Hygienik lekár
Kód kvalifikácie
U2212066-00604
Úroveň SKKR
7
SK ISCO-08
2212066
Sektorová rada
Zdravotníctvo a sociálne služby
Vedomosti |
---|
definovať zásady hygieny práce, bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a ochrany životného prostrediapri práci hygienika lekára |
definovať pravidlá posudzovania projektovej dokumentácie |
charakterizovať manažment zariadení zaoberajúcich sa výživou, manažment stravovacích prevádzok v zdravotníckych zariadeniach a stravovacích prevádzok spoločného stravovania |
charakterizovať právne predpisy vzťahujúce sa na oblasť poskytovania zdravotnej starostlivosti |
identifikovať rizikové faktory životného a pracovného prostredia a posudzovať ich možný vplyv na verejné zdravie |
definovať zdravovedu a zásady poskytovania prvej pomoci |
popísať postup výkonu štátneho zdravotného dozoru a kontrolnej činnosti v organizačnom útvare úradu |
charakterizovať plnenie programov ochrany a podpory zdravia v oblasti verejného zdravia, vrátane zabezpečenia zdravotno-výchovnej osvety |
vysvetliť proces šírenia nákazy prenosných ochorení a základné postupy protiepidemických opatrení |
Zručnosti |
---|
koordinovať surveillance infekčných ochorení vrátane bioterorizmu na úrovni regiónu |
plniť imunizačný program a hodnotiť dopady na verejné zdravie |
navrhovať preventívne opatrenia na predchádzanie vzniku ochorení podmienených faktormi hygieny výživy |
pripravovať návrhy rozhodnutí a záväzných stanovísk |
ukladať opatrenia na odstránenie nedostatkov zistených pri výkone štátneho zdravotného dozoru |
monitorovať vplyvy výživy na zdravie ľudí |
identifikovať zdravotné riziká |
vypracovávať návrhy na elimináciu zdravotných rizík |
pripravovať podklady pre rozhodnutia v rámci posudkovej činnosti |
Kompetencie |
---|
dôslednosť pri riešení pracovných povinností |
zodpovednosť za ochranu, bezpečnosť a stratégiu rozvoja životného prostredia |
schopnosť pozitívne pristupovať k povinnostiam |
zodpovednosť za kvalitu vykonanej práce |
samostatnosť pri riešení pridelených úloh |
schopnosť pracovať samostatne aj v kolektíve |
Hodnotená spôsobilosť
- definovať zásady hygieny práce, bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a ochrany životného prostrediapri práci hygienika lekára
- zodpovednosť za ochranu, bezpečnosť a stratégiu rozvoja životného prostredia
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
vymenovať pravidlá dodržiavania hygieny a bezpečnosti práce | ústna metóda |
určiť rizikové faktory pracovného prostredia | ústna metóda |
určiť rizikové faktory životného prostredia | ústna metóda |
vypracovať stratégiu rozvoja bezpečnosti v životnom a pracovnom prostredí | písomná metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá minimálne na 75%.
Hodnotená spôsobilosť
- definovať pravidlá posudzovania projektovej dokumentácie
- zodpovednosť za kvalitu vykonanej práce
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
charakterizovať spôsoby posudzovania projektovej dokumentácie | ústna metóda |
samostatne posúdiť konkrétnu projektovú dokumentáciu | písomná metóda |
pripraviť projektovú dokumentáciu podľa zadania | praktické skúšanie |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť kritériá hodnotenia 1,2 minimálne na 75% a kritérium hodnotenia 3 minimálne na 90%.
Hodnotená spôsobilosť
- charakterizovať manažment zariadení zaoberajúcich sa výživou, manažment stravovacích prevádzok v zdravotníckych zariadeniach a stravovacích prevádzok spoločného stravovania
- identifikovať rizikové faktory životného a pracovného prostredia a posudzovať ich možný vplyv na verejné zdravie
- monitorovať vplyvy výživy na zdravie ľudí
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
charakterizovať bežné prevádzky stravovacích zariadení a ich účel v praxi | ústna metóda |
popísať vplyv faktorov životného a pracovného prostredia na zdravotný stav populácie | ústna metóda |
vymenovať rizikové faktory v potravinárstve a ich vplyv na zdravotný stav populácie | ústna metóda |
interpretovať laboratórne ukazovatele kvality potravín | praktické skúšanie |
vyhodnotiť výsledky monitorovania vplyvu výživy na zdravie ľudí | praktické skúšanie |
naplánovať odber vzoriek v potenciálne rizikovom prostredí | písomná metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť kritériá hodnotenia 1,2,3,6 minimálne na 75% a kritérium hodnotenia 4,5 minimálne na 90%.
