |
| definovať najdôležitejšie kritériá kvality a základné ekonomické aspekty a súvislosti manažmentu kvality | ústna metóda |
| popísať rozdiel medzi tradičnou personálnou prácou a moderným riadením ľudských zdrojov | ústna metóda |
| popísať a vysvetliť procesy získavania, výberu a prijímania zamestnancov | ústna metóda |
| vysvetliť pojmy odmeňovanie, motivácia a stimulácia pracovníkov | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 80%.
Hodnotená spôsobilosť
- definovať problematiku grantov a grantovej politiky
- popísať projektový manažment - metódy plánovania a kontroly projektov
- používať metódy a techniky plánovania
- schopnosť finančného rozhodovania
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| vymenovať a charakterizovať grantové výzvy v rámci aktuálneho programovacieho obdobia EU | ústna metóda |
| charakterizovať podstatu plánovania a jeho flexibilitu | ústna metóda |
| popísať úrovne plánovania, plánovací proces, základné prvky a väzby plánov v rámci štruktúry organizácie | ústna metóda |
| definovať ciele a podciele projektového zámeru | ústna metóda |
| vytvoriť časový plán a jednotlivé aktivity projektového cyklu podľa zadania | praktické skúšanie |
| vysvetliť jednotlivé kroky finančného plánu projektového zámeru | ústna metóda |
| vefinovať kvantitatívne a kvalitatívne indikátory projektového zámeru | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 80%.
Hodnotená spôsobilosť
- popísať všeobecnú regionálnu geografiu cestovného ruchu na Slovensku vrátane prírodného, historického a kultúrneho dedičstva
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| definovať základné administratívne regióny Slovenska z pohľadu CR - charakteristika a kompetencie | ústna metóda |
| špecifikovať prírodné špecifiká základných regiónov Slovenska z pohľadu CR | ústna metóda |
| vysvetliť historické špecifiká základných regiónov Slovenska z pohľadu CR | ústna metóda |
| popísať kultúrne špecifiká základných regiónov Slovenska z pohľadu CR | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 80%.
Hodnotená spôsobilosť
- definovať teóriu základov cestovného ruchu
- špecifikovať organizácie a inštitúcie zabezpečujúce techniku služieb CR
- definovať základnú charakteristiku služieb CR, klasifikácia a kategorizácia ubytovacích zariadení, gastronómie a dopravných služieb
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| analyzovať primárne a sekundárne služby v jednotlivých destináciach CR Slovenska s osobitým zreteľom na sektor TIC | ústna metóda |
| reprodukovať definície základných termínov/pojmov z teórie CR | ústna metóda |
| špecifikovať a vysvetliť klasifikáciu a kategorizáciu ubytovacích a stravovacích zariadení | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 80%.
Hodnotená spôsobilosť
- popísať sektor TIC, prevádzku TIC, zákaznícky servis
- charakterizovať lokálnu sprievodcovskú službu ako produkt turistického informačného centra
- definovať základy marketingového mixu
- zhodnotiť predaj ponúkaných služieb, vrátane ich kombinácií podľa požiadaviek zákazníka
- analyzovať publicitu eventov a základného informačného servisu v rámci služieb informačného centra
- aplikovať teóriu etiky v poskytovaní sprievodcovských služieb
- charakterizovať zásady masovej komunikácie
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| na základe analýzy navrhnúť stratégiu publicity eventov a základného informačného servisu v rámci služieb vybraného informačného centra | ústna metóda |
| stanoviť jednotlivé časti marketingového mixu TIC | ústna metóda |
| popísať základné štandardy TIC | ústna metóda |
| navrhnúť stratégiu predaja ponúkaných služieb, vrátane ich kombinácií podľa požiadaviek zákazníka | písomná metóda |
| definovať súčasti etického kódexu sprievodcovských služieb | ústna metóda |
| navrhnúť stratégiu ponúkaných produktových balíkov v destinácii na základe marketingových cieľov informačného centra | písomná metóda |
| definovať produkt ako súčasť marketingového mixu TIC | ústna metóda |
| definovať distribučné kanály ako súčasť marketingového mixu TIC | ústna metóda |
| charakterizovať ľudské zdroje ako súčasť marketingového mixu TIC | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 80%.
