Hygienik lekár

Kód kvalifikácie

U2212066-00604

Úroveň SKKR

7

SK ISCO-08

2212066

Sektorová rada

Zdravotníctvo a sociálne služby

Viac informácií o karte kvalifikácií je uvedených tu:PDF
Vedomosti
definovať zásady hygieny práce, bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a ochrany životného prostrediapri práci hygienika lekára
definovať pravidlá posudzovania projektovej dokumentácie
charakterizovať manažment zariadení zaoberajúcich sa výživou, manažment stravovacích prevádzok v zdravotníckych zariadeniach a stravovacích prevádzok spoločného stravovania
charakterizovať právne predpisy vzťahujúce sa na oblasť poskytovania zdravotnej starostlivosti
identifikovať rizikové faktory životného a pracovného prostredia a posudzovať ich možný vplyv na verejné zdravie
definovať zdravovedu a zásady poskytovania prvej pomoci
popísať postup výkonu štátneho zdravotného dozoru a kontrolnej činnosti v organizačnom útvare úradu
charakterizovať plnenie programov ochrany a podpory zdravia v oblasti verejného zdravia, vrátane zabezpečenia zdravotno-výchovnej osvety
vysvetliť proces šírenia nákazy prenosných ochorení a základné postupy protiepidemických opatrení
Zručnosti
koordinovať surveillance infekčných ochorení vrátane bioterorizmu na úrovni regiónu
plniť imunizačný program a hodnotiť dopady na verejné zdravie
navrhovať preventívne opatrenia na predchádzanie vzniku ochorení podmienených faktormi hygieny výživy
pripravovať návrhy rozhodnutí a záväzných stanovísk
ukladať opatrenia na odstránenie nedostatkov zistených pri výkone štátneho zdravotného dozoru
monitorovať vplyvy výživy na zdravie ľudí
identifikovať zdravotné riziká
vypracovávať návrhy na elimináciu zdravotných rizík
pripravovať podklady pre rozhodnutia v rámci posudkovej činnosti
Kompetencie
dôslednosť pri riešení pracovných povinností
zodpovednosť za ochranu, bezpečnosť a stratégiu rozvoja životného prostredia
schopnosť pozitívne pristupovať k povinnostiam
zodpovednosť za kvalitu vykonanej práce
samostatnosť pri riešení pridelených úloh
schopnosť pracovať samostatne aj v kolektíve

Hodnotená spôsobilosť

  • definovať zásady hygieny práce, bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a ochrany životného prostrediapri práci hygienika lekára
  • zodpovednosť za ochranu, bezpečnosť a stratégiu rozvoja životného prostredia
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
vymenovať pravidlá dodržiavania hygieny a bezpečnosti práceústna metóda
určiť rizikové faktory pracovného prostrediaústna metóda
určiť rizikové faktory životného prostrediaústna metóda
vypracovať stratégiu rozvoja bezpečnosti v životnom a pracovnom prostredípísomná metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá minimálne na 75%.

Hodnotená spôsobilosť

  • definovať pravidlá posudzovania projektovej dokumentácie
  • zodpovednosť za kvalitu vykonanej práce
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
charakterizovať spôsoby posudzovania projektovej dokumentácieústna metóda
samostatne posúdiť konkrétnu projektovú dokumentáciupísomná metóda
pripraviť projektovú dokumentáciu podľa zadaniapraktické skúšanie

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť kritériá hodnotenia 1,2 minimálne na 75% a kritérium hodnotenia 3 minimálne na 90%.

Hodnotená spôsobilosť

  • charakterizovať manažment zariadení zaoberajúcich sa výživou, manažment stravovacích prevádzok v zdravotníckych zariadeniach a stravovacích prevádzok spoločného stravovania
  • identifikovať rizikové faktory životného a pracovného prostredia a posudzovať ich možný vplyv na verejné zdravie
  • monitorovať vplyvy výživy na zdravie ľudí
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
charakterizovať bežné prevádzky stravovacích zariadení a ich účel v praxiústna metóda
popísať vplyv faktorov životného a pracovného prostredia na zdravotný stav populácieústna metóda
vymenovať rizikové faktory v potravinárstve a ich vplyv na zdravotný stav populácieústna metóda
interpretovať laboratórne ukazovatele kvality potravínpraktické skúšanie
vyhodnotiť výsledky monitorovania vplyvu výživy na zdravie ľudípraktické skúšanie
naplánovať odber vzoriek v potenciálne rizikovom prostredípísomná metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť kritériá hodnotenia 1,2,3,6 minimálne na 75% a kritérium hodnotenia 4,5 minimálne na 90%.