Hodnotená spôsobilosť
- charakterizovať právne predpisy vzťahujúce sa na oblasť poskytovania zdravotnej starostlivosti
- popísať postup výkonu štátneho zdravotného dozoru a kontrolnej činnosti v organizačnom útvare úradu
- pripravovať podklady pre rozhodnutia v rámci posudkovej činnosti
- pripravovať návrhy rozhodnutí a záväzných stanovísk
- ukladať opatrenia na odstránenie nedostatkov zistených pri výkone štátneho zdravotného dozoru
- navrhovať preventívne opatrenia na predchádzanie vzniku ochorení podmienených faktormi hygieny výživy
- identifikovať zdravotné riziká
- vypracovávať návrhy na elimináciu zdravotných rizík
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
popísať legislatívu v oblasti poskytovania zdravotnej starostlivosti | ústna metóda |
popísať postup výkonu štátneho zdravotného dozoru pri konkrétnom ohrození zdravia | ústna metóda |
na základe výsledkov kontrolnej činnosti určiť opatrenia na zamedzenie šírenia nákazy | ústna metóda |
vymenovať a charakterizovať podklady v zmysle platnej legislatívy pre návrh rozhodnutia a záväzných stanovísk | písomná metóda |
na základe pozitívneho laboratórneho nálezu navrhnúť príslušné preventívne a represívne opatrenia | písomná metóda |
navrhnúť sankcie za porušenie hygienických zásad v prevádzke | písomná metóda |
vymenovať a charakterizovať najčastejšie rizikové faktory pri vzniku ochorení | ústna metóda |
popísať zdravotné riziká ohrozujúce verejného zdravie | ústna metóda |
popísať návrhy na elimináciu zdravotných rizík v súvislosti u ochranou verejného zdravia | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť uvedené kritériá minimálne na 75%.
Hodnotená spôsobilosť
- definovať zdravovedu a zásady poskytovania prvej pomoci
- charakterizovať plnenie programov ochrany a podpory zdravia v oblasti verejného zdravia, vrátane zabezpečenia zdravotno-výchovnej osvety
- vysvetliť proces šírenia nákazy prenosných ochorení a základné postupy protiepidemických opatrení
- koordinovať surveillance infekčných ochorení vrátane bioterorizmu na úrovni regiónu
- plniť imunizačný program a hodnotiť dopady na verejné zdravie
Kritéria hodnotenia | Metódy hodnotenia |
---|---|
aplikovať vedomosti z anatómie a fyziológie človeka pri podávaní prvej pomoci pri modelovej situácií | praktické skúšanie |
popísať a vysvetliť programy ochrany a podpory verejného zdravia a ich praktické plnenie | ústna metóda |
aplikovať program ochrany zdravia obyvateľstva na cieľovú skupinu populácie na simulovanej úlohe | praktické skúšanie |
na modelovej situácii konkrétneho infekčného ochorenia vysvetliť protiepidemické opatrenia | ústna metóda |
vymenovať a popísať proces šírenia najčastejších infekčných ochorení | ústna metóda |
charakterizovať hrozbu bioterorizmu a navrhnúť príslušné opatrenia na úrovni regiónu | ústna metóda |
charakterizovať pozitíva imunizačného programu u vybratých infekčných ochorení | ústna metóda |
popísať úlohu koordinácie epidemiologickej bdelosti prenosných ochorení | ústna metóda |
Podmienky úspešného vykonania skúšky
Podmienkou úspešného vykonania skúšky je splniť kritériium hodnotenia 1 minimálne na 90% a kritériá hodnotenia 2,3,4,5,6,7,8 minimálne na 75%.
Metodické usmernenia |
---|
Uchádzač o získanie kvalifikácie musí mať absolvované vysokoškolské vzdelanie II. stupňa v doktorskom študijnom programe v odbore všeobecné lekárstvo. Nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 296/2010 Z.z. o odbornej spôsobilosti na výkon zdravotníckeho povolania, spôsobe ďalšieho vzdelávania zdravotníckych pracovníkov, sústave špecializačných odborov a sústave certifikovaných pracovných činností. Nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 513/2011 Z.z. o používaní profesijných titulov a ich skratiek viažucich sa na odbornú spôsobilosť na výkon zdravotníckeho povolania. Zákon č. 578/2004 Z.z. o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov § 40 ods.3. |