Hodnotená spôsobilosť
- predviesť anglický jazyk slovom a písmom, ďalší jazyk je výhodou
- schopnosť používať spisovný jazyk a cudzí jazyk
- popísať gramatiku a pravidlá slovenského jazyka a cudzieho jazyka
- aplikovať jazyk a štylistiku v médiách a publikáciách
- popísať základy redakčnej práce, spracovávanie podkladov pre tvorbu informačných materiálov
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| samostatne napísať formálny list resp. email partnerom s použitím správnych pravidiel obchodnej korešpondencie | písomná metóda |
| preukázať znalosť cudzieho jazyka slovom a písmom na úrovci B2, prípadne C1 a C2 | písomná metóda |
| preukázať znalosť cudzieho jazyka slovom a písmom na úrovci B2, prípadne C1 a C2 | ústna metóda |
| zrozumiteľne komunikovať na zvolenú tému v cudzom jazyku, anglický jazyk je povinný | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 80%.
Hodnotená spôsobilosť
- aplikovať manažérske zručnosti v riadení organizácie
- charakterizovať plánovanie v manažmente organizácie
- aplikovať interpersonálnu komunikáciu, profesionálnu a manažérsku komunikáciu
- koordinovať personálnu a sociálnu politiku v organizácii
- implementovať stratégiu podniku v prevádzke TIC
- používať metódy a techniky plánovania
- riadiť systém kontroly, jej obsah a zameranie
- schopnosť systémového myslenia
- schopnosť manažérskeho rozhodovania
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| charakterizovať zdroje informácií pre riadenie a schopnosť ich využívania manažérmi. | ústna metóda |
| špecifikovať základné kompetencie a roly manažéra | ústna metóda |
| vysvetliť princípy a štýl manažérskej práce | ústna metóda |
| charakterizovať typy organizačných štruktúr | ústna metóda |
| definovať základné pravidlá organizovania a tvorby organizačných štruktúr v praxi | ústna metóda |
| definovať základné pojmy kontroly (vonkajšia a vnútorná kontrola) | ústna metóda |
| charakterizovať zásady účinnej kontroly a tvorba hodnotiacich kritérií | ústna metóda |
| popísať rozdiel medzi kontrolou a controllingom | písomná metóda |
| zhodnotiť úrovne súčasných informačných systémov v praxi v nadväznosti na efektívnu komunikáciu | ústna metóda |
| spracovať strategický zámer riadenia vybranej organizácie (podľa typu organizačnej formy) | písomná metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 80%.
Hodnotená spôsobilosť
- používať databázový software určený pre sektor TIC
- používať rezervačné systémy
- schopnosť a záujem celoživotne sa vzdelávať
- schopnosť systémového myslenia
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| definovať základné funckie a charakteristiky rezervačných systémov využívaných v CR | ústna metóda |
| demonštrovať štandardnú znalosť z informatiky (práca v prostredí Windows, Internetovými prehliadačmi, mailovými klientami) | praktické skúšanie |
| kategorizovať informačné systémy a ich význam v sektore TIC | ústna metóda |
| určiť stratégiu zoradenia a vytriedenia informácií o subjektoch CR pomocou základných funkcií tabuľkového procesora | praktické skúšanie |
| charakterizovať nové trendy v rozvoji informačných systémov v CR | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je úspešné splnenie kritérií hodnotenia na 80%.
Hodnotená spôsobilosť
- vysvetliť zásady finančného rozhodovania a účtovníctva pre manažérov
- vyhodnotiť výstupy z podkladov pre účtovníctvo
- zodpovednosť za kvalitné plnenie svojich a tímových úloh a povinností
- zostaviť pravidlá evidovania korešpondencie, zmlúv a ďalších dokumentov
- schopnosť samostatne riešiť a analyzovať problémy
| Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
|---|---|
| charakterizovať právne formy podnikov | ústna metóda |
| vysvetliť podstatu a význam členenia nákladov z hľadiska druhového (ekonomického), kalkulačného | písomná metóda |
| analyzovať náklady podniku na základe finančného účtovníctva podľa zadania | písomná metóda |
| vysvetliť vzťah medzi nákladmi, cenami a hospodárskym výsledkom. | ústna metóda |
| popísať zásady účtovníctva v maloobchodnej prevádzke | ústna metóda |
| popísať základné kategórie využívané pri finančnom rozhodovaní | ústna metóda |
| popísať majetkovú štruktúru podniku | ústna metóda |
| charakterizovať podnikateľskú činnosť vo verejnom sektore | ústna metóda |
| špecifikovať zásady cenotvorby podľa zadania | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá hodnotenia minimálne na 80%.
| Metodické usmernenia |
|---|
Formálne vzdelávanie: Zákon 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 72-90 a §109-111. Neformálne vzdelávanie: Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorýcxh zákonov v znení neskorších predpisov, §17 a §18. Informálne vzdelávanie: Zákon 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorýcxh zákonov v znení neskorších predpisov, §17 a §18. |