Hodnotená spôsobilosť

  • charakterizovať právne predpisy vzťahujúce sa na oblasť poskytovania zdravotnej starostlivosti
  • popísať postup výkonu štátneho zdravotného dozoru a kontrolnej činnosti v organizačnom útvare úradu
  • pripravovať podklady pre rozhodnutia v rámci posudkovej činnosti
  • pripravovať návrhy rozhodnutí a záväzných stanovísk
  • ukladať opatrenia na odstránenie nedostatkov zistených pri výkone štátneho zdravotného dozoru
  • navrhovať preventívne opatrenia na predchádzanie vzniku ochorení podmienených faktormi hygieny výživy
  • identifikovať zdravotné riziká
  • vypracovávať návrhy na elimináciu zdravotných rizík
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
popísať legislatívu v oblasti poskytovania zdravotnej starostlivostiústna metóda
popísať postup výkonu štátneho zdravotného dozoru pri konkrétnom ohrození zdraviaústna metóda
na základe výsledkov kontrolnej činnosti určiť opatrenia na zamedzenie šírenia nákazyústna metóda
vymenovať a charakterizovať podklady v zmysle platnej legislatívy pre návrh rozhodnutia a záväzných stanovískpísomná metóda
na základe pozitívneho laboratórneho nálezu navrhnúť príslušné preventívne a represívne opatreniapísomná metóda
navrhnúť sankcie za porušenie hygienických zásad v prevádzkepísomná metóda
vymenovať a charakterizovať najčastejšie rizikové faktory pri vzniku ochoreníústna metóda
popísať zdravotné riziká ohrozujúce verejného zdravieústna metóda
popísať návrhy na elimináciu zdravotných rizík v súvislosti u ochranou verejného zdraviaústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá minimálne na 75%.

Hodnotená spôsobilosť

  • definovať zdravovedu a zásady poskytovania prvej pomoci
  • charakterizovať plnenie programov ochrany a podpory zdravia v oblasti verejného zdravia, vrátane zabezpečenia zdravotno-výchovnej osvety
  • vysvetliť proces šírenia nákazy prenosných ochorení a základné postupy protiepidemických opatrení
  • koordinovať surveillance infekčných ochorení vrátane bioterorizmu na úrovni regiónu
  • plniť imunizačný program a hodnotiť dopady na verejné zdravie
Kritéria hodnoteniaMetódy hodnotenia
aplikovať vedomosti z anatómie a fyziológie človeka pri podávaní prvej pomoci pri modelovej situáciípraktické skúšanie
popísať a vysvetliť programy ochrany a podpory verejného zdravia a ich praktické plnenieústna metóda
aplikovať program ochrany zdravia obyvateľstva na cieľovú skupinu populácie na simulovanej úlohepraktické skúšanie
na modelovej situácii konkrétneho infekčného ochorenia vysvetliť protiepidemické opatreniaústna metóda
vymenovať a popísať proces šírenia najčastejších infekčných ochoreníústna metóda
charakterizovať hrozbu bioterorizmu a navrhnúť príslušné opatrenia na úrovni regiónuústna metóda
charakterizovať pozitíva imunizačného programu u vybratých infekčných ochoreníústna metóda
popísať úlohu koordinácie epidemiologickej bdelosti prenosných ochoreníústna metóda

Podmienky úspešného vykonania skúšky

Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť kritériium hodnotenia 1 minimálne na 90% a kritériá hodnotenia 2,3,4,5,6,7,8 minimálne na 75%.

Metodické usmernenia

Uchádzač o získanie kvalifikácie musí mať absolvované vysokoškolské vzdelanie II. stupňa v doktorskom študijnom programe v odbore všeobecné lekárstvo.

Nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 296/2010 Z.z. o odbornej spôsobilosti na výkon zdravotníckeho povolania, spôsobe ďalšieho vzdelávania zdravotníckych pracovníkov, sústave špecializačných odborov a sústave certifikovaných pracovných činností.

Nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 513/2011 Z.z. o používaní profesijných titulov a ich skratiek viažucich sa na odbornú spôsobilosť na výkon zdravotníckeho povolania.

Zákon č. 578/2004 Z.z. o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov § 40 ods.3.